którego nie robiła, gdy ojciec był w domu. A pyz, pierogów i klusków wszelkiej maści nie jadał. Ja też ich nie cierpiałam, a bardziej znienawidzonym daniem były tylko "pierogi leniwe". Nadszedł jednak czas, kiedy sama stałam się panią domu i odkryłam, że nie zawsze chce się przygotowywać obiad, przez duże "o". Od tej pory przypominając sobie koszmar dzieciństwa
Kuchenna Kontrrewolucyasą zrobione z pełnowartościowej mąki zamiast dużej ilości tłuszczu mają wodę i tylko dwie łyżki oleju, w środku natomiast soczewica i ziołowy serek :) Smakują wyśmienicie. Składniki : Na pierogi : - 1 szklanki mąki żytniej - 1/4 szklanka mąki pszennej - 1 żółtko - 1/2 szklanki wody - 2 łyżki oleju rzepakowego - pieprz, sól, przyprawy Na farsz
zdrowa vege kuchniapojawiają się na moim stole średnio co dwa tygodnie. Cóż, nie ma co ubolewać tylko czas nadrobić zaległości. Dobrą okazją do tego okazała się być moja wielka ochota na pierogi ruskie a zarazem wielki leń do zabawiania się z nimi. Sklejanie, wałkowanie, napełnianie farszem... Raczej(...)miałam tego dnia ochoty na takie zabawy. Ale kto powiedział, że farszu ruskiego nie można dodać do naleśników? Wychodzą przepyszne, rzekłabym nawet, że smakowały mi lepiej niż wyżej wspomniane pierogi z tym nadzieniem. Bardzo polecam, nie tylko na piątkowy obiad :) Porcja dla 2-3 osób Naleśniki: 1 jajko 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 2-2,5 szklanki mąki
My simple kitchenLeniwe pierogi uwielbiam od dzieciństwa. Raz na jakiś czas(...)nachodzi mnie ochota na ich przygotowanie - i oczywiście zjedzenie :) Tym razem leżący w lodówce twaróg przypomniał mi o nich. Postanowiłam przygotować nieco lżejszy i zdrowszy wariant tego dania. Wyszły pierogi bardzo delikatne, serowe, bez pszennej mąki i cukru. Przepis polecam zwłaszcza osobom będącym na lekkostrawnej diecie oraz odchudzającym się. Pozostali mogą dosłodzić na talerzu
Milion Smakówmieć pewność, że Misiek potajemnie nie wymyka się na stację benzynową na hot-doga kontynuuję przygotowywanie posiłków w stylu „męskie żarcie”. Składniki na 50 szt pierogów: 600 g mąki pszennej 0,5 litra gorącej wody łyżeczka soli farsz szpinakowy: 400 g mrożonego szpinaku szczypta soli, gałki muszkatołowej i czosnku suszonego farsz z rucoli: duży pęczek sałaty kostka(...)Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów, farsz nakładamay łyżeczką- ja ułatwiam sobie życie i używam takiego oto jak na zdjęciu „zlepiacza). Jak widać na zdjęciu- dziecinne proste! Pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3 minuty od ich wypłynięcia. Smacznego
greenscarfNawet nie wiecie jaki mięsożerca nam się trafił! :) Miał do wyboru pieroga z kaszą gryczaną i twarogiem oraz pieroga z mięsem z piersi kaczki - wybrał mięsko :) Potrzebujemy: CIASTO: 1/2 kg mąki pszenej 250 ml gorącej wody Mąkę wysypujemy na blat, robimy w środku dołek i wlewamy gorącą wodę, zagarniając mąkę do środka, aby woda nie uciekła na boki
MamaOskarkadodaję pora), kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy, sól. Zalać zimną wodą i na wolnym ogniu gotować aż mięso będzie miękkie. Ugotowaną zupę przecedzić – z mięsa można zrobić pierogi lub gołąbki. Grzyby zostawić do zupy. Kartofle obrać, pokroić w kostkę, ugotować w lekko(...)osolonej wodzie. Grzyby pokroić. Do przecedzonego wywaru dodać ugotowane kartofle i grzyby, doprawić. Polecam inne przepisy z gęsi :) zupa z gęsi z zacierkami gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie Gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami Gęś kocha
królestwo garówZjadłoby się pierogi z jagodami, schabowy z kapustą albo ogórki kiszone.... W Arabii Saudyjskiej można by się co prawda pokusić o zrobienie wspomnianych pierogów np. z morelami, ale to nie to samo. W takich chwilach z pomocą przychodzą zarówno inni ekspaci, jak i blogerzy z kraju ojczystego :) Sami też często szukamy nowych pomysłów
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazwinąć, tak jak roladę i pociąć na niewielkie prostokąty. Trzecia metoda przypomina robienie polskich pierogów - z rozwałkowanego ciasta wycinamy okręgi, napełniamy nadzieniem i sklejamy tak jak bardzo małe pierogi. Piec na nasmarowanej tłuszczem blasze ok. 20-30 minut (aż nabiorą złotego koloru), w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni. W krajach arabskich można kupić specjalne wydrążone
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasmażone pierogi z wołowiny podawane ze smażonymi farfelkami (żydowskimi kluseczkami, trochę jak kluseczki kładzione) i marchewką na słodko. O ile marchewka i kluseczki nie powaliły mnie, o tyle pierogi były cudownie pyszne! Zdjęcie pochodzi ze strony http://restauracja-ufryzjera.pl/ PanMąż delektował się udźcem jagnięcym jako daniem głównym. Udziec duszony był w pomidorowym sosie z papryką, cebulą, czosnkiem i podany
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kontrastującą gałką zimnego loda waniliowego, obłędne! :) A na kolację zaserwowano lekko sałatkę ze szpinaku z pestkami, delikatnym dresingiem i grzanką czosnkową. Do tego krupniczek i pierogi. Właśnie pierogi! Cienkie, rozpływające się w ustach ciasto z dwoma farszami: pierwsze ruskie, które po pierwszym kęsie przypomniały mi oryginalne ruskie mojej babci, a drugie z mięsem i kozim serem, okraszone boczkiem
Sajkofanka smakuporcje. Specjalnością Matryoshki jest kuchnia kresowa. Jedzenie przygotowywane na bieżąco i bardzo smaczne. Miła obsługa. Bardzo przystępne ceny i duże lub przeciętne porcje. Np. 5 bardzo dużych pieczonych pierogów ze szpinakiem i fetą kosztuje 15 zł. Do tego sos do wyboru. Łężnie (duże ziemniaczane kule, panierowane i podsmażone, nadziewane kapustą kiszoną z sosem pieczarkowym) - 2 szt. za 10zł. Draniki(...)rachunek, jak przystało na Matryoshkę, dostajemy w … matrioszce. Restauracja kresowa i pierogarnia Matryoshka Rzeszów, ul. Okulickiego 9a Godziny otwarcia: 11.00 – 21.00. Łężnie z sosem pieczarkowym Pierogi ze szpinakiem i fetą z wody Draniki ze śmietaną Zestaw surówek Matrioszka z rachunkiem Aneta Autorka bloga Cranberry – flavoured starch jelly This is a dessert typical of the Belarusian cuisine
Qlinarnie i Qlinarniepagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Jak na razie pomysłów nie brak. W planach jeszcze pesto i pieczone pierogi z jarmużem. Na zdjęciu (znalezione na necie i zrobione przez mojego tatę-mistrza surówek): wegetariańska surówka (jarmuż, jabłka, ogórki kiszone, prażone orzechy włoskie, sos jogurtowy z sokiem cytrynowym(...)nadrobić zaległości. Źródło: strona www domu kultury Kale salad and raw salad I haven’t run out of ideas so far. Going to make kale pesto and baked Polish pierogi with kale soon. In the picture (found in the Net and made by my dad): a vegan raw salad (kale, apples, gherkin, toasted walnuts, yoghurt sauce with lemon juice
Qlinarnie i Qlinarnieżółtym serem. P.S. Jeśli chcecie, aby cebulowa miała ciemny kolor (jak na zdjęciu), trzeba karmelizować cebulę przez ok. 45 minut. Zupę dodaję do akcji: W Kryjówce jadłam kilka razy pierogi. Wrażenia pozytywne za każdym razem, tylko trochę za dużo masła, ale na życzenie bez skwarków, a za to z podsmażoną cebulką(...)Jest tutaj naprawdę tanio, a restauracja w centrum miasta (przy ulicy Mickiewicza 19). Spodziewałam się mniejszej ilości dań jarskich, a tu miła niespodzianka - jest kilka rodzajów naleśników, ser prażony, pierogi, placki ziemniaczane i pizza (zupy są niestety na kościach). W Kryjówce jest do wyboru mnóstwo pysznych surówek i sałatek (wszystkie są na wagę). Dla wegan niestety opcji brak. Zamówienia
Qlinarnie i Qlinarnieryż. Zaryzykuję, więc stwierdzenie, że każdy może w niej znaleźć coś dla siebie. Mojemu sercu najbliższa jest kuchni pekińska. Stamtąd pochodzi sławetna kaczka, ale również pyszne won tony. Miłośnicy pierogów powinni wybrać(...)się na won tonową ucztę do jakiejś sprawdzonej knajpki. Jedyne czego w kuchni chińskiej nie uświadczymy to pieczywo. Pojawiają się tam jednak ciasta w różnych innych postaciach - wspomniane wcześniej pierogi, chińskie naleśniki, a nawet gotowane na parze bułeczki - boazi. W tym momencie dodam jeszcze tylko, że warto w swojej kuchni posiadać 2 sprzęty, które pozwolą nam się w pełni
W kuchni wieczorem