się akurat kakao skończyło. Ale dzięki temu chyba lepsze jest. Było. Bo już zjedzone. Kubek do dna wylizany. Strrrasznie szybko. Strrrasznie dobre. 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki mleka (lub łyżka jogurtu) 2 łyżki musu z dyni 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy 5 kostek gorzkiej czekolady (lub łyżka kakao
bastalenarozsiewają swój aromat .Tegoroczne "pierniczenie" rozpoczęłam od skromnych w wyglądzie , ale niezwykle pysznych pierników w kształcie kopytek .Aromatyczne ciacha oblane kawowym lukrem . Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa , można je było kupić w niemal każdym sklepie . Zazwyczaj kupowało się po kilka sztuk , bo miały tendencję do szybkiego twardnienia .Te moje są na tę chwilę mięciutkie i puszyste(...)CKawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku.Wsypać do miski ok 2 szklanek cukru pudru , wlać kawę i tyle wody aby powstał dość rzadki lukier .Polać nim wystudzone pierniki .Przechowywac najlepiej w metalowej puszce lub szklanym słoju.Smacznego :)Polecam
Malinowa Kawiarenkanawet miskę, która idealnie pasuje mi do szuflady w lodówce.Ciasto przygotowuje się bardzo prosto i szybko (nie licząc czasu na studzenie), wokół unosi się zapach korzennych przypraw, przywołujących święta.Na początek mam dla Was kilka spostrzeżeń i rad:przyprawa do piernika - oczywiście najlepiej ją przygotować samodzielnie, jednak jeśli jej nie zrobicie, to polecam w czasie zakupów czytać etykiety
Pora coś zjeśćrecepturę o połowę, bo musiałabym piec ciasto na dwa razy (i tą zmniejszoną porcję podaję). Piernik jest o tyle fajny, że nie wymaga leżakowania, ani przed, ani po upieczeniu, czyli jest gotowy do spożycia praktycznie od razu. Polecam bardzo, jest naprawdę pyszny, szybki w zrobieniu i idealnie sprawdzi się na święta i nie tylko. Składniki: 120g margaryny 5 dużych(...)jajek 25 dag cukru pudru ½ szklanki śmietany 250g miodu (może być sztuczny) ½ kg mąki 1 ½ łyżeczki sody Ok. 40g przyprawy do piernika Bakalie np. rodzynki, orzechy, skórka z pomarańczy, etc. Miód jeśli nie jest płynny, rozpuszczamy, ważne by był płynny i niezbyt ciepły. Margarynę dobrze ucieramy mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, następnie stopniowo dodajemy śmietanę i przestudzony miód oraz
Smakowy Rajciasto to piernikowy last minute, robi go się szybko, jest mięciutki i znika równie szybko. Do zrobienia na ostatnią chwilę przed świętami Bożego Narodzenia. Jedno z lepszych błyskawicznych ciast. Rozpływa się w ustach nie kruszy się i zdobi świąteczny stół. Naprawdę łatwo go zrobić. Poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba nie wprawiona w pieczeniu ciast(...)piwa 30 dag mąki pszennej-użyłam tortowej 15 dag cukru 160 ml płynnego miodu 180 ml oleju roślinnego 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu 5 dag mieszanki keksowej Polewa czekoladowa: 12 dag masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka
Wanilia i Kardamonrównież w ciasteczkowym spodzie. Część serowej masy doprawiłam pomarańczowym sokiem, resztę wymieszałam z piernikową przyprawą i kakao. Smak piernika , konsystencja sernika i aromatyczna pomarańcza… Sernik piernikowy na zimno jest puszysty jak owocowy mus ! Smakuje świetnie, przyrządza go się szybko. Jak dla mnie to idealny świąteczny deser w mini rozmiarze. Mimo wszystko udało mi się wykroić 10 kawałków(...)porcjach. W przedświątecznym tygodniu będą kolejne przepisy na pyszne świąteczne wypieki. Sernik piernikowy na zimno Składniki: okrągła foremka o średnicy 18 cm i wysokim brzegu Spód do sernika 15 pierników 50 g zmielonych migdałów 50 g masła Nadzienie 5 listków żelatyny 3 dl śmietanki kremówki, 36% 3 żółtka + 1 białko 180 g cukru 200 g philadelphia 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
codojedzeniaPiernik z maki ryżowej i mielonych migdałów. Wilgotny, pierny, nie za słodki (niektórzy wręcz twierdzili, że mało słodki). Choć podczas przygotowywania byłam pewna, że będę miała na święta piękny zakalec, okazało się, że ciasto wyrosło i jest pyszne. Serdecznie polecam. Na podstawie "Kwestii smaku". Składniki: 150 g mąki ryżowej 100 g mielonych migdałów 50 g mąki ziemniaczanej(...)suchego patyczka; piekłam ok. 55 minut). Ciasto wystudzić, polać polewą, ozdobić śliwkami i przechowywać w foremce (wyjęte z foremki szybko schnie). Polewa. Na parze rozpuścić połamaną czekoladę wymieszaną ze śmietanką. Smacznego :). Znajdź mnie na fb. Inne pierniki
Rodzinka w kuchnimaki pszennej typ 450 - 80 g mąki krupczatki - 140 g zimnego masła - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników - 2 łyżki masła orzechowego - 1 jajko ekologiczne - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki bardzo szybko zagniatamy w elastyczne ciasto, owijamy folią i chowamy na kwadrans do lodówki, w tym czasie zrobimy masę orzechową. MASA ORZECHOWA
SMYKWKUCHNInecie przepis na takie piernikowe czekoladki, no i zrobiłyśmy takie czekoladki na święta..szybko się robi, czasu troszkę zajmuje tylko schłodzenie czekoladek,ale warto poczekać. 40 g oleju kokosowego nierafinowanego 4 łyżki kakao 2 łyżki pudru z ksylitolu 2 łyżeczki przyprawy do piernika Olej kokosowy roztopić. Dodać resztę składników i wymieszać. Przelać do foremek na czekoladki.Schłodzić
Moje domowe kucharzenieorzechami i pomarańczą P yszny, zdrowy i aromatyczny sposób na szybkie śniadanie. Drugi z przepisów, który przygotowałam na konkurs “Apetyt na Kopernika” zorganizowany przez toruńską Fabrykę Cukiernictwa “Kopernik”. Tym razem wykorzystałam klasyczne piernikowe serduszka, które nadały owsiance wspaniałego głębokiego smaku i cudnego aromatu. Piernik, pomarańcza, orzechy to mieszanka iście Świąteczna- nie czekajcie jednak z tą owsianką
olalacookingpoczęstować". W domowym polskim barku często znaleźć można było prawdziwy trójniak bądź czwórniak własnej roboty i pierniki na naturalnym miodzie. W domu moich rodziców i moim takich ciastek nigdy nie brakuje. A gdy kończy się zapas, czas wypiekać nowe ciastka i szybko chować sporą część przed domownikami, by zostały "na czarną godzinę". Całuski lub pierniczki świetnie przechowują się(...)wiele miesięcy i lat. Składniki (na ok. 100 ciastek): 1 szklanka miodu 2 jajka 1 szklanka cukru ok. pół kilograma mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej torebka przyprawy do piernika lub łyżka tłuczonych przypraw (goździki, cynamon, ziele angielskie, pieprz) łyżeczka miękkiego masła lub oleju o łagodnym smaku i zapachu ewentualnie: kawałek wosku pszczelego (np. woskowa świeczka) Miód rozpuścić na patelni
Weekendy w domu i ogrodziebrązowo dodając kakao, lub na różowo - sokiem malinowym. Lukier jest też oczywiście "klejem" dla wszelkich posypek, cukierków itp. Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszkiwraz z kilkoma kawałkami jabłka (które wymieniamy co kilka dni). Wtedy pierniczki szybko robią się miękkie - parę dnii gotowe !!!Jeśli włożymy dużo jabłek - zmiękną nawet w 1 dzień
Moje Kuchenne RewelacjePierniczki świąteczne, zawsze czekają na stole. Po Wigilii znikają dość szybko, czemu się nie dziwię…;) Są takie chrupiące, pięknie pachną, kuszą jak nie wiem co Święta to piękny okres! rodzinny i baaardzo smaczny! ♥ Pierniczki świąteczne w cytrynowym lukrze oraz skórką pomarańczową. Wspaniałe, domowe, mocno świąteczne! Składniki: 1,5 szklanki miodu 3/4 szklanki cukru 150 g masła(...)mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia jajko 20 g przyprawy do piernika do dekoracji wg uznania – bakalie, polewy, użyłam skórki pomarańczowej i migdałów Na lukier: ok. 3 łyżek soku z cytryny / mleka lub wody szklanka cukru pudru Przygotowanie: 1. W rondelku podgrzej masło, cukier i miód. 2. Do miseczki wsyp mąkę, przyprawy, jajko i proszek do pieczenia
Zasmakuj KuchniJutro Dzień Piernika (25.11), więc pozostajemy w tym klimacie. Pierniczki drożdżowe były wczoraj, a dzisiaj proponuję... trufle piernikowe (inwencja własna). Bardzo słodkie, pięknie się prezentują, a co najważniejsze - są naprawdę proste i szybkie w wykonaniu. Jestem przekonana, że zasmakują każdemu:) Składniki (na 18 szt.): 220 g jasnych ciastek (użyłam markiz z nadzieniem waniliowym, ale mogą być też zwykłe herbatniki
Domowa Cookierenka Agisumieniem mogę Wam polecić kawę od Madame Edith, smakuje bowiem bajecznie. Gorąca, pachnąca piernikiem kawa i puszysta mleczna pianka. Niebo w buzi, mówię Wam. Słoiczek z pierniczkowym syropem trzymam w lodówce cały czas - na wypadek, gdybym nabrała ochoty na kawę. Robi się go szybko i prosto, a potem wystarczy łyżeczka czy dwie, i kawa nabiera zupełnie nowego charakteru
Pożeraczka, czyli raz adobrze