Najlepsze pierniczki na świecie to takie, które nie muszą leżakować i można je jeść od razu po upieczeniu. Są mięciutkie i puszyste, aż ciężko się powstrzymać
Prosty przepis naZnowu z moich eksperymentów wyszło coś pysznego :) Myślę, że może to być fajna propozycja na nadchodzące święta. Sernik na białkach, które zostały po zrobieniu pierniczków . Kiedy zostawały mi białka, przeważnie robiłam bezy. Czasem babki. Tym razem postanowiłam sprawdzić jak smakuje taki sernik :) Piana z białek dodaje sernikowi puszystości, dlatego pomyślałam, że warto spróbować. Dodałam też białą czekoladę
Agusiowe smakołykiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieŚwiąteczne pierniki witraże z konfiturą wiśniową oszronione. Święta kojarzą się ze śniegiem dlatego zrobiłam śnieżne pierniczki. Wystarczą lukier, wiórki kokosowe i możemy czarować świąteczne cuda. Bardzo fajna zabawa dla dzieci. W końcu największą radość sprawia nam kiedy możemy sami coś zrobić. Piernikowe szaleństwo dla całej rodziny, polecam. ciasto piernikowe: 180 g mąki pszennej 55 g masła 1 jajko
wesoła kuchniaZapraszam :) Taka przyprawa wyjątkowo pachnie i nie ma w niej tak tak jak w przypadku kupnej zbędnego cukru czy kakao. A już za niedługo święta i już trzeba pomyśleć o piernikach i pierniczkach. A taka domowa przyprawa będzie jak znalazł. Do przygotowania przyprawy będziemy potrzebowali tarki z bardzo drobnymi oczkami, moździerza, młynka ręcznego lub ewentualnie młynka do kawy
IzabelawkuchniWitajcie Kochani! Święta zbliżają się wielkimi krokami, zaczynamy już wypiekać pierniczki i zastanawiamy się jak je tu pięknie udekorować. Dlatego od pewnego czasu dostaję bardzo dużo pytań na temat lukru i ozdabiania pierniczków. Wobec tego dzisiaj zapraszam na post, w którym podam przepis na lukier i pokażę na filmie jak szybko i prosto udekorować pierniczki. Przy dekorowaniu pierniczków
Mała Cukierenkateraz, gdyż jest to piernik dojrzewający. Ciasto po przygotowaniu musi leżakować w chłodnym miejscu minimum 4 tygodnie. Więc jeśli przygotujecie je teraz, to w święta będziecie cieszyć się smakiem przepysznych pierników lub pierniczków. Ciasto po przygotowaniu jest luźne, ale w lodówce nabiera konsystencji odpowiedniej do wałkowania. Przepis jak zwykle ze strony Moje Wypieki. A jeśli chcielibyście upiec
Smak mojej kuchniChwilowo pieśni typu "Wśród nocnej ciszy" zamieniłam na "Jadą, jadą misie" :D Młoda lubi muzykę. Oczywiście ma to po mamusi :D Na parę dni przed świętami mam dla Was jeszcze jeden przepis na pierniczki. Jeśli upieczecie je jutro lub pojutrze to zdążą jeszcze zmięknąć do Wigilii. Na przepis natknęłam się u Iwonki ( klik ). A ponieważ zalegała mi w lodówce
My simple kitchenCoraz bliżej do świąt. Mam wrażenie, że dopiero piekłam makowce i pierniczki, a teraz już czas na jajka, babki i mazurki. Ale jak to mówią, podobno szczęśliwym tylko czas szybko mija. :). Chyba się do nich zaliczam hi hi :) Żurek zawsze gości na moim świątecznym stole. Można go podać w chlebowych miseczkach. Do tego tłuczone ziemniaki z okrasą. Pycha
O kuchni z uczuciemNiedługo święta i wszyscy będziemy zajadać się piernikami i pierniczkami. U mnie dziś przedsmak świątecznych łakoci. Składniki: - 250 g masła - 3 szklanki mąki - ½ szklanki cukru - 4 łyżki miodu - 2 jajka - 2 łyżeczki przyprawy korzennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta Przygotowanie: Masło i miód podgrzewamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę łączymy z wszystkimi suchymi składnikami. Dodajemy
Kulinarne życieŚwięta musi u nas być piernik albo chociaż pierniczki:) W tym roku raczej nie będę miała zbyt wiele czasu na dekorowanie pierniczków, co bardzo lubię, jednak jest to dość pracochłonne. Tutaj znajdziecie moje zeszłoroczne lukrowane pierniczki, a tutaj domek z piernika :) W tym roku potrzebuję szybkiego, prostego przepisu na pyszny piernik. I ten taki właśnie jest... foremka
Z miłości do słodkościKilka tygodni temu zamieściłam przepis na pierniczki. Przyszła pora na ich pieczenie i lukrowanie! Czytaj więcej »
Ana Mari's worldspokojnie :) A dzisiaj będę jeszcze lepić uszka i piec placki na piernik staropolski, który już dojrzał :) Chyba nie wyrobię się z opublikowaniem wszystkich przepisów do Świąt...na razie zapraszam na kolejny przepis na pierniczki! :) KLIK TUTAJ lub na zdjęcie poniżej
breakfast of dreamsPrzygotowania do Świąt kojarzą mi się m. in. z pieczeniem pierniczków. W tym roku postanowiłam oprócz tradycyjnych przygotować także ich wersję zdrowotną, w tym przypadku bezglutenową. Zdecydowałam się na zastąpienie mąki pszennej trzema innymi rodzajami: jaglaną, gryczaną i amarantusową, a także zmniejszenie ilości cukru na rzecz ksylitolu. Całość wychodzi równie pysznie lub nawet lepiej niż pierniczki tradycyjne. Nie potrzeba
Milion Smaków