Obłędnie pyszne, o miękkim i wilgotnym środku, a do tego mega, mega efektowne- popękane ciasteczka czekoladowe wzbogacone o aromatyczny smak piernika (w końcu Święta tuż, tuż 🎄). Ich atutem- oprócz wyglądu i smaku- jest to, że zachowują bardzo długo świeżość*, po 2 tygodniach są tak samo miękkie jak po upieczeniu, serio! Dlatego też można upiec je 5-7 dni przed Świętami
Kraina Miodem Płynącaspód i delikatny sernik z pomarańczą i ziarenkami wanilii. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a efekt jest po prostu... pyszny ;) Świąteczny sernik na korzennym spodzie z nutą pomarańczy Spód: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka domowego masła orzechowego (lub trochę więcej) 40 g masła (jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, można
FitKotpewno lubicie podgryzać orzeszki, paluszki czy chipsy oglądając film czy czytając książkę. Polecam pyszną i prostą przekąskę orzechy laskowe w miodzie. Można je wyjadać bezpośrednio ze słoika, lub wykorzystać do ciast np. piernika, keksu czy innych gdzie dodaje się orzechy. Ja dodałam szczyptę cynamonu ale można włożyć do środka np.laskę wanilii. Miód pszczeli jest jedną z najwartościowszych
potrawyregionalnewszystko w noc sylwestrową :). A dzisiaj jako, że świątecznie mam dla was pyszny serniczek z piernikowym spodem. Połączenie znakomite i pysznie idealnie jak dla mnie. :). Prawdziwie świąteczne. Składniki: Spód: szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 6 łyżek miodu 6 łyżek cukru trzcinowego 60 g masła
Moje pyszne gotowaniePiotrek przywiózł piękne truskawki, więc pozazdrościłam dziewczynom. Rabarbar przyniesiony z działki był w lodówce. Od razu zdecydowałam, że przygotuję pyszną konfiturę a’la Dorota. Cukier trzcinowy zastąpiłam bursztynowym cukrem kandyzowanym, który nadał konfiturze delikatnego karmelowego smaku. Przyprawę do pierników zastąpiłam przyprawą do deserów. Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem i anyżem, 5 słoiczków różnej wielkości: Składniki: 70 dag rabarbaru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmigdałami, cantucci . Zajadaliśmy się z nimi na śniadanie w towarzystwie słonego serka (naprawdę pyszne połączenie) oraz w bardziej tradycyjnym zestawieniu, ze słodkim winem deserowym, Vin Santo. Przywieźliśmy również kilka paczuszek do Polski, jako prezent dla rodziny i znajomych. W czasie wycieczki do Sieny spróbowaliśmy słynnego piernika, panforte , tradycyjnie przygotowywanego tylko na Boże Narodzenie, jednak obecnie dostępnego w każdej lokalnej cukierni
Chilli Czosnek i OliwaIdąc piernikowym smakiem dziś przedstawiam niemożliwie pyszną, wręcz uzależniającą wersja klasycznego lava cake z czekoladą. Pachnące świętami delikatne ciastko z płynnym wnętrzem z białej czekolady i
karmelowyNa blogu są już pyszne, cieniutkie i chrupiące pierniczki na mące orkiszowej. Dzisiejsze są także na orkiszu ale nie są cieniutkie, są raczej grube
Smaczne Zdroweniej warstwę spienionego mleka, przyprawy (np. cynamon) czy bitą śmietaną lub wzbogacić ją o pyszny, rozgrzewający syrop piernikowy. Jak go przygotować? Przepis znajdziecie poniżej: Syrop piernikowy do kawy lub deserów Składniki: 150 ml wody 100 g cukru 1 łyżka (z górką) przyprawy do piernika (bez mąki) Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy cukier, zalewamy go wodą i wstawiamy(...)Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy przyprawę do piernika. Mieszając gotujemy na małym około 1 minuty. Gorący syrop odstawiamy do przestudzenia i przelewamy do słoiczka z zamknięciem, buteleczki itd. Przechowujemy w lodówce, przed podaniem mieszamy. Syrop może zmienić konsystencję na bardziej gęstą, ale w kontakcie z ciepłą kawą szybko się rozpuszcza. W razie potrzeby syrop można podawać również już
Słodkie okruszkilubiane ciasto marchewkowe w mojej autorskiej odsłonie... trochę już świątecznej 🎄 Pachnące piernikiem ciasto z marchewką, przełożone masą orzechową oraz bitą śmietaną - proste i szybkie ciasto, które smakuje genialnie, a także świetnie się prezentuje. Ciasto to jest przykładem, że nie trzeba w kuchni stać godzinami, aby wyczarować coś naprawdę pysznego. Należy ono jednak to tych słodkich i bardziej kalorycznych ciast
Kuchnia MagdaLenyTen przepis, opracowany przez Monikę Mrozowską, nie jest na naszym blogu nowością, publikowałam go już w ubiegłym roku, ale tym razem dostosowałam do wykonania w robotach
Cztery FajeryPrzepis na piernik świąteczny dojrzewający jest w rodzinie państwa Malesów przekazywany z pokolenia na pokolenie od XIX wieku. Jest zarazem obowiązkową potrawą na Boże Narodzenie - podobnie
Cztery FajeryKruche ciasteczka są pyszne i łatwe do zrobienia. Te przygotowane są specjalnie na zbliżające się święta. W moim dom jest tak... ja lubię pierniki i ciasteczka cynamonowe za to córka i mąż lubią zwykłe kruche ciastka. A żeby to jakoś pogodzić to będą w tym roku i pierniki i zwykłe kruche ciastka i kruche obłędnie cytrynowe. Te ostatnie upiekłam
Zrób to smacznieskładniki: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g orzechów włoskich 1 jajko 80 – 100 g cukru pudru 125 g masła, schłodzonego 1 łyżka mleka
Domowy Smak Jedzeniapory pamiętam smak tego ciasta :) pamiętam... bo szybciutko zniknął ;) ma tak niesamowicie pyszny smak i aromat , że każdy jego kęs to przyjemność i do tego rozpływa się w ustach . Użyłam przyprawy do piernika i w całym domu podczas pieczenia roznosi się piękny zapach :) Przepis znalazłam w książeczce kucharskiej dołączonej do "Świata kobiety " Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia
Różne smaki w kuchni