pieczony burak - 594 przepisów (strona:20/40)

30 przepisów na listopad 135

pesto Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Surówka z dyni z rukolą i orzechami Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym

Moja smaczna kuchnia
Pieczone warzywa z ziołami - pyszne 185

seler, pietruszkę i buraki. Pycha. Pewnego dnia zamarzyło mi się to danie i użyłam tych warzyw, które miałam akurat w lodówce. Nie miałam buraków ale dodałam zamiast nich dynię i wyszło równie smacznie. Spróbujcie :) Pieczone warzywa z ziołami - pyszne Składniki: 5 ziemniaków seler 4 marchewki 1/4 małej dyni główka czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła papryka ostra zioła

Pyza i Surówka
Brownie z buraczkami 117

dodając połamaną czekoladę, kakao i cukier. Masę lekko ostudzić a następnie ciągle mieszając trzepaczką dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać przesianą mąkę i buraki. Dobrze wymieszać. 3. Wylać do formy 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 min.Smacznego Źródło: http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=5909Post Brownie z buraczkami pojawił się poraz pierwszy

UgotujmyTo.pl
Golonka delikatna i rozpływająca się w ustach 295

oskrobać i przekroić na pół, fasolę umyć i odciąć końcówki. wszystkie warzywa obgotować w osolonej wodzie na pół miękko, odcedzić. Ja miałam jeszcze buraki żółte, które zaskoczyły mnie swoim cudnym smakiem. mogę je jeść zamiast ziemniaków. Pieczenie golonki : Obgotowaną golonkę wyciągnąć z wywaru, skórę ponacinać tworząc tworząc kratę. Marynatę dokładnie wetrzeć w golonkę powciskać w naciętą skórę golonki. Włożyć golonkę(...)piec godzinę i 15 minut. Golonka musi być mocno przypieczona, jeśli golonka ciągle będzie biała przedłużyć czas pieczenia i zwiększyć temperaturę do 220 C Podczas pieczenia czasami trzeba dolać wywar od gotowania golonki. Zawsze musi być sos w brytfannie. Ważne – 30 minut przed końcem pieczenia włożyć na raszki naokoło pieczeni. Golonka jest pyszna, polecam

Kuchnia Pokoleń
Dietetycznie: barszcz ukraiński. 199

przez 2h. Następnie gotujemy do miękkości w tej samej wodzie z sosatkie obranego czosnku i listków laurowych. Jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy wody. Buraki myjemy, osuszamy. Każdy oddzielnie zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200st (ok 1h). Obieramy, ścireamu na tarce na dużych oczkach. Kurczaka myjemy i obieramy ze skóry, odkrawamy(...)pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora, kapustę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Następnie zagotowujemy zupę i dodajemy fasolę wraz z wywarem, a następnie po 5 min buraki, natkę oraz przecier. Jeszcze raz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z kleksem z jogurtu naturalnego, posypaną posiekaną natką

Brzuszki Łakomczuszki
Buraczane mufinki na Dzień Mamy 138

robisz to po raz pierwszy! (a więc zakalec i Armaggedon pewne) - a jak się nie uda? (ton ponurej pewności) - za godzinę goście przychodzą, a Ty będziesz jeszcze ciasto piekła (bo się jeszcze poparzą przy jedzeniu ciepłego). Na szczęscie tylko w kuchni wychodzi jej sceptycyzm, we wszystkich innych sferach życia czuję jej niesamowite wsparcie. Pamiętam jak byłam mała pojechałyśmy do sanatorium(...)trzeba! Do przygotowania 20 muffinek potrzebujemy: - 1 i 1/3 szklanki mąki - 1 szklanka soku z buraków (do kupienia  tutaj ) - ok 200g ugotowanych/pieczonych buraków (zblendujcie) - 1/3 szklanki oleju - 1/3 szklanki cukru pudru - 1 proszek do pieczenia - 1 jajko Do przygotowania kremu potrzebujemy: (możecie zrobić go wcześniej, przechowujcie go w lodówce 2-3 dni, ale wyjmijcie ok. 30 minut przed ozdabianiem

Szybko Tanio Smacznie
Makaron w pure z pieczonych młodych buraczków 113

Oryginalny makaron na lato. Pure z pieczonych buraczków podsmażone z czosnkiem i cebulką na oliwie z oliwek, posypane świeżym tymiankiem pachnie niebiańsko i pobudza wszystkie i zmysły. Dodatek chrupiących orzeszków pinii i mozzarelli jest dopełnieniem makaronu. Składniki  (2 porcje): 160 g makaronu Fettuccine  z pszenicy durum 2 małe buraki 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku(...)posypania Przygotowanie  (15 minut bez pieczenia): - przekrojone na pół młode buraczki pieczemy w piekarniku w 150 stopniach ok 1,5 godziny lub do uzyskania miękkości - gotujemy makaron z godnie z opisem na opakowaniu . W czasie gotowania się makaronu: - upieczone buraki miksujemy na gładką masę z 3 łyżkami oliwy z oliwek - cebulkę i czosnek kroimy na malutką

Pora na pora i pomidora
Zakwas buraczany 332

zwykłej    1 łyżeczka cukru    2 kromki chleba pieczonego na zakwasie żytnim lub razowym     duży słój     gaza do przykrycia     gorąca wodaPrzyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl1. Umyte i obrane buraki kroimy w plasterki, czosnek obieramy i również siekamy w plasterki. Do dużego słoja wkładamy pokrojone

Apetyczna babeczka
Warzywo - Dominika Wójciak i KONKURS!! 140

kilku do kilkunastu przepisów na konkretne warzywo! Dominika kulinarną podróż rozpoczyna od rabarbaru! Następnie przeprowadza nas przez buraka i botwinkę, bób, kapustę, ziemniaki, marchewkę, kalafiora, cukinię, fasolę, dynię, a na samym końcu znajdziemy różne ciekawe dodatki do warzyw - typu pieczona feta, sos tahini czy przepis na melasę z granatów. Ta książka to 111 warzywnych propozycji! Wydanych w pięknej książce(...)nawet słodkości! Znajdziecie przepisy na croissanty z kremem migdałowym i rabarbarem, na kokosową owsiankę z konfiturą z rabarbaru i czereśni, śniadaniowy krem z burakiem i owocami leśnymi czy przepis na wegetariańską kanapkę BLT z upieczonym burakiem! Wszystko wygląda tak cudownie apetycznie, kusi pięknymi kolorami, że ciężko się powstrzymać i nie zacząć od razu z książki gotować! Tak teraz, natychmiast

Plate of Joy
Buraczane kaszotto 134

zapobiegają nowotworom. Jednak, pomimo zalet  cukrzycy powinni na nie uważać, ich indeks glikemiczny jest wysoki (IG=64). Uwaga! Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego gotujcie je w skórce, a najlepiej pieczcie w piekarniku. Możecie również wykorzystać wywar po ich ugotowaniu, wystarczy wymieszać go z sokiem jabłkowym i przepyszny napój gotowy

Gawron w rosole
Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę 69

Przetwory z buraków to podstawa w mojej spiżarni :)  Składniki: 1 kg buraków 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Wykonanie: Buraki jednakowej wielkości wyszorować, opłukać i upiec w piekarniku aż będą miękkie ( piec około 1 godziny).  Następnie obrać ze skórki, utrzeć lub zmielić na miazgę i wymieszać z kwaskiem cytrynowym. Zagotować i gorącym przecierem napełnić słoiki do 4/5 wysokości. Zamknąć

Tradycyjna Kuchnia
Tajsko- włoski FischBurger z buraczkowymi chipsami i sosem pomidorowym! / RYBA 191

natkę z pietruszki.  Chipsy z buraczka wykonujemy w następujący sposób. Młodego buraczka kroimy na bardzo cienkie plasterki i smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku. Bułki kroimy układamy sos pomidorowy,  usmażonego łososia, chipsy z buraków i kapary. MOJE NOWE DANIE POPISOWE! INSPIRACJI CIĄG DALSZY NASTĄPI ;-))) PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU

SMYKWKUCHNI
RESTAURACJA "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW", POZNAŃ. 143

Był odpowiednio zharmonizowany, przypadł mi do gustu, choć w rzeczywistości za tatarami nie przepadam. Drugą propozycją okazał się rillette panierowany w panko z pieczonym jabłkiem i posypką z migdałów . Wyglądał naprawdę apetycznie, a ja kosztowałam buraków z kozim serem , klasycznego połączenia smaków, w bardziej finezyjnym wydaniu. Plastry buraków tak ułożono, że wyglądały jak jadalne kwiaty. Następnie na stół zawitała

W kuchni Karmel-itki
Ciasto buraczkowe 141

marchewkowe. Bardzo nam zasmakowało. Ciasto buraczkowe Składniki: 225 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 180 ml oleju 180  g brązowego cukru 3 jaja 150 g surowych startych na grubej tarce buraków sok z cytryny 75 g ziaren (sienie lniane, słonecznik) 75 g rodzynek Wykonanie: Cukier i olej(...)miksujemy, aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy buraki, sok z cytryny, rodzynki i ziarna. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem i przyprawami. Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto pieczemy w keksówce, natłuszczonej i obsypanej tartą bułką, około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kulinarne przygody Gatity
Burgery jaglane z burakami 141

Ostudzić. Buraka umyć i obrać ze skórki. Tak ja używam w swoim przepisie surowego buraka. Utrzeć na tace o dużych oczkach. Cebulę posiekać bardzo drobno. Czosnek należy przecisnąć przez praskę. natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Z masy burczano jaglanej uformuj kulki po czym je spłaszcz(...)maśle klarowanym cebulę i połowę tej masy zmiksuj przy pomocy blendera. Buraki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie odciśnij z soku. Dodaj do kaszy, dołóż przyprawy i wymieszaj całość.  Uformuj kotleciki, obtocz je w wybranej panierce i ułóż na papierze do pieczenia. Zapiekaj w piekarniku do ulubionej chrupkości, u nas to około 40 minut

ClauditteMissCooking
NAJLEPSZE MAŚLANE CIASTECZKA, SUPER KRUCHE, BEZGLUTENOWE, BEZ JAJEK 206

bezjajeczne i mogą być także bezmleczne gdy użyjemy bezmleczną margarynę. Ja piekłam je na maśle, które jest co prawda bez laktozy (bo z ukwaszonej śmietanki) ale bezmleczne nie jest. I nie wiem czy oryginał smakuje tak samo, czy u mnie sprawiło to masło z dodatkiem syropu z buraków (pewnie tak), bo smakują przecudownie. Dodatkową i bardzo istotną dla nas zaletą(...)dowolne, może być sama kukurydziana lub sama ryżowa, ja daję ich po połowie, ale piekłam już w różnych wariantach. Przepis z bloga MAG .Składniki:- 100g mąki kukurydzianej- 100g mąki ryżowej- 80g mąki z nasion amarantusa- 250g zimnego masła- 100g syropu z buraka cukrowego lub dowolnego innego syropu np.ryżowego, orkiszowego- 80g skrobi kukurydzianej-120g wiórków kokosowych- 2 łyżeczki ekstraktu

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania