pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:189/272)

“Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” – recenzja 133

więc przerobić nasze ulubione ciasta, żeby były bardziej zdrowe. A co bym ugotowała ze “Zdrowych słodkości”, żeby wejść w ten słodki, mączny, owsiankowy i muffinkowy klimat? Na pewno wypróbuję jaglankę z masłem orzechowym i owsiankę zapieczoną w jabłku, pudding z kaszy mannej, babeczki jogurtowo-owocowe, kokosową leguminę ryżową, jogurtowy deser z brzoskwiniami, dietetyczne pierogi leniwe, torcik arbuzowo-melonowy, sorbet

Ugotowane pozamiatane
Rosół 127

chrzanowym, z mięsa zrobić pierogi. Marchewkę albo pokroić w plasterki i podać w rosole albo zjeść z masłem i solą. Ja wybieram tę drugą opcję. Kluski lane: 1 jajko, 30 gram maki, sól Mąkę wsypać do miseczki, dodać jajko, sól i łyżkę zimnej wody. Całość wymieszać na jednolitą masę, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki. Ciasto powinno być lejące. Wylewać

królestwo garów
Ciasteczka miętowe 177

herbaty, do nadzienia ruskich pierogów, do deserów i wielu wielu innych pyszności. Jej smak jest cudowny i nic ani nikt nie spowoduję abym zmieniła zdanie na ten temat. Ciasteczka te są wspaniałe - ich cudowny wygląd i ten niebiański mocno czekoladowy i delikatnie miętowy smak - ideał. CIASTECZKA CZEKOLADOWE ZE ŚWIEŻĄ MIĘTĄ łatwe 5 minut - przygotowanie ciasta 30 minut - mrożenie

sierotka maRysia w kuchni
PIEROGI RUSKIE 97

Pierogi ruskie uwielbia moja córka. Często są robione na jej zamówienie przez babcię ;) Postanowiłam jej dziś zrobić niespodziankę i sama przygotować pierożki...bo czego się nie robi dla dziecka- mimo,że są one nie ukrywam pracochłonne... Składniki: FARSZ 1 kg.ziemniaków około 250 g białego sera 3 cebule sól,pieprz CIASTO 500 g mąki łyżka miękkiego

potrawyregionalne
Bułki żytnie ze słonecznikiem 121

ciasto na kolejne bułki, tym razem takie zwykłe pszenne, takie podłużne. Przepis pewnie wkrótce :) Ale wróćmy do bułek żytnich. Aż sam się sobie dziwię, że w te upały chce mi się cokolwiek robić... Jest naprawdę koszmarnie, nie lubię takiego słońca. Ale jeść trzeba, pieczywko samo się nie zrobi. A jak dobrze pójdzie to może jeszcze dzisiaj zrobimy z Madzią pierogi(...)wody 7 g suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 8 łyżek ziaren słonecznika Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy do miski i wyrabiamy ciasto. To znaczy prawie wszystkie składniki. Ziaren słonecznika dajemy tylko 4 łyżki. Pozostałe 4 potrzebne nam będą to posypania bułek Mąka żytnia nie potrzebuje jakiegoś wnikliwego i długiego wyrabiania, wystarczy około 7-10 minut. Przykrywamy

Marder&Marder Manufacture
Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami 386

Bardzo wilgotne ciasto czekoladowe, któremu charakteru i wyrazu nadaje suszona, podwędzana śliwka- suska sechlońska. Ma ona mięsisty miąższ i pomarszczoną, lepką skórę w kolorze od ciemnigranatowego do czarnego. W smaku jest lekko słodka z dymnym posmakiem i aromatem wędzenia. Została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako produkt ze znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Wytwarzana jest na obszarze 4 gmin województwa małopolskiego (Laskowa(...)Iwkowa, Łososina Dolna i Żegocina). Śliwka ta ma szerokie zastosowanie kulinarne. Poza słodkościami stosowana jest do potraw takich jak: bigosy, zupy, sosy, pieczenie, pierogi, kompoty. Składniki: 250 g suszonych śliwek (suska sechlońska) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 125 g masła w temperaturze pokojowej 145 g cukru 2 jajka, roztrzepane 185 g mąki+3/4 łyżeczki sody+1/2 łyżeczki proszku

Smakowity Blog Kulinarny
PIEROGI Z KACZKĄ, SOSEM ŚLIWKOWYM I SALSĄ Z MANGO 191

octu ryżowego 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 szklanki bulionu lub wody sólo morska świeżo zmielony czarny pieprz  WYKONANIE Przygotowujemy   CIASTO PIEROGOWE   i odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. SALSA : Wszystkie składniki łączymy w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z limonki, polewamy oliwą. Mieszamy. SOS ŚLIWKOWY : Wszystkie składniki(...)doprawiamy do smaku. Lekko odparowujemy. Zostawiamy do przestygnięcia, po czym, razem z listkami kolendry lub natki pietruszki  mielimy w maszynce (ewentualnie rozdrabniamy w malakserze).  Przygotowanym farszem nadziewamy pierogi. Ustawiamy grzbietem do góry, na ściereczce oprószonej mąką i lekko dociskamy spód każdego pierożka do blatu. Przykrywamy folią spożywczą, aby nie obeschły. Wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Gdy wypłyną

cool and minty
Pierogi z zieloną soczewicą, warzywami i suszonymi pomidorami 118

Pierogi z różnymi farszami mogłabym jeść codziennie, byle nie z mięsem i nie ruskie   bo te już przejadły mi się na długo, więc metodą prób i błędów szukam całkiem innych doznań smakowych, te z zieloną soczewicą i suszonymi pomidorami to mój hit! Pyszne i idealnie doprawione to propozycja na smakowity obiad. Ciasto: 60 dag mąki tortowej Około

Wanilia i Kardamon
KNEDLE SEROWE Z JEŻYNAMI 145

mączne rzeczy, typu pierogi, naleśniki, kluski....💗 Największą mistrzynią w przygotowywaniu takich potraw jest moja mama. Mi też nie najgorzej z nimi idzie, więc dzisiaj zapraszam na knedle. Nie takie najbardziej popularne ze śliwkami, tym razem z dodatkiem sera i jeżyn. SKŁADNIKI: 400 g zmielonego białego sera 250 g mąki pszennej (plus mąka do podsypywania ciasta) 2 jajka 1 szkl

Kuchnia w opałach
Uszka z wiśniami 109

Latem bardzo lubię zupy owocowe z makaronem, miałam nadmiar wiśni i postanowiłam zrobić uszka z wiśniami, robi je się dość szybko i są bardzo smaczne. Podaję

Bajeczna Kuchnia
JAGODZIANKI 147

Wracajmy do ciasta. Przez chwilę wyrobiłam je. Podzieliłam na 12 części. Można na więcej części. Ja robiłam większe jagodzianki. Uformowałam  kule i zostawiłam je do podrośnięcia na około 15 minut. Następie kolejno każdą kulę spłaszczałam dłonią, można też rozwałkować na około 1 cm. Na środek nakładałam po łyżce farszu jagodowego. Zlepiałam placki jak pierogi. Podsypywałam mąką i rolowałam

potrawyregionalne
Pielmieni z grzybami 156

pielmenie, pielmienie) – jest to  rodzaj pierogów / uszek z dość luźnym farszem, najczęściej mięsnym lub grzybowym.Potrawa typowa dla kuchni rosyjskiej.Zadomowiona w kuchni polskiej – zwłaszcza na terenach dawnego zaboru rosyjskiego.Ja mam dziś dla Was przepis na pielmieni z suszonymi grzybami i jajkiem.Przyrumienione na cebulce tworzą fantastyczne danie, któremu nikt się nie oprze! Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:- mąka pszenna – 2 szklanki

Ostra na Słodko
Mini Calzone ze Szpinakiem 189

gałki muszkatołowej. Studzimy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1-1,5 cm i za pomocą dość dużej szklanki wykrawamy krążki. Każdy krążek lekko rozwałkowujemy i na środek każdego z nich wykładamy ok. łyżeczkę farszu i ok. pół łyżeczki startego sera (oraz niewielką ilość pokrojonego brie - opcjonalnie).Krążki składamy i starannie zlepiamy jak pierogi. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Słodka Strona
Naleśniki z serem i sosem śliwkowym 180

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Naleśniki z białym serem z dodatkiem sosu śliwowego. Urozmaicona wersja tradycyjnych naleśników z serem. W takiej wersji lubię je

Marta Gotuje
Karmelizowany rabarbar 147

zapach. Kompociki, ciasta czy dżemy . Wiele by wymieniać. Trzeba korzystać ile się da. Zatem widząc miłą dla portfela jego cenę, kupiłam, ile udźwignęłam. Będzie się działo, a teraz coś, co przyda się gdy zabraknie już świeżego rabarbaru. Wzorowany przepisem na karmelizowane jabłka , sposób na słoiczkowanie tego cuda. Dziś nawet zadebiutował jako dodatek do leniwych pierogów i sprawdził

Karczma Honorietty
Dziwne? Ale zjadliwe #1 Ślimak, ślimak pokaż rogi... 162

białego sera na pierogi, ale mam białą kiełbasę i nie zawaham się jej użyć. Nie zawaham się także wpisem tym zainaugurować cyklu "Dziwne? Ale zjadliwe". No właśnie, dziwne połączenie? Na pierwszy rzut oka może i tak. Ale gwarantuję, że zjadliwe. I nawet chce się dokładkę. Początkowo miała być pizza, ale nie chciało mi się zagniatać ciasta. Więc poszłam

bastalena
Jarmark Jagielloński w Lublinie 2013! 134

chlebem, nalewkami czy ciastami. Za każdym razem staram się także kupić coś do kuchni, albo dla bliskich. Tym razem wróciłam z naczyniem do zapiekania, żytnim chlebem litewskim i kwasem chlebowym.  Próbowałam miodu pitnego, piwa jasnego z restauracji Sielsko Anielsko, napoju Molo-Molo (czyli nic innego jak wody z miodem i cytryną), chleba litewskiego i pierogów św. Jacka

Pasja Smaku
Uszka wigilijne do barszczu 132

Do przygotowania uszek potrzebujemy: farsz: – grzyby – cebulę – sól, pieprz Grzyby moczymy przez noc. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni po czym dodajemy odcedzone

Szybko Tanio Smacznie
Pierożki z ciasta półfrancuskiego z mięsem z rosołu i serem 125

  Takie paszteciki to bardzo fajny sposób na wykorzystanie mięsa gotowanego pozostałego na przykład z rosołu. Są sycące,  więc z kubkiem aromatycznego czerwonego barszczu, kilka

Maślane ciasteczko
Domowe pampuchy z pieczarkowym gulaszem 221

Domowe pampuchy z pieczarkowym gulaszem Wszyscy u mnie w domu uwielbiają pampuchy , nawet same , nieważne czy ciepłe , czy zimne . To bardzo proste danie , robi się je

Ogrodnik w podróży
Pierożki vonton w aromatycznym rosole 254

Bardzo dobre danie, które powstało głównie w celu zagospodarowania pieczonych resztek ptasich. Miałam  trochę mięsa z perliczki i resztki przepiórki. Idealna

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania