Święta tuż, tuż. Wszystko już zaplanowane? Jeśli jednak nie macie jeszcze pomysłu na świąteczny sernik podpowiem Wam jak zrobić obłędny sernik z musem pierniczkowym. Zajrzyjcie do przepisu poniżej. SERNIK Z MUSEM PIERNIKOWYM Składniki: (forma 24 cm) spód: ok. 100- 150 g ciasteczek korzenne lub cienkich pierniczków (zależne od wielkości ciastek) masa serowa: 750 g sera na sernik
Bon appetit mon amiedomu Boże Narodzenie to zapach goździków, cynamonu i pomarańczy. To czas wspólnego wypiekania pierniczków, lepienia pierogów i komponowania wigilijnego menu. To w końcu moment kiedy przy wspaniałej atmosferze spędza się wspólnie czas. Od lat znacznie bardziej cenię sobie magię czasu poprzedzającego święta aniżeli samą Wigilię. Świąteczne menu kompletuję z dużym wyprzedzeniem, w ten sposób przygotowując się do tego pięknego
Mango PapajaCoraz bliżej do świąt. Mam wrażenie, że dopiero piekłam makowce i pierniczki, a teraz już czas na jajka, babki i mazurki. Ale jak to mówią, podobno szczęśliwym tylko czas szybko mija. :). Chyba się do nich zaliczam hi hi :) Żurek zawsze gości na moim świątecznym stole. Można go podać w chlebowych miseczkach. Do tego tłuczone ziemniaki z okrasą. Pycha
O kuchni z uczuciemświątecznym stole nie może zabraknąć zdrowych ciasteczek, dzieci za ciastami raczej nie przepadają (przynajmniej u nas), za to ciasteczka uwielbiają. Czym większy ich wybór tym lepiej, każdy znajdzie coś dla siebie. Oprócz pierniczków zawsze przygotowuję jeszcze kilka wersji zdrowych łakoci. Dzisiaj proponuję Wam pyszne ciasteczka migdałowe, na mące orkiszowej i migdałowej, bez cukru. Zapach pieczonych ciasteczek jest cudny, a smak
Smaczne ZdroweŚwięta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Czas więc pomyśleć o świątecznym menu. Jak co roku, również i tym razem, przygotowałam zbiorcze zestawienie ciast z ostatnich miesięcy, które moim zdaniem bardzo dobrze sprawdzą się jako świąteczny wypiek. W zestawieniu znalazło się 20 przepisów na pyszne ciasta. Wśród nich są takie lżejsze, z piankową masą, które idealne będą przede również na Święta Wielkanocne(...)masą budyniową i pierniczkami Sernik gotowany z pierniczkami Ciasto z wiśniami Sernik kajmakowy Wiśniowiec siostry Anastazji Cappuccino z cytrynową pianką Banoffee na biszkopcie Ciasto Miętusek Ciasto Monte Ciasto migdałowe z kremem budyniowym i ciasteczkami amaretti Gotowany sernik kajmakowy z gruszkami – pyszny Sernik kawowy z musem malinowym Ciasto serowo-kajmakowe Zbiór przepisów na ciasta świąteczne część 1 Zbiór przepisów
Smaki Na TalerzuŚwiąteczny mus czekoladowy Lubicie szybkie czekoladowe desery? Dziś mam dla Was przepis na pyszny świąteczny mus czekoladowy. Prosty w przygotowaniu i dosłownie rozpływający się w ustach. A dlaczego świąteczny? Bo dodałam do niego świąteczne przyprawy i podałam go na piernikowym cieście. Koniecznie spróbujcie. Prosto, pysznie i czekoladowo Składniki: 120 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 30% 140 g mascarpone Formagia(...)łyżeczka naturalnego kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika (bez mąki w składzie) Dodatkowo: pokruszony kawałek piernika (zamiennie można użyć miękkie pierniczki, muffinki piernikowe lub czekoladowe) wiśnie z syropu skórka pomarańczowa Przygotowanie: Do rondelka wlewamy kremówkę. Stawiamy na mały ogień. Po chwili dodajemy posiekaną czekoladę. Chwilę gotujemy. Zdejmujemy z palnika i mieszamy aż do rozpuszczenia się czekolady. Do miski przekładamy serek
Słodkie okruszkiWiem wiem wszyscy teraz pieką i zdobią pierniczki a ja wyskoczyłam jak Filip z Konopii z żołądkami ale jakoś w tym roku z racji tego, że wyjeżdżam na Święta (pierwszy raz od 8 lat) mało u mnie na blogu typowo świątecznych potraw. Zapraszam więc na żołądki :). Duszone żołądki 1,5 kg żołądków drobiowych 1,5 kg marchwi 1 kg cebuli
Pieguskowa KuchniaMufinkowe pierniczki są znakomite po 2-3 dniach od upieczenia, robią się wtedy wilgotne a ich piernikowy aromat nabiera mocy. Choinki przygotowane z paluszków, zabarwionej na zielono białej czekolady i kolorowej posypki nadają mufinkom świątecznego charakteru. Ciasto na około 30 mufinek: 4 jajka 2 1/2 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka
Jadło i czytadłoPierwszy raz upiekłam w zeszłym roku i przepadłam. Zaraz po cieście miodowo-serowym , to był mój świąteczny ulubieniec. W tym roku byłam pogodzona z tym, że
bistro mamaSezon świąteczny rozpoczęty :-) Kruche ciasteczka cynamonowe robię już kolejny rok. Są pyszne, a do tego nie wymagają leżakowania. Można śmiało jeść je zaraz po upieczeniu. Ale najsmaczniejsze są z dodatkami, dlatego polecam gorąco ozdabianie pierniczków orzechami, migdałami, rodzynkami, żurawiną, kokosem i posypką czekoladową. Opcji jest wiele, a każda tworzy unikalny smak. SKŁADNIKI 1 jajko 100 g masła 1/2 szklanki cukru
Passions hobbies lifeSmaczne ciasteczka z uroczymi bożonarodzeniowymi motywami. Ciasteczka oprócz charakterystycznego dla świąt korzennego smaku, przedstawiają świąteczne postacie Mikołaja oraz Reniferów, którymi zauroczą się szczególnie dzieci. Ponadto maluchy
Słodka StronaGrudzień to nie tylko czas pieczenia pierniczków, ale także różnego rodzaju ciasteczek. Bardzo lubię ten czas, kiedy w kuchni na blacie stoi cały szereg szklanych słoi wypełnionych po brzegi chrupiącymi ciasteczkami w różnych odsłonach. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na świąteczne ciasteczka → ulubione ciasteczka na Boże Narodzenie . Korzenne ciastka owsiane z lukrem Korzenne ciastka owsiane z lukrem Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatitysmaku, do tego jedwabiście kremowy sernik to deser godny Świąt. Nasz repertuar świątecznych słodkości jest bardzo tradycyjny. Na naszym śląskim stole wigilijnym pojawią się makówki i moczka (nie pytajcie mnie o przepis, bo najlepsze robi moja teściowa), ale znajdzie się też miejsce na dobry sernik i pierniczki (o ile dzieci ich nie zjedzą do Świąt). W tym roku Święta spędzamy
Smakowity Blog Kulinarnynadzieję, że już jesteście zatopieni w świątecznym nastroju, ubieracie choinki, nucicie kolędy, pieczecie pierniki… doskonale do tego wszystkiego będzie pasować gorąca czekolada z tahini i cynamonem . Pyszny napój z wyraźnie orzechowym posmakiem. Takie proste a takie pyszne. Świetnie pasuje do pierniczków. Gorąca czekolada z tahini i cynamonem Składniki: 300 ml dowolnego mleka 4 kostki gorzkiej czekolady ( można zastąpić
Cooking for Emily