moim rodzinnym domu. Dekorowanie ich za dziecka sprawiało mi ogromną frajdę. Teraz również lubię to robić, choć jest to czasochłonna robota. Pierniczki z mojego przepisu idealnie nadają się do dekorowania i powieszenia na choince. Z powodzeniem zastąpią plastikowe ozdoby sprzedawane(...)sklepach. Po upieczeniu i ostygnięciu są dość twarde i chrupiące - takie lubię najbardziej. Jednak po przełożeniu do pudełka, pierniczki zmiękną i będą idealne do kawy czy herbaty. Idealne pierniczki na choinkę Składniki: Ciasto na pierniczki ok. 600 g mąki pszennej np typ 550, 250 g masła, 100 g brązowego cukru, 40 g przyprawy do piernika (najlepiej domowej), 6 łyżek miodu
Pełna Lodówkaszaleć, to szaleć ;) Przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na zwykłe pierniczki i takie z witrażykiem. Jestem bardzo zadowolona, bo na choince prezentują się cudnie, także polecam z czystym sumieniem ;) Składniki: Pierniczki: 300g mąki pszennej żółtko 125g masła 130g płynnego miodu 2 łyżki kakao niesłodkiego 60g cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika Lukier(...)strunowego. Ucinamy róg. Dekorujemy według upodobania. Na choinki układamy mini piegi z Delecty- będą wspaniałymi bombkami :) Czekamy aż lukier dobrze zastygnie, przewlekamy ozdobną nitkę przez dziurki i wieszamy pierniczki na choince. Gotowe
Czerwona Porzeczkawyobrażam sobie świąt bez pierników. A przede wszystkim ich niesamowitego korzennego zapachu. Poza tym, to niesamowita frajda zrobić samemu pierniczki, ozdobić je, udekorować świąteczny stół, zawiesić na choince, a nawet ofiarować w prezencie... Dziś dwa przepisy na pierniczki. Jeden stary, który od lat mi służy, a drugi nowy, tegoroczny:) (Moje pierniki są z proszkiem do pieczenia, sody od zawsze(...)bajecznie proste wykonanie! Teraz gotowego lukru już nie kupię :) Szklanka cukru pudru, pół białka i troszeczkę wody - ucieramy i gotowe! Pyszny, słodki i biały lukier idealny na piernikową choinkę! Gotowe pierniczki prezentują się o tak: A teraz czas na zdobienie. Przygotowany lukier biały, lukier zielony, pisaki lukrowe i mnóstwo cukrowych posypek - zielone, różowe, wielokolorowe... Do tego
dobra gospodyni dom wesołym czyniweekend byliśmy na jarmarku bożonarodzeniowym w Berlinie. Pochłonęła mnie świąteczna atmosfera. Czas rozpocząć świętowanie w domku:) Choinka czeka na pierniczki:) SKŁADNIKI: (ok 50 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 torebki przyprawy piernikowej 1 łyżka masła 1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania) około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka(...)kruche. Dokładnie wyrabiać rękami, aż będzie gładkie.Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki. Aby móc pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki wykałaczką przed pieczeniem. Posmarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około centymetra od siebie (pierniczki delikatnie urosną
MarciochaKucharzydomu nie było... Dopiero ja się tym zajęłam jako już dorosła osoba. W tym zestawieniu przedstawiam moje przepisy i pomysły na jadalne udekorowanie domu - domek z piernika, pierniczki na choinkę, oraz piernik na ostatnią chwilę, pierniczki bez leżakowania i nadziewane marmoladą! Wszystko pyyyszneeee! :) A ten zapach roznoszący się po całym domu... Nastraja na ten magiczny, świąteczny czas... :) Aby wejść(...)marmoladą (jak alpejskie!) Pulchne, od razu miękkie, a po oblaniu czekoladą wprost obłędne w smaku! Pierniczki najlepsze (bez leżakowania) Pierniczki, które można jeść od razu i można przygotować z dziurką na sznurek - do powieszenia na choinkę lub przygotowania słodkich winietek! Jeśli wytniemy je w kształcie gwiazdek lub kwiatuszków (potrzeba kilka rozmiarów foremek) możemy w łatwy sposób lukrem skleić
Kolorowy PrzepisownikPierniczki piekę co roku na święta, uwielbiam je jeść, a także robić ;) W tym roku upiekłam pierniczki w kształcie choinek, które nie doczekają Świąt, bo już zostały zjedzone :) Także czeka mnie jeszcze jedno ich pieczenie :) Na blogu znajdziecie również przepisy na ciasteczka rudolfy , mikołaje i czerwone serca . A tutaj możecie poczytać o dekoracji pierniczków i tutaj zobaczyć moje pierniczki(...)przestudzony miód. Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy ok. 30 minut. Po wyciągnięciu wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm, podsypując mąką i wycinamy pierniczki w kształcie choinek. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok. 10 minut w 170 stopniach. Lukier: Białko ucieramy z cukrem pudrem na gęstą, błyszczącą masę, Dodajemy po kropelce
Aga w kuchnipierniczki świąteczne. W zeszłym roku napiekłam pierniczków z tego przepisu hurtową ilość. Na blogu jest kilka przepisów na pierniczki : świąteczne pierniczki , świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. ale pierniczków z witrażami jeszcze nie ma, nadrabiam szybko. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, można zrobić ręcznie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoich choinkach. Ale to nie wszystko. Kulki zbożowe cudownie strzelały pod zębami przy jedzeniu - to co lubię najbardziej! Na miękkich pierniczkach takie chrupiące czekoladowe kuleczki zbożowe - to jest to! Zapewne nie raz jeszcze po nie sięgnę. Choinki zbożowe 1/2 szklanki miodu 125g masła 1/2 szklanki brązowego cukru 2 jaja ok 60 dag mąki 1 płaska łyżeczka sody(...)wymieszaj. Dodaj do ostudzonej masy i zagnieć szybko ciasto. Oprósz wierzch mąką - odstaw do lodówki najlepiej najlepiej na kilka dni. Z rozwałkowanych na około 0,5cm placków wykrawaj choinki. Piecz pierniczki na wysmarowanych tłuszczem blaszkach ok.10 minut w temperaturze około 160oC. Dekoruj choinki polewą czekoladową, posyp kuleczkami zbożowymi
Gotuj Sam!jakby obsypane śniegiem. Choć puściłam też wodze fantazji, skorzystałam z zielonego lukru i udekorowała jedną z choinek cukrowymi płatkami śniegu. Ta zdecydowanie zdobyła uznanie wśród najmłodszych. Moje choinki są z pierniczków prawie gryczanych - zabrakło mi mąki gryczanej, i dosypałam nieco orkiszowej. Jednak można je przygotować bez tego dodatku, i wtedy będą bezglutenowe. Można też choinki zrobić z innego pierniczkowego(...)ciasta, a ciasto gryczane powykrawać w dowolne kształty. Ja miałam ochotę wypróbować i jedno, i drugie, więc połączyłam to w całość.Przepis na gryczane pierniczki znalazłam na blogu Na stole, zmodyfikowałam do swoich potrzeb.Gryczane choinki piernikoweSkładniki:(na 6-8 choinek)250 g mąki gryczanej50 g mąki orkiszowej1 łyżka kakao2 łyżeczki przyprawy do piernika1/3 łyżeczki sody oczyszczonej100 g masła100 g melasy50
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCałkiem szczerze, bez pierniczenia – z tego przepisu udadzą Wam się zarówno pierniczki nadziewane marmoladą, jak i pierniczki wycinane foremką – idealne do dekorowania lukrem jako pachnąca ozdoba na choinkę. Kilogram aromatycznego piernikowego ciasta – możecie od razu zrobić i jedne, i drugie. Szybko, łatwo i pysznie! Piernik to jedno z najstarszych staropolskich ciast – sekretem pierników jest miód, mąka i kombinacja przypraw. Dzisiaj(...)lodówki. Do czasu, jak będziecie robić swoje pierniczki, ciasto może leżakować w lodówce maksymalnie przez tydzień. Ale nie musi. Możecie zrobić pierniczki od razu po jego zagnieceniu. Pierniczki na choinkę Ciasto wyjmujemy z lodówki i dajemy mu się ogrzać do temperatury pokojowej – zajmie to przynajmniej 2-3 godziny, spokojnie możecie wyjąc ciasto na blat wieczorem i zacząć pieczenie rano. Dzielimy
Karo in the Kitchenwątpienia najbardziej charakterystyczny zapach świąt. Nie potrafimy wyobrazić sobie, aby w innym czasie niż tym przedświątecznym robić piernikowe ciasto. Zwłaszcza takie, które musi swoje odsiedzieć w lodówce. Pierniczki wieszane na choinkę to nie dla nas, u nas na choince wiesza się cukierki, a pierniczki nadziewa i stawia na świątecznym stole. Dzisiaj przedstawiamy przepis na najlepsze pierniczki pod słońcem! Nie trzeba(...)całość zastygła. WSKAZÓWKI: Do tego przepisu, z wykorzystaniem nadzienia najlepiej nadają się foremki o opływowych kształtach, np. serduszka. Gwiazdki lub choinki niestety mogą twardnieć przy końcach. Trzeba wówczas bardzo kontrolować proces pieczenia i nie przekraczać czasu. Pierniczki są również bardzo smaczne bez nadzienia. Ciasto doskonale się do tego nadaje, jednak należy pamiętać, aby wówczas skrócić czas pieczenia
Kuchnia od dwojgaBezapelacyjnie największym plusem tych pierniczków jest to, iż są one dobre zarówno już po upieczeniu jak i później. Idealne do ozdabiania lukrem oraz do powieszenia na choinkę. Potrzebujemy: 1/4 szklanki miodu 80 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 i 1/2 szklanki mąki +do podsypywania 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao(...)sobą pozostałe składniki, dodajemy rozpuszczony tłuszcz z miodem i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm i wykrawamy dowolne kształty. Jeżeli chcemy zawiesić pierniczki na choince, dodatkowo wyrajamy małą dziurkę do przewlekania słomką do napojów. Pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 min. , jeżeli
Kolejny blog o gotowaniuNiewiele już czasu pozostało do Świąt, a jeszcze tyle różnych rzeczy do zrobienia;)Na szczęście moje pierniczki zostały upieczone na początku grudnia i pięknie przystrojone. Ubranie choinki pozostało już tylko kwestią kilku chwil...aż wszystkie upieczone cudeńka zostaną powieszone ;)Powstały specjalne pierniczki dla mojego Synka i Męża ;) Znikające najszybciej serduszka.Przepis na pyszne pierniczki zamieszczam, ale ozdobić je trzeba samemu(...)Wszelkiego dobra!!Pierniczki na choinkęSkładniki:1/2 kg mąki20 dag cukru pudru4 łyżki miodu płynnego 15 dag masła1 jajko1 łyżeczka sody2 łyżki przyprawy do piernikówPrzygotowanie:Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodę. W naszym kopczyku robimy wgłębienie i wlewamy do niego płynny miód. Dodajemy cukier puder, miękkie masło, jajko i przyprawę do pienika. Całość siekamy i zagniatamy ciasto
Lawendowe Nieboszefowa wróciła z Göteborga z wielką paczką kupnych szwedzkich ciastek cynamonowych w kształcie serduszek (pepparkakorów), których zjadłam osobiście połowę. Dla mnie takie ciasteczka to kwintesencja Świąt i najlepsze pierniczki. Na choinkę, do dekorowania, do chrupania. Są chrupkie, pikantne i cieniutkie. Nie żeby coś miała do katarzynek czy grubych ciastek piernikowych, ale to po prostu nie to. Zaczęłam eksperymentować(...)pierniczków i upiec w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez ok. 10 minut (do momentu, kiedy brzegi zaczną się rumienić). Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są jeszcze miękkie, więc można zrobić w nich dziurkę do powieszenia na choinkę, ale odczekać do ostudzenia z dekorowaniem. Dekorowanie to zupełnie inna bajka! Tutaj wszystkie chwyty są dozwolone. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco
Ugotowane pozamiataneotwory o szerokości około 8-10 mm, ułatwiające połączenie ich razem. Na połowie choinek od góry do połowy wysokości, a na drugiej połowie od dołu do połowy wysokości choinki. Elementy pierniczków najlepiej piec po jednej blaszce na raz, zachowując spore odległości pomiędzy nimi (fot.2) . Piec około 12 minut w 200°C. Po upieczeniu wyjąć i przenieść je razem(...)wystygnięcia. Po tym czasie z cukru pudru i odrobiny wody należy przyszykować lukier, którym z pomocą małego pędzelka, pokryć krawędzie choinek (fot.4) . Następnie, póki jeszcze lukier nie zastygnie posypać je białą, cukierkową posypką. Miłej zabawy :) Źródło przepisu na pierniczki: cukierniczekreacje linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site
Świat Ciasta