pieczona szynka - 4961 przepisów (strona:269/331)

Fasolka po bretońsku 107

smakiem do tego stopnia, że musiałam ugotować Fasolka po bretońsku. Składniki: * 500 g fasoli Jaś * 500 g boczku parzonego lub surowego * 2 laski kiełbasy * dowolne mięso np. łopatka, szynka ok. 40-50 dkg * liść laurowy, ziele angielskie * 2-3 łyżki smalcu bądź stopionej słoninki * 1 łyżka mąki * przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i łagodna, majeranek * przecier pomidorowy(...)Jest dużo delikatniejsza niż kamienna. Pieprz, papryka słodka, ciut ostrej. Dla mniej cierpliwych polecam gotową przyprawę do fasoli. Jest bardzo smaczna. Nie jeden raz jej używałam – nawet do pieczenia kurczaka. Na koniec król dania  MAJERANEK Odstawiłam fasolkę by przeszła smakiem przypraw. Moja fasolka jest dość gęsta. 3/4 objętości to ugotowana fasola i mięso a pozostałość to rzadka część

Pieprzyć z Fantazją
Szaszłyki wieprzowe z warzywami 215

Wieprzowina świetnie nadaje się na szaszłyki , szczególnie karkówka, szynka i łopatka. Szaszłyki wieprzowe z duża ilością warzyw to ulubione specjały z grilla . Podczas sezonu na grilla nie może zabraknąć klasycznych szaszłyków z karkówki, boczku i warzyw. Biesiady na powietrzu, zapach grillowanego mięsa, dym z palonego drzewa...nie mogę doczekać się lata! Szaszłyki wieprzowe z warzywami to przepis na fantastyczne szaszłyki(...)wodzie. Nabij kolejno, boczek, cebula, mięso, warzywa itd. na przemian, lekko dociskając. Grilluj na otwartym grillu po 3 minuty z każdej strony, cały czas odwracając. Podawaj szaszłyki z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub chlebkiem naan . The post Szaszłyki wieprzowe z warzywami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Chleb razowy pesto na starterze Tang Zhong 248

smakiem zielonego pesto. Prosty pomysł, wykonanie też - wystarczy do chleba razowego Tang Zhong dodać odrobinę pesto. Oczywiście można użyć pesto czerwone. Świetnym dodatkiem na chlebek jest cieniutko pokrojona szynka wędzona, równie bardzo smakuje z wędzonym serem, niezależnie czy jest to ser biały czy żółty. Niestety więcej możliwości nie udało się wypróbować, bo chlebek zniknął, a współkonsumentka stwierdziła, iz chlebek smakuje(...)ponad dwukrotnie przewyzszajac foremkę. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C . Tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj chlebek roztrzepanym jajkiem z mlekiem i natnij górę we wzory zgodnie z własnym uznaniem. Piecz około 30 minut. Uwaga! Bochenki szybko się rumienią. Po uieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na kratkę do ostygnięcia. Pesto na pokładzie. Punkt 5. Chleb razowy pesto ze starterem Tang

Grahamka, weka i kajzerka
NALEŚNIKI MEKSYKAŃSKIE 602

KŁADNIKI NA FARSZ:  3 łyżki oleju  1 cebula  3 ząbki czosnku  1 papryka (czerwona lub żółta )  500 g mięsa mielonego  (np. z szynki albo  z łopatki)  3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej  1 łyżeczka suszonej bazylii  1 łyżeczka suszonego oregano  1/2 łyżeczki płatków chili (można zastąpić pieprzem cayenne albo ostrą(...)posyp go żółtym serem i zwiń naleśniki w rulon. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym albo w blaszce do ciasta (wysmarowanej masłem), posmaruj każdy naleśnik sosem, a wierzch posyp serem. Piecz naleśniki przez 10 - 15 minut . Upieczone wyjmij z piekarnika, ułóż je na talerzu i posyp siekną kolendrą albo bazylią  (lub pietruszką). Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto na pizzę 270

przygotował 3 różne rodzaje pizzy i właśnie ta z mozzarellą najbardziej posmakowała królowej. Jak już wspomniałam, moja ulubiona pizza jest cienka, z chrupiącymi brzegami, z kilkoma składnikami (typu anchois, szynka parmeńska, salami, tuńczyk, cebula, oliwki, mozzarella, rukola - nie wszystkie na jednej, oczywiście), skropiona oliwą. I jem ją rękami, co w lokalach gastronomicznych budzi jeszcze czasem zdziwienie:) A Wy jaką pizzę(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok 1-1,5h (powinno co najmniej podwoić objętość). Po tym czasie ciasto podzielić 2-3 kawałki (w zależności od ilości pieczonych pizz), każdy rozciągnąć na wielkość blaszki, zostawiając grubość ciasta wg własnego gustu. Podczas formowania placka lepiej nie używać wałka, pozwoli to zachować puszystość ciasta. Na ciasto wyłożyć składniki

Obiad gotowy
PIZZA SALAMI Z MOZZARELLĄ 129

rukolą. Propozycja na obiad, kolację, spotkanie w gronie przyjaciół. Pizza domowa smakuje zawsze! To przepis na jedną dużą pizzę. Pizzę przygotowuję także z takimi dodatkami jak pieczarki, karczochy, pepperoni, szynką, ananasem, papryką, oliwkami, boczkiem, żurawiną. W składnikach i proporcjach można przebierać do woli, jak nam smak i wyobraźnia kulinarna pozwoli – to jest w pizzach świetne! SKŁADNIKI NA CIASTO(...)nagrzewam do temp. 200 st. C. Grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Na ciasto rozsmarowuje sos pomidorowy, tarty ser, układam kulki mozzarelli, pomidorki, salami. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Pizzę piekę na środkowej półce piekarnika przez około 25 minut. Gotową dekoruję świeżymi listkami bazylii/rukoli, polewam oliwą czosnkową. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Muffiny Nadziewane Mięsem 189

muffiny mogą stać się popisowym daniem każdego kto zechce je wypróbować. W przepisie podano ilości produktów do upieczenia około 24 muffin. Składniki na farsz: 25 dkg karczku 60 dkg szynki wieprzowej 1 marchewka 3 łyżki mąki 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 liść laurowy 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka sproszkowanego chili 1 – 2 łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki 2 łyżeczki słodkiej(...)foremek. Można do tego wykorzystać na kubek i szklankę. 5. Większymi porcjami ciasta wylepić foremki do muffin, do środka włożyć farsz i zalepić go mniejszymi kołami z ciasta. 6. Piec w temperaturze 200 o C przez około 25 minut aż ciastka się zarumienią.   Smacznego

Mama Gotuje
Świąteczny pasztet 216

pojemników i zamroziłam. Mam bazę na trzy zupy!   Świąteczny pasztet 1 długa keksówka i1 krótka keksówka 300 g wołowiny zrazowej 300 g schabu 300 g cielęciny 300 g szynki wieprzowej 300 g karkówki wieprzowej 300 g piersi z kurczaka woda do zalania mięsa cały pęczek włoszczyzny (do pasztetu daję 1 marchewkę z ugotowanej włoszczyzny z rosołu) 2 listki laurowe(...)słoniny używając połowę ich ilości (druga połowa paseczków pójdzie na górę pasztetu). Masę mięsną podzielić między dwie keksówki, ułożyć paseczki słoniny i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C . Piec przez 50-60 min. Pasztet będzie zarumieniony i miękki. Po wystudzeniu stężeje. Wystudzić w foremkach. Włożyć do lodówki. Kroić najlepiej na drugi dzień

Posadzone i zjedzone
Moussaka 144

Grecji danie jest warstwowe i podawane na ciepło, a w państwach arabskich spożywa się je na zimno. My szczególnie polecamy wersję na ciepło 🙂 Składniki 500 g mielonego mięsa z szynki nać pietruszki – 1 pęczek 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 duży lub 2 małe bakłażany ok 4-5 ziemniaków 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego puszka krojonych pomidorów szczypta gałki(...)przykryciem przez około 25 minut. Na bakłażany wylewamy połowę sosu pomidorowego z mięsem. Układamy drugą warstwę plastrów z bakłażanów i zalewamy pozostałym sosem pomidorowym. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy. Pieczemy przez około 50-55 minut w temperaturze 180 [°C] Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać co najmniej 15 minut zanim zaczniemy serwować nasze danie.   Jeżeli podobał Ci się

CityTaste - Przepisy
88 przekąsek i napojów dla kibica 321

waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Podpłomyki Proziaki Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami(...)kiełbasa z warzywami Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Woda mandarynkowo - miętowa Woda ogórkowo - cytrynowa Woda ogórkowo - miętowa Woda truskawkowo - miętowa Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z oscypkiem Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką

Moja smaczna kuchnia
Pasztet tradycyjny 192

Mamy mojego męża. Zebraliśmy w nim to, co najlepsze i powstał naprawdę niezły pasztet ;) Pasztet tradycyjny Najlepsze mięso na pasztet powinno mieć trochę tłuszczu. Świetnie nadają się: łopatka, karkówka, szynka, biodrówka, udziec z drobiu. Schab lub pierś może sprawić, że pasztet będzie suchy. Żeby tego uniknąć, zawsze dodaję trochę wywaru z gotowania (nigdy nie odmierzałam, ale czasami chyba nawet ¾ szklanki(...)Białka ubić na sztywną pianę. Masę mięsną dokładnie wyrobić z żółtkami. Dodać białka, wymieszać. Formy na pasztet posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Masę przełożyć do formy do ⅔ wysokości. Piec w 170°C przez ok. 90 minut. Smacznego! * Żeby sprawdzić,czy mięso jest dobrze doprawione,można uformować małą kulkę i usmażyć na patelni. Powinna mieć wyraźny aromatyczny smak

Pełny talerz
Paszteciki z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i serem 608

świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 3,2 % 400 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 80 g masła Farsz: 4 sztuki kiełbasy Morlińskiej z szynki 2 średnie cebule 1-2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, majeranek 3-4 średnie kiszone ogórki 80 g żółtego sera Dodatkowo: jajko, łyżka mleka i sezam 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżką mleka. Każdy pasztecik posmarować pędzelkiem jajkiem i posypać sezamem, po czym włożyć do piekarnika. Piekarnik zaparować poprzez spryskanie go przez uchylone drzwiczki wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Piec 25 minut. Upieczone paszteciki podawać od razu lub przełożyć na kratkę do ostudzenia. Paszteciki można również odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce

Passions hobbies life
Szakszuka z cukinią 127

maśle z dodatkiem czosnku, przypraw i wbitych jajek. Szakszuka przepyszna będzie również z dodatkiem cebuli, papryki, cukinii, dla niektórych to może być już profanacja, ale można dodać również szynkę długo dojrzewającą, albo inną ulubioną kiełbaskę. Przepis na szakszukę jest bardzo prosty i zajmuje kilka minut. Jest to również idealny pomysł na szybkie śniadanie. W wersji fit będzie posiłkiem sama(...)białko będzie ścięte a żółtko nadal płynne. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szakszuka z cukinią 2020-08-15 Jak pasteryzować przetwory w piekarniku? Sprawdź jakie to proste! 2020-07-27 Pieczony filet z pstrąga 2020-07-26 Kotlety mielone 2020-07-13 Ogórki kiszone najczęstsze błędy jakie psują smak 2020-06-29 Chrupiące gofry – jak z nad Bałtyku

To Musisz Wiedzieć
Najlepsza pizza na spodzie z kalafiora FIT 121

Lubię takie leniwe weekendy, wtedy faktycznie czuję, że odpoczywam. Jednak przykleiło się do mnie jakieś choróbsko i weekend spędzam kurując się, żeby jutro być już na

Be Fit Be Strong