Sezon świąteczny rozpoczęty :-) Kruche ciasteczka cynamonowe robię już kolejny rok. Są pyszne, a do tego nie wymagają leżakowania. Można śmiało jeść je zaraz po upieczeniu. Ale
Passions hobbies lifewspaniale do ciasta dyniowego pasuje! Mam dla Was przepis na fantastyczną dyniową latte z INKĄ, bezą włoską i pierniczkową kruszonką. Wspaniale rozgrzewa i jest świetnym pomysłem na słodki, pyszny, jesienny deser! Do jej zrobienia zainspirowała mnie niezawodna KAWA INKA, która towarzyszy mi każdego dnia! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * puree z upieczonej dynii – 3 łyżki – przepis poniżej * śmietanka(...)INKA z błonnikiem – 2 łyżeczki * cukier drobny – do smaku DODATKOWO: BEZA WŁOSKA: * drobny cukier – 80 g * białko z jaj rozm. L – 1 szt * woda – 2 łyżki * kruche pierniki ( posiekane lub zmielone ) + kawa INKA – do oprószenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PUREE DYNIOWE: Dynię ( mocno pomarańczową, o „mączystym” miąższu ), czyścimy, obieramy, wydrążamy, kroimy w plastry. Układamy w naczyniu
Ostra na SłodkoNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Pyszne i proste ciastka korzenne z dodatkiem orzechów i skórki pomarańczowej, czysty obłęd :) Ja przedstawiam wersję świąteczno noworoczną ale tak naprawdę sprawdzą się świetnie w jesienno zimowe wieczory. Przepis znalazłam na YouTube i poniżej pod przepisem w źródle jest link do niego więc można zobaczyć cały proces(...)pomarańczy) 1 łyżka mleka 1 jajko 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia + odrobina sody oczyszczonej na czubku łyżeczki ⅓ łyżeczki soli 1 do 2 łyżeczki przyprawy do piernika garść posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo: 50g roztopionej białej czekolady pisaki cukrowe lub lukier zabarwiony na zielono i czerwono lub w wersji nie świątecznej cukier puder, polewa czekoladowa Wykonanie: masło roztapiamy
Słodkie zapomnienieOstatnio chodził za mną piernik taki na dżemie , pamiętam jak miałam 14 lat i pierwszy raz go upiekłam byłam taka szczęśliwa że wszystkim smakował no i nie wyszedł zakalec :) któregoś dnia przeglądałam stare zeszyty z przepisami których dawno nie używałam i wpadłam właśnie na ten przepis , prosty i pyszny pierniczek :) jeśli macie ochotę to zapraszam :) Składniki
Sama słodycz i szczypta chiliW mojej kuchni ostatnio zapachniało przyprawami korzennymi, a to za sprawą pierniczków toruńskich i przypraw korzennych. Jednym kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, jednak kto powiedział
Ana Mari's worldskładniki: 270 – 290 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g masła 50 g cukru pudru 150 g miodu Jamar 1 jajko 30 g przyprawy do
Domowy Smak Jedzenianowych smaków :) Kurczak był podany z pieczonymi jabłkami, ziemniakami i pyszną surówką z marchewki. Tak przygotowane danie możecie podać nie tylko na romantyczną kolację, ale również na przykład na rodzinny niedzielny obiad. Kurczak w piernikowej marynacie – składniki do marynaty szklanka miodu 3 łyżeczki musztardy 3 łyżeczki przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu Kurczak w piernikowej marynacie – składniki do kurczaka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo lubię białą kiełbasę – zarówno w postaci do pysznego, domowego żurku, jak i samodzielne danie. Zainspirowana konkursem #przepisnakopernika marki KOPERNIK postanowiłam przygotować ją w takim wydaniu, jakiego do tej pory jeszcze nie jadłam! http://konkurs.kopernik.com.pl/ I to był strzał w 10! Rodzina okrzyknęła to danie genialnym a naczynie żaroodporne zostało wylizane do dna! Każdy brał dokładkę! Połaczenie dobrej jakości(...)cienkiej białej kiełbasy z pieczoną cebulą, majerankiem, suszonymi śliwkami, ciemnym piwem i piernikiem jest daniem, które zachwyci na każdej imprezie! Znane mi od dzieciństwa pierniczki Uszatki od Kopernik spisały się na medal! Danie zdecydowanie będzie często gościło u mnie na stole! Spróbujcie! SKŁADNIKI : * biała kiełbasa ( cienka ) – ok. 10 szt * suszone śliwki – ok. 100 g * pierniki Uszatki Kopernik
Ostra na Słodkododała do ciasta miodu. Kasia tak zrobiła, a ciastka wyszły znakomite. Smak pierników wprawił w zachwyt króla i dworzan i zostały one nazwane katarzynkami. Nie wiadomo dziś, w której z tych legend jest więcej prawdy, ale fakt, że katarzynki są znane i pyszne jest niezaprzeczalny. A co roku w Toruniu odbywa się Jarmark Katarzyński. Ja wybrałabym zdecydowanie drugą wersję(...)wiarę, że nie ma w nich miodu? Składniki: 250 g miodu 1 łyżka masła 200 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej 1 łyżeczka amoniaku 2 łyżeczki przyprawy do piernika 50 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki rumu szczypta soli Miód podgrzać z masłem. Mąkę przesiać, wymieszać z amoniakiem i przyprawą do piernika. Dodać do miodu razem z orzechami
Pełny talerzLukier jest nie odłącznym elementem wielu ciast i ciasteczek. Nie wyobrażam sobie bez niego piernika czy pierniczków. Jak to zwykle bywa na początku i ja miałam
Ciasta z tradycjamiPierniczki jak marzenie.... Puszyste, mięciutkie, wprost rozpływające się w ustach. Jeśli nie przepadacie za piernikami, na których niekiedy można sobie połamać zęby, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Będziecie zachwyceni smakiem mięciutkich pierniczków. Ich przygotowanie trzeba rozłożyć sobie na 2 dni, ponieważ ciasto potrzebuje doby, aby zgęstnieć w lodówce. Jeśli nie macie ochoty bawić się w nadziewanie pierniczków dżemem (jest(...)foremką wytnijcie pierniczki. W wersji bez nadzienia, też z pewnością będą pyszne. Składniki: 500 g mąki pszennej 4 żółtka 2 białka 1/2 szklanki cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml gęstej śmietany 18% 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 120 g masła 200 g miodu dżem truskawkowy Do dekoracji: 200 g czekolady łyżeczka oleju złoty
Smakowity Blog Kulinarnypieczenie zabrać się wystarczająco wcześnie, ponieważ piernik staropolski jest jednym z nielicznych ciast, które staje się coraz lepsze z każdym dniem. Najlepszy jest po około 5-6 dniach od przełożenia. Od razu po upieczeniu może być trochę suchy, jednak obiecuję, że po kilku dniach stanie się mięciutki i pyszny. Należy też pamiętać, że lukrujemy go lub polewamy
Ratunku obiadsmaków, wiem, wiem, że do Świąt jeszcze daleko, ale nic na to nie poradzę, że ,,chodzą'' za mną pierniki, pierniczki i miodowniki, a no i jeszcze makowce. I tak co jakiś czas piekę któreś z tych słodkości. Tym razem upiekłam pyszny miodownik przełożony budyniowym kremem, całości dopełnia własnoręcznie zrobiona polewa. Ciasto jest bardzo pyszne i ładnie się prezentuje na talerzu
Izabelawkuchnipiszę tu o Żubrówce z sokiem jabłkowym, a o pysznym deserze o smaku szarlotki z bitą śmietaną. Taką wersję szarlotki można przygotować w 15 minut! Składniki na 4 porcje 4-6 pierników 4 spore jabłka (ja użyłam championów) łyżka cukru, cynamon 200 ml śmietanki 30% cukier puder i cukier waniliowy do smaku Przygotowanie Pierniki pokruszyć (ja zrobiłam
Kulinarne Inspiracje