pieczony burak - 594 przepisów (strona:25/40)

Ciasto marchewkowe 555

marchwi jest najwyższa ze znanych nam warzyw ( oprócz oczywiście buraków cukrowych) , stosowano ją do wzbogacenia smaku deserów. Prawdziwy renesans na ciasto marchewkowe w Wielkiej Brytanii nastapił w czasie drugiej wojny światowej, natomiast w latach 60 ubiegłego wieku dotarło do USA, gdzie stał sie jednym z najpopularniejszych deserów . Marchew miękknie podczas pieczenia, dając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Po prostu

Smaki Edyty
Pyszny roślinny pasztet z suszoną śliwką. Tradycyjny zestaw obiadowy 236

konieczne. Pasztet ma delikatną, wilgotną konsystencję, a łódeczki ziemniaczane są cudownie chrupiące.  Pieczone ziemniaki: kilka średnich ziemniaków łyżka oliwy ulubiona mieszanka przypraw do ziemniaków: kminek, kolendra, tymianek, kurkuma, słodka papryka, sól i pieprz Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ziemniaki obierz i pokrój w łódeczki, a następnie ułóż na blasze. Oliwę wlej do małej(...)ziemniaczanych łódeczkach. Wstaw do piekarnika na ok. 1 godz. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ziemniaki upiec razem z pasztetem i wyjąć je trochę wcześniej.  Buraczki: 3 średnie buraki 1 mała czerwona cebula 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny łyżka syropu klonowego sól, pieprz Buraki dokładnie opłucz, nie obieraj. W całości wrzuć do garnka, zalej wrzątkiem

Roślinna - blog wegański
Pieczonki 410

garnka, dokładnie je ugniatamy. Na wierzch kładziemy jeszcze odrobinę smalcu, przykrywamy pieczonki liściem białej kapusty,  dokręcamy wieko garnka i pieczemy na ognisku.Jeśli nie macie liści kapusty to przykryjcie pieczonki folią aluminiową lub papierem do pieczenia.Trudno określić czas pieczenia. Wszystko zależy od rodzaju i wielkości garnka, odmiany ziemniaków, wielkości ogniska. Kilka wskazówek:najpierw rozpalamy małe ognisko, następnie gdy drewno dobrze(...)każdej strony był równomiernie ogrzewanypieczonki można sprawdzić po około 30 minutach pieczenia na średnim ogniu - ostrożnie wyciągamy garnek z ognia, odkręcamy pokrywkę i sprawdzamy widelcem czy ziemniaki już są miękkie i czy się nie przypalają na brzegach garnkajeśli już są gotowe (cudownie pachnie w całej okolicy pieczonymi ziemniakami, boczkiem i kiełbaską!) zamykamy pokrywkę i turlamy garnek po trawie - soki

W kuchni Katie
Wołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym 193

pieczenia wyjąć patelnię i dołożyć warzywa: - ćwiartki obranych i opłukanych ziemniaków (osuszonych papierowym ręcznikiem), - połówki koktajlowych pomidorków, - kawałki pora, - ząbki czosnku, - połówki pieczarek.  Warzywa przesmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju, posolić lekko i posypać grubo zmielonym pieprzem. Mięso posolić. Patelnię wstawić do piekarnika i upiec wszystko razem do miękkości mięsa i lekkiego zrumienienia warzyw. Buraczki zasmażane: 1 kg buraków, najlepiej(...)kilkanaście minut. Upieczone mięso oddzielić od kostki. Przełożyć na talerze wraz z warzywami. Podawać z buraczkami zasmażanymi i sosem koperkowym. Mięso upieczone w taki sposób zachowuje wszelkie walory pieczeni, a jednocześnie nie jest suche. Warzywa podczas pieczenia zyskują doskonałego smaku, są z wierzchu delikatnie przypieczone, a w środku idealnie miękkie. Dlaczego patelnia Woll Saphir Lite? Jest wygodna w użyciu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z rukolą, gruszką, burakami, awokado i miętą 162

Sałatka z rukolą, gruszką, burakami, awokado i miętą Składniki: -  mix sałat; u mnie: lodowa,                          - ½ łyżeczki mięty    masłowa, szpinak, rukola(...)ocet balsamiczny - 1 słodka gruszka (np. konferencja) - 2 łodygi selera naciowego - kawałek awokado - 1 łyżeczka pestek dyni * Sposób pieczenia buraczków znajdziecie  TUTAJ Wykonanie: - Sałaty umyć, osączyć,  porwać na kawałki i przełożyć do miski - Buraczki i gruszki obrać, posiekać w kostkę - Ogórka i seler posiekać w plasterki - Awokado pokroić w paski - Do sałat dodać pozostałe warzywa i gruszkę - Doprawić

Wegańska kuchnia orientalna
Pizza z botwinką i serem kozim 195

Tak mi się zamarzyła taka pizza z botwinką już kilka dni wcześniej i zaraz jak zakupiłam ser kozi pizza poszła pod nóż a dokładniej na kamień

Moje Małe Czarowanie
ŻEBERKA PIECZONE W SOSIE SŁODKO OSTRYM Z PIECZONYMI WARZYWAMI 272

gęstym słodko-ostrym sosie. Zioła, imbir, czosnek, miód, ostra musztarda i wędzona papryka dały wyśmienity smak. Dodanie sosu sojowego i angielskiego pieprzowego worcester dopełniły całości. Do żeberek postanowiłam podać pieczone warzywa. Miękkie mięso, pyszny sos i warzywa! Polecam! Składniki: 1 kg.żeberek wieprzowych Składniki na marynatę: około pół szklanki oleju ( ja użyłam rzepakowego tłoczonego na zimno) 4 łyżki sosu(...)świeże gałązki rozmarynu i oregano łyżeczka ostrej wędzonej papryki łyżeczka zmielonego kminku sól świeżo zmielony czarny pieprz Warzywa: 3 szt. cebuli 4 szt. marchewek 2 szt. pietruszki 6 szt. buraków  zioła prowansalskie sól pieprz sos worcester łyżka miodu (opcjonalnie) Żeberka umyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Do miseczki kolejno dodawałam: olej, sos sojowy, ocet balsamiczny, sos worcester,  starte

potrawyregionalne
Kasza jaglana z adzuki + roszponka z burakami i oliwkami 172

Kasza jaglana z adzuki +  roszponka z burakami i oliwkami Składniki: - 100g kaszy jaglanej                                     - sól himalajska - 2 łyżki ugotowanej fasolki adzuki(...)100g roszponki - 2 upieczone buraczki - kilka zielonych oliwek - 1 łyżeczka oliwy - 1 łyżeczka octu balsamicznego * fasolkę adzuki można zastąpić ciecierzycą lub soczewicą Wykonanie: - Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 0 C przez około godzinę (widelcem sprawdzić, czy są już miękkie) - Warto upiec większą porcję buraczków za jednym razem i wykorzystywać je przez kilka kolejnych

Wegańska kuchnia orientalna
Ciasto marchewkowe z jabłkiem 427

średniowieczu. Biorąc pod uwagę fakt, że cukier był wówczas towarem drogim i trudno dostępnym, a zawartość cukru w marchewce jest znacznie wyższa niż w jakimkolwiek innym warzywie (poza burakiem cukrowym), stosowano ją, by wzbogacić smak deserów.  Ciasto marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej jako konsekwencja racjonowania żywności. W latach sześćdziesiątych moda na ciasto(...)ciasto. Dodajemy migdały, marchew i jabłka. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Tortownicę (mniej więcej 24 cm średnicy) smarujemy tłuszczem i wlewamy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 90 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze kilka minut, po czym wyjmujemy i pozwalamy ostygnąć pod ściereczką. Wyjmujemy z formy, oprószamy cukrem pudrem. Opcjonalna polewa:  Czubata łyżka cukru pudru

Gotuj z Rumcajsem
Barszcz wigilijny 467

Barszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł bardzo(...)czosnku1 - 2 liście laurowe2 - 3 ziarenka ziela angielskiego6 - 8 ziarenek pieprzu100 g suszonych grzybów1 łyżeczka majerankuszczypta cukrusok z cytrynysól. pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Warzywa (marchew, pietruszkę, selera, pora, buraki) myjemy, obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody. Dodajemy opieczoną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, odrobinę soli. Na małym ogniu gotujemy wywar, do czasu

W kuchni Katie
Sokowirówka, czy warto? 166

wycisnęłam przez nią kilka kilogramów buraków i kilkanaście  kilogramów marchewki nie zabarwił się, a przecież jest biały :) Czy zmieści się w szafce? Nie wiem, u mnie stoi na blacie, bo używam jej codziennie i często części suszą się  na suszarce, a korpus stoi gdzieś z boku. Pulpę tez można wykorzystać przy pieczeniu ciast, przygotowywaniu sosu warzywnego, a jeśli

Blondynka Gotuje
ODŚWIĘTNE BURACZKI Z MIODEM I PŁATKAMI CHRZANU 156

chrzanu szczypta cynamonu sól morska ********************************************* Umyte buraki zalać dużą ilością wrzącej wody i gotować , aż będą miękkie.Odlać , przelać zimną wodą , obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w słupki.Na patelni topimy masło z MIODEM ,wrzucamy BURACZKI ,skrapiamy cytryną ,oprószyć lekko cynamonem i solą morską.Przesmażyć , potrząsając patelnią.Podajemy do zrazów ,pieczenia, dekorujemy świeżym chrzanem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka z pęczaku z pieczonym buraczkiem 216

tylko mi buraki i ich smak, kojarzą się ze Świętami... Składniki: 200 g kaszy pęczak 3 buraczki czerwone ( średniej wielkości ) 5-6 ogórków kiszonych 1 cebula pęczek koperku 150 g jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Buraczki umyć i osuszyć. Owinąć każdy buraczek w papier do pieczenia i ułożyć na blasze. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury(...)przez około 1,5 godziny. Ja buraczki piekę zazwyczaj przy okazji pieczenia czegoś więcej. Upieczone buraczki pozostawić do ostygnięcia. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, wg zaleceń na opakowaniu. Ugotowaną kaszę przelać zimną wodą, pozostawić aż ocieknie z wody i wystygnie. Ogórki kiszone, cebulę oraz pieczone buraczki pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Kaszę wymieszać z koperkiem i warzywami

kolorowotorcikowo
Chrupki chlebek buraczano-marchewkowy 181

mnie ok. 1,5 kg buraków i 6 marchewek) 2 jajka garść pestek słonecznika 4-5 łyżek mielonego siemienia lnianego (można zastąpić kolejnym jajkiem) sól do smaku Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. 2. Pulpę warzywną wymieszać z jajkami, słonecznikiem i siemieniem lnianym. 3. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić na blasze cienką warstwę ciasta, posolić

Domowa Cookierenka Agi