Jak wiecie mięso jadam niezwykle rzadko. Decydując sie na nie wybieram to najlepsze przygotowuję w sposób, który jest później prawdziwą ucztą dla podniebienia. Tak było i
Ostra na SłodkoKtóregoś pięknego wieczora, Zośka usnęła, jak na nią dość wcześniej, jednak ja jakoś nie mogłam usnąć. Sięgnęłam zatem po komórkę i weszłam na Instagram. Nie wiem
Mieszam w GarnkuWitam Was moi drodzy w Nowym roku. Trochę późno piszę pierwszego posta, ale jakoś ostatnio nie miałam natchnienia do pisania, a jeszcze większą zmorą jest
vaniliowoczekoladowaPuszysty chleb na drożdżach z dodatkiem mąki orkiszowej. Bardzo smaczny, wszyscy domownicy przyznali to jednogłośnie ;). Dobę wcześniej należy przygotować zaczyn, to on jest podstawą tego chleba
Opowieści z piekarnikaWitajcie po kolejnej dłuższej przerwie. Świat gna do przodu a ja razem z nim bez chwili wytchnienia. 😋 No, ale jak mam co do minuty wypełniony dzień
Zdrowie i pysznie na talerzuMąka pszenna, drożdże świeże, do tego oliwa z oliwek i oliwki zielone, razem z cukrem, solą i wodą na ciasto wyrobione. Po wyrośnięciu
Moniki Smakołykiskładniki: 500 g kaszy gryczanej, nie palonej 700 ml letniej wody 2-3 łyżeczki soli opcjonalnie: nasiona słonecznika, siemienia lnianego… wykonanie: Kaszę płuczemy a następnie
Domowy Smak JedzeniaTen "chlebek" z tradycyjnym chlebem nie ma prawie nic wspólnego. To tak naprawdę słodkie czekoladowe ciasto na drożdżach ze startymi jabłkami, które nadają dużej wilgotności. Chlebek
Nastoletnie WypiekaniePrawdziwy smak dzieciństwa- drożdżówki z dżemem, jak z najlepszej piekarni. Do nich tylko kubek kakao (takiego prawdziwego, nie instant) i mamy śniadanie, jak za czasów mojej
brunetkawkuchniDziś postanowiłam przetestować zakwas orkiszowy na drożdżach. Jest to dla mnie nowość bo zakwas sama robię, ale kusiło mnie i spróbowałam gotowego. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDziś wersja pączków z piekarnika. Wyszły bardzo lekkie i delikatne. Można nadziać twardą marmoladą lub zrobić pączki z dziurką i oblać lukrem lub polewą czekoladową. Polecam
Pani na deserKiedy znalazłam przepis na ten chleb w internecie byłam bardzo ciekawa jego smaku, ze względu na dodatek twarogu. Muszę przyznać, że twaróg jest nie wyczuwalny w
talerz przyjemnościMówię Wam: jakie to dobre! Jakie to proste! Dobre, bo proste? Też. Trochę francuskie i trochę amerykańskie. Ni to chlebowy pudding, ni francuski tost. A właściwie
zadanie-gotowanieChleb pełnoziarnisty orkiszowy lub żytni, lub orkiszowo-żytni (taki bywa najczęściej) na zakwasie, z mnóstwem ziaren dyni. Tak naprawdę to dynia zanurzona w cieście
Smaczne Zdrowe