Moi drodzy. Koniec października i nadchodzący dzień Wszystkich Świętych to znak, że w naszych kuchniach czas zacząć przygotowania do Bożego Narodzenia. Pierwszym etapem tych przygotowań
W mojej kuchniPrzygotowania do Świąt zazwyczaj wyglądają tak: najpierw wydaje nam się, że mamy jeszcze mnóstwo czasu, aż przychodzi moment w którym nagle zaczyna się on gwałtownie
Fitsweet.meNadszedł czas Świąt Bożego Narodzenia... Z tej okazji (choć trochę już późno) składam Wam, drodzy Czytelnicy, najserdeczniejsze życzenia. Niech te Święta będą
Kolorowy PrzepisownikUle orzechowe, obowiązkowo muszą być u mnie na święta. Kto już je robił ten wie, że sa smaczne i w sumie nie tak straszne
Ala piecze i gotujebardzo łatwe do przygotowania, podczas pieczenia nie rosną bardzo więc idealnie nadają się do dekorowania ich lukrem czy też masą plastyczną. Pierniczki są pulchne, mięciutki i bardzo aromatyczne. Idealnie spiszą się na zbliżające się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia. Serdecznie polecam :) Składniki: 3 jajka 80 g masła 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika(...)całość zagniatać do czasu, aż składniki się połączą. Ciasto piernikowe owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc. Nastepnego dnia ciasto jest gotowe do wycinania pierniczków i ich pieczenia. Ciasto rozwałkować na około 0.5 cm (można delikatnie podsypać mąką) i za pomocą foremek wykrawać wzory. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i pierniczki piec przez około 10 minut
Krakowskie smaki Aniwchodzi na stałe do mojego menu świątecznego. Ciasto jest pyszne, aromatyczne, po prostu idealne. Nadaje się też na pierniczki wykrawane. Kto raz spróbuje, ten z pewnością się zakocha;-) Etap I - przygotowanie ciasta należy zacząć 4-6 tygodni przed Świętami, ja przygotowałam je w dzień imienin Huberta (3.11), aby ciasto poleżakowało z dobrych 6 tygodni. Im dłużej leżakuje, tym lepiej(...)schować do lodówki lub w chłodne miejsce na 6 tygodni. Etap II - Pieczenie: Ciasto podzielić na 3 części. Ja podzieliłam na 4 i z jednej części upiekłam wykrawane pierniczki. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto lekko podsypując je mąką. Piec 15-20 minut w 170 st.C. Ciasto bardzo rośnie, praktycznie podwaja swoją objętość. Podobnie postąpić z pozostałymi częściami
Kuchnia domowa AniPyszne nadziane pierniczki. Polane lukrem .Słodkie i mięciutkie ,bardzo długo zachowują świeżość. Prosty przepis idealny na święta. Polecam
Swojskie jedzonkopierniki flisaka - przepis przywieziony z Muzeum Piernika w Toruniu. Polecam spróbować takiej wersji . Jeśli boicie się, że nie zmiękną Wam już do Świąt włóżcie je do szklanego naczynia wraz ze szklanką wody i zamknijcie pokrywę - wtedy pierniczki ładnie zmiękną :) Toruńskie pierniki flisaka - 1 szklanka brązowego cukru - 3/4 szklanki miodu - 5 dkg masła ( miękkiego) - 2 jajka - 2 i 2/3 mąki
Kuchnia Pełna EmocjiŚwięta właściwie już za rogiem… 🌲🌲🌲 I tak – wiem, że najlepiej w tym czasie smakują pierniczki 😁, ale na przepis, który akurat mam jest już nieco za późno, dlatego będą słodkości w wersji fit, a mianowicie Kulki kokosowe z czekoladą 😉 Potrzebujemy… 2 banany 1.5 szklanki wiórków kokosowych pół tabliczki czekolady aromat kokosowy
Fit WyspaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieWitajcie, 6 grudnia to świetna okazja aby zacząć przygotowania do świąt! Dlatego też dzisiaj rusza seria FIT Święta - czyli pyszne słodkości , które są mniej kaloryczne niż tradycyjne wypieki. Na dobry początek - pierniczki na bazie mąki owsianej, słodzone miodem. Bez dodatku mleka i masła. Wartości odżywcze ( nie wliczam dekoracji, która jest przeze mnie dodana tylko na potrzeby
Health-Fit-Lifewiem jak Was, ale mnie już ciągnie do tych świątecznych smaków, wiem, wiem, że do Świąt jeszcze daleko, ale nic na to nie poradzę, że ,,chodzą'' za mną pierniki, pierniczki i miodowniki, a no i jeszcze makowce. I tak co jakiś czas piekę któreś z tych słodkości. Tym razem upiekłam pyszny miodownik przełożony budyniowym kremem, całości dopełnia własnoręcznie zrobiona
IzabelawkuchniŚwięta tuż tuż...uwielbiam ten przedświąteczny klimat. Zapach cynamonu i goździków w kuchni. Góry pierniczków czekające na ozdobienie. Lista wypieków powiększająca się z dnia na dzień. Lubię to całe przedświąteczne napięcie. Dzisiaj, częstuję Was szybkim piernikowym ciastem z budyniem. Co prawda, nie jest to ten tradycyjny - staropolski (przepis tutaj ), bo ten potrzebuje czasu i jest już na niego
CookYourselfPrzyprawy garam masala używam w kuchni od dawna, uwielbiam jej korzenny aromat. Jest to tradycyjna azjatycka mieszanka przypraw, popularna m. in. w kuchni indyjskiej w jej
DefinicjaSmakuDlaczego niebiańskie? Bo smakują niebiańsko :) Są po prostu najlepsze! Delikatne, mięciutkie, aromatyczne, w środku kryją nadzienie będące mieszanką kwaskowych powideł śliwkowych i słodkiej marmolady truskawkowej, z
DefinicjaSmakuOstatni etap przygotowywania piernika staropolskiego to przekładanie go ulubionymi masami. Ja w tym roku wybrałam tradycyjne powidła śliwkowe i masę marcepanowo morelową, którą zrobiłam bazując na
DefinicjaSmakupiernikami i amaretto. Pierniki nasączone kawą i likierem wyszły naprawdę bardzo dobre. Deser sprawdzi się świetnie nie tylko w święta czy sylwestra ale również po całym świątecznym zawirowaniu, kiedy to posiadamy jeszcze pozostałości pierniczków. Składniki puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki truskawkowe truskawki (użyłam mrożonych) kilka pierników Poncz do nasączania pierników 150 ml przygotowanej kawy
Kuchenne aromatyŚwiąteczny szał na pieczenie w pełni :) były już pierniczki i muffinki teraz czas na coś co w niewielkim stopniu kojarzy się ze świętami... bananowo-jogutrowe, puszyste pancakes'y w formie uroczych łosi. Zapraszam! Składniki: 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 rozgnieciony banan 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta cynamonu Dodatkowo : jogurt naturalny
Chocolate Muffin Blogwrażenie, że moje wypieki wychodzą najlepsze, robione o tej porze. Dziś mam w planach (jednym z wielu) przygotować najlepsze świąteczne pierniczki i zrobić D.I.Y. gwiazdki w brokacie. A czy Wy już szykujecie się do Świąt? Jaki jest Wasz ulubiony przepis świąteczny?Dzisiaj przedstawiam Wam moje dwa ulubione przepisy na podstawowe pancakes. Są praktycznie identyczne, różnią się ilością
Gotowanie to kochanie