pieczona szynka - 4961 przepisów (strona:262/331)

Szplitry ze szinkōm (Ciasteczka na bazie ciasta półfrancuskiego z szynką ;) ) 174

już je tam upiyk, [11] to wszyske mi zarozki zezarli [12] Co potrza?   Ciasto: 25 dkg biołego przepresowanego syra 25 dkg masła 25 dkg mōnki Nadziynie: 30 dkg szynki 50 dkg pieczarkōw połra gałōnzek rozmarynu, abo 3 łeżki [13] suchego Wciepcie tyn syr, masło i mōnka do miski i porzōndnie je ugniyćcie. Jakby sie Wōm za mocno klejōło(...)jōm przekrejcie na pó, [23] a jak trocha mańsze, [24] to mogōm łostać całe. Weźcie sie taki kōnsek, na środek nałōżcie pieczarkōw i zawińcie to fajnie we rulōnik. Rozgrzyjcie piec na 180 stopni i przigotujcie sie blacha- żeby sie te szplitry lepi ściōngało, to połōżcie na tyj blasze tyż taki papiōr do pieczynioł. Terozki potrzebno Wōm byndzie nudelkula

Chop w kuchni
Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną 114

Jakie przyprawy kojarzą się Wam z Wielkanocą? Moim zdaniem taką najbardziej wielkanocną przyprawą jest chrzan. Ostry. Czyści nozdrza. Wyciska łzy. Do szynki, mięska, kiełbaski, jajek. Można wykorzystać go do zup, sosów i tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza do czego jeszcze! Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne drobiowe roladki z chrzanem i żurawiną. Połączenie idealne – ostro i słodko. Kruche, soczyste. Przepyszne(...)wszystkie boki złożyć do środka (zapobiegnie to wyciekaniu farszu) i zrolować. Obwiązać nitką lub sznurkiem. Schować do lodówki. Mocno schłodzone mięso włożyć do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) i piec ( w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem) przez ok 45-60 minut. Podawać gorące. Roladki świetnie smakują też na zimno – można je wykorzystać na różnorakie przyjęcia

Szybko Tanio Smacznie
domowa konserwa ze słoika 177

łyżki żelatyny  peklówka 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta majeranku szczypta suszonego czosnku 40 g soli ( dwie łyżeczki) 4 g saletry sposób wykonania Mięso wieprzowe z łopatki ( karkówki lub szynki ) kroimy w kostkę  ( około 1,5 na 1,5 cm), boczek ( najlepiej dobrze schłodzony) kroimy w drobną kostkę . Mięso wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się(...)etapie nasza konserwa jest gotowa do tego, aby ją spożyć w przeciągu kilku następnych dni. Jeżeli mamy zamiar przechowywać mięso 2-3 miesiące, to kolejnego dnia znów pieczemy ( pasteryzujemy) słoje w piekarniku, w temperaturze 80-85 stopni przez 2 godziny

Miód i pieprz
Najlepsze przepisy na domowe wędliny dojrzewające 240

pory ukazały się na blogu. Jeśli chcecie zrobić wrażenie na gościach, podajcie im na świąteczny stół własnoręcznie zrobione wędliny dojrzewające. Kto z Was nie jadł szynki parmeńskiej, szynki serrano czy włoskiego prosciutto? Oryginalne wędliny dojrzewające są pyszne, ale niewiarygodnie drogie. Jedynym wyjściem aby delektować się podobnym smakiem, za o wiele niższe pieniądze jest przygotowanie ich własnoręcznie. Nic nie zastąpi domowej(...)kabanosy . została przygotowana we flaku baranim z własnoręcznie zmielonej łopatki, boczku i słoniny oraz aromatycznych przypraw. Gdy pierwszy raz pokazałam na Facebooku zdjęcie suszonej dojrzewającej kiełbasy rozpętało się istne piekło: bombardowano nas e-mailowo, na priv pytaniami o przepis i zachwycano się jej wyglądem dając same pozytywne komentarze. Fakt kiełbasa à la kabanosy nie może się powstydzić swojego wyglądu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
5 pysznych przepisów i test patelni WOLL Diamond 166

LITE firmy WOLL charakteryzują się niespotykanym nigdzie indziej przewodnictwem i kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności)! Trwałość – Specjalna szlachetna powłoka – ceramika tytanowo – diamentowa – zapewnia długą żywotność patelni. Są one w dużo większym stopniu odporne na ścieranie niż inne(...)sami co można w niej przygotować Poznajcie 5 pysznym przepisów, które na niej przygotowałam Leniwe gołąbki z białą kapustą Składniki: około 0,450 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 100 g białego ryżu 1/2 małej główki białej kapusty 1 /2 cebuli 1 małe jajko około 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki czarnego

Słodkie okruszki
Drożdżowe bułki z serem i pieczarkami 100

posiekać, pieczarki i szynkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę ok 5 minut aż zmięknie, dodać pieczarki, smażyć aż puszczą wodę i trochę odparują. Dodać szynkę, przecier pomidorowy, sól i oregano, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z przestudzonym farszem. Ciasto podzielić na 10 porcji.  Wziąć kawałek ciasta, rozpłaszczyć w ręce(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Piec 25-30 minut w 180 stopniach Przepis pochodzi ze bloga  Cooking for Emily

Smaczny zeszyt
Wtorek: Szybka pizza w 3 krokach 118

szklanki bardzo ciepłej wody 1 łyżeczka oregano Sos Passata pomidorowa 400 g 1 mała cebula 2 ząbki czosnku Liść laurowy 2 łyżki masła Sól i pieprz Nadzienie Kilka plastrów szynki 2 garści grzybów (pieczarki, boczniaki) 2 garści pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki oregano 2 garści szpinaku (lub rukoli, roszponki) Oliwa Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. W głębokiej misie(...)Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, wyłóż na niego nadzienie pizzy, posyp delikatnie oregano, a następnie zetrzyj na wierzch mozarellę. Przełóż ciasto na rozgrzaną blaszkę lub kamień z piekarnika, wstaw do pieca. Piecz około 6-7 minut. Na wierzch wyłóż umyte liście szpinaku, skrop oliwą, pokrój i podawaj. Smacznego! Artykuł Wtorek: Szybka pizza w 3 krokach pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Szybka pizza w 3 krokach 216

szklanki bardzo ciepłej wody 1 łyżeczka oregano Sos Passata pomidorowa 400 g 1 mała cebula 2 ząbki czosnku Liść laurowy 2 łyżki masła Sól i pieprz Nadzienie Kilka plastrów szynki 2 garści grzybów (pieczarki, boczniaki) 2 garści pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki oregano 2 garści szpinaku (lub rukoli, roszponki) Oliwa Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. W głebokiej misie(...)Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, wyłóż na niego nadzienie pizzy, posyp delikatnie oregano, a następnie zetrzyj na wierzch mozarellę. Przełóż ciasto na rozgrzaną blaszkę lub kamień z piekarnika, wstaw do pieca. Piecz około 6-7 minut. Na wierzch wyłóż umyte liście szpinaku, skrop oliwą, pokrój i podawaj. Smacznego! Artykuł Szybka pizza w 3 krokach pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Muffiny drożdżowe faszerowane 171

tego przepisu przygotowałam 6 dużych muffinów. W drożdżowym cieście zrobiłam małe wgłębienie i tam nałożyłam farsz przygotowany z pieczarek, boczku, cebuli i żółtego sera.. Polecam też roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Muffiny drożdżowe faszerowane są smaczne i sycące, doskonale zastępują kanapki. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej + odrobina do podsypania 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli(...)muffiny trochę większej od tradycyjnej, nie smarujemy formy tłuszczem. W każdej kawałku drożdżowego ciasta robimy wgłębienie do którego wkładamy farsz i zostawiamy jeszcze na ok. 15 minut. Muffiny pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Studzimy je na kratce, dekorujemy natką pietruszki. Te muf finy jednak nie mają dane wystygnąć, gdyż gorące są najlepsze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rurki z mięsem 142

Propozycja nie tylko na obiad, bo rurki smakują również na zimno.    Składniki na farsz: -2 ćwiartki z kurczaka -ok. 60 dkg łopatki lub szynki wieprzowej -2-3 marchewki -ząbek czosnku -czerstwa bułka -2 jajka -susz warzywny, sól, pieprz    Mięso wieprzowe i drobiowe, marchew i czosnek z dodatkiem suszu warzywnego  gotujemy jak na rosół(...)zawijamy ciasto na jeden raz. Odcinamy rurkę.  Odcięty brzeg musi znaleźć się pod spodem rurki, kiedy będziemy układać je na blaszce.    Rurki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 15-20 minut. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Pełnoziarnisty makaron zapiekany z pulpecikami,cukinią i szpinakiem 126

warzywa i mięso, aromatyczny sos i coś co wieńczy całość czyli pyszny parmezan. ZAPIEKANY PEŁNOZIARNISTY MAKARON z PULPECIKAMI, CUKINIĄ I SZPINAKIEM Składniki: pulpeciki : 350 g łopatki lub szynki wieprzowej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka Vegeta Natur do gyrosa ( kilk ) szczypta soli i pieprzu mąka do obtoczenia mięsa tłuszcz do obsmażenia(...)najlepiej penne) gotujemy al dente. Ugotowany makaron mieszamy z pulpecikami i sosem, umytym szpinakiem (całe liście), oraz pokrojoną cukinią.  Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym parmezanem. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Bon appetit mon amie
Dzikie ptactwo czyli Perliczka w pomarańczach 151

chyba nigdy w życiu nie nauczę się korzystać z jednego przepisu... Składniki 1 perliczka ok 1,2 kg 300-400 g boczku (ja miałam wędzony parzony, można użyć surowego, szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej) 1 pomarańcza 1 główka czosnku 3 plasterki imbiru 2 gałązki rozmarynu (opcjonalnie) Solanka woda 4-5 łyżek soli 8 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren(...)włożyć do zamrażalki na chwilę żeby łatwiej się nam go kroiło) i od strony pleców obkładamy dokładnie perliczkę. Obwiązujemy ją dokładnie tak żeby boczek nam nie spadł podczas pieczenia. Odstawiamy na min 2h do lodówki lub na całą noc. A dlaczego już tłumaczę- perliczka w odróżnieniu od kaczki i gęsi ma mało tłuszczu i aby nie wysuszyć mięsa najlepiej jest

Piekielna Kuchnia Pati

Proponowane wyszukiwania