zapach ze Świętami kojarzy się chyba każdemu. Mi nie od zawsze, bo u nas tradycji wypiekania pierników czy pierniczków nie było. Ale odkąd sama spróbowałam, to ową tradycję wprowadziłam! Bo... już był taki czas, że tych Świąt wcale nie czułam... to już nie była ta magia, którą pamiętam z dzieciństwa, coraz szybciej pędzący świat i wszechogarniający konsumpcjonizm (szczególnie(...)ponadto teraz, jako Mama dwóch uroczych dziewczynek, szczególnie staram się, aby zaszczepić w nich jak najbardziej pozytywne uczucia - takie, jakie sama pamiętam sprzed wielu lat... Chciałabym, aby każde Święta wspominały tak samo radośnie jak ja, a wspólne, odświętne pieczenie ciasteczek, babeczek czy pomoc w przygotowywaniu tradycyjnej sałatki jarzynowej była jednocześnie cudownym czasem spędzonym razem i nastrajającym
Kolorowy PrzepisownikŚwięta od zawsze kojarzone są z piernikami, więc jak mogłoby ich zabraknąć? Idealne pierniki to te, które już kilka tygodni wcześniej czekają na Nas w zamkniętej puszcze, więc musimy pamiętać aby zabrać się za nie odpowiednio szybko. Dzisiaj właśnie nimi się zajmiemy, może to dobry czas, aby spędzić go z rodziną? Wspólne wycinanie i zdobienie ciastek zawsze jest(...)miodu 5 łyżek miękkiego masła szklanki cukru pudru 1 jajko 2 i ¼ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie ciemniejsze pierniczki) Piernikowe ludziki – przepis Sposób przygotowania jest naprawdę prosty, wszystkie składniki ze sobą łączymy i dokładnie zagniatamy ciasto. Następnie należy je rozwałkować i aby to sobie ułatwić, miejsce od ciastem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Za 2 tygodnie wigilia i święta - mam dla Was zbiór pysznych przepisów - może kogoś zainspiruję :) U Was Święta zawsze tradycyjne, czy
Moje Kuchenne Rewelacjeidąc na wprost Waszym oczekiwaniom zostawiam Wam dzisiaj z tymi pysznymi pierniczkami :) P.S. A nie zapomnieliście wstawić ciasto na piernik staropolski? :) Najlepsze pierniczki jakie jadłam. Wyprzedziły nawet do niedawna moje ulubione Lebkuchen ( klik ). Wprawdzie na święta pojawią się i jedne i drugie, to ten przepis polecam Wam bardzo bardzo gorąco. Są po pierwsze - pyszne. Nawet mój tato chciał(...)przepis (który za pierniczkami nie przepada). Po drugie - nie muszą leżakować gdyż są od razu miękkie. Trzecią ich zaletą jest długość ich przechowywania. Mogą spokojnie trochę poleżeć i nie stwardnieją i nie stracą na smaku (oczywiście odpowiednio przechowywane np. w puszce). U mnie wersja bez dekoracji lecz śmiało można je polukrować i dowolnie ozdobić. Przepis znalazłam tutaj ( klik
My simple kitchenTen przepis jest idealny dla takich osób jak ja – ciągle w biegu, ciągle zajętych, takich, które nie mogą uwierzyć, że święta już za kilka
W mojej kuchniNa kartach kalendarza mamy już grudzień. Miesiąc, w którym u większości panuje pośpiech i gwar, a my zatrzymujemy się i dzielimy z Wami naszymi sprawdzonymi przepisami
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOto kolejna propozycja na świąteczne słodkości: piernikowe ciasteczka wykonane przy użyciu stempelków. Zamówiłam je kilka dni temu i nie mogłam się im oprzeć ! Postanowiłam je od
Kulinarne przygody Gatitywypieki. Kochamy pierniki w różnych wydaniach, pierniczki namiętnie wypiekamy i skrzętnie chowamy do puszek aby mogły zawinąć na świątecznym drzewku. Ciasto marchewkowe robię raz do roku. Pierniki w kształcie domków wykrawam zwykłym nożem bez foremek. Każdy dostaje swój kawałek ciasta z własnym korzennym pierniczkiem oblanym białym lukrem... Bez tego ciasta nie ma świąt!!!. Zapach domowych przypraw do piernika, karmelu(...)pieczenia, wymieszać. Następnie do mąki dodać smalec, jaja i przestudzoną masę z melasą i cukrem. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, może być dość twarde. 3. Wałkujemy dość grubo, wykrawamy pierniczki w kształcie domów. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, pierniki układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok 10-12 minut. Studzimy i dekorujemy domowym lukrem Lukier: - 1 białko
Apetyczna babeczkarzygotowania do świąt ruszyły pełną parą i wszędzie już czuć świąteczny klimat. Udzielił się on również mnie, dlatego dzisiaj mam dla Was mój wypróbowany przepis na świąteczne pierniczki bezglutenowe. Tym razem będą to tradycyjne, wykrawane pierniki, które są dosyć twarde, ale nie kruszą się, dlatego śmiało można je wykorzystać również jako ozdoby na choinkę Oczywiście po 2-3 dniach
Okiem Blondynki by McBlondipotrzebują leżakowania, są mięciutkie i od razu do schrupania - to ten przepis jest idealny. Często zdarza się tak, że jesteśmy przed świętami zabiegani, zapomnimy nastawić ciasto na piernik długoleżakujący, albo brak nam czasu na upieczenie pierniczków odpowiednio wcześniej. Te pierniczki są wybawieniem. Zawierają "tajemny" składnik - ziemniaki, które zdecydowanie nie są wyczuwalne w smaku, za to są mięciutkie
My sweet a lifeoblane mleczną czekoladą to już poezja smaku :) miękkie od razu! Zdjęcia pierniczków są sprzed roku (nie udało się zrobić zdjęć już w czekoladzie, bo znikły...;)), wtedy nie zdążyłam podzielić się przepisem, więc robię to teraz ;) a to dlatego, że niektórzy już planują co przygotować na Święta Bożego(...)Narodzenia i może właśnie Wam ten przepis się przyda - mam taką nadzieję :) Choć ja takie przemyślenia robię dopiero na około 2 tygodnie przed Świętami, to już wiem, że na pewno w tym roku też przygotuję pierniczki nadziewane z tego przepisu i to z dużej porcji. Może uda się je sfotografować w czekoladzie zanim zostaną zjedzone ;) UWAGA! Takie pierniczki (szczególnie
Kolorowy Przepisownikubiegłym roku zrobiłam z jednej porcji 3 pierniki przekładane dżemem z czarnej porzeczki oraz dużą porcję tradycyjnych wykrawanych pierniczków. W tym roku wykrawanych pierników zamierzam zrobić jeszcze więcej! Etap I - przygotowanie ciasta należy zacząć 4-6 tygodni przed Świętami. Im dłużej leżakuje, tym lepiej. Składniki: 500 g miodu 250 g margaryny 2 niepełne szklanki cukru 1 kg mąki(...)schować do lodówki lub w chłodne miejsce na 6 tygodni. Etap II - Pieczenie: Uwaga! Piec na 5 - 7 dni przed świętami! Ciasto podzielić na 3 części. Dwie części przeznaczyć na przekładanego piernika , a resztę na małe pierniczki. Ciasto rozwałkować, wykrawać foremkami dowolne kształty, układać na blaszce w dużej odległości od siebie, blaszka powinna być wyłożona papierem. Piec
Kuchnia domowa Aniświątecznym stole jednym z ciast, po które najczęściej wszyscy sięgali. Stwierdziliśmy nawet, że struktura i smak tego piernika przypomina smak dostępnych w sklepie pierniczków w czekoladzie z marmoladą. Smak piernika kojarzy się zazwyczaj ze świętami, ale ja czasami robię go też po nich, szczególnie w szare i chłodne dni. Tak się składa, że w styczniu mija 2 lata, odkąd
Kuchcik gotujewyobrażam sobie świąt bez pierników, a ponieważ święta już za pasem, to ostatni dzwonek, aby je przygotować - w końcu pierniki muszą też swoje odleżeć, aby odpowiednio zmiękły. Mamy przedostatni weekend przed świętami, warto więc poświęcić troszkę czasu, żeby przygotować już trochę pyszności na święta. Pierniki są bardzo wdzięczną opcją, jeśli chodzi o wciągnięcie(...)duża ilość miodu. Mimo że miód jest zdrowy, nie wszyscy mogą sobie na niego pozwolić ze względów zdrowotnych - dzisiaj zaproponuję więc Wam pierniczki z niewielką, symboliczną ilością miodu. Świąteczne pierniczki - przepis na 2 blaszki Do przygotowania pierniczków będziesz potrzebować: 250g mąki żytniej typ 720, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, paczkę suchych drożdży, łyżkę miodu, pół szklanki ksylitolu, 2 jajka
Z notatnika dietetyka