pieczywo - 17769 przepisów (strona:489/1185)

Jajecznica ze szczypiorkiem i awokado 191

Jajecznica ze szczypiorkiem i awokado to pomysł na sycące oraz bardzo smaczne śniadanie 😀 Poniższą jajecznicę podałam z pomidorem wraz z dodatkiem cebuli oraz z kromką świeżego pieczywa. Proste i pyszne połączenie smaków! Składniki na 1 porcję: 2-3 jajka 1/2 miękkiego awokado 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka masła klarowanego sól do smaku do podania 1 pomidor lima

Ugotować
Jesienne menu w VIVIAN 150

możecie znaleźć tu ciszę i spokój oraz ukojenie w dobrej kuchni. Zapowiedź jesiennego menu. Przekąski: ser łomnicki / konfitury z rokitnika i dereni / pasztet z wątróbki drobiowej z czarnym bzem / pieczywo: gryczane, kukurydziane, foccacia, brioszka.  Amuse-bouche: jabłko / słonina / skóra wieprzowa. Przystawka: śledź / ziemniak / koper / chrzan / olej lniany. Przystawka: jeleń / kurki / borowik / pietruszka / nasturcja. Danie główne: łosoś / kalafior / żółtko / biała

Food Square
Pudding chlebowy - Bread pudding – jak wykorzystać czerstwe pieczywo 115

250g czerstwego pieczywa (pszennego, z ziarnami, żytniego), 250g suszonych bakalii (morele, śliwki, migdały, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczy...), 2 jajka, 2 łyżki cukru trzcinowego, 0,5 l mleka*, 6 łyżeczek masła, masło do wysmarowania foremek (6 małych foremek do zapiekania) Rozdrobnić chleb, zalać mlekiem, wymieszać i odstawić na 15 minut. Orzechy i migdały posiekać. Bakalie sparzyć wrzątkiem, a następnie pokroić

królestwo garów
CHLEB NOCNY 182

fermentacji i sposobowi pieczenia, chleb ma duże pory w środku, a skórka przyjemnie trzeszczy przy naciśnięciu. Polecam zwłaszcza jesienią, gdy za oknem plucha, a w domu cudowna woń świeżego pieczywa. SKŁADNIKI   400 g mąki pszennej, np. chlebowej 300 ml chłodnej wody 20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych drożdży instant 2 płaskie łyżeczki drobnej soli himalajskiej 1 łyżka

cool and minty
Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie 166

śliwkowym i utłuczonymi ziemniakami mają wciąż urok niedzielnego obiadu u babci, chociaż… jak często jadaliśmy sarnę u naszych babć? Książka jest podzielona na 9 rozdziałów. W Śniadaniach i pieczywie znajdziecie takie klasyki jak jajecznica z cebulą smażona na maśle i kasza manna z malinami, ale też takie wiktuały jak rogaliki z konfiturą z owoców dzikiego bzu. W Zupach jest

GRUBY WAŁEK
Zupa krem z cukinii 134

woli) - czosnek niedźwiedzi (1 łyżeczka) - pieprz cayenne (szczypta) - garść natki pietruszki - łyżka oliwy Krem podaję z łyżeczką jogurtu naturalnego (tak jak widać na zdjęciu) oraz grzankami z ciemnego pieczywa posypanymi delikatnie parmezanem.  Przygotowanie: - wszystkie warzywa obieram i kroję na małe kawałki; - do rozgrzanego garnka wlewam łyżkę oliwy następnie wszystkie pokrojone warzywa, natkę pietruszki i dodaję przyprawy: sól, pieprz ziołowy

MintTaste
Bieganie! Czas start! 168

ilością węglowodanów. Najlepiej przez cały dzień utrzymywać odpowiednią dietę :), jednakże po treningu najlepiej zjeść np. jogurt z owocem lub płatkami musli czy też twarożek z warzywami i chrupkim, ciemnym pieczywem aby uzupełnić węglowodany i dostarczyć organizmowi porcję białka. 7. Uzupełnianie płynów. Pamiętajcie o piciu wody niegazowanej, najlepiej podczas całego dnia. Jeżeli wypocimy dużo podczas biegania, musimy dużo, a nawet więcej

MintTaste
Pyszny pstrąg! 155

mineralne to zawiera m.in. potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor oraz selen, który jest silnym przeciwutleniaczem.   Na zdjęciu - pstrąg wędzony - polecany do kanapek lub past. Polecam kromkę ciemnego pieczywa obłożyć wędzonym pstrągiem i rukolą! Przepyszne połączenie! Pozdrawiam

MintTaste
Smakowe oliwy 186

Przedstawiam Wam prosty i szybki przepis na smakowe oliwy, które można dodawać do sałatek, pieczywa czy makaronu... Doskonale sprawdzają się jako dodatek zamiast sosów do domowej pizzy - zapraszam również do zapoznania się z przepisem na "dietetyczną włoską pizzę" ( link tutaj ). Oliwy jakie możecie wykorzystać to oliwy tłoczone na zimno, extra virgin z pierwszego tłoczenia czy np. olej lniany, który

MintTaste
Najzdrowszy olej kokosowy 149

kokosowy? - idealny podczas gotowania i pieczenia: można na nim spokojnie smażyć i grillować (kwasy tłuszczowe nie podlegają utlenianiu) lub wykorzystywać do pieczenia ciast czy ciasteczek; - można stosować do smarowania pieczywa; - świetnie się sprawdza w kosmetyce - odżywia skórę, paznokcie i włosy (można stosować go jako maska do włosów). Olej kokosowy jest bardzo wydajny - wystarczy tylko łyżka, na której możemy usmażyć

MintTaste
Krewetki w bialym winie 132

winie Przedstawiam królewski przepis na krewetki duszone w białym winie – są idealne na uroczystą i romantyczną kolację, tym bardziej, że krewetki przecież są słynnym afrodyzjakiem. :) Do krewetek polecam gorące pieczywo z masłem czosnkowym, rukolę i białe wytrawne wino. Potrzebne będą: (porcja 2-4osób): - 0,5kg krewetek; - 100ml oliwy; - 200ml wybranego, białego wina półsłodkiego lub półwytrawnego; - 5 ząbków czosnku

MintTaste
Błonnik w diecie 165

m.in. wspomniany nowotwór jelita grubego, kamicę żółciową, polipy jelita grubego czy hemoroidy. Gdzie znajduje się błonnik? W jakich produktach go znajdziemy? - przede wszystkim źródłem błonnika jest ciemne, zwłaszcza razowe pieczywo, gruboziarniste kasze, ryż brązowy, płatki owsiane, otręby, orzechy itp. Pamiętajmy o tym, że im bielsza mąka i im drobniejsza kasza tym ma mniej błonnika i mniej witamin oraz składników mineralnych

MintTaste
Zupa cebulowa przepis 147

Udało się! Polecam - jest znakomita! I wcale nie czuć w niej tylko i wyłącznie cebuli. Cebulową podaję z rozpływającym się w ustach startym serem i chrupiącymi grzankami z ciemnego pieczywa. Składniki: - 300g schabu; - 8-10 cebul; - włoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, seler, por, natka pietruszki); - 2 ząbki czosnku;  - 4 łyżki oliwy; - sól, pieprz do smaku; - oregano i tymianek

MintTaste
Pasta z awokado 277

Czyli coś czym zajadałam się w Kopenhadze. Bardzo prosta pasta do pieczywa, zarówno na śniadanie jak i na wynos do pracy Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Potrawka z kukurydzą i dynią. 187

mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody, aż nie będzie grudek i wlewamy do sosu. Gęstość ustalamy według swoich upodobań. Gotujemy kilka minut. Podajemy z ziemniakami, kaszami lub z pieczywem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania