20Dziś prosto z Tajlandii zabieram Was w podroż do Włoch! Mam dla Was przepis na genialne Ravioli z nadzieniem z ricotty, szynki parmeńskiej i szpinaku. Takie
Ostra na Słodko20Dziś prosto z Tajlandii zabieram Was w podroż do Włoch! Mam dla Was przepis na genialne Ravioli z nadzieniem z ricotty, szynki parmeńskiej i szpinaku. Takie
Ostra na SłodkoDziś prosto z Tajlandii zabieram Was w podroż do Włoch! Mam dla Was przepis na genialne Ravioli z nadzieniem z ricotty, szynki parmeńskiej i szpinaku. Takie
Ostra na SłodkoPo niedzielnym rosole nie postanowiliśmy zrobić pomidorówki, choć bardzo ją lubimy i zrobiliśmy dzień wcześniej ;) Postanowiliśmy "zagospodarować" mięso z wywaru. Można tak, można też ugotować do
R'n'G KitchenKołduny powinny być takiej wielkości, żeby bez problemu, na raz – bez krojenia i gryzienia – wyłowione łyżką z gorącego rosołu elegancko mieściły się w ustach. Dopiero tam
Karo in the KitchenMiała być zupa krem pieczarkowa, ale dojeżdżając do domu zmieniłam zdanie:D Smażone gnocchi w sosie pieczarkowym SKŁADNIKI kilka ziemniaków pół objętościowo mąki tortowej sól
MarciochaKucharzymożna tam znaleźć tak mi zasmakował, że zużyłam kilka opakowań w ciągu miesiąca. Jego smak kojarzy mi się z sosem do nuggetsów z McDonalda. Jem go na kanapkach, z pierogami czy wege kotletami. W lipcu często zbierałam jagody, dlatego nie może ich zabraknąć w tym zestawieniu. Jadłam je z owsianką, dodawałam do koktajli i zrobiłam dużo przetworów(...)Kolejnym ulubieńcem są naleśniki z dżemem jagodowym, masłem orzechowym i polewą waniliową. Takie połączenie to bomba kaloryczna, ale też smakowa :) Jak dla mnie deser idealny! Przepis na najprostsze ciasto naleśnikowe można znaleźć tutaj :). Nie mogło tu tez zabraknąć wcześniej wspomnianej tofucznicy z kurkami, która był w lipcu moja ulubioną propozycją na śniadanie. Przepis na te przepyszne
wegujemyPyszne bułki z farszem, który bez problemu może być dodany do pierogów czy krokietów. Smakują wspaniale! Składniki: 12 bułek 1kg mąki ( używam mąki bułkowej od Młynu Kopytowa ) 100g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 400ml ciepłego mleka 6 łyżek masła 300g pieczarek 500g kapusty kiszonej 2 cebule szalotki 3 łyżki masła do farszu 1 łyżeczka kminku(...)dodaje cukier, sól, ciepłe mleko i 4 łyżki mąki. Mieszam na gładką masę. Gdy po kilku minutach widzę, że drożdże pracują (małe pęcherzyki) to dodaję pozostałą mąkę i wyrabiam ciasto - nie czekam, aż rozczyn wyrośnie. Do dobrze połączonego ciasta dodaję letnie rozpuszczone masło i wyrabiam, aż do momentu gdy zacznie odchodzić od ręki. Przykrywam miskę i zostawiam na 60 minut
Gotowanie i blogowanieDo wigilii pozostało kilka dni, a że w ten dzień na moim stole gości czerwony barszcz, to nie ma mowy żeby mogło
magiczna kuchnia KasiPrzepis na farsz z białej kiełbasy dostałam od sąsiadki. Ona jednak przygotowywała tradycyjne pierogi, ja natomiast postanowiłam użyć ich w mini pierożkach (uszkach) do barszczu. Przy okazji wypróbowałam nowy, regionalny przepis na barszcz na kwasie z kapusty. Wyszło pysznie! Składniki na barszcz: 80 dag buraczków ćwikłowych 2 litry wywaru warzywnego 1 szklanka kwasu z kapusty kiszonej sól i pieprz(...)minut. Składniki na farsz: 2-3 pętka białej kiełbasy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie farszu: Kiełbasę obrać z jelita, zmielić i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Składniki na ciasto: 25 dag mąki 2 żółtka jaja 1 łyżeczka masła woda Wykonanie ciasta: Z mąki, żółtek, masła i odrobiny wody zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować, wycinać literatką kółka, nakładać farsz i formować
Tradycyjna Kuchniatłuszczu, 2-3% soli i 50% wody. Z CZYM JEŚĆ? Bryndzę można dodawać do sałatek, posmarować nią chleb. Idealnie nadaje się także jako farsz do klusek lub pierogów. Pomysłów na bryndzę jest wiele, możemy pokusić się o zrobienie ziemniaków faszerowanych bryndzą, zupy z bryndzy czy grillowanych, faszerowanych pieczarek z bryndzą. Sprawdźcie więcej przepisów na dania z bryndzą. Polecamy! POCHODZENIE(...)którą znają tylko producenci z tego regionu. Warto wiedzieć, że podczas produkcji uważa się, żeby w masie nie było grudek, dlatego ser kruszy się rękoma, a następnie wyrabia jak ciasto. Masa jest kilkakrotnie solona i za każdym razem jest próbowana, w celu sprawdzenia, czy jest już dość słona. Serową masę ubija się pięściami i przykrywa pokrywką na wierzch, której kładzie
Gotuję TestujęMuszę zacząć zużywać moją hodowle ziół:) Dlatego też, dziś zrobiłam Kopytka z pietruszką w sosie pieczarkowym SKŁADNIKI: kilka ziemniaków pół objętościowo mąki tortowej sól garść świeżej
MarciochaKucharzySezon truskawkowy się zakończył, ale w kolejce czekają już kolejne dary lata. Dzisiaj będzie jagodowo. Proponuję Wam jedno z najprostszych dań, czyli naleśniki. Placki są z
Pełny talerzzwiązku z Festiwalem Kuchni Arabskiej postanowiliśmy wspólnie przygotować takie samo danie. W pierwszej kolejności zdecydowaliśmy się na pieczone pierogi z farszem szpinakowym z mozzarellą, rodem z Libanu. Kuchnia libańska ma wiele do zaoferowania, jest niezwykle smaczna i bardzo ciekawa. Wraz ze mną pierożki lepiły: Panna Malwinna , Iza i Justinka . Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej(...)szczypta płatków chili sól, pieprz 1 jajko rozkłócone Przygotowanie: Oba rodzaje mąki przesiać do miski, dodać sól i drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać oliwę i stopniowo dodawać wody, aby ciasto nie było zbyt lepkie. Wyrabiać przez około 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. W międzyczasie przygotować farsz. Szpinak powinien być rozmrożony i odsączony. Na patelni
Codzienne Gotowaniepracowitym tygodniu nadchodzi leniwy weekend (no, może nie dla wszystkich), więc proponuje dziś klasyczne pierogi leniwe. Po tradycyjne przepisy zawsze sięgam do kultowej książki kucharskiej "Kuchnia Polska" (Wyd. PWE), która nigdy nie zawodzi, ... a te leniwe, są zawsze wychodzą mięciutkie i pyszniutkie :) Proponuję podawać z jogurtem naturalnym i cukrem. W ogóle uwielbiam wszelkiego rodzaju kluski, kopytka pyzy(...)cukier. Ser przecisnąć przez praskę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z odrobiną soli. Ser utrzeć z żółtkami. Wsypać mąkę i dodać ubite biłka delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć na stolnicę, delikatnie oprószyć mąką, uformować wałeczek o średnicy 3 cm, delikatnie spłaszczyć i kroić ukośnie. Wrzucać partiami do wrzątku, gotować około minuty od momentu zagotowania wody. Potem można
Delicious TitbitsPierożki culurgiones pochodzą z Włoch, różnią się od naszych tym, że są inaczej zlepiane , wyglądają rewelacyjnie, użyłam do nich podduszonych maślaków z cebulką, szczypty smaku dodaje
Wanilia i KardamonKarp w sosie piwnym (po królewsku na szaro) z dodatkiem włoszczyzny, rodzynek i startych pierniczków 2. Pierogi z kapustą i grzybami lub na słodko z twarogiem 3. Groch z kapustą 4. Smażony karp Smażone kawałki karpia Obowiązkową przekąską na zimno jest karp w galarecie wraz z dodatkiem(...)Słodkości: 1. Domowe pierniczki 2. Sernik na zimno przygotowany na bazie serków waniliowych 3. Makowiec przygotowany na cieście drożdżowym Jeżeli zapomnieliście lub nie mieliście czasu, aby upiec pierniczki to wypróbujcie przepis na domową krajankę piernikową . Do ich przygotowania nie potrzebujecie foremek. Pierniczki są miękkie i puszyste od razu
Ugotowaćtaki mój spontaniczny wypiek, bo miałam ochotę upiec coś, ale nie mogłam się zdecydować co. Taki duży "pieróg" nadziany po brzegi wytrawnym farszem będzie świetny na kolację, do zabrania ze sobą w podróż lub jako danie imprezowe. Można podać z ketchupem lub innymi dipami, my zjedliśmy je z sałatką z kapusty pekińskiej i warzyw. Najlepiej smakują na ciepło(...)łyżeczka cukru 2 łyżki oleju łyżka czarnuszki na farsz: 250 g kapusty kiszonej 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotować ciasto: mąkę przesiać. Wodę podgrzać żeby była letnia, ale nie za gorąca. Wrzucić do niej drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na chwilę. Do przesianej mąki dodać sól, olej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamoje kolejne kluchy do kolekcji. Jedni nazywają je kluchami bo to w końcu rodzaj klusek a inni pierogami leniwymi bo nie trzeba nic wałkować ani lepić tylko zagnieść i gotowe. Przyznam szczerze, że nazwy znam ze słyczenia ale smak dotąd był mi nie znany. Ale szybko nadrobiłam zaległości. Kluchy są bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo pyszne, na pewno(...)ręką. Następnie dodać jajka oraz mąki. Czubata szklanka mąki pszennej mi wystarczyła ale być może trzeba będzie dać więcej w zależności od tego jak wilgotny jest twaróg. Wyrobić elastyczne ciasto. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę. Podsypać mąką i podzielić na 3-4 części. Każdą część uformować na wałeczek o szerokości ok 3 cm, lekko spłaszczyć ręką. Pokroić w prostokąty
Monia miesza i gotujezeszło na dalszy plan. Dalszy, ale jednak niezbyt daleki. Ciągle mam gdzieś w kalendarzu poupychane kartki z przepisami lub potrawami, które koniecznie muszę zrobić: francuską zupę cebulową, ciasteczka maślane, pierogi z dynią i jabłkiem (o ile moja spakowana w słoiki dynia jeszcze do czegoś się nadaje). Ciągle głaszczę czule moje książki kucharskie i ubolewam, że nie mogę dzień(...)bycie odbiorcą tych wszystkich apetycznych treści mi nie wystarcza, dziś dzielę się w Wami kolejnym przepisem i jego ilustracjami. Postaram się robić to częściej niż w ostatnich miesiącach.Składniki:ciasto na tartę1 szklanka mąki krupczatkiszczypta soli85g zimnego masła1/4 szklanki zimnej wodyna kisz1 jajko100ml śmietany 18%szczypta soliszczypta pieprzupozostałe składniki2 gruszkipołowa sera camembert2 garście orzechów włoskich3 gałązki świeżego tymiankudodatkowoforma na tartęmasło
W kuchni wieczorem