Grudzień jest dobrym miesiącem nie tylko do pieczenia korzennych ciast i pachnących pierniczków, ale też czas, kiedy pomarańcze i inne cytrusy są najsmaczniejsze. Ostatnio zrobiłam ciasto z wykorzystaniem skórki z cytryny i pomarańczy, które nadały nie tylko aromatu, ale też świątecznego smaku. Całość dopełniłam słodką suszoną morwą białą ;) Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) 3/4 szklanki mąki
FitKotminut, lepiej wyjąć je za wcześnie niż za mocno wypieczone. 3. Po wystudzeniu pierniczki na czas ok. tygodnia zamykamy w słoju lub szczelnym pudełku, aby skruszały i zrobiły się miękkie. Wierzch można polukrować i ozdobić wg. upodobań. Wszystkie składniki na smaczne świąteczne wypieki znajdziecie na Frisco.pl
Apetyczna babeczkablaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Landrynki rozgniatam ( tłuczkiem w worku) i wsypuję na środek wyciętych pierniczków. Piekę w nagrzanym do 180 st C piekarniku 8-10 minut. Studzę nie ściągając z blaszki , landrynki muszą zastygnąć. Lukruję i ozdabiam całkiem zimne. zapraszam na kiermasz świąteczny
Takie tam pichcenieświąteczne filmiki z jego udziałem gdzieś na początku listopada, a ja cierpliwie wypatrywałem tego idealnego przedświątecznego momentu i myślę, że nadszedł on właśnie dzisiaj! (Wszak przygotowanie tego tortu najlepiej sobie podzielić na 3 dni, chyba że zrezygnujecie z dekoracji, wtedy 1 dzień spokojnie wystarczy). Ale od początku! Co my tu mamy? Otóż: pod ozdobną warstwą lukrowanych pierniczków w kształcie
Food Squaredzień to czas kie dy spotykamy się w ro dzinnym gronie, czy z przyjaciółmi i celebrujemy świąteczny czas. Gru dzień kojarzy mi się ze śniegiem (którego ostatnimi czasy je dnak o drobinę brak) i z piernikowaniem. Nie ważne, czy to co stworzymy jest piękne, ważne aby ten czas spę dzony z bliskimi sprawiał nam ra dość. Piernikujcie Kochani :) Skła(...)minut, aż ciasto bę dzie gła dkie. Chło dzimy ciasto przez około 30 minut. Całość dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Wykrawamy pierniczki foremkami i pieczemy w 180 stopniach przez około 6-7 minut. Stu dzimy. W miseczce rozrabiamy cukier pu der z wo dą (wo dę dozujemy tak, aby lukier nie był zbyt
ChilliJemyPrawie 9 lat prowadzę tego bloga i do tej pory nie pojawiły się tu lukrowane i ozdabiane pierniczki. A przecież pierniki i inne dania z piernikową
Mienta blogJeśli nie macie czasu na pracochłonne, świąteczne wypieki to mam dla Was pyszną propozycję, która zresztą sprawdzi się o każdej porze roku, jeżeli oczywiście jesteście fanami
Di gotujeWy też nie mieliście w tym roku czasu zrobić pierniczków? Ja nie zdążyłam! Nic straconego, zawsze można upiec to proste, szybkie i obłędnie pyszne brownie bez
Quinoa Raz!Witam Kochani Ostatnio na blogu pojawiało się troszkę mniej postów niż zawsze ale "pierniczę" :) czyli piekę pierniczki. W tym roku na dużą skalę . Oprócz pierniczków
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuOstatni przed Świętami piernikowy przepis (zostanie tylko jeszcze przepis na jutrzejsze vegańskie pierniczki) to przepis na piernik litewski z bakaliami. Przepis znalazłam na blogu grahamka.blogspot.co.uk i
UgotujmyTo.plA raczej piernikowo-serowe, bo do ciasta dosypałam trochę przyprawy korzennej. W końcu miało być świątecznie :)Wyszło pyszne!Czytaj więcej »
bistro mamaOstatni przed Świętami piernikowy przepis (zostanie tylko jeszcze przepis na jutrzejsze vegańskie pierniczki) to przepis na piernik litewski z bakaliami. Przepis znalazłam na blogu grahamka.blogspot.co.uk i
UgotujmyTo.plZa kilka dni Mikołajki, a potem nadejdzie czas Gwiazdki i świątecznych podarunków, a nic tak nie cieszy jak własnoręcznie wykonane prezenty. A tych, których kochamy obdarujmy
Apetyczna babeczkablogu już są pierniczki i piernik na piwie . Przepis na kolejny, tym razem szybki piernik, znalazłam u Anity na blogu . Piernik jest pyszny, a jego największą zaletą jest to, że jest od razu gotowy do jedzenia – tzn. po przestudzeniu…;) Jeśli nie zdążyliście upiec piernika wcześniej a chcielibyście, żeby znalazł się na świątecznym stole to ciągle jeszcze możecie
UgotujmyTo.plKrajanka piernikowa przepis na miękkie i szybkie pierniczki bez leżakowania. Krajanka piernikowa, miękkie pierniczki bez leżakowania to smak mojego dzieciństwa. Obtoczone w lukrowej glazurze kawałeczki ciasta piernikowego uwielbiamy oboje i pieczemy niezależnie od pory roku. W Internecie znajdziesz wiele różnych przepisów na świąteczne ciasta i ciasteczka, ale przepis na krajankę piernikową jest dla mnie wyjątkowy. O tej porze roku
Cztery Fajery