tego przetworu chyba będę bardzo dumna.Lekko słodkie , pachnące korzennymi przyprawami oraz pyszną pomarańczą jabłka na SZARLOTKĘ.Na blogu znajdziecie już dwa twory z ich udziałem do słoików do ciasta , ten jest trzeci i najlepszy , ale nie będę jeszcze mówić " to on " bo mam w zapasie jutro do zrobienia 4 przepis i też podobno jest "niebiański". Tak więc kochani(...)który będzie dla Was najlepszy.Zapraszam. 5 kg.jabłek bez obić 1 duża pomarańcza plus skórka z niej otarta 1 małe op.przyprawy do pierników 3 goździki ******************************************* Do garnka wlać wodę i dodać Kwasek cytrynowy.Obrać jabłka ,oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w ósemki wkładając je do garnka z wodą , aby nam nie zmieniły kolor.Jak wszystkie jabłka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiopakowanie drożdży suszonych (7g) 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 1/4 łyżeczki soli łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu 1/4 łyżeczki mielonego chili jabłko starte na papkę (ok 180g) 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki mleka 2 łyżki oliwy z oliwek Pierniki przekładamy do malaksera i miksujemy do powstania konsystencji bułki tartej. Mąkę mieszamy z pokruszonymi piernikami, drożdżami i wszystkimi przyprawami. Mleko
Mienta blogwychodzi wysokie Składniki: na ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru pudru 250 g płynnego miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 250 g masła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej na wkładkę: 4 jabłka 3/4 szklanki cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 4 jajka 250 g bakalii cynamon na krem(...)żółtka. Powoli ucierając dodawać mąki (należy je wymieszać z sodą i przyprawa do piernika i przesiać) na zmianę z miodem. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę i upiec dwa placki w temperaturze 170*C przez około 30 minut. Wkładka: Jabłka obrać, pokroić w kostki, zasypać cukrem i odstawić na pół godziny. Dodać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki na około 18 sztuk:300 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia180 g cukru2-3 jabłka ze skórką, starte na tarce o grubych oczkach2
Smakowity Blog KulinarnySkładniki : 3 kg jabłek 1 i 1/2 szklanki daktyli 1 niepełna szklanka wody około 2 łyżeczki przyprawy do pierników Sposób wykonania : J abłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałki, wsypać do rondla. Wlać niecałą szklankę wody i smażyć na małym ogniu. Z daktyli usunąć pestki i dodać do jabłek. Całość smażyć
Przepisy i porady kulinarneciasto piernikowe: 2,5 szklanki mąki pszennej 6 jajek szklanka miodu 3/4 szklanki cukru opakowanie przyprawy do piernika łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia na wkładkę: 3 jajka 350 g mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu 6 jabłek szklanka wydrylowanych wiśni z kompotu 1/2 szklanki orzechów włoskich łyżeczka proszku do pieczenia na przełożenie: litr mleka 3 opakowania(...)dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika, przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Na końcu dodać miód. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Naponczować. Wkładka owocowa: Jabłka pokroić w kostkę, orzechy posiekać. Jajka ubić z cukrem, mąkę wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagoździkami kardamonem zielem angielskim 2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu jabłkowego 2 jabłka szara reneta Dodatkowo: kilka łyżek creme fraiche bagietka koperek świeży kilka kruchych pierników Śledzia moczę w zimnej wodzie przez kilka godzin lub noc. Jeśli mam okazję to wymieniam co jakiś czas wodę. Siekam drobno(...)śledzia na mniejsze kawałki (takie po 3-4 cm) i mieszam z olejem lnianym i pozostałymi składnikami. Przekładam do słoika całość i odstawiam na minimum dobę a najlepiej trzy. Jabłka kroję w kostkę i przekładam do słoika. Gotuję wodę z cukrem i octem oraz przyprawami do rozpuszczenia cukru. Gorącą zalewę wlewam do słoika z jabłkami i odstawiam
Mango Papajaponieważ po upieczeniu mogą zrobić się twarde. Z czasem zmiękną, wtedy mogą trafić na świąteczny stół lub jako dekoracja choinki. Jeśli chcemy aby pierniki szybko zmiękły, do puszki w której je przechowujemy wkładamy skórkę z jabłka. Składniki: 160 g masła 1/2 szklanki miodu 1 szklanka cukru brązowego 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)lepiej wałkowało. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość około 3 mm i wycinamy pierniczki w dowolnych kształtach. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcecie zawiesić pierniki na choince musicie jeszcze przed pieczeniem zrobić w nich dziurki (np słomką do napojów). Pierniki pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: ciasto 110 g zimnego masła 150 g mąki 3 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżki wody nadzienie 4 jabłka obrane i pokrojone w kostkę 70 g brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika korzennej karmel opakowanie ok 14 sztuk cukierków karmelowych 1 łyżka śmietany 18% Przygotowanie: składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią
Niezły MłynekJeszcze ten rozchodzący się w powietrzu zapach mieszanki przypraw do piernika, który zawsze przywołuje mi na myśl Święta. Dużo daje przekładanie piernika, zresztą takie lubimy najbardziej. Ja tym razem przełożyłam go dżemem z aronii z dodatkiem jabłek, ale przyda się tutaj każdy kwaskowy dżem. Polewa nie wyszła mi idealna, bo testowałam do niej zakupioną właśnie czekoladę do gotowania(...)więc nie wygląda ładnie i raczej będę na przyszłość ratować się zwykłą tradycyjną polewą czekoladową. Nie zmienia to faktu, że piernik smakuje doskonale a co ważne, można go zrobić kilka dni przed Świętami i potem nie stać niepotrzebnie w kuchni. Przepis pochodzi ze strony http://osa-smacznieizdrowo.blogspot.com/ , ale zrobiłam tutaj małe modyfikacje – nie dodałam migdałów, za to dorzuciłam orzechy, które
Mieszam w GarnkuPyszną - Szarlotkę na Kruchym Cieście :) Przepis na 12 porcji : SKŁADNIKI na blachę o wymiarach 24cm /24 cm : FARSZ: 🍰 1 Kg jabłek 🍰 2 łyżki cukru z wanilią 🍰 2 łyżki cynamonu 🍰 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub grzańca 🍰 2 łyżki soku z cytryny CIASTO : 🍰2 szklanki mąki pszennej 🍰kostka zimnego masła 🍰6 łyżek cukru(...)hakiem do zagniatania ciasta. 2. Formujemy kulkę , którą dokładnie owijamy folią spożywczą a następnie wkładamy do lodówki na ok 30 minut , tak by ciasto było zimne. 3. Jabłka obieram, myję a następnie kroję w drobną kostkę. 4. Do garnka o grunym dnie wlewam 3 łyżki wody a następnie dodaję jabłka i pozostałe składniki farszu. Smażę
Gotowanie PatkiBoże Narodzenie żebyście nie musieli szukać ich na blogu. Są to gównie tradycyjne dania wigilijne i świąteczne oraz najlepsze kojarzące się z tym okresem wypieki i desery, czyli pierniki, ciasta i pierniczki. Zgodnie z tradycją na stole wigilijny powinno znaleźć się 12 potraw a tu zebrałam ponad 30 samych bezmięsnych inspiracji na karpia, śledzie i inne ryby czy potrawy faszerowane(...)pieczarkami Rolada serowa z mięsem mielonym i warzywami Galareta bez żelatyny Dania główne Bigos Karkówka korzenna w sosie pomarańczowym Kaczka pieczona z jabłkami Smażona pierś z kaczki z puree z brokuła Desery bożonarodzeniowe Keto piernik z powidłami i kremem kokosowym Keto piernik świąteczny Pierniczki LCHF Pierniczki niskowęglowodanowe Makowiec zawijany Babeczki korzenne Keto piernik w szklance Bajaderki piernikowe Ciasto
Ola la LCHFtortownica o średnicy 20 cm.) Ciasto: 160 g. (8 szt.) pierników Serca Toruńskie lukrowane Kopernik 250 g. maki pszennej 100 g. masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 całe jajko + 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa jabłeczna: 600 g. obranych jabłek 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny(...)łyżki wrzątku Kruszonka: 40 g. (2 szt.) pierników Serca Toruńskie lukrowane Kopernik 20 g. masła 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki brązowego cukru Pierniki na ciasto i na kruszonkę połam na kawałeczki, rozłóż na blaszce i pozostaw na 8-10 godzin. Podeschnięte pierniki zmiksuj na proszek. 160 g. zmielonych pierników wymieszaj na stolnicy z mąką, solą, cukrem pudrem i proszkiem
Delicious Placeteż to, aby nie piec ich za długo, ponieważ stwardnieją nam na kamień i jedynie umieszczenie ich w puszce z kawałkiem jabłka na jakiś czas, spowoduje, że skruszeją. Przepis znaleziony na blogu Liski, z moimi modyfikacjami. 'pierniki II' Składniki: - 2 szklanki mąki - 150g masła miękkiego - 1 szklanka cukru - 1 jajko rozm. L - 0,5 szklanki miodu - 1 łyżeczka sody
CookYourselfjajko 2 żółtka 1/2 kostki (125 g) margaryny 2-3 łyżki śmietany pół łyżki sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki miodu Nadzienie jabłkowo-pomarańczowe; 1 i 1/2 kg jabłek 4 łyżki cukru 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej pół łyżeczki cynamonu 10 dag rodzynek 1 opakowanie galaretki pomarańczowej Krem budyniowy: 1 i 1/2 szklanki
Praktyczna pltakimi dodatkami jak: – z wiórkami kokosowymi i tartą czekoladą, – z dodatkiem kakao i tartej skórki z pomarańczy, – w wersji cytrynowej, – z przyprawą do piernika i tartymi orzechami, – ze świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami, – z owocami z puszki: ananasem, brzoskwiniami, – z mrożonymi owocami: malinami, czereśniami, wiśniami, porzeczkami, borówkami, – z suszonymi owocami, bakaliami, żurawiną, rodzynkami, – przełożone kremem, konfiturą
Zasmakuj Kuchnidowolną polewą, lukrem: - z wiórkami kokosowymi i tartą czekoladą, - z dodatkiem kakao i tartej skórki z pomarańczy, - w wersji cytrynowej, - z przyprawą do piernika i tartymi orzechami, - ze świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami, - z owocami z puszki: ananasem, brzoskwiniami, - z mrożonymi owocami: malinami, czereśniami, wiśniami, porzeczkami, borówkami, - z suszonymi owocami, bakaliami, żurawiną, rodzynkami, - przełożone kremem, konfiturą
Zasmakuj Kuchnimiękkiego masła 1 jajko 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 2 łyżki masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzechów) 1 łyżeczka przyprawy do pierników 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 średnie jabłka Krem: 200 g śmietany kremówki 150 g serka mascarpone 1 łyżeczka cynamonu 1-2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę
zadanie-gotowanie