pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:201/272)

Czeski knedlik z gulaszem 435

Od dawna miałam ochotę na taki treściwy obiad. Tym razem postanowiłam wypróbować przepis na czeskie knedliki ze strony "Gotowanie cieszy". Autorka do przygotowania tego smakołyku użyła

Smakołyki Asi
Barszcz czerwony z wytrawnymi ciasteczkami z rozmarynem i skórką z cytryny 173

wiem, że Święta Bożego Narodzenia są bardzo tradycyjnym wydarzeniem, jednak w tym czasie, zawsze staram się przemycić w moich potrawach nieco nowoczesności. Najbardziej popularnymi dodatkami do barszczu są uszka, pierogi oraz krokiety. Ja postanowiłam podać barszcz czerwony z wytrawnymi kruchymi ciasteczkami. Upiekłam bardzo maślane gwiazdeczki z dodatkiem aromatycznego rozmarynu oraz orzeźwiąjącej skórki z cytryny. Moim domownikom, ten pomysł bardzo(...)spora szczypta grubomielonego pieprzu skórka starta z całej cytryny łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu barszcz czerwony: 2 l bulionu (ja gotuję warzywny) koncentrat barszczu Krakus Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i foremką wycinamy gwiazdki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem

Mienta blog
Bardzo leniwe leniwe i "Wyśnione szczęście" 195

alternatywa dla tych, którzy lubią pierogi z serem, ale nie mają czasu lub ochoty na ich lepienie. Wcale się nie dziwię, że te kluski dostały w Polsce nazwę pierogi leniwe 😉Do zaproponowanych dziś klusek leniwych wykorzystałam naturalny serek homogenizowany, żeby nie trzeba było mielić sera. To spowodowało, że trzeba było użyć więcej mąki, ale też w kluskach(...)mąki pszennej sól Nastawić wodę na gotowanie klusek (ok. 2 litrów). Gdy woda zawrze, posolić łyżeczką soli. Serek wymieszać z rozbełtanym jajkiem. Dosypać mąkę i szybko wyrobić ciastoCiasto podzielić na 4 części i każdą z nich zrolować na blacie posypanym mąką w wałek o średnicy 1,5 - 2 cm. Każdy wałek pokroić na ukośne kluski szerokości

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieróg z kurczakiem i grzybami 128

Składniki:   200 g + 1 łyżka mąki, masło 125g + 50 g masła, 125 g białego sera,(kanapkowego), 150 g sera żółtego, 1 łyżka wody, 400 g

kulinarnajamka.blogspot.com
Marcepanowe serniczki. I skarby z bazaru 163

się naskubaliśmy, to nasze...). Zjedliśmy też pyszne coś (co nie pamiętam już, jak się nazywało, ale smakowało obłędnie i ostro), a do popołudniowej kawy nabyliśmy słodką pastę owiniętą ciastem kataifi i posypaną pistacjami. Słodycz okazała się niemal zniewalająca, ale do gorzkiej kawy zjedliśmy ze smakiem (choć na raty). Wycieczkę uważam za niezwykle udaną, liczę na powtórki w przyszłym roku. Jedyne(...)naprawdę jest...). Przepis jednak mam dla Was typowo wigilijny. Sernik. Z marcepanem i powidłami śliwkowymi, na obłędnie chrupiącym spodzie. Boski!Zostało mi trochę zmielonego twarogu od ruskich pierogów; długo się nie zastanawiałam, co z nim zrobić. Sernik, ot co! Twarogu było mało, postanowiłam więc przygotować mini serniczki w formie na muffiny. Smaki...? Miałam otwarte powidła śliwkowe, potem mój

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wigilijny krem z suszonych grzybów 176

Prawda jest taka, że u nas grzyby je się przede wszystkim w pierogach, kapuście, ewentualnie żurku, ale wiem, że w niektórych regionach Polski zupa grzybowa jest jedną z tych potraw, bez których kolacja wigilijna w ogóle nie może mieć miejsca. Czyli coś jak u mnie barszcz czerwony z uszkami-właśnie z grzybami leśnymi. Choć te z dodatkiem pieczarek też(...)przygotować właśnie taki krem, który na bazie domowej warzywnej kostki spokojnie może być Waszym wigilijnym daniem. Jako dodatek sprawdzi się tak naprawdę wszystko. U mnie były to ciasteczka z ciasta francuskiego, groszek ptysiowy i zielony mech, na który przepis znajdziecie już na blogu, właśnie --> TUTAJ . Zapraszam do korzystania z przepisu i dzielenia się z innymi opinią na jego temat

Kuchnia w czekoladzie
Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? 128

wartości odżywczych. Zalecam upiec tradycyjny razowy chleb na zakwasie lub po prostu kupić z sprawdzonej piekarni, która takowy chleb posiada w swojej ofercie. Pierogi i uszka Święta bez pierogów i uszek to nie święta! Jak zawsze nie zwracamy uwagi na nasze zdrowie i przygotowujemy je z białej mąki. Zastąpmy ją mąka razową czy orkiszową. Dostarczymy dużą ilość błonnika(...)pożytecznymi walorami odżywczymi.  Kutia Danie z dużą ilością maku, bakalii i miodu. Proponuję dodać mniejszą ilość bakalii, a miód zastąpić na przykład syropem z away czy syropem daktylowym. Ciasta i inne słodkości Serniki, makowce, sękacze czy pierniki. Goszczą jak co roku na każdym stole świątecznym. Najczęściej wykorzystuję się białą mąkę, cukier i margarynę.  Mąkę zastąpmy: razową, orkiszową, gryczaną

Truskawkowa Fiesta
Drożdżowe pierogi ze szpinakiem i serem feta 172

mojej rodziny, uwielbiam szpinak. Mogłabym jeść go pod każdą postacią. Osobom krzywiącym się na samo wspomnienie tego słowa polecam połączenie z serem feta. Dziś w w formie drożdżowych pierogów, pysznych zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadają się również do odgrzania w mikrofalówce. Składniki -50 dag mąki -3 dag drożdży -1 szkl. ciepłego mleka -łyżka cukru -3 jajka(...)wyrośnięcia. Zaczyn, olej, 2 jajka, resztę mleka i szczyptę soli wymieszać z mąką, odstawić. Szpinak rozmrozić i podsmażyć na maśle. Przestudzić. Dodać rozkruszoną fetę i czosnek. Doprawić wg uznania. Ciasto rozwałkować, szklanką wykrawać krążki. Nakładać porcje farszu i zlepiać brzegi. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 25 minut w temp. 200st. Smacznego

Zielona Kuchnia
Fatayer ze szpinakiem 125

doświadczeń i praktycznych rad koleżanki po fachu pozwala na wyczarowanie naprawdę cudownych smakołyków. Fatayer to drożdżowe pierogi nadziewane warzywami lub mięsem. Moja Mama stwierdziła, że taki sposób lepienia pierogów jest dużo szybszy niż nasz polski :) Składniki (10 sztuk): 1 szklanka mąki pszennej typ 2000 1 szklanka mąki pszennej typ 850 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka soli(...)cebulkę i smażyć ok. 5 minut. Dodać szpinak bez wcześniejszego rozmrażania. Zmniejszyć ognień i dusić, aż zmięknie. Doprawić solą. Odparować lub odlać wodę, a resztę odcisnąć, aby nie zamoczyć ciasta. Przestudzić. Podzielić na 10 części. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, oliwę, oregano i rozczyn z drożdży

Chocolate Muffin Blog
Pieróg biłgorajski 174

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pieróg biłgorajski Składniki: Ziemniaki – 1kg Kasza gryczana – 200g Twaróg – 300g Jajka – 3 białka + 1 żółtko Cebula – 1 mała Olej rzepakowy – 4 łyżki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kminek mielony Wykonanie: Ziemniaki ugotować(...)kolor. Cebulę dodać do masy ziemniaczanej razem z tłuszczem na którym się smażyła. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić. Następnie ubić mocno białka i wymieszać z żółtkiem i masą ziemniaczaną Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i piec przez około 60-80 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło z kwaśną śmietaną lub z konfiturą z cebuli

Kuchnia Bon Appetit
Kopytka ze szpinakiem i masłem tymiankowym 136

kopytka ze szpinakiem. Jednak nie pasowały mi tu ani skwarki ani sos, postanowiłam polać całość masełkiem z dodatkiem tymianku. W ogóle bardzo Wam polecam do różnych dań szczególnie klusek, pierogów takie aromatyzowane ziołami masła. Robi się je banalnie prosto, dorzucając do masła w rondelku, gałązkę świeżych ziół. W przepisie tym, nie podam Wam również konkretnych ilości, bo wiem(...)poszukiwania takich dań, w których można wykorzystać resztki jedzeniowe, a nie każdorazowo gotować coś od nowa. W przepisie będą jedynie wskazówki typu „dodaj mąkę, aby ciasto było zwarte i się nie kleiło do rąk”. To od Ciebie zależy, ile mąki dodasz, bo to zależy od ilości ziemniaków oraz od ich rodzaju. Całość idealnie byłoby posypać startym parmezanem albo

Mieszam w Garnku
Pierogi z soczewicą warzywami i dymką 137

Mam wrażenie, że soczewica nadal jest niedoceniana, a szkoda bo wspaniale zastępuje mięso i rewelacyjnie się spisuje jako farsz do pierożków, mimo że te pierożki są

Wanilia i Kardamon
Knedle z jagodami i śmietaną 169

Na dzisiejszy obiad polecam pyszne knedle ziemniaczane z jagodami. Doskonale smakują z sosem śmietanowym. SKŁADNIKI: 60 dag  ziemniaków, 2 szklanki  mąki, 1  jajko

Tradycyjna kuchnia Kasi
Przepisy z resztek kurczaka, w których się zakochasz 155

czego Wam trzeba ;-). Nasz pierwszy wpis z przepisami na resztki z kurczaka (na aromatyczną zupę pho na bulionie z kości , makaron z kurczakiem w karmelu wietnamskim , tortille , ravioli i pierogi z nadzieniem z kurczaka z rosołu ) – okazał się hitem na blogu i do dziś jest jednym z najczęściej czytanych. Dlatego dziś pokażemy jeszcze więcej naszych przepisów z resztek kurczaka(...)pomidorowego i sera na nowo odzyskiwały smak. Właśnie za to kochamy włoską kuchnię. Spośród wielu pomysłów na recykling kurczaka, pizza jest naszym ulubionym. Mięso z rosołu zapieczone na cienkim cieście nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie, ale po prostu zmienia się nie do poznania. Konia z rzędem temu, kto odgadnie, że to był ugotowany kurczak. Przepisy z resztek kurczaka

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 150

też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski w laboratorium (jak mawiał kanclerz Bismarck: „Ludzie nie powinni wiedzieć(...)Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota, ryby pieczonej pod lekkim warzywno-winnym, głównie pomidorowym sosem). Ryba a la ciasto Niezależnie od rodowodu, ryba po grecku stała się jednym z must have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu

Niedzielny kucharz
Wina na Wigilię 98

winach do świątecznych deserów już było. Pisał o nich Gabriel Kurczewski z http://bliskotokaju.pl/ Ciasta i inne słodkości zazwyczaj jednak kończą wigilijną wieczerzę. Przed nimi mamy wiele innych tradycyjnych potraw. Warto ich smak podkreślić dobrze dobranym winem. Problem śledzia od wieków rozwiązywała czysta wódka. Warto jednak spróbować innych połączeń. Dobrą propozycją będą tu dobrze schłodzone wina musujące. I nie musi(...)śledzia inaczej. I nie muszą być to wcale wina wytrawne. Ostatnio okazję spróbować dwóch win, które bardzo dobrze sprawdzą się z potrawami z karpia, tradycyjną kapustą z grzybami czy pierogami również z kapustą i grzybami. Pierwsze z nich to Riesling 2011 od Maurice Schuellera, AOC Alsace. W tej położonej w samym sercu Alzacji winnicy od kilkuset lat powstają doskonałe

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania