pierniczki na swieta - 1512 przepisów (strona:44/101)

Pierniczkowe kruche ciasteczka na choinkę bez jajek 177

zimne miejsce, wyciąć pierniczki i piec ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Białko zmiksować z cukrem do uzyskania gładkiej masy, przyozdobić pierniczki (ja użyłam do tego specjalnego pisaka)   Smacznego :) i Wesołych Świąt

zdrowa vege kuchnia
Szybkie pierniczki 21711

świąt zostało już całkiem niedużo czasu. Jeśli macie ochotę na pierniczki, które zdążą jeszcze zmięknąć do tego czasu to polecam poniższy przepis. Od razu po upieczeniu są miękkie i lekko kruche. Potem troszkę twardnieją. W takim wypadku można je zamknąć w szczelnym pojemniku z kawałkiem jabłka i czekać aż zmiękną. Oczywiście jabłko od czasu do czasu należy wymienić :) Bardzo

Czerwona Porzeczka
Lebkuchen, czyli mięciutkie pierniczki pachnące cytrusami 188

W grudniu na blogu znajdziecie sporo przepisów na świąteczne pierniczki i pierniki - nadziewane, puchate, kruche, zdobione kolorowymi wzorami, oblane lukrem i maczane w czekoladzie. Do wyboru

DefinicjaSmaku
Pieguski z czekoladą 269

Składniki: 1 szkl miodu 2 szkl mąki 1 łyżeczka sody oczyszczanej 1 łyżeczka proszku 0,5 kostki masła 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika

Luźna Kuchnia
Piernikowy torcik czekoladowy z pomarańczowo-śliwkową nutą 174

, z ogromną ilością czekolady. Korzenny smak z nutą pomarańczy, przełożony kwaśnymi powidłami.  Tort jest mięciutki, w smaku od razu kojarzy się ze świętami. Jak dla mnie idealny. Zdecydowanie wspaniała alternatywa dla tradycyjnych pierniczków. Piernikowy torcik czekoladowy z pomarańczowo-śliwkową nutąSkładniki:130 g masła150 g gorzkiej czekolady dobrej jakości100 g cukru, najlepiej dark muscovado lub brązowego4 łyżki

Mania Gotowania
Pierniczki nadziewane 552

Pierniczki nadziewane są pyszne, mięciutkie i trudno poprzestać na jednym, kiedy się po nie sięga. Można je przygotować tuż przed świętami, gdyż od razu po upieczeniu są miękkie i nie twardnieją, a schowane do szczelnego pojemnika, nabiorą jeszcze większej miękkości.Pierniczki można pozostawić nieudekorowane, polukrować lub pokryć, tak jak ja, polewą czekoladową. Jako nadzienia użyłam gęstych powideł śliwkowych

Smakołyki Bereniki
PIERNIK DŁUGO DOJRZEWAJĄCY 229

zeszłym roku z początkiem listopada, tak i teraz nastawiłam ciasto na piernik długo dojrzewający (staropolski). Ciasto będzie leżakować do Świąt Bożego Narodzenia, aby upiec z niego aromatyczny piernik oraz pierniczki, które nie tylko będą świetnie smakowały ale również zdobiły choinkę. Powracają do „dojrzewania” ciasta ostatnio w prasie wyczytałam ze dawniej ciasto na piernik nastawiano w dniu narodzin dziecka

RAROSSA
Pierniczki 157

Pierniczki na ostatnią chwilę. Po upieczeniu są miękkie i bez problemu możemy je upiec tuż przed świętami. Możemy z nich wykonać witraże, które pięknie będą się prezentować na choince (pamiętajcie jednak o wycięciu dziurek na sznurek przed pieczeniem!). Przepis z Moich Wypieków. Polecam! Pierniczki  Składniki na 3 blaszki: 300g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej ( u mnie orkiszowa

Smak mojej kuchni
Dekorowanie pierników? - nic prostszego! 252

się spodobał, niestety moje foremki są bardzo małe i udekorowanie ich było dość ciężke, ale jeśli znajdziecie foremki o średnicy ok. 8 cm myślę, że będą o wiele ładniejsze :) Pierniczki w kształcie głowy renifera malujemy brązowym lukrem. Białym lukrem malujemy oczy renifera, a czarnym lukrem lub gorzką czekoladą malujemy źrenice i rogi renifera. Przy pomocy "gęstszego" czerwonego lukru malujemy(...)buzię, tak aby powstała ciekawa mina :) To oczywiście tylko kilka moich pomysłów, nie sposób wymienić wszystkie, co widać na zdjęciach, które mam nadzieję że Was również zainspirują :) Przed świętami jeszcze na pewno nie raz będe pisała o piernikach :) A Wy jakie macie sposoby i pomysły na dekorowanie pierników

DefinicjaSmaku
Ciasteczka z orzechami laskowymi 198

ciasteczka w różnych smakach i formach bo towarzystwo u nas mało popierniczone. Rzadko przygotowuję pierniczki ponieważ nie bardzo ma kto potem je jeść. Ale orzechy czy cynamon to też świąteczne zapach i smaki więc orzechowe ciasteczka już gotowe i polecają się na święta.Upieczcie je sobie koniecznie bo są bardzo kruche i smaczne. Ja jednego dnia zagniotłam ciasto

Smaczna Pyza
Lebkuchen 137

Dzień dobry!Czy Wy też poszukujecie idealnych pierniczków? Które nie potrzebują leżakowania, można je od razu zjeść ze smakiem, bez łamania zębów? Aromatycznych, pachnących świętami? Jeśli tak, to jest to przepis dla Was! :-)Lebkuchen są dokładnie takie! Mięciutkie, nie muszą leżakować, aromatycznie bakaliowe z nutką korzennych przypraw.Nieco inne od tradycyjnych pierniczków, najlepiej jeśli upieczecie obie wersje i sami wybierzecie

Pora coś zjeść
Pierniczki 123

Przepis wzięłam z mojej książki kucharskiej. Pyszne, korzenne pierniki :) na święta i nie tylko ;) Składniki: -500 g mąki pszennej -200 g miodu -150 g masła -200 g cukru pudru -1 jajko -1 żółtko -10 g sody oczyszczonej -2 łyżki przyprawy do piernika Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy na tyle, aby się rozpuściły i odstawiamy w chłodne miejsce(...)wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 10-15 minut do lekkiego zrumienienia. Gdy wystygną możemy je dowolnie udekorować, np. polać lukrem. Pierniczki po około 7 dniach powinny zmięknąć, jednak należy je przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku. Jeśli po upływie tego czasu pierniki będą przypominać suchary, można położyć kilka kromek świeżego chleba

KasiekGotuje
pierniczki z przepisu mojej Babci (bez leżakowania, miękkie) 139

spadku, chociaż tak na prawdę sama się o niego upomniałam, bo z pewnością zostałby wyrzucony...A tyle tam cudownych receptur! Pierniczki wyszły przepyszne, mocno korzenne i mięciutkie, tak więc możecie zrobić je nawet dzień przed samymi Świętami. Długo utrzymują świeżość, można trzymać je w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do tygodnia (ale czy wytrzymają aż tyle czasu? :)). Jedyne czego żałuje(...)mogę dać Babci pierniczka do spróbowania... PIERNICZKI Z PRZEPISU BABCI przepis z zeszytu Babci // ok. 20-25 pierniczków ~250g mąki pszennej ~125g miodu ~75g cukru pudru ~60g margaryny ~jajko ~łyżeczka sody oczyszczonej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~15g domowej przyprawy do piernika (lub ok.20-25g sklepowej) ~lukier: cukier puder i gorąca woda Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i przyprawą do piernika

chili & sugar
PRZYPRAWA KORZENNA DO PIERNIKA 157

magicznych własnoręcznie robionych wiktuałów jest przyprawa korzenna, której aromat, rozchodzi się po całym domu, i to już na etapie sporządzania. Gdy natomiast pieczemy pierniczki lub pierniki staropolski z użyciem tej przyprawy, który należy upiec tydzień przed świętami, wtedy dopiero podczas pieczenia można poczuć różnice między przyprawą gotową a sporządzoną z przypraw,   które najbardziej lubimy. 30 g kory cynamonu

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania