Jutro pierwszy niedziela adwentowa . Wreszcie będzie trochę jaśniej, kiedy zawieszę dekorację w oknach. W domu już pachnie korzennie i pomarańczami. Upiekłam ciasto piernikowe o smaku pomarańczowym
codojedzeniazamiar przygotować trochę więcej rzeczy niż zazwyczaj. Macie jakieś potrawy, które muszą się znaleźć na świątecznym stole? U nas koniecznie pojawi się ten makowiec bo to hit Do tego na pewno śledzie z przepisu babci, które po prostu muszą być. Pierogi, pierniczki, kutia ( bez zbóż smakuje inaczej, ale też jest dobra ). Wróćmy jednak do piernika bezglutenowego – mega pachnący
PaleoLifestopniach, kontroluj ,gdyż jak wiadomo, piekarniki mamy różne. Po wystudzeniu przygotuj lukier. Posmaruj każdy pierniczek i dekoruj według uznania. Z Decoradą Delecta jest to nie tylko dziecinnie proste ale i zdrowe , gdyż Decorada jest naturalnie bez chemii. Szybko, zdrowo i świątecznie. Spróbujcie sami razem z dziećmi. Ich malutkie łapki świetnie radzą sobie z posypkami czy rodzynkami... Podjadają? Nie szkodzi
Z Kuchni Do Kuchnizbliżają się wielkimi krokami. Z rozświetlonych kolorowymi lampkami witryn sklepowych machają do nas Mikołaje. Zewsząd dobiega świąteczna muzyka. Nie sposób nie ulec tej aurze! Postanowiłam wprowadzić ją i do mojego domu, a nic nie kojarzy mi się tak ze świętami, jak lukrowane pierniczki o bogatym, korzennym smaku i zapachu. Podzielę się z Wami dzisiaj przepisem, na te pyszne cudeńka, który
two broke sistersCiasteczka dyniowe z cynamonem zachwycą smakiem nie tylko wielbicieli smakołyków z użyciem purée z dyni, ale także fanów cynamonu i pierników. Dodatek cynamonu oraz sody upodabnia ciasteczka do pierniczków, mimo że nie zawierają miodu. Purée nie jest wyczuwalne w smaku, nadaje jednak ciasteczkom cudownej miękkości, która w połączeniu z dużą puszystością sprawia, że ciasteczka znikają szybciej, niż trwa ich przygotowywanie(...)smakiem również w zimie, zwłaszcza w okresie świątecznym. Przechowywane w szczelnym pojemniku, mogą leżakować przez jakiś czas, bez utraty swoich walorów smakowych. Tuż po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie i rozpływające się w ustach, stygnięcie powoduje ich lekkie twardnienie, jednak nie takie jak w ciastkach kruchych, a bardziej jak w niektórych rodzajach pierniczków. Jako inspiracja posłużył mi przepis na pumpkin
Smakołyki Berenikiostatnią chwilę mam dla Was jeszcze jedną świąteczną propozycję. A nóż komuś jeszcze wpadnie w oko? Owsiane ciasteczka z kremem czekoladowym są pyszne, krupiące i bardzo apetyczne. Możecie też je upiec z ciasta na pierniczki, jeśli Wam na przykład zostało i nie wiadomo co z nim zrobić 😁. Owsiane ciasteczka z kremem czekoladowym Czas przygotowania: 60 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatitywyobraża sobie świąt bez pierników. To właśnie podczas ich pieczenia dom wypełnia się prawdziwie świątecznym zapachem przypraw korzennych. Niektóre pierniki wymagają czasu, który wpływa na ich miękkość i kruchość, jednak poniższy przepis pozwala na przygotowanie wyśmienitych pierników nawet w przeddzień świąt. Pierniczki po upieczeniu są kruche i miękkie, dlatego też nie... Tryb czytania Artykuł Pierniki pochodzi z serwisu Blog kulinarny
PysiaGotuje.plNastał czas pierników, pierniczków, ciast korzennych i oczywiście aromatycznego grzańca. Bez przyprawy piernikowej ani rusz! Najlepsza jest oczywiście domowa. Podczas jej przygotowania w domu obłędnie pachnie, od razu robi się świątecznie i klimatycznie. W poszukiwaniu najlepszej receptury zadzwoniłam do mamy z pytaniem o mieszankę, którą robiła moja babcia. No niestety, babcia tym razem nie trzymała się ściśle żadnego przepisu - dawała
Kulinarne InspiracjeWitam Kochani pierniczenie w tym roku uważam za zakończone. Udało mi się piec wiele pierniczków, zarówno na święta,jak i na prezenty, jak również na zamówienie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuŚwięta wiszą w powietrzu... Według wielu z nas nie mogą istnieć bez pachnących korzennymi aromatami pierniczków. A gdyby tak upiec piernikowy tort? I przełożyć go masą
Roślinna - blog wegańskikruchych babeczek kiedyś Mama piekła w ilościach ogromnych :) dostawaliśmy sporą partię do dekorowania, dzięki czemu zajęci byliśmy przez dość długi czas (co Mamie dawało ciszę i spokój w świątecznych przygotowaniach;)). Pamiętam, że zawsze były to spody zwykłe, klasyczne i bez cukru, bo słodkie było dopiero nadzienie. I tak też do tej pory najczęściej sama przygotowuję - kruchy spód, który jest uniwersalny(...)zawsze, bo u nas tradycji wypiekania pierników czy pierniczków nie było. Ale odkąd sama spróbowałam, to ową tradycję wprowadziłam! Bo... już był taki czas, że tych Świąt wcale nie czułam... to już nie była ta magia, którą pamiętam z dzieciństwa, coraz szybciej pędzący świat i wszechogarniający konsumpcjonizm (szczególnie coraz wcześniejsze wystawianie świątecznych artykułów i dekoracji w sklepach) sprawiały
Kolorowy PrzepisownikSkończyły mi się puszki! Nie mam miejsca na więcej pierniczków. Hmm... Może to jakiś znak...? Na szczęście w niedzielę przyjadą goście, trochę zjedzą, trochę zabiorą (oby bez puszek!), i może na Wigilię będę mogła coś jeszcze przygotować... Póki co - koniec! Mam jeszcze kilka zaległych przepisów na świąteczne ciasteczka, z pewnością więc jeszcze w styczniu będę Wam je pokazywała. Wiem(...)niecały miesiąc pierwszy dzień szkoły! Nie mogę się już doczekać, choć jednocześnie trochę się denerwuję... Trzymajcie kciuki, żeby poszło gładko. Dzisiaj mam dla Was trochę nietypowe, bo duńskie pierniczki. Bez miodu, za to z... Pieprzem! Białym, więc nie ma się czego bać (biały pieprz jest delikatniejszy od popularnego czarnego). Są krucho-twarde, lekko pikantne. Pięknie pachną przyprawami korzennymi
Pożeraczka, czyli raz adobrzecórką zamknąć je w naszym ukochanym tiramisu. Jeśli szukacie czegoś prostego, szybkiego i pysznego na Świąteczny stół (i nie tylko na ten stół) to zapiszcie sobie tę propozycję. Co nam trzeba? 400g mascarpone 400 ml śmietany 36% łyżka cukru pudru 300g biszkoptów 200g pierniczków miękkich w polewie czekoladowej płaska łyżka cynamonu mielonego 300ml mocnej, zimnej kawy Robimy! Śmietanę ubijamy
LatosiowydomGrudzień jest dobrym miesiącem nie tylko do pieczenia korzennych ciast i pachnących pierniczków, ale też czas, kiedy pomarańcze i inne cytrusy są najsmaczniejsze. Ostatnio zrobiłam ciasto z wykorzystaniem skórki z cytryny i pomarańczy, które nadały nie tylko aromatu, ale też świątecznego smaku. Całość dopełniłam słodką suszoną morwą białą ;) Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) 3/4 szklanki mąki
FitKot