Pierogi z fasolą Jaś , cebulką i boczkiem to propozycja na jesienno-zimowy obiad, są pożywne i bardzo smaczne, a ciasto robione na gorącym mleku delikatniejsze niż zwykłe na wodzie. Takie jak robiła dawniej moja mama. Swobodnie można je też mrozić. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: Ciasto: 35 dag mąki Reszelskiej typ 500 1 jajko ¾ szklanki gorącego mleka(...)masła Farsz: 1 szklanka fasoli Jaś 30 dag boczku wędzonego 2 cebule Pęczek świeżego koperku 3 łyżki oleju Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Jak wykonać ? Pierogi zaczynam od zrobienia farszu: Fasolę Jaś moczę przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia gotuję do miękkości. Odcedzam, studzę, zimną kręcę przez maszynkę do mięsa. Boczek kroję drobniutko
Wanilia i Kardamonugotowaną kaszę,mieszamy wszystko razem, doprawiamy do smaku. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto rozwałkować cienko,wykrawać kółka,nałożyć farsz,posklejać. Pierogi gotować w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać na ciepło polane roztopionym masłem i przyrumienioną cebulką
Kolorowa kuchnia Elkiziarna kozieradki, sproszkowana chili – po 0,5 łyżeczki * pomidory w puszce – 1 op * mleko kokosowe – 125 g * sok z limonki * sól SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SEROWE CIASTO NA PIEROGI: Do miseczki wkładamy kremowy serem. dodajemy jajko i masło – mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi(...)przeciągnąć, bo zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy kremowy serem, curry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę
Ostra na Słodkoelastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masłem i resztą cebulki. Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniadeser. Do tej pory kluski robiliśmy z przepisu na ciasto pierogowe, przy okazji przygotowywania pierogów z kapustą i grzybami. Mąka, woda i trochę soli. Część ciasta szła na pierogi, a część (znacznie mniejsza) na kluski z makiem. Ciasto rozwałkowywało się cieniutko i kroiło na małe kwadraciki. Po ugotowaniu mieszało ze słodką, bakaliową masą makową. Przeglądając stare czasopisma kulinarne
Posadzone i zjedzoneRavioli..oj, jak dawno nie robiłam...w sumie miałam robić pierogi, ale skoro mam przyrząd do ravioli, to były ravioli..Nadzienie może być dowolne...u mnie tradycyjnie grzybki...takie lubimy najbardziej. 30 dkg mąki 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli kilka łyżek wody dowolne nadzienie [ u mnie podsmażone grzybki z cebulką] Mąkę , sól wysypać(...)łyżeczki - nadzienie, lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierogi, w razie potrzeby pomagając dołączoną łyżeczką. Wrzucać porcjami na osolony wrzątek i gotować 6-8 min.Podawać np.z zeszkloną cebulką
Moje domowe kucharzeniePierogi z mięsem , dano ich nie robiłam. Rzadko udaje mi się ocalić ugotowane w wywarze mięso, zwykle zostaje po prostu zjedzone z dodatkiem chrzanu, tak po prostu. Tym razem przygotowałam wywar na chudych(...)wieprzowych żeberkach, który miał być bazą do jakiejś pysznej zupy . Część gotowanego mięsa została jak zwykle wyjedzona na gorąco, ale niewielką część udało mi się ocalić z myślą o pierogach. Było go tylko trochę więc musiałam zmieszać je z kaszą i warzywami żeby wystarczyło do moich pierożków . Farsz wyszedł boski, można go było wyjadać łyżeczką prosto z miski
Smaczna Pyzaubite jajko i pozostałą wodę; wyrobić na gładkie ciasto, które będzie odchodzić od ręki; zakryć ciasto i odstawć na bok na ok. 30 minut. Cienko rozwałkować ciasto (jak na pierogi) na posypanej mąką powierzchni; pokroić na kwadraty o boku ok. 8.5 cm (pozostałość ciasta można zamrozić lub trzymać przez kilka dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku) . Farsz
Jem więc JestemPyszne pierogi. Nie pogardzi nimi żaden mięsożerca. Farsz jest zwięzły, ale nie suchy, delikatnie słodkawy od podduszonej cebulki i przyjemnie pieprzny. Ciasto zwięzłe, dobrze się lepi a jednocześnie jest delikatne i aksamitne w smaku. Polecam. Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka bardzo ciepłej wody, ale nie wrzącej - 3 łyżki oleju - łyżeczka soli Wszystkie składniki na ciasto zagnieść(...)czasie ciasto podzielić na mniejsze części. Każdą z nich cienko rozwałkować, kubkiem wycinać koła. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu, złożyć na pół a następnie skleić brzegi. Pierogi kłaść na osolony wrzątek, gotować 4 minuty od wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką / porem. Farsz: - 1,5 szklanki soczewicy zielonej - 2 średnie cebule - 1 średnia marchewka - 1 ząbek czosnku
kawawszklancewkładać do wrzątku z ciut olejem i posolonym, po wypłynięciu na wierzch gotować z 3 minuty na mniejszym ogniu, cedzakiem wyjąć i przelać zimną wodą, wkładać do miski - pierogi są delikatne, aromatyczne, smakują też później odsmażane................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCzebureki to tradycyjne danie kuchni tatarskiej, znane również doskonale w kuchni Rosyjskiej i na Ukrainie, gdzie uznawane są za potrawy z rodzimej kuchni. Są to duże pierogi z ciasta podobnego do naszego ciasta ptysiowego , nadziewane obficie mięsem mielonym i smażone w głębokim tłuszczu. Danie kaloryczne, ale niesamowicie smaczne! Idealne zarówno na obiad, kolację na ciepło, jak i imprezę! Tradycyjnie(...)doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy kawałek, wałkujemy na cieniutki, okrągły placek . Na połowę nakładamy porcję farszu ( ok. 1 cm ), zamykamy drugą połową i zalepiamy pierogi. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony ( na rumiano ). Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkowięc aby go trochę zagęścić należy dodać starty ser. Ciasto wałkujemy na cienki placek, szklanką wykrawamy placki na które kładziemy porcje farszu i zaklejamy tworząc pieroga. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy 4 - 5 min, od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Podawać z podpieczoną cebulką na łyżce oleju. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.sklejać tak jak tradycyjne pierogi. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, można posypać siemieniem lnianym lub sezamem. Piec około 30 min. w 180 st.C. na złoty kolor. Pierogi można podać z barszczem czerwonym lub też solo ;-) Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.pół i dobrze zlepić brzegi. Pierogi wrzucać na wrzącą (osoloną) wodę i g otować około 2-3 minut (od momentu wypłynięcia). Podawać z podsmażoną cebulą lub skropione oliwą. (Pierogi dodatkowo zarumieniam na patelni
Di gotujeBardzo polubiłam robienie pierogów (a kiedyś były dla mnie zmorą). Chciałam poeksperymentować z innym farszem, więc zaczerpnęłam inspirację z tradycyjnej kuchni polskiej, gdzie przygotowywało się pierogi z kaszą gryczaną. Dodałam do niej kilka moich ulubionych składników i powstał pyszny farsz. Polecam :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com
Przepisy Aleksandry