pieczywo - 17769 przepisów (strona:284/1185)

Żurkowe bagietki z majerankiem – bagietki na zakwasie na żurek 79

Zakwas na żur, naturalny, na żytniej mące to najważniejszy składnik tradycyjnej zupy na Wielkanoc. Ale co zrobić z takim żurkiem, kiedy to “na wszelki wypadek

Tajemnice Smaku
Bajgle z miodem i sezamem 72

Bajgle to drożdżowe bułeczki, charakterystyczne dla kuchni żydowskiej. Od zwykłych bułek różnią się tym, że mają dziurkę, a przed pieczeniem musimy je krótko obgotować. Dzięki wcześniejszemu

Tajemnice Smaku
Pomarańczowa chałka pieczona w okrągłej foremce 76

Chałka to drożdżowe pieczywo, które najczęściej przygotowujemy w postaci zaplecionego warkocza. Ta chałka jest również zapleciona, ale trochę inaczej. Dzięki tej technice możemy zaplecione ciasto umieścić w okrągłej foremce. Do chałki dodajemy sok z pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy, kandyzowaną skórkę pomarańczową, likier pomarańczowy, jest więc bardzo pomarańczowa. Przestudzoną oprószamy cukrem pudrem, ale możemy zmieszać łyżkę miodu z odrobiną likieru

Tajemnice Smaku
Dyniowe bułeczki orkiszowe 67

Upieczone bułeczki wyjmujemy i studzimy na kratce. Smacznego! * Zaczyn Poolish to fermentowana mąka z wodą i drożdżami,  dodawana do końcowego wyrabiania ciasta, w celu wzmocnienia i wzbogacenia smaku pieczywa oraz przedłużenia okresu jego świeżości wskutek kwasowości zaczynu, który fermentuje przez 6 – 12 godzin. **Dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy

Tajemnice Smaku
Pieczywo do odrywania na wielkanocny stół, czyli wianek z makiem w stylu bagietki Pain D’epi 62

idealne na wielkanocny stół.   Do upieczonych wianków możemy wstawić miseczkę z jajkami, chrzanem, ćwikłą lub udekorować je pisankami i bukszpanem.  Taki wianek na wielkanocnym stole to również pieczywo do odrywania , kawałek po kawałku… Składniki ZACZYN 150 g wody 150 g mąki pszennej chlebowej typ 750 5 g świeżych drożdży CIASTO Zaczyn 350 g mąki pszennej chlebowej

Tajemnice Smaku
Bułki pszenne przygotowane metodą solno – drożdżową 76

Z cyklu „Wypiekanie na śniadanie”*. Tym razem propozycja wspólnego wypiekania bułek metodą solno – drożdżową. Zaintrygował mnie ten przepis, no bo jak to możliwe – sól

Tajemnice Smaku
Dyniowe bajgle z miodem i pestkami dyni 92

dynie, najlepiej takich odmian, których nie będziemy mogli kupić później. Po rozmrożeniu mamy gotową bazę do deserów, zup, wypieków i innych przysmaków. Lubię bardzo dodawać mus z dyni do pieczywa i ciast. Tym razem eksperymentalnie dodałam do bajgli, wyparzyły i wypiekły się mega pysznie! Z tego przepisu wychodzi 14 sztuk bajgli. Składniki ZACZYN 5 g świeżych drożdży 100 g wody

Tajemnice Smaku
Pełnoziarniste scones z orzechami laskowymi i pomidorowa pasta z soczewicy 86

jest z pasją. Doskonałym ujściem energii, żeby mogła przypłynąć nowa, inna, lepsza.  Kocham wszystko co jest fit (i nie fit, też). Ostatnio wkręciłam się bez reszty w domowe pieczywo i już nie kupuję. I w pasty się wkręciłam i w strączki. I teraz z tym mam największe flow.  Stąd przepis poniżej. Jako inspiracja. Dla Was.  Pełnoziarniste scones

Mango Papaja
Chleb owsiany 127

dzisiejszych czasach, kiedy supermarkety zawładnęły rynkiem, trudno już o dobry chleb, który nie jest nafaszerowany zbędnymi spulchniaczami. Właśnie z tego względu już od jakiegoś czasu pieczywo kupuję sporadycznie, zwykle gdy nie mam czasu na upieczenie chleba w domu. Continue reading Chleb owsiany at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

PysiaGotuje.pl
Chleb orkiszowy z mix ziaren 124

ziaren dodałam. Słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam podprażyłam i nasiona chia do nich dołożyłam. Ciasto wyrobiłam, do wyrośnięcia odstawiłam, potem tylko w piekarniku wypiekałam, a po przestygnięciu już zjadałam. Pieczywo wyszło znakomicie, krojone cienko, tylko z masełkiem smakowało wyśmienicie. Składniki: 350 g mąki orkiszowej, 20 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłej wody, 1 płaska łyżeczka cukru, 2 płaskie łyżeczki soli

Moniki Smakołyki
Najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania (tylko kilka składników!) 2610

się z formowaniem - wszystko przełożyłam do blaszki. Wyszedł pyszny, domowy oraz mięciutki chleb, który przez długi czas pozostaje świeży!  Koniecznie sami spróbujcie i przekonajcie się, że upieczenie domowego pieczywa może być dziecinnie proste! Chleb pszenny bez wyrabiania - składniki:  (1 chleb pieczony w formie o wymiarach 10 x 24 cm) 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka

Di gotuje
Bułki pszenno - owsiane 100

kolejny wypiek, ale nie na słodko w postaci ciasta czy ciastek, tylko wypiek na słono  postaci pysznych bułek pszenno - owsianych. Takie bułeczki to super pomysł na domowe, zdrowe pieczywo, bez żadnych konserwantów czy ulepszaczy smaku. Moje bułeczki zrobiłam z trzech rodzajów mąki: pszennej tortowej, pszennej pełnoziarnistej i mąki owsianej. Bułeczki wyszły pyszne, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku

Waniliowe Improwizacje
Chleb pszenny na drożdżach 74

bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Lubicie świeże pieczywo w dodatku, które robi się samo? Nic prostszego i pysznego. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 650 9 g suchych drożdży 1 płaska łyżka soli 350 ml letniej wody

R'n'G Kitchen
Bułeczki z Rokietnicy – kuchnia podkarpacka 126

Bułeczki z Rokietnicy - kuchnia podkarpacka Bułeczki z Rokietnicy to nietypowy wypiek. Choć wyglądem przypominają pieczywo drożdżowe, są to wytrawne bułeczki z ciasta krucho-drożdżowego. Charakterystyczny smak nadaje im kiełbasa i czerwona cebula, które pokrojone w kosteczkę miesza się z ciastem. Kropkę nad „i” stanowi majeranek, którym pospane są bułeczki. Przepis na ten regionalny przysmak pochodzi z miejscowości Rokietnica, położonej pomiędzy

Trzeci talerz
Chleb z garnka 79

Lubicie świeżutki i pachnący chleb? Zakładam, że każdy z Was uwielbia pieczywo. Spróbujcie sami przygotować chleb! Chleb z garnka to przepis idealny dla osób początkujących, które chcą rozpocząć swoją przygodę z wypiekaniem bez użycia zakwasu. Chleb jest aromatyczny i ma chrupiącą skórkę, dlatego zachęcam do wypróbowania. Gwarantuję, że go pokochacie! Świeżo upieczony chleb warto postukać od spodu, ponieważ wydaje wtedy

Przepisy na widelcu

Proponowane wyszukiwania