pieczony burak - 594 przepisów (strona:14/40)

Krem z pieczonego buraka na soku jabłkowym 114

bulionu warzywnego 50 ml śmietanki 30% lub jogurtu naturalnego sól i pieprz sok z 1/4 limonki do podania: kleks z jogurtu naturalnego, ulubione pieczywo, ser pleśniowy Buraki owijamy folia i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Studzimy i obieramy. Kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie, soku jabłkowym i soku buraczkowo-jabłkowym przez 10 minut. Doprawiamy

Mango Papaja
Mini tarty z konfiturą z buraka i czerwonej cebuli zapiekane pod kołderką z koziego sera 137

pieprzMasa z koziego sera:110 g koziego serka twarogowego (wykorzystałam kozią roladkę Merci Chef)1 jajko2 łyżki gęstej śmietany 18%szczypta tartej gałki muszkatołowejlistki świeżego tymiankuPrzygotowanie:Buraka myjemy dokładnie, owijamy folią aluminiową i pieczemy 50 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni C. Upieczonego buraka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na łyżce masła na patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulę

Smakowity Blog Kulinarny
Surówka z czerwonych buraczków do obiadu 157

minut - duże Buraczki można też przygotować w: - szybkowarze - czas gotowania skróci się wówczas do 15-25 minut - lub piekarniku (przed pieczeniem każdy buraczek zawijamy w folię aluminiową) - pieczemy w zależności od wielkości buraków od 60 do 90 minut w temperaturze 180-190 stopni Ugotowane buraki ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę bardzo drobno posiekać i dodać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tatar z kaszy gryczanej i karmelizowanych buraków, truskawki, mozzarella di bufala 170

mozzarelle  di bufala porwane na mniejsze kawałki, Do przybrania: jadalne kwiaty i/lub zioła, listki nasturcji lub rukoli, ocet balsamiczny, kilka plastrów buraka. Przygotowanie:  Buraki wyszorować, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową, piec 40 minut w temperaturze 220 stopni. Przestudzić, obrać, odciąć kilka plastrów buraka do przybrania, resztę pokroić w drobną kostkę wielkości ziaren kaszy. Kaszę wypłukać w ciepłej wodzie

SzczyptaSmaQ
Buraczano-szpinakowe placuszki/pierś z kurczaka 201

zamiennik dodatku do dania obiadowego. Ale nie tylko - idealne nadają się na przekąskę, z dobrze dobranym sosem czy samym jogurtem, doskonałe na wynos i prosto z pieca! Dzisiejsze połączenie wyrosło z miłości do buraka. Pięknego, okrągłego, słodkiego warzywa, które uwielbiam zajadać zawsze i wszędzie! Mam nadzieję, że nowa odsłona przypadnie Wam do gustu i również na waszych stołach będzie częściej(...)kurczaka/jogurt z wasabi Na dwie porcje: Placuszki buraczane:  - 4 duże buraki - 2 jaja - 3 czubate łyżki mąki żytniej razowej (jeśli nie macie może być pszenna) - garść świeżego szpinaku - pół świeżej papryczki chili - duży ząbek czosnku - oliwa z oliwek - pieprz świeżo mielony + papier do pieczenia  Jogurt z wasabi - 100g jogurtu naturalnego - łyżeczka pasty wasabi - sok z połowy cytryny

Sajkofanka smaku
Ciasto czekoladowe z buraczkami 154

oleju, 5 jajek, 270 g mąki, 370 g cukru, 100 g kakao, 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, sól, Wykonanie; Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Przygotowujemy formę.Ugotowane buraki miksujemy z olejem. Jajka ubijamy.Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy cukier waniliowy, cukier, sól.Następnie dodajemy porcjami jajka. Mieszamy.Na koniec dodajemy buraczany

Anioły w kuchni
Ciasto z buraczkami i kremem czekoladowym (buraczany murzynek) 86

szklanki) 30g kakao 3 duże jajka szklanka brązowego cukru (200g) pół szklanki śmietany 18% (125ml) 80ml oleju roślinnego (ok. 1/3 szklanki) 2 szklanki buraków startych na drobnej tarce (300g) łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka przyprawy do pierników łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na polewę: 125g gorzkiej czekolady 90ml śmietany 18% (ok. 1/3 szklanki) pół łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie(...)musi stać się jednolita. Cały czas miksując powoli wsypuj składniki suche, a na sam koniec (już ręcznie) dodaj surowe utarte na grubej tarce buraki. Przełóż ciasto do tortownicy (średnica 23-24cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 70minut (aż wykałaczka wbita w ciasto będzie sucha).  Wykonanie polewy: Rozpuść czekoladę wraz ze śmietaną i ekstraktem waniliowym. na parze

Mania Wypiekania
Burgery z buraków z kaszą jaglaną oraz salą paprykowo - pomidorową. 139

jaglana, a to w połączeniu z salą z pomidorów i pieczonej papryki Nic tylko zrobić i zajadać.   SKŁADNIKI : (porcja na burgery z buraków ok 9 szt) bułki razowe, grahamki duże 2 duże świeże buraki  1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 jajko  1 pęczek natki pietruszki  1 małą cebulę  1 ząbek czosnku(...)doprawiamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę, aby smaki się połączyły. BURGERY Obrane buraki trzemy na tarce na grubych oczkach, gotujemy kaszę (według przepisu na opakowaniu). Łączymy wszystkie ze sobą składniki, doprawiamy. Formujemy kotlety o szerokości ok7-8 cm grubości ok 1 cm.   Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni po 20 minut z każdej strony. Gdy już

Basia w kuchni
Sałatka z karmelizowanym burakiem i bryndzą 166

parze z innym serem i też będzie dobrze. Wszak o dobrą bryndzę tutaj trudno, a to co dorwałam w supermarkecie, po... Sałatka z karmelizowanym burakiem i bryndzą is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Sałatka - szpinak i buraczki w sosie musztardowo-miodowym 182

szpinaku 4 średniej wielkości buraki 100 g sera koziego (pleśniowego) sól, pieprz sos 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardowy francuskiej 1 łyżeczka miodu Buraki umyć, odciąć końcówki i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec pod przykryciem około 1 godzinę w 180°C (aż buraki będą miękkie). Upieczone buraki ostudzić, obrać ze skórki. Szpinak umyć, osuszyć. Na brzegu talerza ułożyć

Ugotować
Doniczka i zioła to zupa wesoła - podsumowanie akcji 190

świeżych ziół. Ale mimo to, do akcji i tak powrócę :) Dziękuję tym, które z Was wzięły udział w akcji :) Poniżej lista zgłoszonych przepisów. Smacznego! Na www.durszlak.pl Niezwykły rosół z pieczonego drobiu autorka:  MAgda  | blog:  Silver Teaspoon Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki autorka:  Katarzynka  | blog:  Szczęśliwa kuchnia Żurek z białą kiełbasą(...)Zupa klopsikowa Zupa rybna Żurek z białą kiełbasą i jajkiem Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki Barszcz czerwony na sposób azjatycki Zupa fasolowa z burakiem Grochówka Niezwykły rosół z pieczonego drobiu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Wędzona pierś z gęsi z purée z buraka z dodatkiem musu ze śliwek kalifornijskich 125

gęsi 1 burak 1 pomarańcza 1 gałązka rozmarynu 1 cm korzeń imbiru 1 gwiazdka anyżu 50 g śliwek kalifornijskich 100 ml czerwonego wytrawnego wina Wykonanie:Buraka zawinąć w folię aluminiową i piec przez 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Z pomarańczy wycisnąć sok, a następnie zagotować go z gałązką rozmarynu i zredukować. Buraka obrać, wykroić kuleczki za pomocą

Pasja Smaku
Pulpety z migdałami i pesto bazyliowym w sosie, podawane z pieczonymi ziemniaczkami faszerowanymi burakiem z kapustą 138

formy do pieczenia.  Ziemniaki skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 1 - 1,15 h. Nie podgotowujemy wcześniej ziemniaków, ponieważ burak po usmażeniu będzie dość twardy i podczas pieczenia stanie się mięciutki razem z ziemniakiem.  pulpety w misce łączymy mięso, sprasowany czosnek, posiekany drobno szczypiorek i por, następnie dodajemy, jajko, zblendowane

Niezły Młynek
Korzenne ciasto z selerem i jabłkami 137

Piekłam różne ciasta: z marchewki, buraków, fasoli (akurat to było glutem straszliwym, nigdy więcej przepisów z blogów;-), a tym razem osiągnęłam mistrzostwo (nie, nie jestem skromna) mianowicie z selerem. Moja rodzinka bawiła się w konkurs: poznaj Stachu po zapachu, padało że kasza w tym jest, ryż, itd. ale nikt a nikt nie zgadł że seler, który dał o dziwo bardzo(...)rodzynek 250 g startego na grubych oczkach selera (2 średnie selery) 2 średniej wielkości jabłka starte na tarce o grubych oczkach 200-250 ml oleju roślinnego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu łyżeczka goździków (w proszku, ja zmiażdżyłam swoje w moździerzu) 1 dojrzały banan zblendowany na papkę Przygotowanie: Wielkiej filozofii tu nie ma: połączyć wszystkie składniki, można mikserem

greenscarf
Jak zrobić gładki hummus 182

kumin, zatar, sumak, chili, pieprz, słodka papryka, oregano, posiekana pietruszka lub kolendra, prażone ziarna, awokado, suszone pomidory. Żeby zrobić wersję "lżejszą" można hummus zmiksować z pieczonymi lub gotowanymi warzywami (dynią, burakiem, marchewką, pomidorami...). Za jednym razem można przygotować kilkudniowy zapas domowej, aromatycznej i sycącej pasty, którą można przechowywać do 5 dni w lodówce.  Czas przygotowania: 10 minut(...)bardzo gładka. Hummus odstawić do całkowitego wystygnięcia.  Przełożyć na talerz lub do miseczki, polać oliwą, posypać pieprzem cayenne i pietruszką. Podawać z ulubionym pieczywem, surowymi lub pieczonymi warzywami. Pozostałą część przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania