Powinno podwoić objętość jagody dokładnie umyć, przebrać i osuszyć. Wymieszać z 1 łyżką cukru wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i podzielić na 15 równych części po 60 g każda. Z każdej części uformować kulkę, rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć 1 łyżkę jagód i zlepić jak pieroga. Układać złaczeniem do dołu w foremce o przekroju 26 cm wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepisach książkowych i znalazłam w książce „Pokaż się od dobrej kuchni – Kluski, knedle i pierogi” przepis na Węgierskie knedle z białego sera i kaszy manny z niewielką ilością mąki. Zabrałam się ochoczo do pracy. Wprawdzie nie do końca wyszły knedle, bo z ciasta nie dało się utoczyć kulek (zbyt rzadkie), ale postanowiłam zrobić kluski kładzione. Powiem
Na słodko lub wytrawnieoczywiście ktoś lubi łamać tradycję. A jeśli nie na Wigilię, to myślę, że takie pierogi sprawdzą się podczas świątecznych spotkań z rodziną, ale też na sylwestrowym party... Nadzienie: kilka różyczek brokuła, 250 g fety 2 ząbki czosnku, pieprz, tymianek, zioła do pizzy Ciasto: 500 g mąki, 100 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, płaska
Czerwień i błękitGotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25 na 30 cm. Wycinamy z niego krążki. Każdy krążek naciągamy lekko, kładziemy nadzienie i zalepiamy brzegi jak w pierogu i formujemy z niego kulkę. Gotowe pączki kładziemy na blaszce i smarujemy je białkiem
ciastkarnia na kruchym spodziesmaku jak i w strukturze przypomina farsz mięsny . Śmiało mogę powiedzieć, że to najlepsze pierogi jakie jadłam. Na pewno zajmą miejsce wśród moich ulubionych potraw . Pierogi z soczewicą i wędzonym tofu Składniki: 3 szkl. mąki 1 szkl. gorącej wody 2 szkl. ugotowanej zielonej soczewicy ( około 200 g suchej soczewicy) 180 g tofu wędzonego 2 cebule(...)zaczekaj ok. 3 minuty). Na początku zawartość miski wymieszaj łyżką, a gdy składniki wstępnie się połączą zacznij wyrabiać ciasto, tak aby miało jednolitą konsystencję. Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż na ok. 10 minut. Po tym czasie przedziel ciasto na mniejsze porcję - te nie używane owiń w folię, aby nie zeschły. Każdą porcję cienko rozwałkuj
wegujemypowinna prawie całkiem odparować. Można też posypać pieczarki mąką, która wchłonie nadmiar wody i przez chwilę przesmażyć. Chodzi o to by farsz był gęsty i nie wypływał z pierożków.Ciasto wałkujemy podsypując mąką na grubość 2 mm. Kroimy na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy po łyżeczce farszu. Składamy w trójkąt zagniatając przy tym brzegi. Dwa przeciwległe rogi zlepiamy ze sobą(...)przywarły do dna. Po kilku minutach od wypłynięcia na powierzchnię wyławiamy uszka cedzakiem.Gotowe uszka można zamrozić jeśli do Świąt pozostało jeszcze kilka dni. Natomiast odgrzewamy je jak inne pierogi najlepiej na oleju lub w zupie
prawdziwe jedzenieWitajcie Kochani! Miło mi zaprosić Was dzisiaj na wyjątkowo mięciutki, puszyste, delikatne pyzy z ciasta drożdżowo-ziemniaczanego, hojnie nadziane gotowanym mięsem. Jeśli jeszcze
Rozpustne gotowanieTiropity to małe greckie ciasteczka, które można również przyrządzić z kupnego ciasta filo. Ich nazwa to dosłowne tłumaczenie greckiego wyrażenia "placki z serem". Nadzienie
Kuchnia MagdaLenyPyszne pierożki z farszem na ostro.Takie pierożki w kształcie serduszek może zrobić na kolację np. Walentynkową . Składniki: Ciasto: szklanki mąki pszennej 3,4 szklanki ciepłej
Bajeczna KuchniaCóż tu pisać o pierożkach, my je uwielbiamy pod każdą postacią. Lubię zabawę z ciastem, lubię eksperymentować z farszem i dzięki temu coraz to inne smaki
Moje Małe Czarowaniewyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. (Nie odrywać, lecz odcinać.) Każdą część rozwałkować na blacie podsypanym lekko mąką, na grubość około 2 cm. Kubkiem lub szklanką wycinać kółka. Na ich środek nakładać nadzienie (dżem, marmolada, owoce etc.), przykrywać drugim kółkiem. Brzegi sklejać podobnie jak pierogi,a an końcu w dłoniach formować lekko spłaszczone(...)bardzo szybko, lecz ich środek będzie niedopieczony. (Ja mam kuchenkę elektryczną z 6-cio stopniową regulacją mocy. Pączki smażę na 4.) Zanim zaczniemy wrzucać pączki dobrze jest wrzuconym kawałkiem ciasta sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia. Po włożeniu pączka do tłuszczu częściowo pokrywką przykryć garnek/patelnię. Kiedy usmażą się z jednej strony, przewrócić je na drugą i smażyć już bez przykrycia
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzyszedł najwyższy czas aby na blogu pojawił się przepis na coś słodkiego. Przecież Boże Narodzenie to nie tylko śledzie, barszcz i pierogi. Przedstawię Wam dzisiaj przepis na mięciutki, pulchniutki, pachnący migdałami i słodki keks z bakaliami i lukrem. Zaraz po piernikach to druga obowiązkowa pozycja w słodkim menu na Święta! Składniki: 250g mąki pszennej, przesianej + 1 łyżka 180g cukru(...)łyżką mąki. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia. Do drugiej miski wsypujemy cukier, dodajemy masło i ucieramy na drobny puch. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając ciasto mikserem oraz mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy mieszając drewniana łyżką. 2. Do masy doajemy bakalie i mieszamy. Przeleqamy je do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej
Życie ze smakiemobyczaj", dlatego u mnie w domu właśnie pierogi na szybko to nie kluski, a leniwe ;) Poniższe pierogi są szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Ugotowane leniwe pierogi należy obowiązkowo polać podsmażoną na maśle bułką tartą oraz posypać cukrem. Składniki na porcje dla 4 osób: 0,5 kg twarogu półtłustego około 250 g obranych ziemniaków(...)mąkę i szczyptę soli. Za pomocą dłoni wyrobić ciasto. Jeżeli będzie zbyt mocno kleić się do rąk to dosypać trochę mąki. Masę podzielić na 4 części. Z każdej części uformować wałek, lekko spłaszczyć. Za pomocą noża wykroić ukośne kawałki. Do garnka wlać wodę, posolić ją. Gdy zacznie wrzeć to dodać pokrojone pierogi leniwe. Gotować 1 minutę od momentu wypłynięcia
Ugotowaćmlekiem. Nie za gorącej. I wyrabiam ciasto, aż będzie elastyczne. Przykrywam ściereczką i zostawiam, by odpoczęło z 15 minut. W tym czasie jagody, jeśli nie są mrożone, dokładnie myję i zasypuję cukrem. Przed samym lepieniem pierożków dodaję mąkę ziemniaczaną, dobrze przesiewać ją bezpośrednio na jagody. Dzięki temu nadzienie będzie bardziej spójne. Ugotowane pierogi u mnie jada się z kwaśną
Karczma Honoriettymiękkie i elastyczne. Ciasto można na chwilę włożyć do lodówki w celu schłodzenia. Ciasto dzielimy na mniejsze części i cienko wałkujemy, gdyż ciasteczka mocno rosną. Wykrawamy szklanką kółka, na środek kładziemy pół łyżeczki marmolady i zwijamy rurki. Dobrze sklejamy lub robimy jak pierogi. Możemy również roztrzepać jajko, wyciąć foremką dowolne kształty, moczyć w jajku a potem
Pani na deser