coś słodkiego do kawy znalazłam na blogu KWESTIA SMAKU fajny przepis na piernik. M iałam wszystkie potrzebne składniki, więc zabrałam się do pracy. Piernik jak sama nazwa wskazuje robi się bardzo szybko i prosto. Polecam wyszedł miękki aromatyczny, po prostu pyszny :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 12/25 CM 12,5 dag masła lub margaryny niepełna szklanka cukru(...)łyżki miodu i powideł śliwkowych 2 łyżki kawy zbożowej 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody szklanka mleka 2 jajka 2 szklanki mąki WYKONANIE: Piekarnik nagrzewamy na 170- 175 st. C i ustawiamy na grzanie góra dół. Do dużego garnka przekładamy masło, cukier, miód, powidło, kawę, kakao, przyprawę i cynamon
Pani na deserszukać innego przepisu last minute w sieci. Ze wszystkich znalezionych najbardziej odpowiadał mi przepis, który podaję niżej (znaleziony tu ). Robi si ę go dość szybko, a więc jest odpowiedni na ostatnią chwilę. Piernik wyszedł idealnie miękki i aromatyczny. W tym roku też go zrobiłam, ch ocia ż ju ż ciut wcześniej. Polecam. PIERNIK z POWIDŁAMI Składniki: (forma
Bon appetit mon amiegodz. Nie trzeba chować jej do lodówki. Po tym czasie kroimy duży piernik na tyle części, ile chcemy mieć gotowych ciast. Ja przekrawam go wzdłuż na 4 części. (Brzegi można wyrównać, by gotowe pierniki ładniej wyglądały.) Teraz znów każdy z pierników owijamy w papier i ściereczkę, a następnie wszystkie chowamy do szczelnego pojemnika lub torebki foliowej(...)stawiamy na niewielkim ogniu. Podgrzewamy, aż całość się rozpuści i połączy, od czasu do czasu mieszając. Ciepłą polewą dekorujemy każdy z pierników. Jeśli w trakcie polewa nam za bardzo ostygnie, można ją szybko podgrzać, by znów stała się płynna. Trzeba jednak uważać, by nie zagrzać jej za bardzo, wtedy może się rozwarstwić! Na koniec posypujemy ciasta
Ratunku obiadWprawdzie za oknami nadal jesienna aura, ale zima zbliża się już wielkimi krokami. A jak zima to i pierniki :) Dzisiaj propozycja na pyszne muffinki piernikowe. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Mają klasyczny piernikowy posmak, a całość dopełniają bakalie w środku. Przepis, niestety nie nasz autorski, pochodzi ze strony kotlet.tv Czas: ok. 30 minut ( w tym 20 minut pieczenia
Kolizje SmakówSzybka, pożywna, słodka i pachnąca przyprawą do piernika, rozgrzewająca owsianka. Składniki: ok 150ml mleka, 4 łyżki płatków owsianch górskich, pół łyżeczki miodu, czubata łyżeczka przyprawy do piernika (bez mąki), 3 suszone śliwki, łyżka suszonej żurawiny, łyżka posiekanych płatków migdałowych. Przygotowanie : Mleko podgrzewamy. Dodajemy miód i rozpuszczamy. Następnie wymieszane z przyprawą do piernika płatki owsiane. Podgrzewamy co jakiś czas mieszając
Lena Gotujemąki pszennej 90 g cukru pudru 2 łyżki płynnego miodu 125 g masła, zimnego 1 jajko 1 łyżka przypraw korzennych np. domowej przyprawy do piernika Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować
Czerwień i błękitlaskowych. One właśnie nadają mu specyficznego smaku i wilgotności. Odrobina rumu uwydatnia jeszcze aromat przypraw i sprawia, że ciasto nieco nas rozgrzewa. Z powodzeniem może zastąpić piernik na świątecznym stole. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, dobre dla zapracowanych osób, które nie będą miały zbyt dużo czasu na świąteczne przygotowania, a chciałyby mieć na święta własnoręcznie przygotowane ciasta.” Przepis pochodzi
Wiem co jemCiasto marchewkowe to było dla mnie jedno wielkie zaskoczenie. Nie spodziewałam się takiego smaku, kiedy pierwszy raz się z nim zetknęłam. Trochę podobne do piernika , ale… zupełnie inne Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu – polecam każdemu je spróbować! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco(...)zeszycie mam napisane 30 min, ale moje ciasto potrzebowało posiedzieć znacznie dłużej. Idealnie smakuje polane lurem pomarańczowym, który znajdziecie w dziale „Dekoracje”. Ważna uwaga: wierzch ciasta dość szybko się zarumienia. Gdy za bardzo rozgrzejemy piekarnik, ciasto szybko spiecze się od góry a w środku będzie surowe – wręcz płynne. Jak zaobserwujemy że coś za szybko
Za drzwiami kuchniWigilię klasową zrobiłam pierniki przełożone czekośliwką i marcepanem. Robiąc pierniki, korzystamy z mamą z dwóch przepisów. Naszym ulubionym piernikiem jest piernik staropolski. Ten też jest pyszny i ma bardzo ważną zaletę, można go zrobić szybko i od razu jest miękki. Z tej ilości składników można zrobić 2 duże podłużne pierniki. Lub tak jak my robiłyśmy z mamą
Lili w kuchnimąki krupczatki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 żółtka prosto z lodówki - 2 łyżki śmietany 18% prosto z lodówki - opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżki czubate kakao - 120 g cukru brązowego Szybko zagnieć ciasto, podziel na 2 części. Obydwie włóż do zamrażalnika na 15 minut. MASA SEROWA - 1 kg sera białego o zawartości tłuszczu 18% idealnie zmielonego(...)kremowy mus - 2 białka - 1 jajo - 200 ml śmietanki 12% - 1 łyżka przyprawy do piernika - 150 g czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej - 120 g margaryny - 120 g cukru pudru Białka ubij na sztywno. Ser zmiksuj blenderem z margaryną, żółtkami, przyprawą do piernika, śmietanką, cukrem. Zmiksowaną masę wymieszaj z pianą z białek. Masę podziel na 2 części. Do jednej
SMYKWKUCHNItakie aromaty i cenicie proste, szybkie w przygotowaniu ciasta z pysznym budyniowym nadzieniem polecam Wam przygotować taką piernikową tartę. Idealna na co dzień, jak na święta. Spróbujcie. Większość produktów do przygotowania tarty możecie nabyć w sklepie internetowym Eko-Młociny Składniki: 250 g mąki pszennej 125 ziemnego masła lub margaryny 2 łyżeczki przyprawy do pierników – do nabycia w Eko-Młociny(...)listki świeżej mięty Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy kakao, przyprawę do piernika, cukier puder, żółtko i szczyptę soli. Następnie dodajemy ziemne masło lub margarynę (ja zawsze siekam je nożem, aby łatwiej się później zagniatało ciasto) i łyżkę naturalnego jogurtu lub kwaśnej śmietany. Zagniatamy szybko ciasto. Robimy z niego kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki
Słodkie okruszkiDzisiaj u mnie pyszny i aromatyczny piernik, który śmiało można zrobić kilka dni przed Świętami! Robimy go szybko i łatwo. Jest bez jajek i proszku do pieczenia. Ponadto jeśli nie masz miksera, dasz sobie radę, wystarczy zwykła trzepaczka. Pomysł na piernik zaczerpnęłam z książki "Domowe wypieki" J.Niedobeckiej. Niewiele składników ,ale efekt jest niezwykle aromatyczny i...pachnie tak świątecznie
Z Kuchni Do Kuchniszybkie do zrobienia. Nie wymagają leżakowania - są gotowe do zjedzenia od razu po upieczeniu. Zanurzone w czekoladowej polewie. Mocno przypadły nam do gustu, polecam! Składniki: 100 g zimnego masła 50 g cukru pudru 125 g mąki pszennej mała szczypta soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika 20 g mąki ziemniaczanej + 50 g mlecznej czekolady Wszystkie składniki przełożyć do miski, szybko
Domowa cukiernia Ewymożna zamienić na sodę) *można dodać ciut więcej, moje dzieci wolą delikatniejsze w smaku ciasteczka Przygotowanie: Do misy wsypujemy mąkę, cukier puder, cynamon, przyprawę do piernika i odrobinę proszku do pieczenia. Dodajemy masło, szybko siekamy je nożem. Następnie wbijamy jedno jajko i dodajemy płynny miód. Całość szybko zagniatamy, tworzymy kulę i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia
Słodkie okruszki