Powoli zaczynam się zastanawiać nad świątecznym menu. Na razie zbieram zamówienia, bo, jak co roku, każdy chciałby coś innego, a ja chciałabym zaspokoić kulinarne oczekiwania wszystkich
W mojej kuchniBardzo wyjątkowy sernik; bardzo świąteczny:) Delikatny i niezwykle smaczny. Szybki, gotowany, nie ma mowy, żeby się nie udał. Do nadziania użyłam domowych pierniczków wykonanych z ciasta dojrzewającego, nadziewanych powidłem śliwkowym. Oczywiście można wykorzystać również pierniczki kupione, w czekoladzie lub bez, ważne, żeby były mięciutkie. Do wykonania tego sernika zainspirował mnie ten przepis . składniki: ciasto: 350 g mąki pszennej łyżeczka proszku
6nieboŚwięta coraz bliżej, więc czas już zabierać się za pieczenie pierników i pierniczków. U mnie, jak co roku do piekarnika trafi przepyszny piernik staropolski i nasze
brunetkawkuchniŚwięta Bożego Narodzenia za pasem, warto więc powoli zbierać przepisy do świątecznego menu. Jeśli chodzi o ciasta to obowiązkowy jest u nas oczywiście sernik, makowiec, jakieś ciasto z orzechami, pierniczki i ostatnio też miodownik, czyli kruche miodowe ciasto z kremem z kaszy manny. Tutaj znajdziecie przepis na tradycyjny miodownik. Dziś proponuje miodownik z wkładką makowego biszkoptu. Jest równie pyszny
Z miłości do słodkościNo i święta kochani! Czas najwyższy na pieczenie pierniczków. Dziś upiekłam i szybciutko piszę żebyście i Wy mogli zdążyć. Składniki: 200gr masła, 200gr cukru,500-700
potrawyregionalneJakiś czas temu przyszedł mi smak na chrupiące ciasteczka ze świąteczną nutą i stwierdziłam, że może zmodyfikuję przepis na amerykańskie ciasteczka z czekoladą, czyli pieguski :) Ciasteczka
Smakowy RajPrzygotowana do Świąt Bożego Narodzenia idą pełną parą ;)Pierniczki już upieczone (przepis na nie i zdjęcia już wkrótce), ogromne zakupy zrobione, podłogi wypastowane, więc czas zacząć świąteczne wypieki...Jako pierwsze muszą powstać muffiny, czyli ulubione ciastka mojego Męża, Tym razem wersja piernikowa. Niestety obawiam się, że nie doczekają nawet do Wigilii...Piernikowe muffiny Składniki:2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru1
Lawendowe NieboPierniczek wyszedł cudowny, a powidła dla mnie są najlepszym połączeniem z ciastem piernikowym. Mięciutki i orzechowy idealny na świąteczny stół do herbatki lub kawy po wigilijnej kolacji i uciechy z prezentów.Składniki: (temperatura pokojowa)1 i 3/4 szklanki mąki tortowej1/2 szklanki cukru2/3 szklanki młynnego miodu1/2 kostki margaryny3 jajka3 łyżki śmietany 18%1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika1/2
Moje pyszne gotowaniejest dopracowane w 100%. Kupisz ją tutaj: KLIKNIJ Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ . i... nie zapominajmy o ŚWIĘTACH: Bezglutenowy pierniczek z pigwą znajdziecie: TUTAJ . a Bezglutenowy piernik z powidłem śliwkowym i imbirowo-czekoladową polewą: TUTAJ. Reszta świątecznych potraw (zarówno słodkich jak i wytrawnych): TUTAJ . I... aby nic Wam nie umknęło, zachęcamy - zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku
Wypisz WymalujPierniczkowo i Świątecznie... Ciasto dojrzało i przyszła pora na pieczenie.... Wczorajszy bilans - pieczenie - 2 godziny - dekorowanie - 4 godziny Przepis na pierniczki podawałam tutaj Oto efekty mojej pracy: LUKIER - przepis 1 białko 1 szkl. cukru pudru. Miksujemy, jeśli jest za gęste - dolewamy wody
kolorowotorcikowoPierniczki to nie tylko smakowita przekąska, ale także świetna ozdoba na choinkę, którą można później zjeść;). Ich przygotowanie dostarcza wiele radości a zapach wprowadzi w świąteczny klimat:). Pierniki: 2 i 1/4 szklanki mąki 80g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko L 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika Dodatkowo: 1 szklanka cukru pudru trochę ciepłej wody(...)momentu aż cukier się rozpuści a składniki połączą. Studzimy. Dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy gładkie ciasto. 2. Ciasto wałkujemy na grubość około 3mm. Formą w kształcie gwiazdki wykrawamy pierniczki. Przy każdym z jej ramion za pomocą słomki wykrawamy dziurki. Pierniczki pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 8-10 minut. Studzimy. 3. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody. Tak powstałym
Szefowa kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com To chyba najpyszniejsze pierniczki, które dotychczas jadłam. Nadmienię, że nigdy nie przepadałam za piernikami. Te na pewno będę piekła częściej - nie tylko w okresie świątecznym. Dzięki orzechom - długo zachowują świeżość. Idealnie smakują bezpośrednio po upieczeniu - jak i po dłuższym przechowywaniu. Są miękkie w środku i nie dość, że pięknie pachną(...)zwilżyć i z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kulki delikatnie spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Zachować 2-3 cm odległości, ponieważ ciastka urosną.) Pierniczki piec około 20 minut w 180 stopniach. Zamiast cynamonu i goździków można dodać gotowej przyprawy do piernika. Są dość słodkie, więc nie potrzebują lukru czy żadnej polewy
Di gotujeJeden z tych przepisów, do których mam sentyment. Znów zerkam do kroniki piekarnikowej z 2013 roku. Znalazłam tą recepturę w jednej z gazetek z przepisami czytelników. Piekłam tego pierniczka wówczas dwukrotnie, w okresie bożonarodzeniowym. Na spotkanie opłatkowe w pracy i w prezencie dla przyjaciółki. Wszyscy częstowani poprosili o przepis. I pieką ten piernik co roku, bez wyjątku. Jest sprawdzony, niezwykle(...)wodnej z łyżką masła i łyżką cukru pudru. A na polewę rzućcie fantazyjnie garść podprażonych orzechów lub migdałów. Ja pierniczka wyrównałam ścinając wierzch równiutko, bo wyrasta z małą górką. To nie jest dzieło dziecięce. To ilustracja zdobiąca kronikę świąteczną, przez osobę z plastycznym wykształceniem wykonana:) Przepis w kronice, zdjęcie jedyne
Kronika Piekarnikacała siódemka to słodkie wypieki, które miały zapewnić szczęście domownikom. Tradycję świątecznych ciasteczek zapoczątkowała w XIX w. Hanna Winses, która wydała w ówczesnych czasach jedną z najbardziej znanych książek kucharskich o daniach, które można było z łatwością przygotować z łatwo dostępnych i tanich produktów. Zestaw świątecznych wypieków nie jest jednolity dla całego kraju i różni się nieznacznie(...)angielskim, które wspaniale wpisują się w przytulność zapachów i ciepłe, świąteczne smaki :) Dodatkowo można je przygotować w ekspresowym tempie! Bardzo korzenne z rozgrzewającą nutką czarnego pieprzu umilą świąteczne podjadanie i dodadzą skandynawskiego charakteru. To także idealna opcja dla tych, którzy nie zdążyli w tym roku z pierniczkami. Pieprzowe ciasteczka świetnie sprawdzą się jako zastępcy, a czas
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJeśli szukacie prostego, ale efektownego przepisu na świąteczny sernik, to dobrze, że tu trafiliście :) Sernik z białą czekoladą, piernikowym, maślanym spodem i klasyczną polewą wystarczy ozdobić pierniczkami i super efekt murowany. Upiekłam go w małej formie, by był wysoki. Piecze się równomiernie i nie opada, każdy początkujący poradzi sobie z przygotowaniem bez problemu :) 1 kg mielonego twarogu dobrej jakości
Mienta blog