Pieczenie ciastek rozpoczęte. Na pierwszy rzut poszły pierniczki. Przepis bardzo dobry, gdzieś tam odgrzebany ze starego zeszytu. Po upieczeniu twarde, ale po włożeniu do szczelnego pudełeczka już na drugi dzień mięciutkie, pyszne , korzenne. Można dekorować lukrem i powiesić na choinkę lub zostawić bez dekoracji i zajadać. SKŁADNIKI 1/2 kg mąki tortowej typ 450 4 duże łyżki(...)będzie miękkie. Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wycinamy różne kształty pierniczków. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układjąc pierniczki zachowujemy odstęp, by się nie skleiły. Pieczemy nie dłużej niż 15 minut w temperaturze170 stopni. Pierniczki nie mogą być
W kuchennym oknie Ewyzegara. Parzę więc herbatę i siadam przy stole, przy rozłożonych na nim gazetach i kartkach z przepisami. Wigilia już za dwa tygodnie! Trzeba więc wybrać ostatnie przepisy, upiec ostatnie pierniczki, ukręcić całe góry kolorowego lukru. Jestem podekscytowana jak małe dziecko, choć ta ekscytacja tyczy się już czegoś zupełnie innego niż za dawnych czasów. Nadal z radością czekam na moment rozdania(...)dorównamy niedoścignionym oryginałom. Chcę tańczyć wokół choinki, którą z C. pieczołowicie już niedługo przystroimy. Chcę siedzieć na kanapie, pić gløgg i cieszyć się świąteczną atmosferą. Jak ja kocham Boże Narodzenie! Tymczasem jednak mam dla Was przepis na typowo jesienną granolę, który zapodział mi się między tymi wszystkimi pierniczkami i ciasteczkami. Zrobiłam ją już jakiś czas temu, i muszę przyznać
Pożeraczka, czyli raz adobrzewięc jesteśmy na jak najlepszej drodze do sukcesu), świąteczne porządki (w których przoduje C.; dziękuję! ), ubieranie choinki (tak, tak, nasza już stoi i rozsiewa swój choinkowy zapach; jedziemy do Polski na Święta, więc żeby nacieszyć się naszym drzewkiem, ubraliśmy je odpowiednio wcześniej), pieczenie pierniczków (niedługo skończy mi się miejsce w puszkach!); i jeszcze inne rzeczy, o których teraz już
Pożeraczka, czyli raz adobrzepremiera nowego obrusu hehehe, użyłam bardzo klasycznej zastawy, białych serwetek, a do dekoracji serwetek użyłam pierniczków pieczonych przed Świętami i gałązki igliwia. Postawiłam na naturę i dlatego główną dekoracją jest talerz- plaster drewna na gałązkach igliwia. Świece w drewnianych świecznikach i dodatkowo świecznik choinka i łoś. Postawiłam na białą, lekko kremową zastawę, bogato zdobioną wazę kupiłam kilka lat temu
SMYKWKUCHNImożna jeszcze wyczarować z ciasta piernikowego oprócz pierniczków – torcik bakaliowy, pachnący świętami o smaku pomarańczy i cynamonu. Składniki: – 3 blaty z piernika staropolskiego o średnicy małej tortownicy, u mnie 18 cm i jedno piernikowe ciastko – choinka – drobne cukierki perełkowe Farsz bakaliowy – 200 g pokrojonych suszonych śliwek
To co kochamminor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Uwielbiam te chwile, kiedy już jest wszystko posprzątane, choinka ubrana a ja mogę spokojnie zająć się gotowaniem i pieczeniem. Zapach piernika roznoszący się po całym domu jeszcze potęguję ta przedświąteczną atmosferę. Ponieważ bardzo zasmakowały nam czekoladowe pierniczki, postanowiłam upiec czekoladowy piernik. Wyszedł dokładnie taki jak chciałam, wilgotny i pachnący, uwielbiam takie wypieki
Na słodko lub wytrawnietrzeba. Dziś jadę na ostatnie przedświąteczne zakupy, mam w planach ubranie mojej 3 metrowej choinki i zrobienie świątecznych dekoracji owocowych. No ale mimo wszystko większość czasu poświęcę na pieczenie. Będzie keks, domowy makowiec, piernik i oczywiście jakieś czekoladowe ciasto - szczególnie zastanawiam się nad tym. Pierniczki już gotowe, dziś pokażę Wam przepis na Biscotti, ale jeszcze przygotuję chyba rogaliki drożdżowe. Sami
Słodkie Przyjemnościpojemniku nawet miesiącami. Z pierników wyciętych w kształt gwiazdek można wykonać choinki, sklejając poszczególne gwiazdy lukrem zrobionym z białek i cukru pudru. Długo przechowywane pierniki można zużyć do przygotowania sosów do mięs czy serów. Nie mam pewności, czy mój piekarnik dociągnie do kolejnego wypieku pierniczków, więc dodaję przepis do akcji konkursowej: https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 ----- Podobne: Ciastka arachidowe
Weekendy w domu i ogrodzieroku wyjątkowo wcześnie wpadłam w świąteczny nastrój. Zawsze oburzałam się na bożonarodzeniowe dekoracje już w październiku, ale tym razem sama na początku listopada zaczęłam piec pierniczki, a dom udekorowałam świątecznymi ozdobami. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest kilka; nie to, żebym musiała się tłumaczyć, ale odczuwam potrzebę wyjaśnienia takiej nagłej zmiany. Po pierwsze, od dwudziestego siódmego listopada aż do dwudziestego drugiego(...)nacieszyć się moimi skrzatami, jeśli nie teraz...? Po drugie, świąteczne kiermasze rozpoczęły się w tym roku, mam wrażenie, wyjątkowo wcześnie. A kiedy człowiek spędzi cały dzień wśród bombek, choinek i światełek, w powietrzu przesyconym zapachem cynamonu i grzanego wina, nie ma ochoty wynurzać się z tej świątecznej atmosfery. Oplata ona niczym najgęściejsza mgła; mimo, że teoretycznie się z niej wyplątało
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniedługo nadejdzie najpiękniejszy, magiczny czas Świąt. Rodzina, radość, kolędy, piękne wspomnienia, zieleń choinki, drobne upominki od serca... A wszystko, to przy stole zastawionym ulubionymi, świątecznymi potrawami. Zapewne już teraz wiele osób zaczyna przygotowania do tego magicznego okresu. Wyciągacie zeszyty / książki z Waszymi sprawdzonymi przepisami na ciasta, ciasteczka, pierniczki, kutie... Szykujecie listę zakupów, na której oczywiście nie może zabraknąć miodu
Słodkie okruszkijuż nie piec żadnych ciastek. Miały wystarczyć pierniczki. No ale kobieta zmienną jest, prawda? Przez przypadek wpadły mi w ręce foremki, które kupiłam ze dwa lata temu. Jest to zestaw kilku gwiazdek o różnej wielkości. Takie foremki aż proszą, żeby stworzyć z nich świąteczne choinki. No i nie oparłam się im ;) Pieczenie poszło błyskawicznie, dekoracja
Codzienna kuchnia niecodziennaChlebek pszenno-żytni Ciasteczka Ciasteczka miodowe z żurawiną Kruidnoten - Holenderskie pierniczki Kruche z żurawiną Ciasta Szarlotka krojona Drożdżowa szarlotka z budyniem Pani Walewska Makowiec drożdżowy Piernik przekładany powidłami Czarny Orfeusz Sernik na piernikowym spodzie Sernik bajeczny Małe co nieco Trufelki z żurawiną Kuleczki z makiem Cukiereczki na choinkę Śliwka w czekoladzie z truflą Torty Tort z żurawiną Świąteczny
Moje pyszne gotowaniekolorowej posypki. Moje babeczki są mocno czekoladowe i raczej suche. Jeżeli chcecie możecie zrobić inne, ale nie warto rezygnować ze smarowania paluszków czekoladą. Mogą rozmięknąć od wilgotnego ciasta i choinki się powykrzywiają. Składniki na 8-10 babeczek: 150 g ciemnej czekolady 75 g masła 2 jaja 50-75 g cukru 1 łyżka miodu 2 łyżeczki kakao 50 g mąki(...)królewski po ozdabianiu pierniczków, ale może też być zwykły) 4 łyżki drobnych wiórków kokosowych Ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Paluszki posmarować czekoladą (np. za pomocą pędzelka), odłożyć w odstępach do zastygnięcia na papier do pieczenia. Następnie rozpuścić zieloną (lub białą) czekoladę, przełożyć do rękawa lub woreczka i wyciskać na paluszki nitki czekoladowe na kształt choinek. Posypać cukrowymi dekoracjami, odłożyć
Pełny talerzdomu rozchodzi się cudowny zapach nadchodzących świat Bożego Narodzenia. Dekorację pierniczków i ciasteczek możemy zostawić na później, natomiast dobrze jest upiec je wcześniej, schować do metalowych pudełek lub do słoików i szczelnie zamknąć, żeby były chrupiące. W tym roku upiekłam okrągłe ciasteczka, a do nich górę w kształcie choinek. Oczywiście możecie wybrać sobie dowolny kształt foremek, taki, który Wam albo
Kulinarne przygody Gatitywydrukować, wyciąć i takie kształty wycinać z rozwałkowanego ciasta na pierniczki. Takie ciasto jednak musicie wcześniej schłodzić. Składniki: 3 szklanki mąki, 100 g masła, 15 łyżek cukru, 3/4 szklanki miodu Miody Wileńskich , 1/2 opakowania przyprawy do piernika, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, lukier, posypki: perełki, śnieżynki, choinki, gwiazdki, serduszka, czerwona i biała masa plastyczna. Przygotowanie: Masło rozpuszczamy
Aga w kuchni