pieczywo - 17769 przepisów (strona:270/1185)

Hummus 99

Śmiało mogę przyznać, że jestem już uzależniona od tej przepysznej pasty z ciecierzycy i tahini. Hummus uwielbiam podawać z pokrojonymi w słupki warzywami lub rozsmarować go na kromce domowego pieczywa. Z ciecierzycą z puszki danie przyrządzimy ekspresowo, gorąco polecam :) 240 g (puszka) gotowanej ciecierzycy 4 łyżki tahini ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek szczypta soli sok z połowy dużej cytryny(...)zimnej wody mielona papryka do posypania przed podaniem Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładki krem. Podajemy jako dip do warzyw lub jako dodatek do pieczywa. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length

Mienta blog
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 255

dużo. Można podać na małych półmiseczkach np. duet śledziowy, 9. marynaty, czyli ogóreczki konserwowe, papryki, cebulki, małe kolby kukurydzy, pieczarki konserwowane, grzybki 10. sosy – np. tatarski, czosnkowy, chrzanowy 11. pieczywo i masło Jest to zestaw w zupełności wystarczający. Nikt nie będzie głodny. Oczywiście, jeżeli decydujemy się na tzw.wiejski stół, to zrezygnujemy z półmisków z wędliną i mięsami pieczonymi. Chociaż(...)powinno się znaleźć na  stole wiejskim - kiełbasy swojskie, balerony, salcesony, kaszanka, pasztety, boczek pieczony, pieczenie, jakieś pierogi i  oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina 23:00 - czas na gorące danie. Tutaj możemy na bogato,  podać np. dzika z jałowcem, prosiaka faszerowanego, udziec pieczony z fanfarami i płonącymi racami.  Możemy też skromniej

Kulinarny karnet Christophera
Sylwestrowe przekąski - Tapas. 440

plasterkami szynki  serrano, salami czy chorizo ( cienkie kiełbasy wieprzowe mocno przyprawione papryką i jałowcem ) różnie doprawione oliwkami, żółtym serem w kostkach, papryką pokrojoną w paseczki i kromkami białego pieczywa. Różnorodność tapas jest nieograniczona. Może to być pomidor doprawiony cebulką i czosnkiem, posypany natką pietruszki  i skropiony dobrą oliwą. Zamiast na talerzyku , taką sałatkę , można położyć bezpośrednio na toście(...)białego pieczywa, kromce  wiejskiego gruboziarnistego chleba czy też na ziemniaku np. kulki z wędzonego łososia z suszonym pomidorkiem. Hiszpanie zawsze znajdują czas na para pikar – czyli coś do przekąszenia,  w barach jesteśmy witani przez camarero  szerokim uśmiechem. Na pożegnanie zawsze usłyszymy hasta la vista – do zobaczenia.  Bary tapas w Hiszpanii  oferują niezliczoną ilość tych przepysznych

Kulinarny karnet Christophera
KNÄCKERBRÖD 130

Jest to tradycyjny szwedzki chleb chrupki o wspaniałym smaku żytniego pieczywa. Otwór w środku tego chlebka to pamiątka po czasach, kiedy do suszenia nawlekano pieczywo na kij, który następnie wieszano na krokwiach. Można upiec mniejsze chlebki i związać je czerwoną wstążką, a następnie podarować komuś bliskiemu. Przepis na 8 chlebków: 45 dag mąki żytniej, mielonej w domu lub z przemiału

Apetyczna babeczka
Bigos po cygańsku 212

oleju Pulpeciki: 500 g mielonej wieprzowiny 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Do podania: gotowane ziemniaki ugniatane z łyżką masła lub pieczywo CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na pulpeciki dokładnie zagniatamy i formujemy kuleczki wielkości kęsa. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i układamy nasze pulpeciki. Smażymy, często(...)przykryciem. Jeżeli nie posiadacie naczynia z pokrywką, przykryjcie danie folią aluminiową. 5. Bigos ostrożnie wyjmujemy z piekarnika, dokładnie mieszamy i podajemy na stół jeszcze parujące. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem. Smacznego

My Culinary Art
Zawsze miękkie (i zdrowsze) masło 261

temat margaryn do smarowania napisano i powiedziano już tyle, że nie będę się rozpisywać. Napiszę tylko jedno: absolutnie tego nie jedzmy! Najlepiej jest moczyć pieczywo w oliwie z oliwek, ale nie każdy to lubi (mój T. na przykład ;) ) Wtedy pozostaje opcja z masłem, ale wiadomo, masło trzymane w lodówce robi się twarde co naprawdę denerwuje. Jak sobie z tym poradzić(...)Składniki umieszczamy w miseczce i miksujemy na gładką masę. Przelewamy do pojemnika z zamknięciem i trzymamy w lodówce. Takie masło natychmiast po wyciągnięciu z lodówki jest gotowe do smarowania pieczywa :) Smacznego

chwile dla mnie
Pasztet z pieczarkami 175

Domowy pasztet z pieczarkami do smarowania pieczywa. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka) 3 cebule 10 sporych pieczarek szklanka kaszy gryczanej sól, pieprz, majeranek łyżka oleju Mięso kroimy na kawałki lub mielimy w maszynce (dzięki czemu krócej trwa smażenie). Cebule i pieczarki kroimy w plastry. Na małej ilości oleju podsmażamy cebule, pieczarki i mięso. Dodajemy przyprawy, w razie potrzeby(...)wodzie. Gdy mięso jest już na tyle miękkie że się rozpada mieszamy je z kaszą. Dla uzyskania lepszej konsystencji łączymy składniki mikserem lub blenderem. Łatwiej wtedy rozprowadzić pasztet po pieczywie

prawdziwe jedzenie
Wegetariańskie śniadanko do pracy 121

pierwszy miałam do czynienia z pasztetem 100% roślinnym Polsoja. Trzymałam w dłoni, małe zgrabne pudełeczko .W opinii wielu konsumentów jest to najsmaczniejsza na rynku wegetariańskia pasta do pieczywa, razem z dwoma innymi smarowidłami, ale o nich kiedy indziej . Bogactwo przypraw i ziołowych aromatów sprawiają, że smakują zarówno jaroszom, jak i osobom o tradycyjnych gustach. Ja jestem osobą o tradycyjnym guście(...)TUTAJ Posmarowałam kromeczki pasztetem, dodałam oliwki, pomidora ...zamknęłam do pojemnika ...i wyszłam z domu.  Po otwarciu pojemniczka kanapki były w nienaruszonym stanie, a pasztet nie doprowadził do rozmoknięcia pieczywa. Na pewno jest to pasztet dla ludzi , którzy podróżują- opakowanie wystarczy, żeby się porządnie najeść, ale po otwarciu może przetrwać 2 dni maksymalnie. To pozytywna informacja- dzięki temu wiem

Z Kuchni Do Kuchni
Leczo z cukinią 754

cukinia, pieczarki i kabanosy. Oczywiście możemy zrezygnować z dodatku mięsnego i otrzymać danie wegetariańskie. Leczo kochamy z wielu powodów. Przede wszystkim jest jednogarnkowe (danie zazwyczaj podajemy tylko z pieczywem). Jest proste do przyrządzenia, a w sezonie dodatkowo bardzo tanie. Wspaniale syci i rozgrzewa. Leczo zawiera mnóstwo aromatycznych warzyw – a zatem ma wiele wartości odżywczych. Widzę same plusy! Leczo(...)garnka. Dodajemy paprykę i dusimy jeszcze ok. 15 minut. Gdy papryka będzie już miękka dodajemy zioła prowansalskie oraz sól i pieprz – do smaku. Podajemy gorące – wraz z pieczywem. Jeśli chcemy zatrzymać smak jesiennych warzyw zimą – danie możemy zapasteryzować w słoikach (wtedy nie dodajemy kabanosów, ani kiełbasy). Wystarczy zrobić podwójną porcję, wyparzyć słoiki oraz nakrętki, wlać do nich

Poezja smaku
Chleb żytnio-gryczany z suszonymi pomidorami 190

Bardzo lubię sama piec pieczywo. Jak tylko mam na to czas piekę po kilka chlebów albo zapas bułek i część z nich zamrażam. Zaletą domowego pieczywa jest nie tylko brak konserwantów i polepszaczy, ale również to, że za każdym razem można dodać do niego inne dodatki albo zmienić rodzaj mąki, pomieszać z inną itd. Ja osobiście najbardziej lubię chleby

Ze smakiem i z pasją
Bagietki na płynnym zakwasie 171

mój piekarnik przypala), aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Gdy bagietki są już upieczone, wyjmujemy je z piekarnika, piekarnik wyłączamy, bagietki przekładamy na kratkę, którą wsuwamy do piekarnika. Pieczywo studzimy z lekko uchylonymi drzwiczkami od piekarnika. W ten sposób bagietki zachowują chrupiącą skórkę. Lista uczestniczek wspólnego pieczenia: Organizatorka: 1. Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/ 2. Ania http://bajkorada.blogspot.com/ 3. Ania http://jswm.blogspot.com

Kulinarne przygody Gatity
Chleb na zakwasie z mąką gryczaną i siemieniem lnianym 211

dobrzy ludzie, że jak zacznę piec chleb w domu, to już nie będzie odwrotu i żaden inny nie będzie mi smakował ? Nooo, to mieli rację ! Dzisiaj kolejna odsłona domowego pieczywa na zakwasie. Tym razem zrezygnowałam z innych ziaren i użyłam tylko siemienia lnianego. A ponieważ nie lubię monotonii w kuchni i zawsze lubię coś urozmaicać, tym razem postanowiłam pokombinować troszkę

Kulinarne przygody Gatity
Wiejski chleb francuski na zakwasie 192

  Z cyklu   Wypiekanie na śniadanie   w ten weekend zmierzyłyśmy się francuskim wiejskim chlebem na zakwasie. Przepis wybrała dla nas jak

Kulinarne przygody Gatity
Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie 174

Dziś na blogu wariacja na temat   chleba razowego pszenno żytniego , który piekłam już jakiś czas temu. W nowej wersji mąkę pszenną razową zastąpiłam mąką orkiszową

Kulinarne przygody Gatity
Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie 162

 Oto najprostszy przepis na pyszny domowy żytni chleb na zakwasie. Swoim przepisem zainspirowała mnie Sara z bloga   Pieczarka Mysia , z tym, że ja  

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania