pieczony burak - 594 przepisów (strona:13/40)

Ciasto buraczane z żurawiną i orzechami 146

przemycić w wypieku, który dla Was przygotowałam. Na blogu już jest jeden przepis na ciasto z dodatkiem buraków ( klik ), a dzisiaj zapraszam Was na nieco inne, ale równie pyszne. Burak nadaje wypiekowi lekko różowy kolor. Oczywiście smak warzywa nie jest zbytnio wyczuwalny a bakalie fajnie uzupełniają całość. Ciasto idealne na jesienną porę. Do konsumpcji z dużym kubkiem ulubionej kawy(...)buraków, startych na drobnych oczkach Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając wlewamy olej a następnie partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Następnie dodajemy buraki a na samym końcu żurawinę i orzechy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy aż do suchego patyczka

My simple kitchen
Wytrawna tarta z burakami, botwiną i fetą 274

brzegi, przykryj je kawałkami aluminiowej folii, lekko dociskając. W ten sposób brzegi zostają na miejscu podczas pieczenia. Nakłuj spód widelcem i podpiecz w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu (10 stopni więcej w normalnym piekarniku lub według uznania) przez 10 minut. Przygotuj nadzienie. Buraki(...)obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Skrop oliwą, posól i popieprz. Piecz w nagrzanym piekarniku jak wyżej przez 15 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodaj pokrojone łodygi bez liści. Ułóż buraki na podpieczonym spodzie na przemian z pokrojoną botwiną, fetą i porem. Posyp tymiankiem i utartym cheddarem. Całość rozmąconymi w mleku jajkami. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika

codojedzenia
ZUPA KREM Z BURAKÓW 155

Pyszna, gęsta czyli syta, o łagodnym smaku...każdemu polecam!   Składniki: kilogram buraków 3 marchwie 5 ziemniaków sól.pieprz śmietana 12 % bulion warzywny mieszanka Piekło Niebo z Ziarenkowa Wykonanie : Buraki szorujemy i gotujemy do miękkości.Kiedy ostygną obieramy kroimy na mniejsze kawałki. Do drugiego garnka wkładamy pokrojone buraki, pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki i marchew.Do garnka wlewamy tyle bulionu

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z kurczakiem, fetą, pestkami dyni i pieczonym burakiem 314

feta pestki dyni Sos: 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki miodu ząbek czosnku- przeciśnięty przez praskę szczypta soli pieprz czarny Buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy, aż będzie miękki. Najlepiej upiec kilka sztuk, w czasie pieczenia innych rzeczy- oszczędzimy wtedy trochę energii ;) Do sałatki burak powinien być zimny. Kurczaka nacieramy przyprawami i smażymy

Czerwona Porzeczka
BURACZANY KREM Z MLEKIEM KOKOSOWYM I ZIOŁOWYMI GRZANKAMI 145

cukru posiekany koperek   dodatkowo : ziołowe grzanki (kupione tym razem) Przygotowanie:  Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraki wyszorować, nie obierać i zawinąć w folię aluminiową. Piec przez 45 - 50 minut.  Upieczone buraki rozwinąć z folii, przestudzić. Zetrzeć na tarce na oczkach. Bulion zagotować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz oraz starte buraki. Gotować całość

Walijskie Pichcenie
Wyjątkowa tarta z burakami i camembertem 135

solą, pieprzem i tymiankiem, dodajemy też po jednym plasterku czosnku. Dokładnie zawijamy folię i pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia może się zmienić w zależności od wielkości buraków. Ważne żeby były miękkie. Po wyjęciu ich z piekarnika odstawiamy je do przestudzenia. Następnie obieramy je ze skórki (powinno się ją łatwo zdejmować palcami) a następnie(...)soli, pieprzu i tymianku. Ostrożnie mieszamy. W międzyczasie płat ciasta francuskiego rozkładamy na dużej blaszce. Wkładamy do piekarnika (ok. 180 stopni) i pieczemy przez 15 minut, by się lekko zarumieniło i urosło. Następnie wykładamy na nie plastry buraka i układamy camembert pokrojony w paski. Ponownie wkładamy do piekarnika. Tym razem tylko na kilka chwil, tak by ser się rozpuścił. Przed

Okolice Palnika
Zapiekanka warzywna z serem feta 151

Pieczone warzywa smakują wyśmienicie same, jako danie wegetariańskie, ale stanowią też idealny dodatek do mięs czy ryb. Podczas pieczenia wysoka temperatura wydobywa z warzyw całą słodycz, intensywny smak i aromat. Jeśli lubicie dania, które robią się same (no może prawie same) to zapiekanka warzywna to idealna propozycja. Ser feta możecie też zastąpić tofu. Do zapiekanki możecie podać dip jogurtowy(...)łyżki oliwy sól pieprz szczypiorek 200 g sera feta Przygotowanie: Bataty, ziemniaki i buraka obieramy i kroimy w 2-centymetrową kostkę. Cebulę kroimy na ósemki. Czosnek rozdzielamy na ząbki, nie obieramy. Wszystkie warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy oliwę i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy czarnym pieprzem. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180-200 stopni. Warzywa powinny być upieczone

Smakowity Blog Kulinarny
Kluski ziemniaczano-serowe 357

polecam je też. Inne przepisy na kluski: Szare kluski z zasmażaną kapustą kiszoną Kluski kładzione Jak zrobić kluski śląskie Kluski z kaszy kuskus Kluski z sałaty i buraka 30 dag ziemniaków pieczonych z rozmarynem 150 g serka kanapkowego 1 jajko 5 czubatych łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Pieczone ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia przekładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Retrowarzywa 132

Retrowarzywach znajdziecie m.in. zupę z czosnku i pasternaku, chłodnik z jarmużem i miętą oraz liśćmi buraka i czarnuszką, golonkę z jarmużową kiszoną kapustą i jabłkami, pieczony schab nadziewany skorzonerą, sajgonki z burakiem i łososiem, sushi z marynowaną brukwią, keks rabarbarowy z suszoną żurawiną i jagodami goji oraz… sernik z topinamburem i kasztanami. Prze-szał! Wyobrażacie sobie te wszystkie

GRUBY WAŁEK
CIASTECZKA BURACZANE Z ZIARNAMI, NA MĄCE JAGLANEJ 202

więc te ciasteczka bardzo do nas przemawiają... Wam również polecam bo są przepyszne i bardzo zdrowe. Buraki są w nich tak naprawdę niewyczuwalne, a zawsze to kolejna porcja warzyw w naszym menu. Idealne na drugie śniadanko lub na podwieczorek. U nas były pieczone już dwa razy, wszystkim bardzo smakowały. Za drugim razem dodałam do nich jeszcze orzechy laskowe(...)zmiksować, użyłam do tego blender ręczny. Do miski z burakami dodać pozostałe produkty i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Mąkę jaglaną dosypujemy stopniowo, ja piekłam je dwa razy i za każdym razem buraki miały różną gęstość, za pierwszym razem dosypałam dodatkowo 1 łyżkę otrębów i 1 płatków owsianych. Drugie buraki były mniej wodniste i wystarczyło 10 łyżek mąki z kaszy

Smaczne Zdrowe
CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI (REWELACYJNE) 230

uroczy?  Dzięki, Mamo :* SKŁADNIKI: 220 g ugotowanych buraków (około 1,5 buraka) 100 ml oleju (0,5 szkl.) 200 g gęstego jogurtu naturalnego (niepełna szklanka) 250 g mąki pszennej (1,47 szkl.) 120 g brązowego cukru (0,55 szkl.) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g czekolady (np. pół na pół gorzkiej i mlecznej / ja dałam mleczną) 1 łyżeczka(...)żelatyny 2-3 łyżeczki gorącej wody WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Dno torownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj cienko olejem. Boków nie smaruj. Ugotowane buraki zmiksuj, zblenduj lub ugnieć na puree. Przełóż je do miski i dodaj do nich wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj całość łyżką (najlepiej drewnianą) na gładką masę

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto z cukinią i natką pietruszki 162

Piekłam już ciasto z burakami, a teraz spróbowałam z cukinią i pietruszki listkami. Kilka osób nim go poczęstowałam i zagadkę im dałam. Z czego ciasto przygotowałam i co oprócz podstawowych składników dodałam? Tylko cytrynę podali bo ją mocno wyczuwali, a gdy słonecznik, natkę pietruszki i cukinię wymieniałam to na ich twarzach zdziwienie widziałam. Ciastem powoli się delektowali, smakowali i zachwycali(...)łyżeczki soli, 4 jajka,  125 g pestek słonecznika, 200 g cukru, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 1 cytryna, 100 g mąki pszennej, 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 garść drobno posiekanej natki pietruszki, ponadto: cukier puder do posypania ciasta, tłuszcz do formy, papier do pieczenia.  Przygotowanie: Młode cukinie myjemy, odcinamy końce i trzemy razem ze skórką

Moniki Smakołyki
Detoks - dzień 7 851

źle... Cały dzień jestem głodna, momentami jest mi słabo a momentami niedobrze. Odczuwam osłabienie mięśni i bóle stawów. Nic mi się nie chce i nie mogę patrzeć na buraki... Albo jest to element kryzysu ozdrowieńczego, albo powinnam kończyć dietę. Próbowałam się dzisiaj czegoś więcej dowiedzieć na ten temat, ale właściwie nadal nie wiem nic. Dr Dąbrowska mówi, że kryzysy podczas(...)może wydawać się egzotyczne, ale jest super:) jakby dodać do tego jeszcze odorbinę koziego sera...mmmm ;) - grapefruit Obiad: - duszone warzywa (brokuł, czosnek, papryka czerwona) - pomidor - jabłko Kolacja: - pieczone warzywa (seler, pietruszka, burak) - czipsy jabłkowe

pyszne zdrowości
Buraczane carpaccio 96

cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Do połowy dressingu wrzucamy plasterki buraków i na godzinę wstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, a buraki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy przez 40 minut (uważając, żeby się nie przypaliły). Po upieczeniu buraki studzimy, wrzucamy na chwilę do reszty zalewy i wyjmujemy odsączając z nadmiaru dressingu. Na półmisek wykładamy

Kulinarny Pamiętnik
Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry 151

mięsa z kością (u mnie kości schabowe) 2 litry zimnej wody 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziarenek nasion kolendry 3 marchewki 2 buraki 1 korzeń pietruszki 250 gr puree z pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni 1/4 korzenia selera 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym 1 łyżeczka mielonego kminku(...)mięsa z kością (u mnie kości schabowe) 2 litry zimnej wody 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziarenek nasion kolendry 3 marchewki 2 buraki 1 korzeń pietruszki 250 gr puree z pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni 1/4 korzenia selera 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym 1 łyżeczka mielonego kminku

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania