dzieci będę je robiła dość często. Są bardzo proste w przygotowaniu. Wręcz banalnie proste. Możecie zrobić bułeczki wieczorem i wstawić do lodówki, aby rano mieć pyszne, ciepłe pieczywo na śniadanie. Przepis na 9 bułek. 450 g mąki pszennej chlebowej 9 g soli 7 g drożdży instant 150 ml ciepłego (nie gorącego mleka) 150 ml ciepłej (nie gorącej wody
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwięc kiedy zabrakło nam chleba, postanowiłam upiec ten ekspresowy fiński chleb, pod nazwą rieska. Prościzna do wykonania, ale za to ile radości. Chociaz z wyglądu przypomina słynne szwedzkie, chrupkie pieczywo – to chyba ze względu na te dziurki, to jest bardziej miękki. Mi osobiście to w niczym nie przeszkadza, ba uważam to za sporą zaletę. Ciepły chlebek możecie zaserwować
Szybko Tanio Smaczniemąki 3/4 szklanki mleka 1 opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka soli 4-5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka cukru 1 jajo białko do posmarowania pieczywa otręby owsiane do posypania Mąkę, sól, cukier i drożdże mieszam do połączenia. Dodaję podgrzane mleko, olej i jajko. Wyrabiam gładkie, jednolite ciaso, które odstawiam do wyrośnięcia. Ciasto powinno
Mango Papajadietę bezglutenową przestałam wypiekać w domu chleb. Tak to prawda nie miałam juz takiej motywacji, ale nie to było główną tego przyczyną. W zaistniałej sytuacji musiałam skupić się na pieczywie bezglutenowym. To, które jest dostępne w sklepach było dla mnie nie do przyjęcia. Nie było innego wyjścia jak opracować własną recepturę. Trochę czasu jednak mi to zajęło. Teraz kiedy sytuację
Wiem co jemwięc kiedy zabrakło nam chleba, postanowiłam upiec ten ekspresowy fiński chleb, pod nazwą rieska. Prościzna do wykonania, ale za to ile radości. Chociaz z wyglądu przypomina słynne szwedzkie, chrupkie pieczywo – to chyba ze względu na te dziurki, to jest bardziej miękki. Mi osobiście to w niczym nie przeszkadza, ba uważam to za sporą zaletę. Ciepły chlebek możecie zaserwować
Szybko Tanio Smacznieponownie przykryć i odstawić - tym razem na 45-60 minut. Podrośnięty chleb posmarować mlekiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 40-50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu - pieczywo zrosić wodą (aby nadać połysk skórce), a po ostudzeniu przechowywać przykryte bawełnianą szmatką. (*) Chleb ze zdjęcia był pieczony w większej formie, dlatego wyszedł odrobinę płaski
Di gotujelepszego niż domowe pieczywo. Dlatego dziś postanowiłam zrobić własne bułeczki pszenne z dodatkiem czarnuszki. Są przepyszne - miękkie, puszyste, maślane i od samego zapachu człowiek robi się głodny 😉 Śniadanie z domowymi bułkami to prawdziwa przyjemność. Jak dla mnie to nie potrzeba nawet żadnych dodatków, wystarczy mi bułka i masło, i jestem szczęśliwa 😀 Idealnie pasują również do domowych burgerów 🍔 Składniki
Kuchnia MagdaLenysię udało :) Przygotowanie domowego hummusu wcale nie jest trudne, skomplikowane ani pracochłonne. Kluczowym składnikiem oczywiście jest cieciorka i to w jaki sposób ją ugotujemy. Hummus możecie zjeść zarówno na pieczywie, ale może być również wykorzystany jako dip do warzyw . Dzięki temu stworzycie zdrową, smaczną i sycącą przekąskę. Hummus z warzywami – składniki 400g cieciorki 3 łyżki pasty tahini 1/2 szklanki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kajzerki nie są trudne w wykonaniu, więc czasem warto upiec samemu w domu. Ja czasem pokuszę się na jakieś domowe pieczywo, ponieważ nie ma żadnych ulepszaczy i uwielbiam jeszcze takie ciepłe chrupiące. Składniki: (10 sztuk) 500 g mąki pszennej typ 500 20 g drożdży 270 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 4 łyżeczki oleju roślinnego
talerz przyjemnościPrzyzwyczajona do pieczywa drożdżowego, sceptycznie podchodziłam do przepisu, w którym za wyrastanie ciasta odpowiada proszek do pieczenia. Nie podobała mi się jeszcze obecność rodzynków w większości szkockich przepisów. Jednak za namową Maćka wydłubałam je z przepisu ;) i przystąpiłam do dzieła. Jakie wrażenia? Bardzo, ale to bardzo pozytywne. Smakują idealnie z dodatkiem domowego dżemu i/lub masła. Nie są to tradycyjne bułki
zadanie-gotowaniezimowej "skorupy" w postaci powiedzmy- kilku kg. Może do najtańszych nie należy, bo jednak bakalie troszkę kosztują, ale raz na dwa tygodnie będę modyfikować, urozmaicać i zastępować nim białe pieczywo. Dodatkowo ograniczę słodkości, troszkę się poruszam więcej... Zobaczymy na święta czy waga choć trochę drgnęła... w dół oczywiście! Trzymajcie kciuki ;) A przepis zapiszcie zarówno mój jak i Doroty
Kuchnia w czekoladzieMieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Pod sam koniec smażenia jajecznicy dodajemy pokrojone wcześniej suszone pomidory i oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Przenosimy jajecznicę na kromki chleba i posypujemy pokrojonymi kawałeczkami bazylii. Pieczywo, możemy wcześniej umieścić w piekarniku i delikatnie podpiec, aby były ciepłe i chrupiące. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama GotujeNajlepiej z masłem, albo z dżemem. Do tego obowiązkowa herbata! :) Ja lubię bardzo, ale jeszcze ważniejsze jest dla mnie, że lubi ją moje dziecko, które prawie zupełnie nie je pieczywa. Chętnie kupujemy chałki z kruszonką w piekarniach i cukierniach, ale warto przygotować ją samemu. Zaplatanie warkocza z sześciu ramion nie jest wcale trudne, a dzięki temu splotowi bułeczka wygląda profesjonalnie
Trzeci talerzweekend kiedy mam więcej czasu staram się piec domowe pieczywo: bułeczki pszenne, rogaliki czy też grahamki. Doskonałe na śniadanie czy kolację, troszkę czasu zajmuje ich zrobienie, ale są pyszne. SKŁADNIKI 100 ml ciepłej wody, 150 ml mleka, 20 g drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 150 g mąki pszennej, 200 g mąki graham, 2 łyżki oleju, 2 łyżki
słodki bratekSposób wykonania: 1. Ser umieszać z jogurtem naturalnym. Dodać drobno pokrojone ogórki i kawałki wędzonej makreli. Dokładnie wymieszać. 2. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku. 3. Podawać z pieczywem. Smacznego
Kuchnia domowa Ani