pieczywo - 17769 przepisów (strona:282/1185)

Domowe bagietki do zapiekanek 116

Pyszne pieczywo w formie bagietek. Idealnie sprawdzi się do domowych zapiekanek! Zjemy je również na śniadanie czy kolację z masełkiem!  250 ml mleka 3,2% 1 łyżka masła 82% 1 łyżka cukru 250 ml wody o temperaturze pokojowej 20 g świeżych drożdży 1 płaska łyżka soli 4 szklanki mąki pszennej typ 450-500 Mleko gotujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy

VioletoweKucharzenie
Szybki i prosty chleb 101

sobotni wieczór, myśląc o niedzielnym śniadaniu, wpadliśmy na pomysł upieczenia domowego pieczywa. Robiło się późno, dlatego wybraliśmy szybki i prosty przepis na chleb z dużą ilością smacznych ziaren. Wykonanie go zajęło nam dosłownie 10 minut, a później już tylko wstawienie do piekarnika i koniec naszej pracy. Z ciekawością obserwowaliśmy, jak rośnie i nabiera złocistej barwy, a skórka robi się chrupiąca

niecodziennikpary
Pszenno-żytni chleb z ziarnami 86

Naszego domowego wypiekania chleba ciąg dalszy. Tym razem pieczywo wzbogaciliśmy nie tylko o mąkę żytnią pełnoziarnistą, ale również o dużą ilość ziaren. Wykorzystaliśmy również drożdże instant, które wreszcie miały okazję wykazać się w działaniu z nieco cięższą mąką żytnią. Z ostatecznych efektów jesteśmy bardzo zadowoleni, pszenno-żytni chleb z ziarnami wyszedł smaczny, pachnący, z chrupiącą skórką, wilgotny i długo zachowujący

niecodziennikpary
Zakwas żytni na chleb 104

Zakwas żytni na chleb powstał z chęci upieczenia domowego pieczywa bez używania drożdży. Wbrew pozorom robi się go bardzo łatwo, potrzeba jedynie trochę cierpliwości i regularności podczas jego przygotowywania. Gotowy zakwas można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce przez około 2 tygodnie, piekąc w tym czasie wiele smacznych chlebów. Jeżeli będziemy go podkarmiać, to przygotowana w poniższy sposób baza będzie

niecodziennikpary
Sycące bułki pszenne 94

Sycące bułki pszenne zrobiliśmy na sobotnie późniejsze śniadanie. Ich przygotowanie i wypieczenie trwało niewiele ponad godzinę, w tym czasie przygotowaliśmy także dodatki do pieczywa. Bułki wyszły chrupiące, a w porównaniu do kajzerek dostępnych w sklepach mniej napowietrzone i już jedną można było się najeść. Są więc idealne, żeby zrobić z nich kanapkę do szkoły lub pracy, a także na śniadanie

niecodziennikpary
Pieczywo chrupkie domowe. Parathy z patelni. 160

Pieczywo chrupkie domowe w mniej niż 60 minut.  Bez drożdży. Bez piekarnika. A nawet bez doświadczenia w eksperymentach kulinarnych :). Tak Kochani robimy prostą i łatwą kuchnie z kilku prostych składników.  Parathy to trójkątne chlebki z mąki ( u mnie mix orkiszowej i pszennej), idealne do chrupania lub dodatek do jogurtu, warzyw czy mięsa. Nawilża się je masłem dla smaku

Apetyczna babeczka
Vermont Sourdough wg Aleex 91

kolejne 25 minut piec bez przykrycia. 8. Wyjąć, wystudzić na kratce. 9. Kroić po wystudzeniu. Smacznego. Uwaga – tego przepisu nie można wykorzystać, by przygotować chleb w automacie do pieczenia pieczywa

W mojej kuchni
Bajgle orkiszowe 145

Bajgle orkiszowe odkryłam całkiem niedawno. Zawsze wydawało mi się, że ich przygotowanie jest dość skomplikowane i czasochłonne, dlatego, gdy planowałam przygotować domowe pieczywo, zawsze kończyło się na chlebie lub bułkach. W końcu się zmobilizowałam i postawiłam przed sobą wyzwanie: upiec domowe bajgle. Oczywiście było prostsze niż mi się wydawało. Tak naprawdę na przygotowanie bajgli orkiszowych potrzebujemy nawet mniej czasu niż

365 dni dookoła kuchni
Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem 85

ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem       Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem to genialne danie aby wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia. To pyszna włoska wersja pieczywa, występuje w wersji cienkiej jak i grubszej. Ja tym razem zrobiłam grubszą, aby wykorzystać ją jako podstawę kanapek.   Focaccia z ziemniakami, rozmarynem i czosnkiem 300 g ugotowanych ziemniaków

Kuchnia na wzgórzu
Chleb razowy pszenno-żytni na zakwasie pieczony w garnku 104

zakwasie pieczony w garnku, najlepiej żeliwnym. Natomiast jeśli takowego nie posiadacie, to wykorzystajcie po prostu naczynie  żaroodporne. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inny przepisy na domowe pieczywo na zakwasie: Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie   Chleb

Kulinarne przygody Gatity
CHLEB ORKISZOWY Z ZIARNAMI, NA ZAKWASIE, Z ŻELIWNEGO GARA 125

pieczenie uzależnia...Gdy raz się zacznie, trudno przestać... Tak poza tym, to same plusy. Najważniejszy to ten, że wiemy co jemy. Dodajemy tylko znane składniki, a w tym kupnym pieczywie, może być dosłownie wszystko... O ogromnej ilości cukru nie wspominając... U mnie chleby, bułki są zawsze bez dodatku cukru. Ani drożdże, ani tym bardziej zakwas cukru do wzrostu nie potrzebują

Smaczne Zdrowe
Klasyczne francuskie croissanty 106

konfiturą to śniadanie bajkowe. Gdy za oknem buszuje koronawirus miło tak pomyśleć że Ania, Gosia, Kamila i inne dziewczyny też stoją przy piekarnikach i wałkują i pieką croissanty. Domowe pieczywo przed Wami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno razowy z płatkami owsianymi 97

Czas w domu można smacznie zagospodarować, coś nowego ugotować, albo chleb przygotować. Wystarczy kilka składników pomieszać, zagnieść na ciasto chlebowe, by mieć pieczywo, smaczne, domowe. Potem tylko pieczenie, studzenie i pozostaje już tylko jedzenie.  Zapach pieczonego chleba w całym domu jest wyczuwalny, a smak idealny. Świeżością zaskakuje i niewiele kosztuje. Składniki: ok. 350 g maki pszennej razowej

Moniki Smakołyki
Domowe pieczywo - dużo różnych przepisów 88

Przez zaistniałą sytuację siedzimy w domu,staramy się nie wychodzić z domu,a świeże pieczywo by się chciało zjeść.Zebrałam dla was w jeden post mnóstwo przepisów na domowe chleby ,bułki -co tylko chcecie i do tego wszystkie banalnie proste do zrobienia ,na drożdżach suchych ,świeżych,na zakwasie.... zobaczcie sami

Swojskie jedzonko
Zapasy żywności – co warto mieć – lista 118

produkty węglowodanowe: makaron (nie tylko ten biały, ale też pełnoziarnisty), ryż (biały i brązowy), ulubione kasze i płatki zbożowe, mąka (lub całe ziarna zbóż jeśli mamy w domu młynek), pieczywo w zamrażarce lub suchary i wafle ryżowe. Tłuszcze: olej lub oliwa, masło, margaryna, masło orzechowe, orzechy bez soli, nieprażone, nasiona np dyni lub słonecznika. Cukry: cukier, czekolada gorzka, dżem, herbatniki

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania