Tort naleśnikowy zielony ze szparagami, sałatą, ogórkiem małosolnym. Czyli tym wszystkim z czym kojarzy nam się wiosna. Torcik możemy jeść i na ciepło i na
wesoła kuchniaKluski marchewkowe polecają się na obiad. W energetycznym, słonecznym kolorze z aromatycznym masełkiem pietruszkowym posmakują każdemu. Mogą stanowić dodatek obiadowy lub samodzielne danie. Wyglądem przypominają tradycyjne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uszka z grzybami są obowiązkowym daniem podczas wigilijnej kolacji. W naszym domu moja mama zawsze zajmowała się ich lepieniem. Ale w tym roku uszka i pierogi to moja działka. Przepis na te uszka znalazłam na blogu Kotlet.tv. I powiem Wam, że są bardzo smaczne. A najbardziej podoba mi się sposób ich lepienia ;-) , bardzo szybki i prosty. Każdy sobie(...)barszczu czerwonego. Przepis na barszcz znajdziecie tutaj Zresztą spróbujcie sami. Z podanych składników wyszło mi ok. 70 uszek, ale wszystko zależy od wielkości kieliszka. Zapraszam!!! Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki, 1 jajko, 2/3 szkl. wody, Farsz: 30-40 g grzybów, 1 cebula, sól, pieprz, oliwa lub olej do smażenia Wykonanie: Grzyby gotujemy w małej ilości wody. Cebulę
Passion of CookingKruche paszteciki z mięsem na szybko Z mięsa mielonego można wyczarować wiele. A jeśli jeszcze będzie to coś, co dużo czasu nam nie zajmie, i będzie
na moim stole...lubicie pierogi ? Ja przepadam za nimi . Można poszaleć z różnymi farszami i naprawdę mało jest takich ,które nie pasują . Dzisiaj chciałabym podzielić się z rybnym farszem . Równocześnie chciałabym zaprosić do akcji "Pierogowe Fantazje " która rozpocznie się na durszlaku.pl 15-go . Składniki 3 filety rybne ( obojętne jakie ja miałam mintaja) 2 łyżki majonezu lub 1 czubata(...)masła sól,pieprz do smaku 1 pęczek natki pietruszki 1/2 litra bulionu Ciasto 3 szklanki mąki ciepła woda w zależności ile potrzeba szczypta soli Wykonanie Krok 1 Do gotującego bulionu wrzucam umyte filety . Ugotowane filety przekładam do miski ,dodaje masło,sól ,pieprz, pokrojoną natkę ( 2 gałązki natki zostawiam) i dokładnie miksuję ( można przepuścić przez maszynkę
Eli GotowanieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przeglądając ostatnio moje zapasy w zamrażalce, natknęłam się na mrożone śliwki. Pomyślałam co by można było z
Marta GotujeSzybkie i pyszne danie które lubi chyba każdy :) Pierogi leniwe tym razem w wersji bezglutenowej. Przyznam szczerze, że smakowały nam bardziej niż te tradycyjne z mąką pszenną. Były jakby bardziej delikatne :) Przepis pochodzi z bloga Facet i kuchnia, polecam :) —>KLIK 250 g półtłustego twarogu jajko 0/5 szklanki mąki ryżowej szczypta soli szklanka truskawek (poza sezonem mrożonych(...)łyżki jagód (poza sezonem mrożonych) Twaróg ucieramy z jajkiem. Dodajemy mąkę ze szczyptą soli i zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki, lekko je spłaszczamy i odcinamy kluski. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały czas mieszając aby się nie posklejały. Od wypłynięcia gotujemy na małym ogniu około 2 minuty. Gotowe podajemy ze zmiksowanymi na gładko truskawkami oraz jagodami. Smacznego :) function load
Mienta blogSezon jagodowy w pełni, a ja nie wyobrażam go sobie bez dwóch rzeczy: pierogów i drożdżowych bułeczek. Pierogi w ilości kosmicznej, pałaszowaliśmy u Mamusi, bo ona robi najlepsze. Zatem przyszła kolej na bułeczki, postanowiłam je nieco odchudzić, by móc zjeść jedną więcej bez wyrzutów sumienia. Dlatego ograniczyłam ilość użytego cukru (odrobina musi być, wtedy drożdże lepiej(...)pracują) i dodatkowo użyłam mąki z pełnego przemiału, rewelacyjnie sprawdziła się tutaj Mąka Szymanowska Graham. Bułeczki wyszły rewelacyjnie, z zewnątrz chrupiąca złocista skórka, a w środku delikatne miękkie ciasto i ogromna ilość jagód i ten zapach unoszący się po mieszkaniu, bajka. Składniki: 2 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie Mąka Szymanowska Graham) 1 1/2 szklanki mąki pszennej
Cynamonowe szczęścieJ ak co roku, na kilka dni przed Wigilią babcia wyjmuje skrzętnie schowany słoik z grzybami, zebranymi podczas jesiennych zbiorów. Gotuje je, sieka drobno i łączy
Food SquareSkładniki 500g mąki (około) 125ml gorącej wody 1 łyżeczka soli 1 jajko Wykonanie W przesianej mące ,zrobić dołek,wbić jajko,zamieszać. Wlać do niego niewielka ilość
w mojej kuchniSKLADNIKI • 560 g mąki pszennej • szczypta soli • 200-300 ml gorącej wody • 2łyżki oleju WYKONANIE Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody wlac
w mojej kuchnigałki muszkatołowej sól Ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki połączyć razem z rozmąconymi jajkami, mlekiem i mąką. Można również ziemniaki, mleko i jajka zmiksować blenderem, a następnie dodać mąkę. Ciasto będzie idealnie gładkie. Przyprawić i wyrobić, powinno się ciągnąć. Przetrzeć przez specjalne sitko nad gotującą się i lekko osoloną wodą. Gotować do chwili, aż kluseczki wypłyną do wierzchu. Odcedzić(...)kluseczek użyłam specjalnej nakładki na garnek, ale można wykorzystać plastikowe sito z otworami w kształcie łezek. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z patelni , DLA DZIECI , Obiad , Obiad na szybko , Pierogi, knedle Tagged: brokuł , filet z kurczaka , słonecznik , ziemniaki
https:KKuchniaMniamPyszne, tanie i proste danie. Dodatek do niedzielnego kotleta. PRODUKTY: 2 duże jajka ok. 200 g. mąki 1/2 szklanki wody sól masło świeża szałwia (lub bazylia
Kopystką po garachlaskowych Skworcu40 g migdałów SkworcuSposób przygotowania :1.Do miski przełożyć wszystkie składniki podane na ciasto i wymieszać mikserem . Gdy ciasto będzie grudkowate przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. 2. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego . Ułożyć na tacy i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3.Każdą kulkę rozwałkować ma powstać koło. 4.Przygotowanie masy ; 5.Białka ubić z cukrem(...)Dodać do białek i wymieszać. Czekoladę posiekać nożem , dodać do masy i jeszcze raz delikatnie wymieszać . 7. Na każdy okrągły placuszek nakładać po łyżeczce masy . 8. Zlepiać tak jak pierogi i odwracać tak jak by sadzając każdy pierożek. 9.Piec w temp 180 st około 15/ 20 minut mają mieć złoty kolor. 10. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem .SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chiliDziś mam dla Was pierogi! i to nie byle jakie bo z jabłkami. Fajne danie dla dzieci, w wersji mini dodatkowo je zachęcą do jedzenia. Polecam. Składniki; 30 dag mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki oleju ok 3/4 szkl ciepłej wody szczypta soli Nadzienie; 3 jabłka 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu odrobina cynamonu(...)Przygotowanie; Na stolnice przesiewamy mąkę, we wgłębienie wbijamy jajko i wlewamy oliwę. Dodajemy sól. Zagniatamy ciasto, stopniowo dolewając wodę. Wyrabiamy aż będzie elastyczne. Zawijamy w folię i odkładamy na kilka minut. W tym czasie robimy farsz. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przez gazę lub inną ściereczkę wyciskamy sok z jabłek. (możemy go wypić ) Jabłka przekładamy do miski
Radość kipiąca uśmiechem.Taki owocowy obiad z pewnością zasmakuje każdemu. Szybko,tanio i smacznie. Pierogi już były,teraz kolej na knedle. Czerwiec jest dla mnie takim truskawkowym miesiącem,moją kuchnię opanowały truskawki. 500 g twarogu półtłustego 2 jajka 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka cukru z wanilią szczypta soli 18 szt średnich truskawek do polania: 200 ml jogurtu(...)naturalnego 200 g truskawek 1 łyżka cukru Twaróg trzeba zmielić i połączyć z jajkami, cukrem,solą i mąką. Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki,rozpłaszczyć je, do środka włożyć owoc, zalepić i uformować kuleczkę. Kulki serowe wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 3- 4 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić
Kolorowa kuchnia Elkizagniotłem mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą ,ponownie zrobiłem dołek ,wsypałem odrobinę mąki i wbiłem jajko ,dodałem szczyptę soli. Ciasto wyrobiłem tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowałem na grubość 2 mm ,wyciąłem kółka. Farsz: Ziemniaki umyłem ,,obrałem ,zalałem wrzątkiem ,by je zakrywał ,wsypałem kopiastą łyżkę soli i gotowałem pod przykryciem na dość mocnym ogniu(...)Cebulę bardzo drobno posiekałem ,zrumieniłem na maśle i razem z tłuszczem połączyłem z masą serowo-ziemniaczaną. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Na środek każdego umieściłem farsz i zlepiłem. Pierogi gotowałem ok. 3 min od wypłynięcia na wierzch
R'n'G KitchenKołduny , małe pierożki nadziewane farszem z surowego mięsa. Przeważnie jest to baranina lub wołowina. Proponuję kołduny z sarniny. Farsz: 500 g łopatki z sarny, 250
królestwo garówW tym roku na wigilię podam kompot z uszkami z suszoną śliwką, zawsze kompot był z kluskami. Uszka są bardzo smaczne i idealnie pasują do wigilijnego
Bajeczna KuchniaSkładniki: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól dodatkowo 350 g jagód śmietana cukier Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i
magiczna kuchnia KasiKLUSKI LENIWE ( KOPYTKA) SKŁADNIKI ( na dwie osoby): 450 g białego sera 1 czubata szklanka mąki 2 jaja sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ser zmiel w maszynce
Calzonella.com