stron solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przecier pomidorowy wymieszać z przyprawami: solą, pieprzem, oregano, ziołami prowansalskimi, suszona bazylią. Plastry cukinii ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster posmarować przygotowanym sosem pomidorowo-ziołowym. Następnie pizze posypać serem mozzarella i ułożyć pokrojone w plasterki kabanosy/salami/boczek oraz pomidorki. Całość posypać solą, pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi. Mini mini pizze(...)zbyt mocno i nie zrbrązowiał. Gotowe pizze lekko przestudzić a następnie przełożyć na talerze lub półmisek i ozdobić świeżą rukolą lub/i bazylią. Podawać jako dodatek na przykład do mięs, ryb, owoców morza albo jako przystawkę. Mini pizze z cukinii świetnie komponują się w towarzystwie różnego rodzaju dipów np czosnkowym, ziołowym czy pomidorowym. Osobiście wolę podawane na ciepło, ale na zimno
Ola la LCHFFlapjack, dla niektórych to zespół trash metalowy, zabawna postać kreskówkowa, dziwna ryba żyjąca w wodach niedaleko Australii, naleśnik lub po prostu batonik z płatków owsianych. Ogromna ilość znaczeń jednak batonik jest sam w sobie nieskomplikowany i tradycyjny. Kupne flapjacki są bardzo słodkie i miękkie. Przygotowałam wersję z mniejsza ilością cukru oraz czekoladą. Mam nadzieję, że wam się spodobają:-) Składniki(...)21cm 600g płatków owsianych błyskawicznych 200g cukru 200g masła 150 ml syropu klonowego 200g czekolady mlecznej Sposób przygotowania: Nagrzać piekarnik do 180 º C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia tak by papier wystawał poza blaszkę (będzie łatwiej wyciągnąć upieczoną masę) Masło rozpuścić na patelni i dodać syrop klonowy, wymieszać i podgrzać chwilę. Wymieszać z płatkami oraz cukrem. Wyłożyć na blaszkę
wysmienityWęższe obieramy tylko ze skórki, z tych grubszych usuwamy miąższ i pestki. Z racji tego, że warzywo to jest dość twarde, kroimy je w cienkie plasterki lub paski. 2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas uzależniony jest od grubości kawałków. Tykwa nie jest tak soczysta jak dynia więc sprawdzamy widelcem, czy jest już wystarczająco miękka. 3. Upieczoną lekko(...)parze. W tym celu lepiej pokroić ją w małą kostkę aby skrócić czas gotowania. 5. Pure z tykwy to znakomita baza do zup, sosów, mięs czy też ryb. Wspaniale nadaje się jako dodatek do sałatek, farszy, marynat a nawet ciast. 6. Nasiona możemy zetrzeć i ususzyć by później wykorzystać je jako przyprawę do zup. 7. S kórka również jest jadalna
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyprostu zachwycać. Zjeść można wszystko - od owsianki, przez naleśniki, hamburgery aż do sushi. Każdy znajdzie coś dla siebie. A jeśli akurat nie jesteś głodny - kup przyprawy, świeże zioła, mięso, ryby lub ciasteczka. Nikt nie wyjdzie stamtąd głodny, a i wyjście z pustym rękami graniczy z cudem. Tak wyglądał nasz pierwszy dzień. Razem z koleżankami wybrałyśmy się na sushi - było naprawdę(...)prawdziwa zabawa - podzieleni na grupy, ruszyliśmy zwiedzać to, co nas najbardziej interesuje. Była więc największa fabryka chleba, jaką w życiu widziałam i hurtownia, w której każdy, kto interesuje się pieczeniem mógłby zamieszkać (ja bym mogła, w pokoju, w którym trzymają wanilię...). Ale o tym opowiem Wam innym razem
Pożeraczka, czyli raz adobrzespróbować samodzielnie przyrządzić ten japoński specjał, np. w tempurze. Poznaj kilka wskazówek, dzięki którym przygotowanie tego dania będzie dużo łatwiejsze. Tempura to nic innego jak obtoczenie kawałków warzyw czy ryby w cieście i smażenie ich na głębokim tłuszczu. Taka forma przyrządzania przywędrowała do Japonii z Portugalii, bardzo szybko zdobywając uznanie wśród mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Tempura – trudniejsza niż się wydaje(...)konsystencji ciasta na racuchy). Olej roślinny należy rozgrzać do temperatury ok. 180oC – ciasto wrzucone na dobrze rozgrzany tłuszcz powinno się zanurzyć do połowy oraz zaraz wypłynąć. Sushi maki z pieczonym łososiem w tempurze – przepis To sprawdzony przepis, dzięki któremu zaspokoisz swój apetyt na sushi, a jednocześnie zjesz ciepły posiłek. Składniki: 200 g łososia 100 g ryżu do sushi ocet
Tradycyjna Kuchniamięsem aż tak bardzo nie różnią się od tradycyjnych gołąbków z pomidorowym sosem. Lubię je przyrządzać na różne sposoby. Oczywiście głównie skupiam się na nadzieniu. Gotowałam gołąbki z rybą jak i gołąbki z młodej kapusty . Lubię wersję wegańską . Zamieniam ryż na couscous lub bulgur …Naprawdę tradycyjne gołąbki mogą przejść niesamowitą metamorfozę. Jeśli nie chce Wam się parzyć kapusty(...)jednak zaryzykowałam i ugotowałam sos curry. Świetnie pasuje do gołąbków z mięsem. Jak zwykle zapiekam gołąbki w piekarniku. Miękka i lekko zrumieniona kapusta zyskuje na smaku. Gotujecie gołąbki czy pieczecie? A może smażycie? Gołąbki z grzybami i mięsem Składniki: na 25 gołąbków 500 g mielonego mięsa, 50/50 wieprzowo -wołowe 1 mały por 300 g kasztanowych pieczarek (leśne pieczarki) 2 garście
codojedzeniawysmarowania formy dobra sól, świeżo zmielony pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa Przygotowanie Kaszę ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu (pamiętając o przelaniu surowej kaszy wrzątkiem, aby usunąć ewentualną goryczkę). Rybę umyjcie, jeśli trzeba usuńcie skórę, natrzyjcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawcie. Cebulę obierzcie, pokrójcie. Szpinak umyjcie i posiekajcie. Zetrzyjcie ser. Na maśle klarowanym zeszklijcie cebulę. Dorzućcie do niej posiekany(...)Nagrzejcie piekarnik do 200 st z termoobiegiem. Formę wysmarujcie masłem. Na dno wysypcie ugotowana kaszę jaglaną. Na kaszy ułóżcie surowe filety, przykryjcie je masą szpinakową i posypcie startym serem. Pieczcie około 20-25 minut. Najlepsza od razu po upieczeniu
OliveandThymestanie się do nich przekonać to... Mam dla Was wyjątkową propozycję na warzywne szaszłyki! Świetnie smakują zarówno jako samodzielna przekąska (np. z dipem jogurtowym), jak i pyszny dodatek do ryb czy mięs. Składniki : ciasto kukurydziane: 100 g mąki kukurydzianej 2 jajka kilka łyżek wody łyżka oleju sól, pieprz, ostra papryka, czosnek w proszku + 1/2 brokuła + 1/2 kalafiora Przygotowanie: Kalafior(...)olejem, Przyprawiam do smaku. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Warzywa obtaczam w cieście. Na patyczki do szaszłyków nabijam na przemian : kalafior, brokuł i kalafior... Piekę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni C przez ok. 15 minut. No i gotowe. Smacznego
Kuchnia Ellieproduktami do testowania. Dziękuję :) Paczuszka zawiera trzy sosy i dwa opakowania majonezu. Majonezowy sos chrzanowy Delikatny, kremowy sos chrzanowy na bazie majonezu i śmietany. Wyśmienity do pieczonych mięs, wędlin, pasztetów, jaj i potraw grillowanych. Pozycja niemal obowiązkowa na tradycyjnym, polskim stole. Remulada duńska Remulada duńska – Skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu. Gęsty majonezowy(...)się z kuchni japońskiej sos na bazie sosu sojowego i pomidorów z dodatkiem sezamu i wyraźną słodką nutą. Może służyć jako marynata do ryb, mięs na grilla lub jako dodatek do dań z ryżem. Doskonały jako dip. Majonez kremowy Majonez – legendarny, podstawowy sos w każdej kuchni na całym świecie
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: * filet z łososia (400g) * 1 pomarańcza * pół limonki * sól * pieprz cytrynowy * 2 łyżeczki tymianku (u mnie suszony) Sposób przygotowania: Filet oczyszczamy z łusek, myjemy
Pobite gary BarbaryMałe tęskonty. Wielkie plany. Gdzieś pośród szarej rzeczywistości. Chodz, pomaluj mi świat w kolorach tęczy i kup różowe okulary. Zanurz się w życiu niczym ryba w głębokiej wodzie. A potem policzmy wszystkie gwiazdy na niebie owinięci szalikiem z butelką wina w ręku. I zjedzmy do tego lody. W środku nocy. Bo w życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym(...)jeszcze ochoty zawitać, to chociaż na talerzu będzie żółto i wiosennie :) Ciasto na dużą blachę Składniki: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki musu jabłkowego 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa cukier puder woda sok z cytryny Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Partiami wsypywać cukier i ubijać, aż beza
My simple kitchenSkładniki:150 g wędzonego łososia4 jajka4 łyżki koperku200 g twarogu3-4 łyżki jogurtu naturalnego2 ząbki czosnku3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszkisól, pieprzPrzygotowanie:Z białek ubijamy pianę i
Smakowity Blog Kulinarnytygodnie temu. Starość nie radość, już się zapomina o takich rzeczach ;) na szczęście nie jest on elementem zbędnym, bo pasuje zarówno dobrze i do makaronów, zapiekanek jak i ryb czy innych mięs. Dziś połączyłam go z kurczakiem i domowymi frytkami. Zapraszam!Składniki (2 porcje);2 piersi z kurczaka300g szpinak mrożony2 ząbki czosnku5 ziemniakówoliwa z oliwek1,5 łyżka masła 4 plastry(...)Kurczaka kroimy w paski, zalewamy łyżką oliwy z oliwek, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, curry, papryki ostrej, czosnku oraz pietruszki. Odstawiamy na ok. 20 minut.Nagrzewamy piekarnik na 180'C. Pieczemy na papierze przez ok. 15 minut, aby nie zrobił się suchy.Ziemniaki: Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.Wkładamy je do zimnej wody na ok. 10 minut. (Czytałam gdzieś
Kitchens AlphabetTo była bardzo szybka akcja. Wpadł pomysł, czasu mało. Pizza z warzywami, czy warzywa z pizzą? Ja nazwałabym pizza na bogato. Pizza, którą naprawdę można się
Blondynka GotujeBloger nie tylko blogiem żyje. To normalny człowiek. Jak każdy inny.Nawet w kwestii jedzenia. Wielu osobom spoza blogowego światka wydaje się, że bloger kulinarny to ktoś
W kuchni Karmel-itki