pieczywo - 17769 przepisów (strona:285/1185)

SZYBKIE PODPŁOMYKI 126

posmakowały tak bardzo, iż były już 2 razy i to dzień po dniu. Bajeczne, błyskawiczne, przepyszne, nic tylko zakasać rękawy i w dosłownie pół godziny, możemy wyczarować domowe pieczywo. Inspiracją był ten przepis Składniki: - 240-250g mąki orkiszowej typ700 lub 450 lub pszennej typ650 - 100ml (g) letniej wody - 30g siemienia lnianego + 50ml (g) gorącej wody - 1,5 łyżeczki soli

Smaczne Zdrowe
Chleb razowy z cieciorką - choinka 93

Czas świąteczny sprawia, że nawet pieczywo w nowej odsłonie powstaje i np. choinkę udaje.  Ciasto z mąki pszennej razowej przygotowałam do którego cieciorki dodałam. Chleb wyszedł znakomicie i smakował   wyśmienicie. Pierwsze kawałki zostały oderwane i z wielkim smakiem zjadane.  Chleb można w tradycyjnym kształcie uformować, tylko pieczenia trzeba dopilnować. Im grubsze ciasto, tym czas pieczenia wydłużamy

Moniki Smakołyki
Chleb pszenny 73

Cześć! Bardzo łatwy w wykonaniu własnej roboty chlebek. W sytuacjach, kiedy niespodziewanie kończy nam się pieczywo warto zerknąć do tego przepisu. Składniki: * 750 g mąki pszennej * torebka suszonych drożdży albo 2 dkg świeżych * mała łyżeczka soli * odrobina cukru * 2 szklanki ciepłej mocno wody * łyżka oleju Ciasto wyrobiłam i pozostawiłam w misce na całą noc. Miskę przykryłam folią spożywczą

Pieprzyć z Fantazją
Kajzerki domowe 79

Cześć! Czasami cieszę się, że uda mi się przewidzieć różne sytuacje. Właśnie taka się zdarzyła. Nie kupiłam pieczywa na weekend. No ale po co ma się mąkę i drożdże? Z chleba zrezygnowałam a upiekłam dla odmiany bułeczki. To akurat pomysł mojej córki. Kiedyś z samego rana zanim obudziliśmy się z mężem, córka razem z przyjaciółką upiekły nam na śniadanie właśnie

Pieprzyć z Fantazją
Bułeczki śniadaniowe domowe 66

Cześć! Nie ma to ja swoje domowe pieczywo.  Te bułeczki są pyszne i nie wątpię, że pokochacie je tak jak ja i moja rodzina. Zachęcam do ich upieczenia! Składniki: * 3 szklanki mąki * 3/4 szklanki letniej wody * 2 dkg drożdży  * 1,5 łyżeczki cukru * 1 łyżeczka soli * 1 jajko * 2 łyżki masła * 3 łyżki mleka * ziarna sezamu, maku

Pieprzyć z Fantazją
Zakwas żytni na chleb. 90

powtarzamy dnia trzeciego i czwartego. Na piąty dzień, zakwas będzie już gotowy. Ja dokarmiłam go , jeszcze piątego dnia. Po kilku godzinach od ostatniego dokarmienia, można wykorzystać zakwas, do wypieku pieczywa. Ja swój zakwas dokarmiałam wieczorem, więc rano mogłam już robić chleb. Zakwas który zostanie, przełożyć do czystego słoika i wstawić do lodówki. Kiedy będziecie chcieli upiec chleb, należy zakwas wyciągnąć

Agusiowe smakołyki
Focaccia z pomidorami suszonymi i rozmarynem 110

Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło, ale na zimno też jest smakowita. Moje wcześniejsze focaccie znajdziecie pod linkiem. Dziś z pomidorami suszonymi i rozmarynem, zapraszam. Focaccia

Moje Małe Czarowanie
Tortilla kukurydziana 107

tortilla jest znacznie bardziej krucha i delikatna. Będzie świetna jako baza do meksykańskich dań, takich jak enchilada lub quesadilla. Można ją także podawać z sałatkami jako coś chrupiącego zamiast pieczywa. Śmiało spakujcie ją do swoich lunchboxów i zabierzcie do pracy. Czy to nie miłe urozmaicenie zwykłego posiłku? Składniki pół szklanki mąki kukurydzianej pół szklanki mąki pszennej ok. 120 ml gorącej

Analiza Smaku
Imprezowe dania na Andrzejki – przepisy 128

słonecznikiem bulgurem szynką i winogronami Sałatka włoska z kaszą Sałatka z kurczakiem Sałatka meksykańska Sałatka z czerwoną pomarańczą i stekiem wołowym Sałatka z łososiem wędzonym Bakłażany po kaszubsku Pieczywo na Andrzejki Chlebek naan Podpłomyki z solą i kuminem Chlebek włoski z pesto i botwinką Ślimaczki z musztardą i boczkiem – przekąska do piwa Tarta z rybą wędzoną Tarta z nadzieniem musztardowym

Dorota Smakuje
Chlebek naan Najlepszy przepis 126

Chlebek naan to płaski chlebek drożdżowy przygotowywany z białej mąki. Jak podaje źródło ma środkowoeuropejskie pochodzenie, znamy go tez jako chlebek indyjski czy chlebek perski. Pieczywo to popularnie serwowane jest jako dodatek do curry czy wielu innych potraw kuchni indyjskiej (zajrzyjcie do moich przepisów na curry z kalafiora , curry z dyni , curry z kapusty ). Chlebek naan przygotowuje się z ciasta

Dorota Smakuje
Pasta z pieczonej papryki z czosnkiem i orzechami włoskimi 162

Pasty kanapkowe to świetny dodatek do pieczywa. Ta pasta z pieczonej papryki z dodatkiem czosnku i orzechów włoskich to nie tylko pomysł na smarowidło do chleba. Świetnie smakuje ze świeżymi warzywami jako przekąska lub sos podany do dania głównego. Pasta jest pełna smacznych i zdrowych składników. Oto przepis na pyszną i zdrową pastę z pieczonej papryki z czosnkiem i orzechami

My Chcemy Jeść
Przekąska… 87

charakter i podałam na desce. Moja córka zjadła je bez mrugnięcia okiem. Przygotowałam je z myślą o tych, którzy nie chcą zrezygnować z kanapek, ale muszą zrezygnować   z pieczywa. Oto moja propozycja pomiędzy posiłkami . Składniki: - wafle kukurydziane  Kupiec - kilka plasterków marchewki - 1 bardzo soczysta gruszka - pół dojrzałego awokado - trochę natki pietruszki ,selera naciowego i mięty - twarożek zrobiony

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb pszenno-graham z płatkami na mleku kokosowym 125

chleba dodałam mleko kokosowe i płatki owsiane oraz trochę otrąb pszennych. Chleb smakował wyśmienicie jak każdy pieczony w domu i jeszcze ciepły. Bo nie ma nic lepszego jak domowe pieczywo. Piekłam go jakiś czas temu ale dopiero wrzucam przepis, może ktoś się skusi. Chleb pszenno-graham z płatkami na mleku kokosowym

Ewa w kuchni
Placki zamiast chleba 89

bloku, w którym mieszkamy, a dodatkowo jeszcze dwie w bliskiej okolicy. Szczyt lenistwa. Żeby nie było, że ten szczyt taki wysoki. Placki są bardzo sycące. Z powodzeniem zastąpią pieczywo, nie tylko na śniadanie. Sprawdzą się na słodko i wytrawnie. Moje dzieci zjadły z miodem, a ja, w formie kanapki z jakiem i łososiem. Kładąc więcej ciasta na porcje, placki wyrastają

Kucharzyca
Chleb z siemieniem i słonecznikiem na miodzie 100

mąki, ale łączę ją z dodatkiem tej pełnoziarnistej. Taki smakuje nam najbardziej. Zamiast mąki pszennej – świetnie sprawdzi się orkiszowa (jest droższa, ale pszenica orkisz jest bardziej wartościowa odżywczo). Pieczywo idealne na kanapki – jest świeże ok. 3 dni. Spróbujcie koniecznie z awokado roztartym z sokiem z cytryny i solą lub domową wędliną . Taki chleb możemy mieć na stole

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania