pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:173/865)

Młoda kapusta 183

pokrojony pęczek koperku. Gotować przez chwilę, po czym wyłączyć i odstawić, żeby się "przegryzła" i nabrała odpowiedniego smaku. Podawać jako dodatek do obiadu, najlepiej komponuje się z młodymi ziemniakami i pieczonym mięsem. Ja lubię też jeść ją po prostu samą. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sos tzatziki 134

ogórek, koperek i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podawać jako dodatek do mięs i warzyw grillowanych, placków ziemniaczanych oraz kebabików na patyku , pieczonymi młodymi ziemniakami

Atlas Smaków
Ośmiornica marynowana w occie 260

przechowywana nawet pół roku. Ja trzymałam słoik w lodówce, ośmiornica została zjedzona po czterech miesiącach. Była pyszna. A tutaj inne pomysły na ośmiornicę Ośmiornica duszona w porto i pieczona z ziemniakami Ośmiornica po galicyjsku Ośmiornica duszona z batatami i pomidorami Sałatka z małych ośmiorniczek Przepis znalazłam na blogu  Gotowanie jest łatwe składniki 1 ośmiornica ok 1 kg listek

Stare Gary
Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym 150

kawałki, przekładamy do gotowego sosu. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, aby smaki się przegryzły. Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym z dodatkiem ziemniaków (gotowane, pieczone, w mundurkach…), to szybki i wspaniały obiad na letnie dni… i nie tylko. Zwolenników śledzi nie trzeba do nich przekonywać, a pozostałych zachęcam. Choćby dla samej serotoniny, potocznie

mojewypiekiinietylko
Sznycelki z kurczaka w kremowym sosie chili 344

książeczce pt.: "Schnitzel" z serii "Essen&Genießen" wydawnictwa Happy Books, z której pochodzi ten przepis napisali, że do tych sznycelków bardzo pasują frytki; ja podałam je z ziemniakami z pieca - moim zadniem też bardzo pasowały

Kuchnia Prezydentowej
Placki ziemniaczane z otrębami i dipem chrzanowym 136

też skrobię ziemniaczaną, bo pewnie jej część została usunięta z odlaną wodą. Wszystkie te zabiegi sprawiły, że placki wyszły bardzo smaczne, mięsiste i pulchne. Zdecydowanie lepsze niż z ziemniaków do pieczenia, bo te też już pod tym kątem przetestowałam. Doskonałym dodatkiem do nich okazał się dip chrzanowy na bazie jogurtu.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Prosta surówka z ogórków małosolnych 151

Pyszny dodatek do pieczonych młodych ziemniaków z parówkami SKŁADNIKI:  Porcja na jedną osobę: 2 ogórki małosolne 1/2 czerwonej cebuli gałązka natki pietruszki łyżeczka oleju świeżo zmielony pieprz WYKONANIE:  Cebulę obrałam, opłukałam i pokroiłam w ćwierć plasterki. Ogórki osączyłam z sosu i również pokroiłam w ćwierć plasterki  (nie obierałam ze skóry). Natkę pietruszki opłukałam, otrzepałam z wody

Kuchenne zapiski Edyty
Jesienna surówka z czerwonej kapusty 150

solą i cukrem oraz pieprzem,skrapiamy sokiem z cytryny,dodajemy majonez oraz śmietanę, mieszamy wszytko dokładnie. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, schładzamy w lodówce. Doskonale komponuje się z ziemniakami i pieczonymi mięsami

Wanilia i Kardamon
Piccata z dorsza z kaparami 287

uważam, że świetnie do tej rzadkiej, kwaśno-słonej polewy pasuje właśnie delikatne mięso ryby. Dorsz zyskał charakteru. Podałam go z rukolą oraz ziemniaczkami hasselback (zrobiłam średniej wielkości ziemniaki, które piekły się 60 minut). Piccata z dorsza: 4 filety ze świeżej, białej ryby (ja użyłam dorsza) 2 łyżki kaparów z zalewy 3 łyżki białego, wytrawnego wina 3 łyżki soku z cytryny

Poezja smaku
[Wege grill] Grillowane warzywa z dipem z koziego sera 161

pieprzem. Przygotuj warzywa - pokrój je na kawałki, ze szparagów odłam twarde końcówki, skrop oliwą. Warzywa możesz ugrillować na grillu ogrodowym, patelni grillowej, dip pasuje też do warzyw pieczonych (np. ziemniaków). Na stół podaj warzywa oraz dip z osobnej miseczce.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco

Chilli Czosnek i Oliwa
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA ZE SZPINAKIEM I FETĄ 296

śmietance jajkami.  Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż połowę ziemniaków, na to wyłóż masę szpinakowo-serowo-jajeczną, pokrusz jeszcze trochę fety (50 g) po całości i ułóż pozostałe ziemniaki.  Zapiekankę piecz przez około 25-30 minut do zezłocenia się sera na wierzchu. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Kurczak a’ la z Mezlai 129

nakładu pracy i skomplikowanych czynności. Jeżeli czasem macie problem, co chcielibyście zjeść na obiad, a chcecie sobie coś odmienić, to jest to ciekawa opcja. Ja kurczaka podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków oraz z mizerią z ogórków. Polecam, bo przepis jest godny zainteresowania. Składniki: - duża pierś kurczaka, - szklanka rosołu, - duże opakowanie jogurtu naturalnego; - sól, czarny pieprz, kurkuma + (ewentualnie świeża mięta

dom-agi.pl
Co nieco o pieczeniu w soli- Dorada 135

porcja dla 2 osób) 2 dorady kilka kawałków suszonych pomidorów pieprz 1 kg soli Postępować jak wyżej. Piec 30-40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Podawać z pieczonymi batatami, ziemniakami lub brązowym ryżem. Smacznego

Zapiski Młodej Żony
Pieczone ziemniaczki 6014

potraktować jako zdrowszą alternatywę dla frytek. Składniki: ziemniaki przyprawa do ziemniaków olej Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki lub ćwiartki. Polewamy odrobiną oleju i posypujemy przyprawą do ziemniaków, mieszamy. Pieczemy na papierze do pieczenia w 200 C 20 min z włączonym termoobiegiem. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Gnocchi z pieczonej dyni i ziemniaków 124

sól Do podania: masło szałwiowe lub bazyliowa oliwa z oliwek do polania starty ser do posypania (parmezan, grana padano, pecorino lub inny) Przygotowane wcześniej purée z ziemniaków i pieczonej dyni ostudzić, a następnie wymieszać ze sobą. (Purée z dyni można uprzednio podsmażyć przez 20 minut na suchej patelni by odparowała część wody). Na stolnicę wysypać

Food Square