Zapraszam na pyszny krem z pieczonych buraków, Jako bulion wykorzysałam płyn z suszonych podgrzybków, które gotowałam na pierogi wigilijne. Do zupy można również dodać zamiast masła słodkiej śmietanki, ale mi zalezało na kolorze. Można tez całkiem pominąć(...)składniki, dzięki czemu zupa będzie bardziej postna. Składniki: 1 kg podłużnych niedużych buraków 1,5l bulionu grzybowego ( u mnie z suszonych podgrzybków po gotowaniu ich do farszu na pierogi wigilijne ) 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka masła( można pominąć) 2 cm imbiru 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 cebula 2-3 zabki czosnku 1 łyżka soku
Gosia gotujeNajlepsze, sprawdzone i niezawodne ciasto na pierogi :) Tak wiem - najlepsze robi babcia, ale dlaczego nie spróbować zrobić ich własnoręcznie? Nadzienie do wyboru: twarożek waniliowy lub truskawki. Na pewno nie pożałujecie, satysfakcja gwarantowana :) Moje są z serkiem :) Ciasto: 250 ml wody 1 jajko 2 łyżki oleju 560 g mąki pszennej Nadzienie : 500 g twarogu 1 żółtko 1/2 opakowania cukru waniliowego(...)zalepić. Jeśli zdecydowaliśmy się na wersję z truskawkami: nakładamy po jednej średniej, zamrożonej truskawce na środek krążka i zalepiamy. W garnku zagotować dużą ilość wody, posolić dwie łyżeczki. Pierogi kłaść na wrzącą wodę i gotować 3 minuty. Odcedzić. Dla odważnych - podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem :) Smacznego
Chocolate Muffin BlogTęsknisz czasem za polską kuchnią? A: Powiedziałabym nawet, że często, dlatego w moich codziennych posiłkach prawie zawsze znajduje się jakiś polski akcent: kopytka, marchewka z groszkiem, kiszona kapusta, pierogi, buraki, itd. Muszę przyznać, że na początku miałam problem z kupieniem kiszonej kapusty czy świeżych buraków, ale w końcu je znalazłam i choć nie smakują one tak jak te polskie(...)ulicę Blai w Poble Sec . Z: Gotowałaś kiedyś polskie potrawy swoim hiszpańskim znajomym? Smakowały im? A: Często gotuję polskie potrawy w domu. Rubenowi smakuje praktycznie wszystko: uwielbia pierogi, barszcz, żurek, ogórkową (i wiele innych polskich zup), poza tym kluski, roladki wołowe, itd. Smakował mu nawet bigos. Dla znajomych i hiszpańskiej rodziny najczęściej przygotowuję ciasta…hitem ostatnich Świąt był serniko
Chilli Czosnek i OliwaZamiast pizzy. Po prostu Calzone :) Przepis nie jest mój, ale pieróg - przepyszny! Składniki na 2 pierogi: na ciasto: 1/2 kg mąki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 20 gramów żywych drożdży 1 jajko 1 szklanka wody olej lub oliwa do smarowania dłoni podczas wyrabiania ciasta na sos: 2 pomidory 1/4 szkl. wody szczypta soli szczypta pieprzu szczypta bazylii(...)składniki na na nadzienie: cebulę kroimy w plasterki... ... szynkę w mniejsze kawałki... ... pieczarki w plasterki... ... paprykę paseczki... ... a czosnek siekamy Następnie składamy ciasto na pół i lepimy duży pieróg, posypując go oregano Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni C (termoobieg), a po nagrzaniu zmieniamy grzanie na góra-dół Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim calzone Czas pieczenia
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comłatwego! Pielmiennica, którą kupiłam już jakiś czas temu, zdała egzamin. Bardzo chciałam ją mieć, długo szukałam i w końcu znalazłam. Ciasto na pielmieni robiłam z mojego przepisu na ruskie pierogi, nie jest to więc typowe ciasto na pielmieni. Ale wyszły smaczne, a to jest najważniejsze :) Można je podać na dwa sposoby: po prostu ugotować i polać masełkiem, lub podsmażyć(...)uważać) Następnie wałkujemy 1/3 ciasta i nakładamy ją na farsz. Bardzo dokładnie wałkiem dociskamy ciasto i wałkujemy przejeżdżając kilkakrotnie po cieście. Zdejmujemy resztki ciasta (ja z resztek uformowałam zwykłe pierogi). Jeśli chcemy mieć więcej pielmieni, to należy podwoić ilość składników. Odwracamy pielmiennicę i delikatnie wypychamy pielmieni Zagotowujemy wodę z solą i gotujemy nasze pierożki. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comlepienie pierogów). Dodajemy do nich ser starty na cienkich oczkach i mieszamy dokładnie cały farsz. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z masłem, skwarkami, lub czym tylko chcemy :). Smacznego
KasiekGotujeglutenu,bo ta decyzja należy do Was.Napiszę o moich spostrzeżeniach związanych z wykluczeniem pszenicy z mojego menu. Ponieważ sama od lat piekę chleb ,jem wyłącznie domowe makarony i pierogi,ciasta przygotowuję również samodzielnie,nie korzystam z garmażeryjnych półproduktów w łatwy sposób wyeliminowałam pszenicę(...)diety.Nie,nie nie zrezygnowałam z glutenu całkowicie,ale zamieniłam zamulającą i zapychającą mój organizm mąkę pszenną na zdrowszą mąkę orkiszową.O orkiszu możesz przeczytać tutaj .Nie zrezygnowałam z pierogów,które uwielbiam,ani ciast do popołudniowej kawki i nie uwierzycie,powoli i bez żadnych wyrzeczeń kulinarnych z mojej strony wróciłam do wagi sprzed lat,a wystający brzuszek zniknął.U mnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Korzystajmy póki są!Ten obiad to namiastka pierogów z jagodami.Na te niestety czasu brakuje(...)choć może inaczej -czas jest, ale nieprzewidywalność mojego ukochanego mężczyzny, i wcale nie ma tu na myśli męża, na razie nie pozwala mi zabrać się za bardziej pracochłonne potrawy. Pierogi i drożdżówki muszą niestety poczekać, bo ręce ostatnio coraz częściej mam zajęte przez rozkosznego 3-miesięcznego Franciszka.Czytaj więcej
bistro mamamięsnym sosie pomidorowym z dodatkiem szpinaku i zapieczone pod grubą warstwą mozzarelli i parmezanu. Użyłam ravioli bo akurat miałam je pod ręką, zamiast nich można dodać tortellini, dopasowane smakowo pierogi czy po prostu zwykły makaron. Sos z mięsem mielonym(...)szpinakiem i dużą ilością sera sprawdzą się zawsze. Uwielbiam!Scroll down for recipe in EnglishRavioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem(2-3 porcje)Składniki:250 g ravioli, pierogów lub podgotowanego do al dente makaronu200 g mięsa mielonego (wieprzowina, wołowina, indyk)1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę1 łyżka oleju roślinnego1 łyżeczka ziół prowansalskich2 szklanki sosu pomidorowego albo passaty1 duża
karmelowyjadłam tylko tą- domową wersję. Aaale przyznaję- to było smaczne! Byłam w szoku, myślałam, że z pizzą nie wygra, a tu niespodzianka. Calzone jest odmianą pizzy w kształcie pieroga, do środka można dodawać wszelkiego rodzaju dodatki, takie jakie tylko chcecie - u mnie pieczarki, sos szpinakowo-pomidorowy i ser. A Wy macie jakieś ulubione dodatki? Zapraszam na Calzone."Składniki(...)jednej z części ciasta rozsmarowujemy sos pomidorowo-szpinakowy, omijając około 1 cm paska od zewnątrz, na wierzch dodajemy resztę przygotowanych składników - tak jak na zdjęciu - i zaklejamy jak pieroga - końcówki ciasta można zwilżyć wodą, aby lepiej się sklejały.Gotowe Calzone, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, wierzch smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi ziołami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Słodkie Przyjemnościkonkursowa wypowiedź to:"bylo to jakies 3 lata temu. Moj obecnie maz wyjechal do Holandii za praca. Pewnego dnia zadzwonil do mnie i mowi ze ma ochote na ruskie pierogi. Po chwili rozmowy powiedzial ze jego koledzy beda jechac autem to wstapia do mnie i wezma. Po rozmowie wzielam sie od razu za robote. Poszlam zakupic potrzebne artykuly.Bardzo staralam(...)tylko ze zamiast kolegi na podworko wjechala taksowka z ktorej wysiadl moj maz z bukietem roz. I tak zorganizowal sobie romantyczna kolacje na ktorej podane byly jego wymarzone ruskie pierogi."Wypowiedź należy do Beaty Maj do której wędruje Książka z Najlepszymi przepisami polskich blogerów.Gratulacje! I zachęcam do brania udziału w kolejnych konkursach :) Beatę proszę oczywiście o kontakt
Słodkie Przyjemnościjest sezon czy nie, jagody jeść lubię w każdej postaci. Babeczki, drożdżówki, ciasta, pierogi czy desery. Zawsze chętnie przygotuję coś z ich dodatkiem. Choć przyznam szczerze(...)mrożonymi to już nie to samo.. Dlatego gdy jest sezon, powinniśmy korzystać z nich tak często jak to tylko jest możliwe. Nie mówię, żeby codziennie lepić pierogi z jagodami, bo chyba nikt by nie dał rady (no chyba, że tak zarabia na życie). Mówię o dużo prostszym i zdecydowanie szybszym pomyśle - przygotowaniu na przykład takiej Tarty Jagodowej
Słodkie Przyjemnościtrzepotanie rzęs Polonesy, proszę, proszę Cunhady - te piękne zdjęcie zawdzięczamy dopiero przybyciu Naszych Niedzielnych Gości. Pasteis z kształtu i tzw. procesu przygotowania przypominają nasze swojskie polskie pierogi. Stolnica i wałek będą niezbędne. Składniki ciasta również będą podobne. Farsz - no cóż to jak rzekł Brasileiro kwestia gustu. Nasz farsz oczywiście będzie mięsny, jakkolwiek wegetariańskie też(...)dużo siły w rękach albo niewystarczająco je "wymiętosiliśmy"). Ciasto rozwałkujemy kawałkami na bardzo cienkie kawałki (im cieńsze tym pasteis będą bardziej chrupiące). Lepienie - sama przyjemność analogicznie jak pierogi. Jedyna mała wskazówka - dobry efekt daje klejenie ciasta na rogach za pomocą zmoczonego widelca. Pasteis się nam nie rozkleją a poza tym wygląda to bardzo ładnie. Filmik instruktażowy poniżej. Smażenie
Smaki Brazyliiminut, aby „odpoczęło”. Stolnicę posypujemy mąką, odkrajamy porcję ciasta i cienko wałkujemy. Kieliszkiem lub małą foremką wykrawamy kółka (średnica 4 cm), nakładamy porcję farszu. Lepimy, jak pierogi i łączymy końcówki, sklejamy nadając im kształt uszek . W dużym garnku gotujemy posoloną wodę. Uszka wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Gorące podajemy(...)Moje zostały zrobione tylko z farszem z grzybów, ale równie smaczne są z kapustą i grzybami. Co do ilości farszu, zawsze robię go więcej. To co zostanie wykorzystuję do pierogów (oczywiście z kapustą i grzybami). Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Uszka z grzybami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko