Przedstawiam Wam, ziołowy chleb walijski w doniczce pieczony. Od dłuższego już czasu zamierzałam zabrać się za chleb w doniczce, ale...no właśnie zawsze jest coś do
Piekarz-Kucharz-GarkotłukBagietki pszenne czterogodzinne. Proste do zrobienia i cudownie zaskakują smakiem. Mała ilość drożdży lekko wydłuża proces wyrastania, ale dzięki temu nie czuć drożdży w
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPyszny, o pięknej żółtej barwie, zwartym miąższu i chrupiącej skórce. Polecam. Całej naszej rodzinie smakował Wieczorem zrób poolish 225 g mąki pszennej chlebowej 225 g wody
Piekarz-Kucharz-GarkotłukCóż może być lepszego niż domowe masło ze świeżym chlebem. Do tego domowej roboty powidła lub łyżka miodu. Pyszne śniadanie lub kolacja. Może i Wy skusicie
O kuchni z uczuciemNie znam chyba osoby, która nie uwielbia drożdżówek :) Mowa oczywiście o tych świeżych, domowych, najczęstszej nadziewanych różą. Mi ten smak i zapach kojarzy się z dzieciństwem
Tradycyjna KuchniaSKŁADNIKI: 180 ml wody 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy 7g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 /2 łyżeczki cukru np. Trzcinowego 180 g mąki żytniej
Gotowanie PatkiCiasto: 3/4 szklanki ciepłej wody 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 25 g drożdży pół łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju oraz mąka do podsypywania
Czerwień i błękitNiedawno przedstawiałam takie bułki z jarmużem i chorizo. Dzisiaj inna wersja tych pysznych bułek bo ze szpinakiem i boczkiem. Koniecznie je przygotujcie, są zdecydowanie bardziej niż
Smaki EwyKolejny chleb własnego wypieku łatwy w przygotowaniu, który jest długo świeży i na pewno zdrowszy niż ze sklepu. Składniki: 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
talerz przyjemnościCzęsto kupuję taki chlebek w sklepie. Przyszedł w końcu czas, by zrobić jego domową wersję. Ten sklepowy ma posiekane śliwki, ja dałam w
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: 30 dkg mąki żytniej chlebowej Młynomag 10 dkg mąki pszennej 1,5 szklanki wody 15 dkg zakwasu żytniego 1 dkg świezych drożdży 1,5 łyżeczki
czarrna od kuchniWe wtorkowe przedpołudnie polecam przepis na pyszne drożdżowe obwarzanki posypane czarnym sezamem. To idealna propozycja na śniadanie dla całej rodziny. Wbrew pozorom obwarzanki są szybkie i
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: 1 kg mąki pszennej (u mnie typ 650); 1 szklanka otrębów pszennych; 1 szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych; 1/2 szklanki płatków owsianych, górskich; 1/2 szklanki płatków
Gospodyni MiejskaDlaczego według Dawida i kto to w ogóle jest ? Już wyjaśniam :) Dawid to mój mąż który jest zafascynowany pieczeniem domowego chleba i zawsze czynnie razem ze
Gotowanie...to proste !Szybko, łatwo, pachnąco, smacznie i przyjemnie :) Tak można powiedzieć o domowym wypieku bułek :) Najpierw robimy zaczyn: pół kostki drożdży, łyżka cukru, łyżka mąki, dwie szklanki
chleba naszego