pieczone udka - 2203 przepisów (strona:31/147)

PIECZONE ZŁOTE UDKA BEZ SKÓRY 279

PIECZONE ZŁOTE UDKA BEZ SKÓRY Udka to mięso jedno z najczęściej używanych mięs w kuchni. Pieczone czy smażone smakują rewelacyjnie. Nie pogardzę tymi w sosie. Moja wersja jest bez skórki, dzięki czemu są mniej tłuste. Najpierw zamarynowane, a potem obtoczone w mące kukurydzianej i podsmażone na średnim ogniu, dzięki czemu mięso zachowało swoje soki. Następnie zostały(...)upieczone na złocisty kolor. ~~SKŁADNIKI~~ udka z kurczaka bez skóry 1 kg.  sól himalajska 3/4 łyżeczki przyprawa gyros 1 łyżka suszona natka pietruszki 1 łyżka  pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki  mielona ostra papryka 3/4 łyżeczki mąka kukurydziana 2 łyżki olej 3 łyżki masło 1 łyżka ~~METODA~~ Udka myjemy i osuszamy. Umieszczamy w woreczku. Posypujemy solą, przyprawą do gyrosa

Kuchnia Paulettes
Udka pieczone z sosem sojowym i warzywami 154

praskę czosnkiem, majerankiem i sokiem z cytryny. Zalej udka marynatą i odstaw je na minimum godzinkę. Możesz również przygotować to wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Przed pieczeniem wyjąć udka z marynaty i włożyć do naczynia żaroodpornego.  Pokroić warzywa i ułożyć je na udkach razem z natką, rozmarynem i liśćmi laurowymi. Wszystko posolić i popieprzyć, Przykryć pokrywką

The Sweet Damsel
Kurczak pieczony z wiosennymi warzywami 214

Uwielbiam dania proste - z jednego garnka czy jednej blachy :) Dzisiaj jedna z takich propozycji - podudzia kurczaka pieczone z młodymi ziemniaczkami, pomidorkami cherry i zielonymi szparagami :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 8 pałek z kurczaka 500 g malutkich młodych ziemniaczków 1 pęczek zielonych szparagów 500 g pomidorków cherry 3 łyżki oliwy z oliwek pierz, sól, słodka papryka, czosnek granulowany tymianek(...)pół godziny. Ziemniaczki szorujemy, kroimy na pół i obgotowujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzamy.  Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Pomidorki myjemy - pozostawiając na gałązkach. Udka rozkładamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na pół godziny. Po tym czasie przekręcamy je na drugą stronę, dorzucamy ziemniaczki, gałązki pomidorków i szparagi. Zmniejszamy temperaturę

Moje Kuchenne Rewelacje
Kacze udka, aromatyczne z majerankiem i czosnkiem. Soczyste z patelni. 149

Kaczkę, czy kacze udka zawsze piekłam w piekarniku. Ale ostatnio zakupiłam tylko cztery sztuki udek, więc uznałam, że przygotuję je na patelni. I był to bardzo dobry wybór. Wyszło bardzo soczyste, mięciutkie mięsko i z fajną lekko chrupiąca skórką. Polecam :) Składniki - udka z kaczki - czosnek 3 ząbki - majeranek - domowa wegeta - papryka mielona czerwona - smalec 1 łyżka Wykonanie. Udka wymoczyłam dokładnie

Kuchnia z widokiem na ogród
Udka z kurczaka pieczone w rękawie z brukselką 67

ziemniaków        Przygotowanie:       Udka umyłem, osuszyłem i natarłem solą, pieprzem i czosnkiem w proszku. Ziemniaki obrałem, pokroiłem w grubą kostkę, cebulę pokroiłem w półtalarki. Ziemniaki posypałem przyprawą do ziemniaków. Przyprawy: wymieszałem w miseczce i posypałem nimi udka. Udka włożyłem w rękaw do pieczenia, skropiłem oliwą, szczelnie zamknąłem, potrząsnąłem. Ziemniaki włożyłem do drugiego rękawa(...)ułożyłem w naczyniu żaroodpornym i zapiekałem 60 minut w 200 C / termoobieg /. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąłem rękaw, aby udka się przypiekły z wierzchu

R'n'G Kitchen
Nadziewane ćwiartki z kurczaka 158

pomysł na doskonałą alternatywę dla roladek z kurczaka. Nadziewane ćwiartki! Są super! Dosłownie - po pierwsze mięso wychodzi niesamowicie soczyste, po drugie nie rozlatuje się podczas zwijania i pieczenia, a po trzecie udka są kilka razy tańsze niż filety. :) Mięso z udek jest naszym zdaniem niedoceniane. Większość stawia na filety, bo są pozornie prostsze do obróbki. Jednak wcale nie tak łatwo(...)funkcja góra/dół. Frytki rozsypujemy na blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Kurczaka wstawiamy o półkę niżej. Frytki co jakiś czas mieszamy. Po 30 minutach pieczenia zamieniamy je miejscami z udkami i ściągamy folię, aby płyn wyparował. Pieczemy jeszcze 15 - 20 minut. Jeśli frytki będą gotowe szybciej możemy je wyjąc i przykryć, aby nie wystygły. Tak przygotowane roladki doskonale

Kuchnia od dwojga
Udka z kurczaka pieczone z ziemniakami 220

Dziś proponujemy udka z kurczaka pieczone z ziemniakami. Ziemniaczki będą się piekły wewnątrz filetów z udek.     Składniki: Ilość składników dobieramy według potrzeb -udka z kurczaka -małe ziemniaki -marchew -por -czosnek -natka pietruszki -masło -przyprawa do kurczaka -słodka papryka    Udka pozbawiamy kości. Ziemniaki obieramy. Wszystko przyprawiamy słodką papryką i przyprawą do kurczaka. Odstawiamy na czas(...)przygotowania warzyw.    Czosnek kroimy w drobniutką kostkę, marchew i pora kroimy w plasterki. Czosnek dokładnie mieszamy z masłem. Udka delikatnie rozbijamy. Na filecie rozsmarowujemy porcję masła i posypujemy natką pietruszki.    Układamy lekko ponacinany ziemniak, zwijamy fileta i spinamy.    Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy marchew i pora. Na warzywach układamy przygotowane mięso.    Wstawiamy

Maminek kulinarny
Udka ze szpinakowym ryżem 99

Składniki: 2 udka z kurczaka 100 ryżu 150 g szpinaku mrożonego w brykiecie 1 cebula 1/2 cukinii 1/2 fenkuła jarzynka, pieprz, curry czubryca czerwona, ocet balsamiczny

czarrna od kuchni
Pieczone udka z kurczaka w marynacie miodowo-cytrynowej z czosnkiem 225

wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą, w której przebywało i przykryć folią aluminiową. Udka należy piec w rozgrzanym piekarniku około 60-90 minut w 180 stopniach. W międzyczasie mięso obrócić na drugą stronę, a pod koniec pieczenia zdjąć folię, aby skórka nabrała złocistego koloru

Di gotuje
Konfitowane kacze udka w azjatyckim sosie pomarańczowym 161

mięso będzie zupełnie miękkie. W zależności od wielkości udek zajmuje to 1-1,5h. Po tym czasie wyłowić udka z tłuszczu. Jeśli będziemy przygotowywać danie od razu udka przełożyć do piekarnika i piec w temperaturze 180-200 stopni ( grzanie górne), aż skórka stanie się złota i chrupiąca. Jeśli mięso przygotowujemy z wyprzedzeniem udka po wyjęciu z garnka przekładamy do miski(...)miskę folią spożywczą i chowamy do lodówki. W celu przygotowania udek nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Udka wyciągamy z tłuszczu, łyżką zeskrobujemy z udek jego nadmiar i układamy udka na blasze. Pieczemy 15-20 minut aż mięso będzie gorące. Pod koniec zmieniamy opcję na grill, aby przyrumienić skórkę. Aby przygotować sos do rondla wlać sok pomarańczowy oraz bulion. Podgrzać

olalacooking
pyszne udka kurczaka czyli danie "jednoworkowe" z piekarnika... 99

Składniki: udka kurczaka 4 sztuki średnie, przyprawa do kurczaka pikantna 1 opakowanie, przyprawa w płynie 1 łyżka, marchew 7 sztuk średnie, ziemniaki 12 sztuk średnie Udka kurczaka średniej wielkości opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, w misce dobrze natrzeć pikantną przyprawą do kurczaka, worek - rękaw do pieczenia rozłożyć(...)formie-łatwiej się wkłada i lepiej piecze w piekarniku, włożyć udka do rękawa, dodać ząbki czosnku i kawałki cebuli. Obraną marchew pokroić w talarki, obrane ziemniaki pokroić w talarki, w misce po udkach wymieszać w reszcie przyprawy. Wsypać na udka do worka-rękawa, zawiązać worek i piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie góra/dół około 40 minut, następnie

W Mojej Kuchni Lubię
Udka z kurczaka pieczone z ananasem 43

kurczaka wrzucamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy do niego kawałki ananasa z zalewą i wodę. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach, około godziny, do miękkości mięsa. W międzyczasie można potrawę jeszcze dosolić, jeżeli jest dla Was za mało doprawiona. Ostatnie 15 minut pieczemy bez pokrywki. Artykuł Udka z kurczaka pieczone z ananasem pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
KURCZAK PIECZONY W SOSIE CURRY 136

Udka z kurczaka pieczone w piekarniku w sosie pomidorowym z curry - wypróbowany przepis.   ----------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 40 minut* ----------------------------------------- *oprócz czasu na marynowanie i pieczenie mięsa SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka (lub 6 -7 pałeczek) kawałek masła do wysmarowania naczynia do zapiekania sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu 3 duże łyżki dobrej oliwy

Moja Książka Kucharska
Udka ketchupowo-majonezowe 474

Składniki: 1 kg udek z kurczaka marynata: 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu 1/2 papryczki chili 3 ząbki czosnku Vegeta do mięs słodka wędzona papryka pieprz

czarrna od kuchni
Pyszne, aromatyczne, chrupiące, pieczone ziemniaki w piekarniku a'la frytki. 747

minerały i witaminy wylewamy do zlewu odcedzając ziemniaki. No i  na koniec... są po prostu dużo smaczniejsze :) Pieczone ziemniaki podaję zazwyczaj do pieczonych mięs, zwłaszcza drobiu ( Udka z kurczaka pieczone w kombiwarze )  z dodatkiem ulubionej surówki. Jako samodzielne danie smakują wybornie popijane kefirem lub maślanką. A i podawane z ulubionym sosem czosnkowym

Kuchnia z widokiem na ogród