Najsmaczniejszy piernik świąteczny z bakaliami, aromatyczny pachnący przyprawami korzennymi i czekoladą. Piernik przygotowuje się szybko jest bardzo łatwy. Smakuje wyśmienicie, jest miękki nie wymaga leżakowania. Jest pyszny i efektowny. składniki 3 duże jajka 1 szkl cukru pudru 3 szkl mąki szymanowskiej 20dag prawdziwego miodu 1 szkl kwaśnej śmietany 20 dag margaryny 1 łyżeczka
Kulinarne pyszności MolkiNajsmaczniejszy piernik świąteczny z bakaliami, aromatyczny pachnący przyprawami korzennymi i czekoladą. Piernik przygotowuje się szybko jest bardzo łatwy. Smakuje wyśmienicie, jest miękki nie wymaga leżakowania. Jest pyszny i efektowny. składniki 3 duże jajka 1 szkl cukru pudru 3 szkl mąki szymanowskiej 20dag prawdziwego miodu 1 szkl kwaśnej śmietany 20 dag margaryny 1 łyżeczka sody
Kulinarne pyszności MolkiŁatwy do przygotowania, szybki, wysoki oraz bardzo smaczny piernik. U mnie niestety z mniejszą ilością powideł, gdyż miałam tylko półtorej słoiczka, ale i tak wyszedł świetny. Zapraszam:) Piernik: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 440 g płynnego miodu 250 g miękkiego masła 6 jajek 6 czubatych łyżek kwaśnej śmietany 18% 4 pełne łyżeczki przyprawy do piernika
Smaki Na Talerzuchoinkę Na choinkę, ale też (jak w przypadku poprzednich) możemy za ich pomocą przygotować słodkie winietki na świąteczny stół - wystarczy do sznureczka doczepić jeszcze karteczkę z imieniem :) Piernik bez leżakowania Szybki i smaczny, a co najważniejsze - możemy go upiec nawet tuż przed Świętami. Piernikowe uszka z żurawiną Oryginalne w wyglądzie i doskonałe w smaku. Jako nadzienie świetnie sprawdzą się
Kolorowy PrzepisownikDziś zapraszam Was na pyszny i szybki w wykonaniu piernik z konfiturą z czarnej porzeczki, która nadaje mu miękkości i smaku. Takie ciasto idealnie nadaje się do codziennej kawy, jak i dla gości. Duża blacha aromatycznego piernika w pysznej polewie smakuje każdemu. U mnie kawałek po kawałku znikał w ustach zadowolonych gości. Spróbujcie i Wy. Wystarczy odrobina chęci, kilka
Słodkie okruszkifazę kulinarnego leniwca i ten przepis okazał się na mój humor idealny " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> wkrótce wstawię też przepis na mega szybki i prosty piernik jabłkowy - jakby ktoś na święta z tradycyjnymi piernikami nie zdążył będzie on pyszną alternatywą " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tagliatelle z łososiem i rukolą
sierotka maRysia w kuchnimetalowej formy. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Do dużej miski przesiewamy mąkę z gorzkim kakao, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i ulubioną przyprawę do piernika. Do mniejszej miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Na tarce drobnych oczkach ścieramy do miski jabłko. Dodajemy rozpuszczone masło, miód, wlewamy mleko i mieszamy mokre składniki razem. Przelewamy „mokrą(...)cukru trzcinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 15g gorzkiego kakao 15-20g przyprawy korzennej do pierników MOKRA MISKA 2 łyżki stołowe miodu 230ml mleka 50g masła, rozpuszczone 1 jajko M 1 małe jabłko (ok. 120g po oczyszczeniu) SZYBKI LUKIER 4-5 pełnych łyżek cukru pudru sok z cytryny
Karo in the KitchenBajaderki piernikowe to kolejny świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta (podobnie jak znany już Wam piernik w szklance ). Proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Cudownie pachną świętami: cynamonem, anyżem i kardamonem. Tutaj w najbardziej leniwej wersji, czyli po prostu pokruszone ciastka oblane gorzką czekoladą. Jeśli macie czas i ochotę pobawić się ciut dłużej to polecam zblendować ciasto z masłem orzechowym(...)babeczkę. Piec przez ok 15-20 minut w temperaturze 190° C pilnując by nie spiekły się za bardzo. Gotowe pierniki ostudzić a najlepiej lekko wysuszyć i ja używam takich 2-3 dniowych jak nie zostaną zjedzone. W wersji mega szybkiej pokruszyć ciasteczka i wyłożyć do papilotek lub foremek silikonowych. Opcjonalnie można też dodać pokruszone orzechy. Przygotować domową polewę czekoladową
Ola la LCHFKolejne ciasto mojej mamy, tym razem piernik. Zapach cynamonu i świąt. Piernik ten robi się bardzo szybko. Kilka minut przygotowań i do piekarnika. Mi najlepiej smakuje piernik następnego dnia. A Wam? Składniki: 200g masła 1.5 szklanki cukru 1.5 szklanki mleka 4 szklanki mąki 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 jaja
Apetyt na ZieloneWięc siedzi i wyje. Albo lata. A jak nie lata. To wyje. Dziękuję, Mamo- Babciu! Krótkie międzylądowanie. To szybkie śniadanie. Nie ma czasu na dumanie. Przy garach stanie. Z piekarnika. Z piernika. Mam ochotę na naleśnika. Co szybko znika. W ustach mych ;) Szwedzi najechali mi kuchnię. Pan Kaka dowodzi. szklanka mąki 1,5 szklanki mleka(...)łyżki stopionego masła 2 jajka 3 łyżeczki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika dżem Łowicz truskawka z czarnym bzem (do podania) cukier puder (do oprószenia) masło (do wysmarowania formy do pieczenia) Do misy miksera przesiałam mąkę. Wbiłam jajka. Wlałam mleko i masło. Wsypałam kakao i przyprawę do piernika. Zmiksowałam do uzyskania jednolitej masy (najlepiej gdy jest o konsystencji rzadkiej śmietany
bastalenaBardzo fajna alternatywa i dla piernika i dla biszkopta. Szybki i pyszny placek, który zasmakował u mnie całej rodzinie. Polecam wypróbować, prawie mamy sobotę więc bez przeszkód ciasto na popołudnie lub jutrzejszą niedzielę, można przygotować. BISZKOPT NA PIERNIKU Piernik: 1,5 szklanki mąki pół kostki margaryny 1/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Gotuję Testujęprosta do wykonania, a sam jej zapach sprawi, że myślami wrócicie jeszcze do świąt. Cały urok tego ciasta polega na tym, że nie jest to tradycyjny piernik, którego przygotowania trwają dość długo, tylko szybkie i aromatyczne ciasto przełożone masą. Można nawet powiedzieć awaryjne, kiedy nie zdążymy przed świetami przygotować innego piernika. Świetnie sprawdzi się także jako „poświąteczne wspomnienie”. Do jego
PatiGotujerazu zrobić i jedne, i drugie. Szybko, łatwo i pysznie! Piernik to jedno z najstarszych staropolskich ciast – sekretem pierników jest miód, mąka i kombinacja przypraw. Dzisiaj wiele przepisów na pierniki ma w składzie tylko i wyłącznie mąkę pszenną. A kiedyś piekło się je wyłącznie z mąki żytniej – pierniki były drogim, eksportowym ciastem, miały przetrwać długo w nienaruszonym stanie między(...)innymi wtedy, gdy przewożono je po świecie –nie mogły się popsuć. Swoje pierniki zawsze robię na mieszance 1:1 mąki pszennej i żytniej . Mąka żytnia pozwala znacząco zwiększyć higroskopijność ciasta, znacznie przedłuża jego świeżość. Sprawia też, że ciasto nabiera charakteru. Mąka pszenna typu 500 lub 550 ma zadowalającą dla elastyczności ciasta ilość glutenu, a mąka żytnia mocno chłonie wilgoć
Karo in the KitchenDziś zapraszam Was na pyszny i szybki przepis. Połączyłam moje dwa ulubione ciasta w jedno i podałam je w wersji małych babeczek. Takie piernikowe mini keksy, to pyszna mała słodycz w sam raz do ulubionej kawy. Ja ostatnio wraz z bliskimi i przyjaciółmi delektuje się pysznymi kawami od Tea Rebels . Do moich piernikowych mini keksów podałam kawę mieloną Sydney(...)zapomnijcie przygotować pysznych piernikowych mini keksów Składniki: (na 12 sztuk) 1/2 szklanki cukru 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki ciemnego kakao 1/3 szklanki oleju 1 jajko 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 100 g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek owocowych w kostkach cukier puder do oprószenia babeczek
Słodkie okruszki