Wielkanoc tuż za rogiem, pieczenie babek i mazurków rozpoczęte, a gdzie kraszanki? W wirze świątecznych przygotowań czasem można zapomnieć nawet o najważniejszym. Aż wstyd się przyznać, ale ja w tym roku praktycznie w ostatniej chwili zabrałam się za robienie kraszanek. W te święta postawiłam na naturalne barwniki, nie tylko ze względu na brak sztucznych w szafce (choć to też może(...)kurkumy; Pomarańczowy - sok z marchwi (można z kroplą octu), dynia; Czerwony – łuski czerwonej cebuli, kora dębu, kora kruszyny, szyszki olchowe, owoce czarnego bzu, suszone jagody, wywar z czerwonych buraków z kroplą octu, kwiaty hibiskusa z odrobiną soku z cytryny, wywar z krokusa; Jasno czerwony – żurawina, mrożone maliny; Różowy - sok z buraka (jeśli sok mocno rozcieńczymy wodą wyjdzie nam jasny różowy
Smiling Shrimpmiał 60,7 % koncentratu i pomidorowego oraz przeciery warzywne w różnych proporcjach z marchwi, selera, cebuli, pietruszki i papryki czerwonej oraz soki odtworzone z zagęszczonych soków z jabłek, gruszek, buraków czerwonych, przecier z czosnku, sól, zioła i przyprawy aromatyczne, wit. C. Skład bogaty, smak też. Sok Pomidor Sok 100 % Fortuna w swoim składzie ma przeciery odtworzone z zagęszczonych(...)cukier, sól, substancje zagęszczające: gumę guar i gumę ksantanową i substancję konserwującą E 223. Chcę być szczera ; ten chrzan nie przypadł mi do smaku, jest bardzo ostry wręcz piekący w smaku, choć wygląd i konsystencja są zachęcające. Może po kilku otwarciach słoiczka straci swoją nadmierną ostrość. Sałatka Szwedzka - Krakus- pasteryzowana , o masie netto 500 g. W skład sałatki
Proste Potrawyzagryzę drożdżowym makowcem mojej Babci. Oczywiście, co roku stawiam sobie nowe wyzwania: lepię pierogi, robię piernik staropolski (to już ostatni moment, żeby nastawić ciasto!) i gotuję zupy z buraków. Na szczęście Duńczycy nie są zupełnie bez serca, i przyszli mi z pomocą. Już pierwszego roku w grudniu odkryłam rzecz, która nie ma sobie równych. Jeśli nie przekonują Was wysokie(...)czasu do czasu mieszając. Gdy cukier nabierze złoto-brązowej barwy, zmniejszyć płomień i podgrzewać nadal, cały czas mieszając, aż cukier oblepi migdały. Przełożyć migdały na papier do pieczenia. Gdy ostygną, rozdzielić. Smacznego! Przepis oczywiście dodaję do akcji
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto z awokado. Było dobre, ale pamiętam, że już nigdy potem mi nie wyszło. Na szczęście sporo eksperymentowałam z innymi warzywami. Przyszedł czas na brownie z fasoli, cukinii, buraka. Burak jest upierdliwy bo wymaga ugotowania, a potem znlenderowania co kończy się (zawsze) u mnie praniem i szorowaniem kuchni. Fasola jest ciężka. Kiedyś zajadałam się nią codziennie, ale z wiekiem, moje(...)kakao i stewię. Dodajemy mleko, wanilię i dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy olej kokosowy i resztę składników. Wszystko razem blenderujemy (wraz z bananami). Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układamy orzechy i kawałki czekolady. Pieczemy 25 minut w 170C. Pod koniec pieczenia można posypać cukrem kokosowym. W czasie, gdy ciasto jest w piekarniku, 1 opakowanie borówek podgrzewamy
Fill The Bowlśrodowisko kwaśne to ulubione środowisko do rozwoju chorób, odkryto również, że komórki nowotworowe wręcz uwielbiają takie pH, zatem co jeść ? Większość warzyw i owoców ma taki odczyn (w szczególności buraki, cukinia, papryka) oraz owoce (zwłaszcza jagody, jabłka, mango, ananas) a także kasze jednak najbardziej zasadowa jest kasza jaglana, w książce znalazłam mnóstwo inspirujących przepis na jej wykorzystanie w taki sposób(...)cynamon ewentualnie cukier, jabłka układamy na kaszy na wierzch dajemy migdały lub kaszę jaglaną, posypujemy jeszcze odrobiną cynamonu, cukrem i dodajemy kawałki oleju kokosowego/ masła, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 1h w 180 stopniach
zdrowa vege kuchniażelaza. Zawiera także związek znany z właściwości przeciwnowotworowych - sulforafan. Jest niskokaloryczny, a dodatkowo pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi. W kuchni znajdzie szerokie zastosowanie - można go bowiem, smażyć, piec i gotować, a nawet spożywać na surowo. Warto jednak pamiętać, że jest wtedy ciężko strawny, dlatego ja proponuję go używać np. do koktajli! Lato się już kończy i pogoda jest ciągle(...)innymi przyprawami, np. cynamonem, goździkami czy nawet chili lub pieprzem. Warto również wzbogacać koktajle o chociaż jeden dodatek warzywny. Może to być tytułowy jarmuż, ale również szpinak, marchewka, burak, seler naciowy, ogórek, pomidor, kapusta, brokuły czy dowolne kiełki. Tak naprawdę wszystko, co nadaje się do spożywania na surowo. 2. Płynna baza Oczywistym dodatkiem rozrzedzającym koktajle jest woda. I chociaż
Ratunku obiadoliwa z przyprawami i papryką. muffinki z ulicy sezamkowej ;] to jest jedna laleczka. wystarczy wywinąć sukienkę, aby ze smutnego Kopciuszka stała się piękna królewną chleb pieczony na liściu chrzanu. kołacz cynamonowy. Kiedy przybyłam na Stary Rynek w przedpołudniowych godzinach, tętniło już tam życie. Tłumy ludzi przewijały się, budki już oblegali turyści jak i miejscowi(...)robił na scenie niezłe show. Zadawał też publiczności pytania. Za które nagradzał książkami. Najpierw ja wygrałam, następnie Kasia została obdarowana. Dodatkowo miała przyjemność kroić cebulę z samym szefem. burak gotowany z serem kozim. a oto nasz pijany "kolega", bezdomny, który nieźle rozrabiał pod sceną ;] był ubaw, oj był. smażony pstrąg. polędwiczka na sosie winno-śliwkowym Na dodatek w konkursie
W kuchni Karmel-itkiO tym, że ryby są zdrowe wie już każde dziecko.Zawiera dużo kwasów Omega-3, które działają bardzo korzystnie na nasze zdrowie. Mięso łososia można dostać
Sajkofanka smakuKiedyś nie wyobrażałam sobie obiadu bez mięsa. Najczęściej jadłam mięso drobiowe, inne było dla mnie za ciężkie. Uwielbiałam pieczonego kurczaka, filety drobiowe, gulasz, mielone... Powoli, powoli zaczynało się to zmieniać. Zaczęłam więcej czytać o tym jak zachować zdrowie i jak jedzą najdłużej i najzdrowiej żyjący ludzie na świecie (polecam przeczytanie książki "Niebieskie strefy"). Okazuje się, że ludzi "przewlekle zdrowych(...)pracę, by to zneutralizować, ulega osłabieniu. Efektem nieszczelności jelit moga być alergie, nietolerancje pokarmowe i inne choroby autoimmunologiczne; jedną z metod sprawdzenia szczelności jelit jest wypicie soku z buraka - jeśli mocz jest zabarwiony, znaczy, że Twoje jelita są w jakimś stopniu nieszczelne - zawsze myślałam, że po burkach to normalne, ale po detoksie okazuje się, że burak nie zawsze musi mocz
pyszne zdrowościktóre możecie stosować od wielkiego święta; substancje, które stanowczo odradzam. POLECAM Stewia Roślina, a więc środek pochodzenia naturalnego. Ma niski indeks glikemiczny oraz 0 kalorii. Nadaje się do pieczenia w temperaturze do 200 stopni C, jednak może negatywnie wpłynąć na konsystencję ciasta. Nie łudźcie się też, że wyrośnie Wam na niej ciasto drożdżowe. Na sklepowych półkach można(...)etykiecie określenia "nierafinowany" Nie dajcie się na to złapać, to najczęściej oszustwo - zwykły biały cukier barwiony np. karmelem. Cukier nierafinowany brązowy Produkowany najczęściej z trzciny cukrowej, czasem z buraków . Można powiedzieć, że ze względu na większą zawartość minerałów jest zdrowszy niż biały. Jedynie w teorii, w praktyce nie używamy go aż tyle, żeby odczuć jakąkolwiek różnicę. To niestety niewiele
Powiedz dietom nie