sensu przedstawiać - zdecydowanie jedna z najpopularniejszych przekąsek, chyba bez względu na rejon? Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale potrawy się różnią, pierniczki są zawsze. Te z lukrowanymi guziczkami, domki, których nikt nie chce zacząć, te na choinkę i... te dla tych, którzy chcieliby zjeść jedno więcej bez wyrzutów sumienia przy każdym kęsie. I te ostatnie chciałabym Wam dzisiaj przedstawić(...)ciasto wydaje Ci się zbyt kruche - oprzyj się pokusie - po upieczeniu nic więcej im nie trzeba, naprawdę!). Pozostałe skrawki ciasta zagniatamy razem, rozwałkowujemy i ponownie wycinamy pierniczki. Aby posłużyły jako ozdoba na choinkę, należy pamiętać, aby przed pieczeniem każdy przekłuć wykałaczką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pierniczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy przez 10 - 15 minut
Przepysznik - BLW i nie tylkopierniczkami w całym domu zapach jodły pomiesza się z korzennymi zapachami, efekt niesamowity. Jeszcze zdążycie je zrobić, bo do świąt zostało kilka dni, w nagrodę będziecie mogli podjadać pierniczki prosto z choinki. Składniki: - 50 do 55 dag mąki pszennej, typ 450-500 - 25 dag miodu, może być sztuczny lub prawdziwy - 12 dag cukru - 12 dag margaryny - 5 dag smalcu(...)potrzeby dosypać mąki jeśli zbytnio klei się do dłoni. Wyrobione ciasto odstawić na 2 godziny do lodówki. 3. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm, wycinamy foremkami pierniczki, w każdym robimy dość dużą dziurkę na sznurek do powieszenia. Podczas pieczenia dziurka się zmniejszy więc weźcie to pod uwagę, lepiej większa niż za mała! 4. Pierniczki pieczemy
Apetyczna babeczkaPyszne i pachnące piernikowe choinki. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i dość szybko miękną. Wystarczy zamknąć je w pudełku a na długo zachowają świeżość. Składniki 500 g mąki 125 g miodu 125 g cukru 2 jajka (rozmiar L) 125 g margaryny 10 g kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ewentualnie odrobina mleka) lukier 1 białko(...)będzie za twarde dodajemy trochę mleka, ja nie musiałam. 5. Zawijamy je w folię i wstawiamy na noc do lodówki. 6. Następnego dnia wałkujemy dość cienko i wykrawamy pierniczki w kształcie choinek. Ilość zależy od wielkości foremek. Mnie wyszło 80 sztuk. 7. Pieczemy w piekarniku około 15- 20 minut, temperatura 160- 180 °C. Studzimy. 8. Białko ubijamy na sztywną pianę
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymogą pojawić się słodkie dzieła sztuki. Wykonane wspólnie z bliskimi babeczki, choinki, bałwanki czy piernikowe chatki będą cieszyć oczy i podniebienia naszych gości! Lukrowane bałwanki Lukrowana choinka z piernika Pierniczki Babeczki - renifery Świętego Mikołaja Chatka z piernika Babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą Ciastka grzybki Na świąteczny obiad Święta Bożego Narodzenia to nie tylko Wigilia, ale także
Kulinarne InspiracjeŚwięta już minęły, na choinkach wiszą przygotowane pierniczki, a ich zapach kusi w całym domu! Ja na pierniczki już Wam dawałam przepis, więc dziś mam dla Was inne smakołyki! Zapraszam na pyszne Piernikowe pancakes! Leciutkie, delikatne, puszyste, no i przepyszne – idealne zarówno na leniwe śniadanie, słodki obiad, albo podwieczorek! Dodatek karmelizowanych gruszek sprawia, że ciężko się od nich oderwać
Ostra na Słodkośrodka drzwiach od naszego biura (idę o zakład, że z wejściowych drzwi na pewno ktoś by go pożyczył na tzw. „wieczne nieoddanie”). Wieniec to podkład ze sztucznej choinki, sztuczne owoce, pierniczki, ptaszki ze styropianu i piór, łańcuch z perełek. W przedpokoju, poza zasięgiem kotów, na wysokiej szafce stoją trzy lampiony ze świecami, a ikeowy sztuczny krzew obrósł w czerwone jagody
Karo in the Kitchenmają pełne prawa domowników ;) Teraz jest ten czas, gdy zacznie pomału pachnieć goździkami, cynamonem, pomarańczami i innymi cudownymi aromatami w mojej kuchni. Uwielbiam te klimaty :) Ciasteczka i pierniczki już zaplanowane, choinka czeka na balkonie do najbliższej niedzieli, aby w pełnej krasie zabłysnąć w salonie, karp wyfiletowany czeka w zamrażarce.... hoł, hoł, hoł czuję już MAGIĘ ŚWIĄT. SKŁADNIKI: 4 obrane
Kuchnia w opałachcukru wanilinowego).2) Rozsmarowujemy ją cienko (3mm) na papierze do pieczenia i umieszczacie w zamrażalniku.3) Kiedy jest już twarda wycinamy z niej dowolny kształt foremką do pierniczków - serduszka, gwiazdki, choinki, bałwanki.4) Delikatnie wkładamy do kawy, kakao czy czekolady. Gotowe! Miłego dnia
W kuchni wieczoremBabka korzenna Babka z gwiazdką Choinki pistacjowe Dekoracja pierniczków Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Mini serniczki Muffinki piernikowe Piernik na święta Piernik świąteczny Piernik świąteczny 2 Pierniczki Pierniczki- czerwone serca Pierniczki - mikołaje Popękane czekoladowe ciasteczka Puszysty sernik Rudolfy Sernik na święta Sernik z mango Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce Zimtsterne - cynamonowe ciasteczka Bigos Kapusta z grzybami Łosoś i pstrąg
Aga w kuchnitamto wydarzenie mam naprawdę szerokiego banana na ustach :) Małymi kroczkami zbliżają się święta, zatem na blogu także zrobi się nieco świątecznie. A na dobry początek startuję z pierniczkami, które można zawiesić na choinkę :) Piernik to dla mnie ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. A jeśli piecze się pierniczki w tak doborowym towarzystwie, to tym bardziej sprawia(...)radość:) W grudniu Blogerki Kulinarne poraz kolejny ruszyły do boju. Za cel obrały sobie upieczenie ciasteczek na choinkę :) We wspólnym ciasteczkowaniu wzięły udział: Organizatorki: Paulina www.mojapasjasmaku.blogspo t.com Marta www.magicznezyciemarty.blo gspot.com Zaproszone blogerki: Monika www.papryczkaa.blogspot.co m Gosia www.daylicooking.blogspot. com Iwona izioni-smaki.blogspot.com Justyna www.niePieprz.pl Bożena www.mojekucharzenie-bozena -1968.blogspot.com Justyna www.mamaipomocnicy.blogspo t.com Magda www.z-milosci-do-slodkosci .blogspot.com Ewa www.ewakuchennie.blogspot
My simple kitchenprzysłała nam te przesłodkie pierniki. Jak na pierwszy raz w dekorowaniu, poszło Pani bardzo dobrze! Takie ludziki można zawiesić na choince a także podarować w prezencie. Pani Ania twierdzi, że Panowie w rodzinie byli zachwyceni laseczkami w bikini, wierzymy Pierniczki świąteczne p. Ani – danie konkursowe Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki125g drobnego cukru125g płynnego miodu50ml
CoolinarniePLpiernik zrobicie nawet na ostatnią chwilę ale dobrze jest naszykować go 2-3 dni przed planowanym jedzeniem – ciasto dojrzeje i nabierze aromatu. Już przy okazji przepisu na pierniczki nadziewane i na choinkę napisałam Wam, że swoje pierniki zawsze robię na mieszance 1:1 mąki pszennej i żytniej . Mąka żytnia pozwala zwiększyć higroskopijność ciasta, znacznie przedłuża też jego świeżość. Sprawia(...)masła DEKORACJA 120-150g powideł do przełożenia lukier: 2/3 szklanki cukru pudru, sok z cytryny i brandy dekoracje cukiernicze śniegowe gwiazdki żurawina w cukrze z TEGO przepisu mini pierniczki z TEGO przepisu mini pianki marshmallow
Karo in the Kitchenstołu! Zapach świąt kojarzy nam się przede wszystkim z zapachem choinki i.. pierników. Charakterystyczny korzenny aromat, który podczas pieczenia wypełnia cały dom ma magiczną moc i wprowadza wszystkich w świąteczny, rodzinny klimat. Korzystając z tego, że święta tuż, tuż zapraszamy Was dzisiaj na sprawdzony przepis na pierniczki! Korzystam z tego przepisu co roku, a pochodzi on ze starej(...)foremek gwiazdek o różnej wielkości. Foremki te nie są drogie, a choinki są naprawdę efektowne zarówno na prezent, ale i sprawdzają się jako dekoracja świąteczna. Zapraszamy! (; Składniki (na ok.20 choinek) : ok.1g cukru na karmel 65ml wodu na karmel 200g cukru 125g miodu akacjowego po pół łyżeczki przypraw : goździki, cynamon, gałka muszkatołowa lub pół paczki gotowej przyprawy do piernika
Symfonia SmakówMoje pierwsze pierniczki! :)) Świąteczny nastrój panuje już u mnie od tygodnia ;) W mieszkaniu pachnie piernikiem, wszędzie pełno brokatu, gwiazdek i innych świątecznych ozdób. Piernikowe choinki są wspaniałe, przesłodkie i idealnie nadają się na prezent. Polecam! :) Choineczki nie są za duże- mają około 10cm. Do ich wykonania potrzebne są foremki w kształcie gwiazdek, o różnych średnicach. Składniki: (na około(...)zmięknięcia Lukier królewski: 2 białka 2 szklanki cukru pudru Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie porcjami dodajemy cukier puder i ciągle miksujemy. Teraz możemy formować choinki. Będziemy układać od największego pierniczka do najmniejszego. Na dolny pierniczek nakładamy łyżkę lukru i rozprowadzamy, przykrywamy drugim pierniczkiem. Z ostatniego pierniczka robimy gwiazdkę na szczycie. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe! :) Przepis pochodzi ze strony Moje
Czerwona Porzeczkaciasto będzie jednolite, gładkie. Wałkować podsypując mąką na grubość około 3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu. Wykrawać pierniczki. Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem zawiesić na choince to otworek robimy przed pieczeniem (najlepiej wykałaczką). By stworzyć witrażyki w pierniczku wykrawamy otworek (uważając by nie przebić dna pierniczka) i nasypujemy do niego pokruszonych landrynek (czym
Mania Wypiekania