pierogi le - 2000 przepisów (strona:45/134)

Pierogi z fasolą, boczkiem i koperkiem 213

Pierogi z fasolą Jaś , cebulką i boczkiem to propozycja na jesienno-zimowy obiad, są pożywne i bardzo smaczne, a ciasto robione na gorącym mleku delikatniejsze niż zwykłe na wodzie.  Takie jak robiła dawniej moja mama. Swobodnie można je też mrozić. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: Ciasto: 35 dag  mąki Reszelskiej typ 500 1 jajko ¾ szklanki gorącego mleka(...)masła Farsz: 1 szklanka fasoli Jaś 30 dag boczku wędzonego 2 cebule Pęczek świeżego koperku 3 łyżki oleju Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Jak wykonać ?  Pierogi zaczynam od zrobienia farszu: Fasolę Jaś moczę przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia gotuję do miękkości. Odcedzam, studzę, zimną kręcę przez maszynkę do mięsa. Boczek kroję drobniutko

Wanilia i Kardamon
Pierogi z kapustą kiszoną i kaszą gryczaną 199

ugotowaną kaszę,mieszamy wszystko razem, doprawiamy do smaku. Odstawiamy do przestudzenia.  Ciasto rozwałkować cienko,wykrawać kółka,nałożyć farsz,posklejać. Pierogi gotować w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać na ciepło polane roztopionym masłem i przyrumienioną cebulką

Kolorowa kuchnia Elki
PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM 181

ziarna kozieradki, sproszkowana chili – po 0,5 łyżeczki * pomidory w puszce – 1 op * mleko kokosowe – 125 g * sok z limonki * sól SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SEROWE CIASTO NA PIEROGI: Do miseczki wkładamy kremowy serem. dodajemy jajko i masło – mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi(...)przeciągnąć, bo zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy kremowy serem, curry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę

Ostra na Słodko
pierogi z marchewką 145

elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masłem i resztą cebulki. Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto na łazanki 208

deser. Do tej pory kluski robiliśmy z przepisu na ciasto pierogowe, przy okazji przygotowywania pierogów z kapustą i grzybami. Mąka, woda i trochę soli. Część ciasta szła na pierogi, a część (znacznie mniejsza) na kluski z makiem. Ciasto rozwałkowywało się cieniutko i kroiło na małe kwadraciki. Po ugotowaniu mieszało ze słodką, bakaliową masą makową. Przeglądając stare czasopisma kulinarne

Posadzone i zjedzone
Ravioli z grzybami 131

Ravioli..oj, jak dawno nie robiłam...w sumie miałam robić pierogi, ale skoro  mam przyrząd do ravioli, to były ravioli..Nadzienie może być dowolne...u mnie tradycyjnie grzybki...takie lubimy najbardziej. 30 dkg mąki  2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli kilka łyżek wody dowolne nadzienie [ u mnie podsmażone grzybki z cebulką] Mąkę , sól wysypać(...)łyżeczki - nadzienie, lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierogi, w razie potrzeby pomagając dołączoną łyżeczką. Wrzucać porcjami na osolony wrzątek i gotować 6-8 min.Podawać np.z zeszkloną cebulką

Moje domowe kucharzenie
Pomidorowe pierożki z kaszą jaglaną i wieprzowiną 199

Pierogi z mięsem , dano ich nie robiłam. Rzadko udaje mi się ocalić ugotowane w wywarze mięso, zwykle zostaje po prostu zjedzone z dodatkiem chrzanu, tak po prostu. Tym razem przygotowałam wywar na chudych(...)wieprzowych żeberkach, który miał być bazą do jakiejś pysznej zupy . Część gotowanego mięsa została jak zwykle wyjedzona na gorąco, ale niewielką część udało mi się ocalić z myślą o pierogach. Było go tylko trochę więc musiałam zmieszać je z kaszą i warzywami żeby wystarczyło do moich pierożków . Farsz wyszedł boski, można go było wyjadać łyżeczką prosto z miski

Smaczna Pyza
Won-ton-ki z grzy-ba-mi w so-sie ze szpi-na-ku i czo-snku 313

ubite jajko i pozostałą wodę; wyrobić na gładkie ciasto, które będzie odchodzić od ręki; zakryć ciasto i odstawć na bok na ok. 30 minut. Cienko rozwałkować ciasto (jak na pierogi) na posypanej mąką powierzchni; pokroić na kwadraty o boku ok. 8.5 cm (pozostałość ciasta można zamrozić lub trzymać przez kilka dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku) . Farsz

Jem więc Jestem
Pierogi z zieloną soczewicą 220

Pyszne pierogi. Nie pogardzi nimi żaden mięsożerca. Farsz jest zwięzły, ale nie suchy, delikatnie słodkawy od podduszonej cebulki i przyjemnie pieprzny. Ciasto zwięzłe, dobrze się lepi a jednocześnie jest delikatne i aksamitne w smaku. Polecam. Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka bardzo ciepłej wody, ale nie wrzącej - 3 łyżki oleju - łyżeczka soli Wszystkie składniki na ciasto zagnieść(...)czasie ciasto podzielić na mniejsze części. Każdą z nich cienko rozwałkować, kubkiem wycinać koła. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu, złożyć na pół a następnie skleić brzegi.  Pierogi kłaść na osolony wrzątek, gotować 4 minuty od wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką / porem. Farsz: - 1,5 szklanki soczewicy zielonej - 2 średnie cebule - 1 średnia marchewka - 1 ząbek czosnku

kawawszklance
smaczne aromatyczne pierogi z kiszoną kapustą i prawdziwkami... 156

wkładać do wrzątku z ciut olejem i posolonym, po wypłynięciu na wierzch gotować z 3 minuty na mniejszym ogniu, cedzakiem wyjąć i przelać zimną wodą, wkładać do miski - pierogi są delikatne, aromatyczne, smakują też później odsmażane................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
CZEBUREKI – smażone pierogi z mięsem – kuchnia tatarska 316

Czebureki to tradycyjne danie kuchni tatarskiej, znane również doskonale w kuchni Rosyjskiej i na Ukrainie, gdzie uznawane są za potrawy z rodzimej kuchni. Są to duże pierogi z ciasta podobnego do naszego ciasta ptysiowego , nadziewane obficie mięsem mielonym i smażone w głębokim tłuszczu. Danie kaloryczne, ale niesamowicie smaczne! Idealne zarówno na obiad, kolację na ciepło, jak i imprezę! Tradycyjnie(...)doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy kawałek, wałkujemy na cieniutki, okrągły placek . Na połowę nakładamy porcję farszu ( ok. 1 cm ), zamykamy drugą połową i zalepiamy pierogi. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony ( na rumiano ). Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Pierogi z dynią. 158

więc aby go trochę zagęścić należy dodać starty ser. Ciasto wałkujemy na cienki placek, szklanką wykrawamy placki na które kładziemy porcje farszu i zaklejamy tworząc pieroga. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy 4 - 5 min, od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Podawać z podpieczoną cebulką na łyżce oleju.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierożki z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami. 178

sklejać tak jak tradycyjne pierogi. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, można posypać siemieniem lnianym lub sezamem. Piec około 30 min. w 180 st.C. na złoty kolor.  Pierogi można podać z barszczem czerwonym lub też solo ;-) Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierogi z mięsem mielonym, dynią i nutą mięty 160

pół i dobrze zlepić brzegi. Pierogi wrzucać na wrzącą (osoloną) wodę i g otować około 2-3 minut (od momentu wypłynięcia). Podawać z podsmażoną cebulą lub skropione oliwą. (Pierogi dodatkowo zarumieniam na patelni

Di gotuje
PIEROGI Z KASZĄ, FETĄ, GRZYBAMI I POREM 144

Bardzo polubiłam robienie pierogów (a kiedyś były dla mnie zmorą). Chciałam poeksperymentować z innym farszem, więc zaczerpnęłam inspirację z tradycyjnej kuchni polskiej, gdzie przygotowywało się pierogi z kaszą gryczaną. Dodałam do niej kilka moich ulubionych składników i powstał pyszny farsz. Polecam :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com

Przepisy Aleksandry