pieczywo - 17769 przepisów (strona:282/1185)

Pizza neapolitańska na suszonych drożdżach 301

wyrabiania.   Słód to skiełkowane, a następnie wysuszone ziarna zbóż – tak naszykowane służą do produkcji piwa lub whiskey, ale mają i spory udział w piekarnictwie jako całkowicie naturalny polepszacz pieczywa. W piwie przyśpieszają proces scukrzania zacieru oraz poprawiają jego parametry odfermentowania. W piekarnictwie natomiast przyspieszają rozbijanie skrobi na cukry, które z kolei drożdże mogą szybko i efektywnie wykorzystać w procesie

Karo in the Kitchen
Kajzerki maślane. 167

masełku, posypane sezamem. Przygotowanie bułeczek nie zajmie Wam wiele czasu, a zapach unoszący się w domu i smak bułek nie do opisania. Ja jestem już uzależniona od domowego pieczywa :) Spróbujcie, a zobaczycie jaka to przyjemność. Składniki: 500 g. maki 30 g. miękkiego masła 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 25 g. drożdży 1 szklanka ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka

Agusiowe smakołyki
Bułka weka. 165

Mięciutkie i delikatne pszenne pieczywo. Wiem , że w zależności od regionu ma różne nazwy. Zwana jest angielka, bułką paryską, francuzem, kawiarką i nie wiem jak jeszcze :) Dla mnie to po prostu weka. Polecam szczególnie jeśli macie dzieci. Na pewno przypadnie im do gustu. Małe mięciutkie kanapeczki to coś co dzieciaki bardzo lubią :) Składniki: 600 g. mąki 3/4 szklanki ciepłego mleka

Agusiowe smakołyki
Łatwy bezglutenowy chleb ziemniaczany z nasionami babki jajowatej ( Vege & Gluten free) 278

wykonania, pięknie rośnie i nie pęka. Następnym plusem jest to, że ma niebywale piękną chrupiącą, rumianą skórkę, a w środku jest jak dobrze upieczony najzwyklejszy chleb pszenny. Pieczywo nie kruszy się za nadto po ukrojeniu i spokojnie zastąpi nie jeden sklepowy pełen chemii bochenek. Kwestię czasu potrzebnego do wykonania od wyłożenia składników na blat, po wyjęcie ciepłego bochenka zamkniecie

vaniliowoczekoladowa
PSZENNY CHLEBEK NA MAŚLANCE 167

Większość moich chlebów powstaje w niedziele, kiedy skończy się pieczywo i nie ma chętnego żeby poszedł do sklepu. Z kilku prostych składników, które zazwyczaj mamy pod ręką upiekłam, ku radości moich domowników ten pyszny, lekko kwaskowaty, mięciutki i pachnący chlebuś. Najbardziej  lubię patrzeć jak bochenek siedząc w piekarniku rośnie po prostu w oczach. Przepis pochodzi ze strony  Pożeraczka

Pani na deser
ZAKWAS NA CHLEB 139

Zakwas przechowujemy w lodówce. Co parę dni go wyciągamy, czekamy, aż się ogrzeje i dokarmiamy. Następnie umieszczamy w lodówce. Zakwas zawsze dokarmiamy 12 godzin przed pieczeniem chleba, wówczas nasze pieczywo nie wyjdzie kwaśne. Tyle na razie wiem i mogę tą oto wiedzą podzielić się z Wami. Pozdrawiam

Pani na deser
CHLEB PYTLOWY 177

Przeglądając gazetkę z pieczywem "Przyślij przepis" natrafiłam na chleb z mąki żytniej i dodatkiem słonecznika. Następnego dnia zabrałam się do pracy. Ciasto na chleb rosło wspaniale, a co najważniejsze zrobiłam je już bez dodatku drożdży na samym zakwasie, z czego jestem ogromnie dumna. Chleb jest lekko wilgotny, kwaskowaty i smakuje wspaniale. Upiekę go z pewnością jeszcze nie raz. Polecam :) SKŁADNIKI

Pani na deser
CHLEB 3 ZIARNA 142

wystarczy co jakiś czas włączamy piekarnik na 50 stopni C. Wyłączamy i co jakiś czas powtarzamy czynność. To powinno zachęcić nasze chlebki do rośnięcia :) Jeśli lubimy domowe pieczywo, a nie mamy czasu na ich zrobienie polecam prosty chlebek  ze słonecznikiem i otrębami, który mieszamy łyżką i od razu pieczemy. Jest znakomity

Pani na deser
Bułki faszerowane mięsem i pieczarkami 339

Przepis na pyszne bułki faszerowane mięsem i pieczarkami to sposób na reanimację nieco czerstwego pieczywa. Bułki zasmakują nawet największym niejadkom. Składniki: 6 bułek 200 g mięsa mielonego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego cebula 200 g pieczarek sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy 150 g sera żółtego Przygotowanie Ścinam wierzchy bułek i wydrążamy miąższ. Odpadki można wysuszyć i zmielić na bułkę tartą

e-PrzepisyKulinarne
Pszenny chlebek piwny, bardzo łatwy w przygotowaniu 186

lubi świeżutkiego pieczywa z rana? Ja uwielbiam, najbardziej ze złocistą, chrupiącą skórką. Chlebek, bardzo łatwy w przygotowaniu. Wieczorem mieszamy łyżką, rano pieczemy :). Możemy mieć chlebek jak z najlepszej piekarni. Zapraszam!   Składniki: 500 g mąki pszennej typ 450, np. TOTA 20 g świeżych drożdży szczypta soli 250 ml ciemnego piwa 250 ml ciepłej wody Wykonanie: W misce wymieszać łyżką wszystkie

Trufelkowo
Bułeczki żytnio-pszenne 132

Zapraszam Was na pyszne śniadanie. Oczywiście można zjeść również na kolację ;). Zdrowe, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Bułeczki żytnio-pszenne. Domowe pieczywo smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu i jest na pewno zdrowsze. To kto robi ze mną?       Składniki: 1,5 szkl mąki żytniej typ 2000, np. TOTA 1,5 szkl mąki pszennej

Trufelkowo
Z cyklu: Domowe pieczywo - Chleb z muesli (Pane al muesli) 142

Chleb z muesli to jeden z moich ulubionych przepisów na domowe pieczywo.  Uwielbiam ten chleb nie tylko za przepyszny aromat wydobywający si ę  z piekarnika w czasie pieczenia, ale również za  wyjątkowy smak, oraz delikatn ą  słodycz  rodzynek i suszonych moreli.  Chleb jest nie tylko pyszny, jest również zdrowy, bogaty

La grande e la piccola cuoca
Chleb mieszany na żytnim zakwasie 167

męża wracającego z pracy, kiedy go zapach świeżego chleba uwodzi już na schodach.  Myślę, że to właśnie dzieci zapamiętają z dzieciństwa.  Każde z nich ma swoje ulubione pieczywo.  Kochają ciepłe bułki i chrupiące bagietki, ale pan mąż bardzo lubi chleb żytni.  Taki właśnie jest ten który upiekłam. Mięsisty z chrupiącą skórką, o kwaskowatym smaku.  Dzięki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
TRADYCYJNE ROGALE DOMOWE 185

dzieciństwem i małą piekarnią " na Edukacji" w moim rodzinnym mieście. Nigdy wcześniej nie próbowałam robić ich w domu, nawet przez myśli mi to nie przeszło. Zawsze myślałam, że takie pieczywo wychodzi tylko w piekarni 😉 Ale na szczęście zmieniło się moje myślenie, no i... lubię wyzwania. Wyszły obłędne! Lepsze niż oryginał. Same byłam zaskoczona. Świetnie smakują na słodko z dżemem

Kuchnia MagdaLeny
Z cyklu: Domowe pieczywo - Chleb razowy z rozmarynem, bez drożdży (Pane integrale con rosmarino, senza lievito) 159

Chleb idealny, gdy mamy ma ł o czasu, nie mamy drożdży a chcemy upiec pyszne domowe pieczywo. Chleb bez drożdży, tzw. soda bread tym razem z dodatkiem m ą ki razowej i świeżego rozmarynu, chrupiący z zewnątrz, w środku miękki i bardzo aromatyczny.  Smacznego! **** Oggi Vi propongo una ricetta che permetterà di realizzare velocemente

La grande e la piccola cuoca