pieczona szynka - 4961 przepisów (strona:275/331)

Przekąski na andrzejki na 20 sposobów 59

najlepsze? Jej zrobienie to dosłownie 10 minut roboty. 3. Roladki z szynki z chrzanem Kliknij w zdjęcie, aby zobaczyć przepis. Te roladki sprawdzą się zarówno na świątecznym stole, jak i na luźnych imprezach w gronie przyjaciół. Niestety, mają jedną wadę: zbyt szybko znikają z talerzy. 4. Koreczki z szynką Kliknij w zdjęcie, aby zobaczyć przepis. Cóż to za impreza(...)zobaczyć przepis. Odrywane chlebki to pewniak jeśli chodzi o przekąski na andrzejki. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale również doskonale smakuje, a robienie tego chlebka to czysta przyjemność. 11. Pieczone pierogi z kaszą Kliknij w zdjęcie, aby zobaczyć przepis. Takie pierożki z pewnością zaskoczą waszych gości. Krucho-drożdżowe ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a farsz z kaszy gryczanej jest

okolicepalnika.pl
Maliny. Porzeczki. Morele. Tymianek. Kanapka? Lodowa! 129

Rano nigdy. Późną nocą cieniutka kromka z musztardą, a w wersji de luxe na musztardę kładę grube plastry goudy. Często, gdy szykuję dla Synka jego ulubioną kanapkę z szynką albo dżemem truskawkowym (tylko domowym), przypominam sobie pewien stół w ogrodzie.  Nad stołem rozłożysta śliwa, na stole obrus z ceraty i wielka taca pełna kanapek.  Wokół piątka dzieciaków(...)elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez min.1-2 godzin. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i wycinać krakersy dowolnego kształtu. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdym ciastku zrobić nakłucia-dziurki. Wstawić na ok. 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.  Wystudzone krakersy przekładać ulubionymi lodami. Zawinąć każdą kanapkę w pergamin

KUCHARNIA
Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym / Sausage, vegetable and mash bake 167

przyjemną przesyłkę, zawierającą ich wyroby najlepszej jakości. W związku z tym, że firma ta jest liderem na rynku polskim w branży przetwórstwa mięsnego, otrzymałam między innymi kiełbaski śląskie i szynkę z indyka. Po zapoznaniu się z etykietami (co robię zawsze) odetchnęłam z ulgą, gdyż kiełbaski śląskie mają w składzie aż 90 % mięsa wieprzowego co jest dla mnie bardzo ważne. Postanowiłam(...)Dopraw do smaku i włóż ponownie kiełbaski do patelni. Wyłóż puree na kiełbaski w sosie, przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika na 30 minut. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 10 minut do zarumienienia. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, posyp tymiankiem i podawaj. Smacznego! English version Sausage, vegetable and mash bake (6-8 porcji) Ingredients: 1 kg potato, peeled

karmelowy
MAKARON ZE SZPARAGAMI PARMEZANEM I ZIOŁAMI 142

Wreszcie nadeszła pora na pyszne, młode i jędrne szparagi. Szybkie w przygotowaniu a jakże pięknie prezentujące się na talerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi(...)talerzu można sobie jeszcze posypać makaron parmezanem. Naprawdę proste i szybkie danie. A jakie pyszne! Szkoda,że szparagi są tylko przez chwilę... Smacznego! Polecam również: ZAPIEKANE SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Z CHEDDAREM OMLET ZE SZPARAGAMI

potrawyregionalne
Fasolka po bretońsku 80

smakiem do tego stopnia, że musiałam ugotować Fasolka po bretońsku. Składniki: * 500 g fasoli Jaś * 500 g boczku parzonego lub surowego * 2 laski kiełbasy * dowolne mięso np. łopatka, szynka ok. 40-50 dkg * liść laurowy, ziele angielskie * 2-3 łyżki smalcu bądź stopionej słoninki * 1 łyżka mąki * przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i łagodna, majeranek * przecier pomidorowy(...)Jest dużo delikatniejsza niż kamienna. Pieprz, papryka słodka, ciut ostrej. Dla mniej cierpliwych polecam gotową przyprawę do fasoli. Jest bardzo smaczna. Nie jeden raz jej używałam – nawet do pieczenia kurczaka. Na koniec król dania  MAJERANEK Odstawiłam fasolkę by przeszła smakiem przypraw. Moja fasolka jest dość gęsta. 3/4 objętości to ugotowana fasola i mięso a pozostałość to rzadka część

Pieprzyć z Fantazją
Szaszłyki wieprzowe z warzywami 184

Wieprzowina świetnie nadaje się na szaszłyki , szczególnie karkówka, szynka i łopatka. Szaszłyki wieprzowe z duża ilością warzyw to ulubione specjały z grilla . Podczas sezonu na grilla nie może zabraknąć klasycznych szaszłyków z karkówki, boczku i warzyw. Biesiady na powietrzu, zapach grillowanego mięsa, dym z palonego drzewa...nie mogę doczekać się lata! Szaszłyki wieprzowe z warzywami to przepis na fantastyczne szaszłyki(...)wodzie. Nabij kolejno, boczek, cebula, mięso, warzywa itd. na przemian, lekko dociskając. Grilluj na otwartym grillu po 3 minuty z każdej strony, cały czas odwracając. Podawaj szaszłyki z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub chlebkiem naan . The post Szaszłyki wieprzowe z warzywami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Chleb razowy pesto na starterze Tang Zhong 215

smakiem zielonego pesto. Prosty pomysł, wykonanie też - wystarczy do chleba razowego Tang Zhong dodać odrobinę pesto. Oczywiście można użyć pesto czerwone. Świetnym dodatkiem na chlebek jest cieniutko pokrojona szynka wędzona, równie bardzo smakuje z wędzonym serem, niezależnie czy jest to ser biały czy żółty. Niestety więcej możliwości nie udało się wypróbować, bo chlebek zniknął, a współkonsumentka stwierdziła, iz chlebek smakuje(...)ponad dwukrotnie przewyzszajac foremkę. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C . Tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj chlebek roztrzepanym jajkiem z mlekiem i natnij górę we wzory zgodnie z własnym uznaniem. Piecz około 30 minut. Uwaga! Bochenki szybko się rumienią. Po uieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na kratkę do ostygnięcia. Pesto na pokładzie. Punkt 5. Chleb razowy pesto ze starterem Tang

Grahamka, weka i kajzerka
NALEŚNIKI MEKSYKAŃSKIE 568

KŁADNIKI NA FARSZ:  3 łyżki oleju  1 cebula  3 ząbki czosnku  1 papryka (czerwona lub żółta )  500 g mięsa mielonego  (np. z szynki albo  z łopatki)  3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej  1 łyżeczka suszonej bazylii  1 łyżeczka suszonego oregano  1/2 łyżeczki płatków chili (można zastąpić pieprzem cayenne albo ostrą(...)posyp go żółtym serem i zwiń naleśniki w rulon. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym albo w blaszce do ciasta (wysmarowanej masłem), posmaruj każdy naleśnik sosem, a wierzch posyp serem. Piecz naleśniki przez 10 - 15 minut . Upieczone wyjmij z piekarnika, ułóż je na talerzu i posyp siekną kolendrą albo bazylią  (lub pietruszką). Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto na pizzę 232

przygotował 3 różne rodzaje pizzy i właśnie ta z mozzarellą najbardziej posmakowała królowej. Jak już wspomniałam, moja ulubiona pizza jest cienka, z chrupiącymi brzegami, z kilkoma składnikami (typu anchois, szynka parmeńska, salami, tuńczyk, cebula, oliwki, mozzarella, rukola - nie wszystkie na jednej, oczywiście), skropiona oliwą. I jem ją rękami, co w lokalach gastronomicznych budzi jeszcze czasem zdziwienie:) A Wy jaką pizzę(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok 1-1,5h (powinno co najmniej podwoić objętość). Po tym czasie ciasto podzielić 2-3 kawałki (w zależności od ilości pieczonych pizz), każdy rozciągnąć na wielkość blaszki, zostawiając grubość ciasta wg własnego gustu. Podczas formowania placka lepiej nie używać wałka, pozwoli to zachować puszystość ciasta. Na ciasto wyłożyć składniki

Obiad gotowy
PIZZA SALAMI Z MOZZARELLĄ 99

rukolą. Propozycja na obiad, kolację, spotkanie w gronie przyjaciół. Pizza domowa smakuje zawsze! To przepis na jedną dużą pizzę. Pizzę przygotowuję także z takimi dodatkami jak pieczarki, karczochy, pepperoni, szynką, ananasem, papryką, oliwkami, boczkiem, żurawiną. W składnikach i proporcjach można przebierać do woli, jak nam smak i wyobraźnia kulinarna pozwoli – to jest w pizzach świetne! SKŁADNIKI NA CIASTO(...)nagrzewam do temp. 200 st. C. Grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Na ciasto rozsmarowuje sos pomidorowy, tarty ser, układam kulki mozzarelli, pomidorki, salami. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Pizzę piekę na środkowej półce piekarnika przez około 25 minut. Gotową dekoruję świeżymi listkami bazylii/rukoli, polewam oliwą czosnkową. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Muffiny Nadziewane Mięsem 156

muffiny mogą stać się popisowym daniem każdego kto zechce je wypróbować. W przepisie podano ilości produktów do upieczenia około 24 muffin. Składniki na farsz: 25 dkg karczku 60 dkg szynki wieprzowej 1 marchewka 3 łyżki mąki 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 liść laurowy 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka sproszkowanego chili 1 – 2 łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki 2 łyżeczki słodkiej(...)foremek. Można do tego wykorzystać na kubek i szklankę. 5. Większymi porcjami ciasta wylepić foremki do muffin, do środka włożyć farsz i zalepić go mniejszymi kołami z ciasta. 6. Piec w temperaturze 200 o C przez około 25 minut aż ciastka się zarumienią.   Smacznego

Mama Gotuje
Świąteczny pasztet 181

pojemników i zamroziłam. Mam bazę na trzy zupy!   Świąteczny pasztet 1 długa keksówka i1 krótka keksówka 300 g wołowiny zrazowej 300 g schabu 300 g cielęciny 300 g szynki wieprzowej 300 g karkówki wieprzowej 300 g piersi z kurczaka woda do zalania mięsa cały pęczek włoszczyzny (do pasztetu daję 1 marchewkę z ugotowanej włoszczyzny z rosołu) 2 listki laurowe(...)słoniny używając połowę ich ilości (druga połowa paseczków pójdzie na górę pasztetu). Masę mięsną podzielić między dwie keksówki, ułożyć paseczki słoniny i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C . Piec przez 50-60 min. Pasztet będzie zarumieniony i miękki. Po wystudzeniu stężeje. Wystudzić w foremkach. Włożyć do lodówki. Kroić najlepiej na drugi dzień

Posadzone i zjedzone
Moussaka 113

Grecji danie jest warstwowe i podawane na ciepło, a w państwach arabskich spożywa się je na zimno. My szczególnie polecamy wersję na ciepło 🙂 Składniki 500 g mielonego mięsa z szynki nać pietruszki – 1 pęczek 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 duży lub 2 małe bakłażany ok 4-5 ziemniaków 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego puszka krojonych pomidorów szczypta gałki(...)przykryciem przez około 25 minut. Na bakłażany wylewamy połowę sosu pomidorowego z mięsem. Układamy drugą warstwę plastrów z bakłażanów i zalewamy pozostałym sosem pomidorowym. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy. Pieczemy przez około 50-55 minut w temperaturze 180 [°C] Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać co najmniej 15 minut zanim zaczniemy serwować nasze danie.   Jeżeli podobał Ci się

CityTaste - Przepisy

Proponowane wyszukiwania