kilka tygodni przed Świętami przygotowywała ciasto na staropolski piernik i z anielską cierpliwością czekała, aż dojrzeje. Przyznaję, pierniczki z takiego ciasta są wyśmienite, nie mogą równać się z niczym. Ja jednak wspominając świąteczne historie i przepyszne pierniczki, zapragnęłam przedsmaku tak bardzo, że zrobiłam swoje, nie wymagające tak długiego czekania. Wyszły pyszne, chrupiące, takie, jak lubię. Posmarowane czekoladowym frostingiem
Gotowanie to kochaniewystygnięciu robią się twarde. Ale są pyszne, przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Przepis z MW . Ciasto nie sprawia najmniejszych problemów. Nie mam foremki o kształcie przypominającej Katarzynki, wycinałam więc gwiazdki i serduszka. Takie też mi się podobają - ważne, że smaczne! Składniki: 200 g miodu naturalnego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 100 g cukru pudru 1 jajko
Blondynka Gotujepuszce czy w zamkniętym pudełku. Są po prostu pyszne od razu po upieczeniu. Składniki na 30-40 dużych i grubych pierniczków: 300 gr miodu naturalnego lub sztucznego 120 gr masła 600 gr mąki pszennej przesianej (jeżeli robicie na święta to 50 gr mąki zastąpić 50 gr przyprawy do pierników) 1 jajko (rozmiar L) 2 żółtka (z jajek rozmiar
moj przepis naKopernik”. Tym razem wykorzystałam klasyczne piernikowe serduszka, które nadały owsiance wspaniałego głębokiego smaku i cudnego aromatu. Piernik, pomarańcza, orzechy to mieszanka iście Świąteczna- nie czekajcie jednak z tą owsianką do Świąt. Każdy dzień jest wyjątkowy i warto go odpowiednio pysznie zacząć * Przepis inspirowany przepisem Jamiego Oliviera Składniki na ok 8-10 porcji 300 gramów płatków owsianych (zwyklych) 100 gramów
olalacookingDziś przychodzę do Was z kolejnym pomysłem na pyszne świąteczne ciasteczka. Boże Narodzenie od zawsze kojarzy mi się z zapachem cynamonu, goździków i innych korzennych przypraw. Choć nie jestem fanką tradycyjnego piernika, to uwielbiam piec piernikowe ciasteczka. Przez lata przetestowałam wiele przepisów i muszę przyznać, że te tegoroczne piernikowe biscotti udały mi się wyjątkowo! W moim rodzinnym domu pieczenie ciasteczek
Chilli Czosnek i Oliwapiernika 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka sody 3 szklanki mąki jajko Dodatkowo: czekoladowe kuleczki ZENTIS -Mieszanka chrupiących kulek w pysznej
Różowa kuchniaJesienna pogoda nie skłania do spacerów. Najlepszy zestaw na ciemne, zimne wieczory z przenikliwym wiatrem to kubek gorącej herbaty i kawałek pysznego ciasta. W sobotnie popoludnie weszłam do kuchni, aby upiec coś dobrego. Wybrałam przepis z kwestii smaku , ale nieco go zmodyfikowałam. Nie chciałam ciasta z owocami, zależało mi, by wypiek miał wyrazisty, korzenny smak. I takie ciasto upiekłam: mocno(...)dość ciężkie, korzenne. Doskonałe na poprawę nastroju w ciemny, listopadowy wieczór. Polecam. Składniki: • 200 g masła • 190 g cukru pudru • 4 jajka • 190 g mąki • 20 g przyprawy do piernika • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3 łyżki kakao • 40 g czekolady deserowej • cukier puder do posypania • 4 łyżki powideł śliwkowych • 3 łyżeczki nutelli Sposób przygotowania: 1. Masło ogrzać do temperatury
W mojej kuchniparę minut Sałatka z tuńczykiem podana w makaronie Conchiglioni tzn dużych muszlach - idealna na przystawkę na ,,jednego gryza" Piernik bez jajek pieczony na musie jabłkowym który jest idealną propozycją dla ludzi chorych na serce i jednocześnie leniwych... on naprawdę ZAWSZE wychodzi pyszny Tarta migdałowa z gruszkami - aromatyczna i przepyszna tarta która prezentuje się super a nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych
sierotka maRysia w kuchnisobie mija jeżeli przed sobą ma się takie pyszności :D. A dzisiaj mam wam do zaprezentowania naprawdę coś pysznego. Maleństwa, które biją swym smakiem te ciasta z największej brytfanki :). A w smaku są, chrupiące, mięciutkie. Delikatnie korzenne, dzięki odrobinie przyprawy do piernika. Panierka z cukru w bardziej przypieczonych miejscach przypomina mi smak waty cukrowej ( nie wiem dlaczego
Moje pyszne gotowanieszklanki wody 1 kostka mięsna (z knorra lub winniary) pieprz sól Marynata: Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, 1 kostkę mięsną 3 łyżeczki przyprawy do piernika, dodajemy ok 3/4 szklanki dżemu brzoskwiniowego, 2 łyżki miodu oraz 2 cm imbiru, 1 łyżeczkę pieprzu oraz soli - mieszamy - nie gotujemy. Obieramy pomarańcze, kroimy, wrzucamy do blendera. Połowę musu wlewamy(...)zostawiać na noc - nic się nie martwcie i bez tego jest pyszne :) Pieczemy w temperaturze ok.180 stopni w zależności od wielkości skrzydeł ok. godziny. Od czasu do czasu delikatnie przewracając. Pozostałą część musu doprawiamy dla smaku imbirem, pieprzem solą ewentualnie odrobiną miodu oraz szczyptą przyprawy do piernika - i wkładamy do lodówki. Możemy podać nasz schłodzony mus w dipówkach, albo
dlaSmaQDziś na blogu zapachniało w końcu świętami. A to za sprawą przepisu na pyszne ciasto z gruszkami, daktylami i orzechami, które zapewniam, że zniknie ze świątecznego stołu w kilka chwil. Jest słodkie, puszyste i wilgotne, szczególnie za sprawą syropu z brandy którym polewamy ciasto zaraz po upieczeniu. Aby ciasto się udało, zawsze używam sprawdzonych marek, tym razem była to mąka(...)Lubella 50 g orzechów włoskich, odłóż kilka do dekoracji i resztę posiekaj 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki przyprawy do pierników 2 jajka Składniki na syrop: 85 g brązowego cukru 150 ml brandy Przygotowanie: W małym rondelku umieść daktyle, mleko, masło, konfiturę pomarańczową i brązowy cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu
karmelowyI mamy już grudzień!...Od dziś na blogu będzie świątecznie :-) Pierwszą słodką propozycją będzie wilgotne ciasto marchewkowe. Jest to bardzo prosty i smaczny przepis (w sumie
Ana Mari's worldCiasto z batatów Ciasto z batatów to kolejna propozycja na pyszne ciasto jesienne z wykorzystaniem warzyw. Piekłam już kilka smacznych ciast z wykorzystaniem warzyw. Było ciasto ze szpinakiem , ciasto z burakami , ciasto z fasoli , piernik z marchwi i ciasto z dyni , a nawet z dyni i czekolady Dlaczego nie miałoby pojawić się ciasto z batatów... Wyszło aromatyczne i puszyste, słodkie
WSZYSTKO SMACZNEPrzepisów na pierniczki jest całe mnóstwo. Jedni preferują pysznie chrupiące, na których można stracić zęby. Inni wolą mięciutkie rozpływające się w ustach. A wszyscy lubią mocno
Lamarida.plzaledwie 45 minut plus oczekiwanie na stężenie. Przygotowywałam już sernik gotowany, ale przekładałam nim miodowe placki i piernik, ale wtedy zajmuje to więcej pracy. Dzisiaj polecam Wam takie właśnie ciasto bez pieczenia na herbatnikach, jest bardzo słodkie, ale też i bardzo pyszne. Ja uwielbiam z filiżanką pysznej kawy. Zapraszam:) Składniki: Masa serowa: 1 kg sera na sernik gotowego w wiadereczku
Izabelawkuchnimarchewkowe więc postanowiłam takie właśnie upiec, może na niedzielę nie jest zbytnio wykwintne ale za to bardzo pyszne, z dodatkiem orzechów i polewą z serka smakuje wyśmienicie. Zapraszam :) Składniki : 1,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka przyprawy do piernika lub cynamonu 1,5 łyżeczki sody 5 jajek 2 kopiaste szklanki mąki luksusowej pszennej typ 550 Młynomag
Sama słodycz i szczypta chiligotowe na przyszły rok, tak więc dzisiaj prezentuję kolejny przepis. Jak pamiętacie w tym roku przygotowywałam staropolski piernik dojrzewający . Oczywiście nie byłabym sobą gdybym ciasta piernikowego nie przetestowała do zrobienia małych pierniczków jak również rewelacyjnych pierniczków nadziewanych! Są mięciutkie, delikatne, z pysznym nadzieniem z powideł śliwkowych! Jak je przygotować? Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpachnącą przyprawą i dodatkiem skórki pomarańczowej króluje na stołach naszych zachodnich sąsiadów. Są mięciutkie, pachnące i pyszne. Składniki: 200 g miodu prawdziwego 85 g masła 250 g mąki pszennej 85 g mączki migdałowej lub zmielonych migdałów 3 łyżeczki przyprawy do pierników Emix 1 łyżeczka cynamonu Emix 1 łyżeczka proszku do pieczenia Emix 0,5 łyżeczki sody Emix 0,5 szkl
Ala piecze i gotuje