Dziś na blogu wariacja na temat chleba razowego pszenno żytniego , który piekłam już jakiś czas temu. W nowej wersji mąkę pszenną razową zastąpiłam mąką orkiszową
Kulinarne przygody GatityOto najprostszy przepis na pyszny domowy żytni chleb na zakwasie. Swoim przepisem zainspirowała mnie Sara z bloga Pieczarka Mysia , z tym, że ja
Kulinarne przygody GatityJakiś czas temu w ramach wspólnego pieczenia razem z innymi bloggerami piekłam wiejski chleb francuski na zakwasie . Bardzo nam przypadł do gustu, więc postanowiłam go
Kulinarne przygody Gatitypiekłam bajgle. Przepis pochodzi z bloga Gotuje bo lubi . Amber podała nam przepis w dwóch wersjach, slow i fast. Ja wybrałam wersję slow, bo uważam, że najlepsze pieczywo to takie tworzone bez pośpiechu, powoli, pieczone na zaczynie i przefermentowane. Ponieważ robiłam bajgle pierwszy raz w życiu, zrobiłam jeden błąd: przy ich formowaniu delikatnie spłaszczyłam ciasto
Kulinarne przygody GatityCzemu ja na to wcześniej nie wpadłam ? Był chlebek na proszku do pieczenia , teraz będzie drożdżowy. Bez włączania piekarnika mamy pyszne, świeże i chrupiące pieczywo. Przepis ten wypatrzyłam w którejś z ulotek Lidla. Jeśli nie wykorzystamy od razu całego ciasta, bez problemu możemy je przechować do następnego dnia
Kulinarne przygody GatityDawno nie było na blogu wpisu z pieczywem w roli głównej. Letnie upały zdecydowanie mnie odstraszały od włączenia piekarnika. Ale póki co upały nas upuściły, więc można się wziąć za wyrabianie ciasta chlebowego. Dzisiejszy przepis to prosty sposób na pyszne chrupiące bagietki pszenno-żytnie na zaczynie drożdżowym. Z podanych proporcji wychodzą 4 mniejsze bagietki
Kulinarne przygody GatitySzybkie leniwe śniadanie na ciepło. Poranne tosty francuskie uwielbiane nie tylko przez dzieci to świetny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa, które lepiej chłonie jajko niż to świeże. Składniki: kilka kromek pieczywa (chleb, chałka, bagietka) 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu skórka z pomarańczy - opcjonalnie 2 łyżki masła dodatkowo: cukier puder, konfitura, nutella W głębokim
wyzwania kuchennelight... Składniki: Na sos: 1 jajko 1 łyżeczka płaska musztardy 1 łyżka mleka 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz Na tosty 3 porcje: 3 kromki pieczywa 3 jajka 300 gram szpinaku u mnie mrożony rozdrobniony 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sól i pieprz Sos: Żółtko oddzielamy od białka...do miseczki dodajemy żółtko, mleko i musztardę(...)sztywna pianę i dodajemy do sosu... Szpinak wkładam do rondelka i na małym ogniu rozmrażam...odsączam nadmiar wody...dodaje masło i czosnek, doprawiam do smaku i chwile gotuje Pieczywo traktuje ;) opiekaczem Jajka podsmażam z jednej strony tak aby białko było ścięte a żółtko miało konsystencję płynna...Można jajka przyrządzić również w kąpieli wodnej... var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount
NaKońcuJęzykadwóch jednostek cukrów, połączonych ze sobą. Przykłady to laktoza, maltoza. Te produkty musimy całkowicie wykreślić ze swojego jadłospisu: napoje i soki słodzone cukier,słodziki białe pieczywo oraz pieczywo cukiernicze jak i słodycze produkty mleczne owocowe i smakowe dania gotowe Dieta bogata w cukry proste prowadzi do bardzo wielu groźnych chorób : * cukrzycy * miażdżycy * nadciśnienia * chorób serca Natomiast
NaKońcuJęzykaglutaminian sodu np. z przypraw - asparatam, czyli sztuczny słodzik znajdujący się we wszystkich napojach orzeźwiających - sterydy i leki hormonalne - biały cukier sprzyja rozwojowi grzyba Candida - biała mąka i drożdże, pieczywo drożdżowe najlepiej jeść na 3 dzień po wypieku, gdyż drożdże przez 2 doby są aktywne i wrogie w stosunku do flory jelitowej - piwo i wino - sery pleśniowe Nerki Mocz odpowiada(...)włókien są nasiona babki płesznik i jajowatej… Aby spotęgować czyszczące działanie błonnika do diety należy dołączyć: + inne, obfite źródła włókien tj. płatki owsiane, grube kasze, otręby pszenne, ciemne pieczywo Ważne! Zwiększanie podaży błonnika trzeba przeprowadzać stopniowo, w innym przypadku grożą bóle brzucha i wzdęcia. + orzech czarny – silne działanie odrobaczające, niszczy m.in. owsiki i glistę ludzką
NaKońcuJęzykaoliwek łyżka 1/2 puszka groszku konserwowanego 6 oliwek czarnych sól, pieprz 1/2 cukinii musztarda francuska 10 plasterków boczku surowego wędzonego 4 jajka 1/2 camemberta kiełki u mnie rzodkiewki Pieczywo nacieramy rozgniecionym czosnkiem i nakrapiamy oliwą z oliwek. Groszek rozgniatamy widelcem dodajemy pokrojone w kostkę oliwki. Doprawiamy do smaku. Boczek kroimy w plasterki i smażymy aż będzie chrupiący i mocno podpieczony(...)jajka i chwile podsmażamy aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Cukinie grillujemy lub smażymy na patelni aż się zarumieni... Gdy juz wszystko mamy przygotowane nasze wcześniej zrobione pieczywo wkładamy na dosłownie 5 min. do piekarnika az bedzie delikatnie ciepłe a zapach czosnku będzie wyczuwalny... Następnie układamy wszystko w elegancką kanapeczkę
NaKońcuJęzykadlatego przyrządzamy ją tylko z końcówek szparag, a resztę wykorzystujemy do jedzenia w całości. Zupa szparagowa charakteryzuje się ciekawym smakiem i kolorem, a spożywana w akompaniamencie grzanek z ciemnego pieczywa staje się bardzo sycącym daniem. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. OBIERANIE SZPARAG (5 min): szparagi obieramy obieraczką do warzyw, kładąc je pojedynczo(...)zupy lub podsmażyć na patelni. Ponownie stawiamy na średni gaz, ale podgrzewamy tylko do lekkiego zabulgotania i od razu wyłączamy. 7. PODANIE: zupa szparagowa smakuje wyśmienicie z grzankami z pieczywa wieloziarnistego. OM NOM NOM! Post ZUPA SZPARAGOWA – KREM/PRZECIERANA – 4,75 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenśrednich cebul, 1 litra bulionu drobiowo - wołowego (może być z kostki, choć zdecydowanie polecam domowy), 250 ml białego wytrawnego wina, 3 małych ząbków czosnku, suszonego tymianku, kilku kromek białego pieczywa, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, 100 gram miękkiego żółtego sera (np. gouda), odrobiny parmezanu, 1 łyżki octu balsamicznego, sosu Worcesterchire (opcjonalnie). Przygotowanie zupy rozpocząłem od obrania cebuli i pokrojenia(...)tymianku. Po kolejnych 3 minutach dodałem 1 litr bulionu drobiowo - wołowego. Całość zagotowałem i gotowałem na małym ogniu przez około 10 minut. W tosterze zrobiłem grzanki z białego pieczywa, dość mocno je przyrumieniając (można zrobić je także na patelni, obsmażając kromki chleba z obu stron na lekko brązowy kolor - bez użycia tłuszczu). Przygotowałem miseczki, nadające się do zapiekania
Wyprawy kulinarneWrócisz nie raz do tego przepisu ;-) Bułeczki przygotowujemy z mąki pszennej o zawartości białka minimum 10g, np. mąką Babuni, jak i płatków owsianych najlepiej użyć błyskawicznych, nie będą obciążały pieczywa. Składniki na zaczyn: - 1/4 drożdży świeżych - 1/2 szklanki mąki - 1/2 łyżeczki cukru - 1/4 łyżeczki soli - 1/3 szklanki ciepłej wody Składniki wymieszaj i odstaw na godzinę. Składniki na ciasto główne
SMYKWKUCHNIpierwszy wzięłam udział w akcji ”Wypiekanie na śniadanie” . Tym razem autorki zaproponowały chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi według Hamelmana. Chlebek okazał się pyszną mieszanką wytrawno- słodkiego pieczywa. Jeszcze chrupiącym zajadałam się z wędliną i aromatycznym serem, mój M zjadł jedną kromkę na próbę i od razu siegnął po następną, dzieci spałaszowały go z nutellą na śniadanie, starsza córka poprosiła(...)Wszyscy zajadali się „suchym” chlebem i wgryzali się w oryginalny i intrygujący smak. Podejrzewam, że wizualnie chlebek powinien wyglądać trochę inaczej. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu pieczywa, dlatego jestem bardzej niz zadowolona z efektu. Powiem wam, że najbezpieczej czuję się w foremkowych chlebkach. Nie ma stresu, że ciasto się rozjedzie na boki, a zamiast wysokiego chlebka wyjdzie
Mia Cucina Sofieta