pieczona szynka - 4961 przepisów (strona:270/331)

Pieczone pierożki z sosem chrzanowym 75

przygotowanie przełożyłam na dzisiaj. Wszystko za sprawą konkursu z marką Duda, dlatego też na zdjęciach zobaczycie lokowanie ich produktu- kiełbasy krakowskiej, którą szczerze powiedziawszy lubimy tak bardzo jak i szynkę konserwową. Pierożki najlepiej podać na ciepło, z sosem chrzanowym smakują naprawdę zacnie, ale jeśli chcecie, to śmiało możecie podać z kubkiem gorącego barszczu lub zjeść na zimno. Jako drugie śniadanie(...)pokrojoną w cienkie plasterki i słupki. Podsmażamy na rumiano i dodajemy zmielone mięso rosołowe. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia smarujemy roztrzepanym z mlekiem jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 25 minut (pieczemy do uzyskania złotego koloru). W tym czasie przygotowujemy sos, czyli mieszamy wszystkie

Kuchnia w czekoladzie
Granola z owocami goji i żurawiny 190

masz pomysłu na drugie śniadanie dla siebie lub dla swojego dziecka? Chcesz, aby w szkole Twoja pociecha jadła smacznie i zdrowo? A może sam/sama masz już dość kanapek z szynką pałaszowanych na szybko w ciągu pracy?  Moja Mama proponuje pyszną i pożywną granolę. Mieszankę różnych pełnowartościowych składników, podawanych ze świeżymi owocami, które aktualnie znajdziemy na targu. Mogą to być(...)osobnej misce połączyć suche składniki, a następnie dokładnie wymieszać je z miodem. • Piekarnik podgrzać do około 160 stopni C. Płatki, równomiernie wyłożyć na dużą blachę pokrytą papierem do pieczenia. • Całość włożyć do nagrzanego piekarnika na około godzinę i mieszać co 15 minut, aby uniknąć przypalenia się płatków) • Następnie zmniejszyć piekarnik do około 130 stopni C i dopiekać jeszcze 50 minut

Moja Mama Gotuje
Zapiekane rożki z tortilli z mięsem 153

naprawdę pyszne i sycące, więc polecam, nie tylko na imprezę, ale również na co dzień. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 tortilli pszennych ok. 700g mięsa wieprzowego np. szynka 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 6 kawałków suszonych pomidorów (użyłam pomidorów suszonych w oleju słonecznikowym firmy Ponti) 1 łyżka octu balsamicznego (użyłam octu firmy Ponti) 1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)Każdy kawałek tortilli zwijałam w rożek. Brzegi zapinałam wykałaczką i tak przygotowany rożek wypełniałam farszem, pozostawiając ok. 1cm wolnego miejsca na wierzchu. Rożki układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wszystkie były przygotowane, wstawiłam je do piekarnika i zapiekałam ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Następnie do każdego rożka na farsz włożyłam porcję startego żółtego sera gouda

Waniliowe Improwizacje
Chleb z kiszonym ogórkiem 103

Madzią nie nadążamy jeść tego co robimy. Bo właśnie oczywiście oprócz chleba zrobiliśmy z Madzią jeszcze calzone z szynką i ze szpinakiem. To znaczy osobne z szynką i osobne ze szpinakiem, oczywiście. No i wsunęliśmy po dwa takie naprawdę sporych rozmiarów calzone. Ale teraz dzisiaj to o chlebie tym chciałem, calzone na następny wpis zostawiam. Dodam jeszcze, że przepis(...)minut. Powinniśmy otrzymać ładne elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy do foremek (natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia) i ponownie przykrywamy i zostawiamy w cieple na kolejną godzinę. Ciasto 2-3 krotnie zwiększy objętość. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Smacznego :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz

Marder&Marder Manufacture
Imprezowe przekąski – część 2 279

kawałki każdego z warzyw oraz kawałek koperku. Następnie zawijamy wszystko w roladkę. Kontynuujemy do wykończenia składników. Gotowe! Bułeczki a’la pizza opakowanie ciasta na pizzę 250g salami lub szynki 150g sera (u mnie mozzarella) papryka (opcjonalnie) Nagrzewamy nasz piekarnik do temperatury 200°C. Wędlinę i paprykę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce (w przypadku mozzarelli możemy użyć wcześniej(...)części (najlepiej jest podkładać nitkę pod ciasto i przecinać je tworząc supełki, wielkość zależy od Was).  Gotowe porcje układamy na blasze łączeniem do dołu i smarujemy pozostałym jajkiem. Pieczemy ok. 10-15 minut lub do momentu, w którym ciasto nabierze złotego koloru. Gotowe! Imprezowe przekąski nie muszą być czasochłonne i trudne. Przecież nikt nie ma czasu na stanie

Mostek w kuchni
Varsovino 2019 104

przykrywania wzięła się nazwa tapa – pokrywka. Stąd nazwa przekąski – tapa, czyli tapas. Inna legenda wspomina króla Alfonso XIII, któremu to podczas wizyty w Kadyksie, podano puchar Jerez przykryty plasterkiem szynki. Kelner przykrył wino, aby piasek nie dostał się do pucharu z napojem. Królowi pomysł się bardzo spodobał i poprosił o następny puchar, również przykryty... Która historia jest prawdziwa(...)anchovies (sardele), pietruszka, Initio 2011, winnica Las Moradas de San Martin, region Vinios de Madrit Krokiety z borowikami, Vilano Crianza ,2017, Viña Vilano, Ribera del Duero Grillowana ośmiornica na pieczonym ziemniaku, kolendra El Enhebro Bianco 2018, winnica Anecoop Bodegas, Valencia

królestwo garów
Paprykowe łódeczki z pudliszkowo-mięsnym nadzieniem w sosie bolońskim 138

warzyw. Nie dość, że smaczne danie to łatwo je przygotować. Palce lizać! Składniki: 3 papryki żółte 1 papryka czerwona Nadzienie: ¾   szklanki kaszy jaglanej 40 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 marchewka 1 mała cukinia 1 cebula ½ pora 1 szklanka passaty pomidorowej Pudliszki ½ szklanki rosołu lub bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 3 łyżki oliwy Szczypiorek z cebuli(...)nagrzanego do 185*c piekarnika i zapiekać   około 50 minut-aż papryka będzie miękka, przed podaniem posypać   posiekanym szczypiorkiem z dymki, podawać od razu po wyjęciu z pieca. #pudliszki Smacznego! Wpis dodaję do akcji konkursowej  Koncentrat pomidorowy  Pudliszki  do wielu dań

Wanilia i Kardamon
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami 327

lubię marnować jedzenia, a po świętach zostało mi bardzo dużo różnego rodzaju wędlin: kiełbasa, boczek, szynka itp. Część owszem mogę zamrozić (choć nie a wieki) ale zdecydowanie większość trzeba zjeść. Kiełbasę i boczek wykorzystałam  na obiad. Wyszła mi całkiem pyszna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami Składniki 1 kg ziemniaków(...)farsz mięsny, sos. Na wierzch ścieramy pozostały ser żółty. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i pieczarkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy ok 20 min pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy ją i pieczemy jeszcze 5-7 min z włączonym termo obiegiem, tak aby ser na wierzchu zapiekł się. Zapiekanka ziemniaczana

Pyza i Surówka
Sałatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami 115

twardo jajek, usmażonych pieczarek i groszku konserwowego. Dodatkowo dodałam do niej jeszcze żółty ser i szczypiorek. Taka sałatka będzie fajną przekąską w ciągu dnia czy dodatkiem np. do pieczonego mięsa lub kanapki. To również fajna propozycja na świąteczny stół, jeśli przejadła się wam klasyczna sałatka jarzynowa czy gyros. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 puszka groszku konserwowego(...)wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/saatka-brokuowa.html), sałatkę hawajską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/saatka-hawajska.html), sałatkę chińską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/saatka-chinska.html), sałatkę z makaronem z zupek chińskich (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/saatka-z-zupek-chinskich.html), sałatkę makaronową z szynką konserwową i żółtym serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/saatka-makaronowa-z-szynka.html) i inne. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Kurczak nadziewany suszonymi pomidorami i mozzarellą w sosie pomidorowym 190

pół, a następnie otworzyłem, jak książkę. Tak przygotowane piersi z kurczaka umieściłem w foliowym worku i lekko rozklepałem przy pomocy tłuczka do mięsa. Na desce ułożyłem trzy plasterki szynki parmeńskiej, tak aby delikatnie one na siebie zachodziły. Na nich ułożyłem rozklepaną pierś z kurczaka. Mięso kurczaka przyprawiłem od góry solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, łyżeczką suszonego oregano i łyżeczką suszonej(...)przypominające kopytka. Na patelni rozpuściłem 20 gram masła. Dodałem do niego pół łyżeczki suszonego estragonu, a następnie smażyłem na nim kluski ziemniaczane przez około 7 minut. Po trzydziestu minutach pieczenia mięsa, wyjąłem je z piekarnika i delikatnie polałem przygotowanym sosem pomidorowym, a następnie ponownie umieściłem w piekarniku, zwiększając jego temperaturę do 180 stopniu. Po kolejnych 10 minutach mięso było gotowe

Wyprawy kulinarne
Skąd się wziął gyros? Poznaj jego historię 252

niespotykaną poza Grecją w innych miejscach na świecie? W wersji typowo greckiej z całą pewnością tak. Można jednak powiedzieć, że grecki gyros to tylko jedna z wariacji na temat pieczonego mięsa – obecnego wszak również w innych zakątkach świata. Arabska szawarma, meksykańskie tacos al pastor i gyros zdają się mieć jednego przodka. A jest nim nie inne danie niż… kebab(...)mięsa wieprzowego. Skąd ta różnica? Ma ona przede wszystkim podłoże religijne. Muzułmanie nie spożywają wieprzowiny, tymczasem Grecy, którzy w większości są chrześcijanami – jak najbardziej. Dlatego gyros powstaje zazwyczaj z szynki wieprzowej . Dzięki temu zyskuje niezwykłą soczystość i miękkość. Jakie jeszcze różnice można dostrzec? Gyros jest podawany zawsze razem z pitą . W wersji na wynos mięso znajduje się wewnątrz bułki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Drożdżowe wytrawne bułeczki (ślimaczki) 136

jeszcze ciepłe, ale zimne smakują też dobrze.   Część zrobiłam ze szpinakiem, ale że nie wszyscy w domu są Papajami, zrobiłam też wersję z żółtym serem i szynką. Można dodać salami, suszone pomidory, oliwki, paprykę. Albo camembert i żurawinę. Takie to by mi smakowały! Muszę na chwilę zawiesić wypiekanie ciast drożdżowych, bo za mocno poluzowałam i coś waga drgnęła(...)rozwałkowanych prostokątach z ciasta. Zwijamy je następnie w rulon i kroimy każdy na 6-8 części.  Powstałe w ten sposób roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, równo obok siebie lub dowolnie rozrzucone.  Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.   Smacznego

bistro mama
Marzenie o Toskanii, czyli pizza, pizza, pizzunia na super prostym cieście! 170

preferencji, my lubimy Edam) 1 kulka mozzarelli 1 cebula 2-3 pieczarki 2 kąski mięsne (w tym przypadku żeberka z mniszka ) 1 ogórek konserwowy (z braku kiszonego) kilka plasterków szynki (z braku kiełbasy wiejskiej) kilka czarnych oliwek 5-6 suszonych pomidorów z oliwy Składniki - sos: 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 niepełna łyżka oliwy z oliwek szczypta ziół prowansalskich sporo(...)blasze tak jak powyżej. Na wyłożony żółty ser rozsypujemy posiekane mięsko, a następnie układamy plastry mozzarelli, oliwki i suszonego pomidora. Posypujemy obficie bazylią i chili. Kompozycja toskańska gotowa. Pizze pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 215 stopni. Najpierw przez 8 minut na dolnych ruszcie, a kolejne siedem na środkowym. My wcinamy z keczupem i sosem Tzatzyki produkcji własnej . Muszę przyznać

Kuchnia po mojemu
Szparagi marynowane na zimę 121

mają smaku świeżych szparagów, ale jeśli macie dostęp do większej ilości szparagów, to szparagi marynowane w okresie zimowym będą pysznym składnikiem sałatek, czy przystawek. Najczęściej je zawijamy w szynkę i grillujemy na patelni. Polecam szparagi marynowane w słoikach przygotować od razu w dniu zakupu. Jak zaprawić szparagi w słoiku? Szparagi marynowane w zalewie z białego wina. Składniki: 4 pęczki świeżych(...)szklanki wody 1 czubata łyżka cukru 1/2 łyżki soli gorczyca czosnek ziele angielskie liść laurowy Można też pasteryzować słoiki „na sucho” w piekarniku. Słoiki ustawiamy w blaszce do pieczenia, tak by nie dotykały do siebie. Blachę ze słoikami wkładamy do zimnego piekarnika i podgrzewamy piekarnik do 130 stopni C. Pasteryzujemy słoiki ok. 30 minut. Po zakończonej pasteryzacji wyłączamy piekarnik

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najlepsze gołąbki w sosie pomidorowo-chrzanowym i kapustą na słodko-kwaśno 136

bóle reumatyczne. Warto też wspomnieć, że chrzan rozrzedza krew i w skuteczny sposób obniża zły cholesterol. Składniki: 1 duża główka kapusty pekińskiej 350 g – 400 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki 200 g – 250 g pieczarek 80 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 2-3 łyżki oleju(...)łyżeczki cukru, sól, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma, papryka słodka i ostra mielona, bazylia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem zalać gołąbki po 35 minutach pieczenia i włożyć do piekarnika, piec jeszcze 20 – 25 minut. W między czasie przygotować kapustę na słodko-kwaśno. Potrzebne będą składniki: Reszta kapusty pekińskiej, 2 – 3 łyżki cukru, 2 – 3 łyżki

Przepisy Babci

Proponowane wyszukiwania