pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:183/272)

DROŻDŻÓWKI 132

obiadu:  pieczone na grillu warzywa od mamy, pierogi z jagodami od babci, a na koniec moje drożdżówki :)  Brzuchy pełne! ...na świeżym powietrzu wszystko inaczej smakuje i apetytu nie ma końca!  SKŁADNIKI: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka  Ciasto: 3 żółtka jaj 75 g cukru

wege i kropka
"Leniwe pierogi". Kluski z twarogiem 258

mąki pszennej   (im mniej tym "pierogi" będą lepsze)+ troszkę do podsypywania w trakcie formowania lub wykrawania oraz masło, cukier i cynamon do polania Białka ubić ze szczyptą soli. Ser rozgnieść widelcem, dodać mąkę, żółtka i zagnieść delikatnie. Dodać pianę z białek i lekko wyrobić. Ciasto ma się lekko kleić. Stolnicę oprószyć mąką, uformować z ciasta wałek, lekko

Maślane ciasteczko
pampuchy z jagodami 158

bardzo lubi mączne dania, wszelakie kluski, naleśniki i pierogi. Często przygotowuję je dla niej w formie podwieczorku.  Latem zamroziłam trochę jagód, teraz wystarczyło je przegotować z cukrem  a część wymieszać z bitą śmietaną. Kluski nie mają nadzienia, bo obficie polałam je jagodami i to wystarczyło. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 1 szklanka mleka 1 jajko

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Weekendowe śniadanie. Gofry ziołowe z kwiatami czarnego bzu i owocami 176

M oja niezawodna gofrownica MGO-13  firmy MPM przeszła pomyślnie kolejny test. Tym razem wysmażyłam gofry z ciasta z kwiatami czarnego bzu i borówkami amerykańskimi

SzczyptaSmaQ
Pierogi z ricottą i suszonymi pomidorami 133

takie pierogi miałam już ochotę od bardzo dawna! Firma Provitus  chyba czytała mi w myślach , bo świąteczna paka z prezentami obfitowała w mnóstwo przysmaków,  wśród których były właśnie suszone pomidory – jedne w oleju , drugie suszone na słońcu.  Do tego ulubione ciasto  ( tym razem z mąki pełnoziarnistej ) … ser ricotta … przyprawy … i pyszny obiad gotowy! Składniki

Ostra na Słodko
Calzone z mięsem i warzywami 123

Calzone chyba wszyscy znamy! Wielki pieróg wypełniony po brzegi farszem jest świetną alternatywą dla pizzy. Nie wymaga wiele pracy a syci na długie godziny! Trochę mięsa … mieszanka przeróżnych warzyw … i odrobina sosu sprawią , że choć przez chwilę poczujemy się jak w najlepszej pizzerii ;)  Składniki:Ciasto:- drożdże – 30 g-mąka – 2 szklanki– cukier – 1 łyżeczka– sól – 1 łyżeczka

Ostra na Słodko
Pierogi leniwe 305

które nurtują zwolenników, choć także  i przeciwników leniwych. Skoro sobie zasłużyły na wpis do Wikipedii,  jako pierogi leniwe, to ja pozostaję wierna właśnie tej nazwie. Według niej – Pierogi leniwe, to kluski przyrządzane z twarogu, jaj i mąki, gotowane w lekko osolonej wodzie.    Składniki: - 1 kg twarogu (u mnie oczywiście domowy)- 4 jajka- 2 łyżki cukru(...)mielenia), dodajemy żółtka, cukier z wanilią, ½ łyżeczki soli. Łączymy składniki. Dodajemy przesianą mąkę oraz ubite na sztywno (ze szczyptą soli) białka. Delikatnie zarabiamy ciasto. Posypujemy stolnicę mąką, wykładamy ciasto. Formujemy wałek. Mąki podsypujemy tylko tyle, aby ciasto za bardzo się nie lepiło do rąk. Jeżeli dodamy za dużo leniwe wyjdą twarde i gumowate. Wałek lekko spłaszczamy, możemy zrobić

mojewypiekiinietylko
Kasztanowe pierogi leniwe z truskawkami 182

przepis na szybki i smaczny bezmięsny obiad :) Kasztanowe pierogi leniwe z truskawkami 500 g twarogu (2 kostki) 3-4 łyżki mąki jaglanej 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki mąki kasztanowej 2 jajka dodatki: truskawki Twaróg przecisnąć przez praskę, wbić jajka i wymieszać. Dodać mąkę i otręby, wyrobić gładkie ciasto. Formować ruloniki i kroić około centymetrowe kopytka. Gotować w osolonej

FitKot
Pierogi ze szpinakiem 209

cebula Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. 2. Szpinak przełożyć do patelni i na wolnym ogniu odmrozić. Dodać pokruszony twaróg oraz pokrojony w kostkę i podsmażony boczek. Całość doprawić solą i pieprzem. Smażyć cały czas mieszając do momentu zredukowania powstałego sosu. Odstawić do wystygnięcia. 3. Ulepić pierogi i ugotować w osolonej wodzie. 4. Podawać na ciepło

A Ty Smakuj Mnie
Jagodzianki 139

podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 16 części, około 60 g każda. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła

dom-agi.pl
Czekoladowe babeczki z cukinią i malinami 93

kawę, połączyć. Na końcu dodać cukinię i wymieszać. Ciasto wyłożyć do papilotek, do 3/4 ich wysokości, na wierzch każdej babeczki powykładać maliny, lekko dociskając. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Smacznego :) Na koniec kilka zdjęć z weekendu w Tatrach :) Pierogi z jagodami i kwaśną śmietaną, pierwszy obiad w Zakopanem

Domowa cukiernia Ewy
Culurgiones czyli sardyńskie ravioli 190

świetny sposób na trochę inne pierogi ruskie.     Składniki  / na ok.100 szt/ farsz: 1,5 kg ziemniaków 250 g białego sera /  w oryginale pecorino/ mała cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku 100 ml oliwy z oliwek extra virgin 1,5 łyżeczki  suszonej mięty sól/ do smaku ciasto: 600 z mąki/ semoliny plus

Zakamarki mojej kuchni
Drożdżowe bułeczki z jagodami 591

objętości (u mnie ciasto rosło 1,5 godziny). Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Recenzja książki "Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler" 132

Szarlotka z lodami - zwykła, najzwyklejsza szarlotka na kruchym cieście. Do tego ani wzmianki w przepisie o lodach, na zdjęciu też ich nie widać. Widać za to bezę na wierzchu, o której w przepisie również nie ma ani słowa.  - Gołąbki, hamburger, hamburger z mielonego i jeszcze dwa inne hamburgery, pierogi ruskie z miętą (różnią się od zwykłych tylko "miętą

Kraina Tysiąca Smaków
Pierogi z łososiem i suszonymi pomidorami 142

Uwielbiam pierogi. W moim regionie robi się ich dużo i na wiele sposobów. Kilka z nich już Wam przedstawiałam. Tym razem zdecydowałam się na zupełnie inny farsz. Wędzony na ciepło łosoś bardzo dobrze komponuje się z suszonymi pomidorami i oliwą.  Składniki:Ciasto: 2 czubate szklanki mąki 3 żółtka 3/4 szklanki ciepłej wody sól Farsz: 40 dag łososia wędzonego

Pasja Smaku
Zielona Góra Winobranie 7-15 września 113

drewna. Łyżeczki, łyżki,chochle czy pędzelki do ciast. Za dosłownie parę złotych.  Dla dzieci było mnóstwo atrakcji w postaci balonów, kolorowych makijaży czy karuzeli oraz waty cukrowej. Oczywiście można było spróbować przeróżnych win - także z lubuskich winnic. Z jedzeniowych budek zauważyłam gofry , mini pączki , naleśniki francuskie czy pierogi wileńskie. Oczywiście pajda chleba ze smalcem czy masłem czosnkowym

Magiczne Życie Marty
Pierożki wigilijne w kruchym cieście z Podlasia 113

400 g kapusty kiszonej 20 g grzybów suszonych sól pieprz 1/4 cebuli 3-5 łyżek oleju ciemnego rzepakowego 1 łyżka bułki tartej ciasto; 2 szkl mąki

Gotowanie jest łatwe
Ziemniaczana rolada z rybą 206

sokiem z cytryny, dodać posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dobrze potłuc. Dodać mąkę, kaszę, masło i żółtka. Przyprawić solą. Zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować lub rozgnieść rękami na prostokąt o wymiarach ok 20x40cm. Nałożyć na wierzch posiekaną rybę, pozostawiając czyste brzegi. Zwinąć ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku. Przekroić na pół. Nie jest(...)plastry i podać z gorącym sosem porowym. Smacznego :) RADY: Roladę można odgrzać krojąc w plastry i obsmażając na maśle klarowanym. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z rybą , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: pstrąg łososiowy , ziemniaki , łosoś

https:KKuchniaMniam
Uszka z grzybami 787

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uszka z grzybami tuż obok pierogów z kapustą i grzybami są niezastąpionym elementem na naszym wigilijnym stole. Idealnie komponują się z barszczem czerwonym :) Uszka z grzybami – Składniki: Na farsz: 100g suszonych grzybów 2 małe cebule (140 g) olej rzepakowy do smażenia pieprz, sól do smaku Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300 g) szczypta

Kulinarne Przeboje
Pierożki z bobem gotowane na parze 149

została, to taka myśl w głowie mi powstała:… pierogi bym zjadła sobie, ale z czym, ja je zrobię! I tak na bób ugotowany popatrzyłam i takie oto pierożki wymyśliłam. Przepis jest prosty, banalny, ale efekt dla tych co lubią bób genialny. Pierożki fajnie wyglądały i ciekawy smak miały.  Składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania