zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć wraz z pieczarkami na maśle do odparowania wody, a następnie dodać do ryby. Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić, dodać do farszu, a następnie posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Jeden płat ciasta wyłożyć(...)posłuży do zrobienia dekoracji. Wyłożyć farsz zostawiając margines 2 cm po bokach. Przyłożyć drugim płatem ciasta i skleić ze wszystkich stron. Udekorować resztkami ciasta i posmarować całość żółtkiem. Piec w 200 stopniach C około 45 minut. Podawać na ciepło z barszczykiem. Inspiracja : Gazeta Sól i pieprz
O kuchni z uczuciemŚwiatowym Dniem Makaronu ? W taki dzień makaron obowiązkowo pojawia się na moim stole. Składniki:* opakowanie makaronu kokardki 400g ( u mnie Lubella ) * 1 szklanka pure z dyni ( pieczona zmiksowana dynia )* 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego* 150 ml bulionu* 100 ml śmietanki 30%* cebula* sól, pieprz* natka pietruszki lub kolendra* 200 g świeżego pstrąga łososiowego* 1 łyżka soku(...)przepisu na opakowaniu.Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Zdjąć cebulę z patelni.Pstrąga pokroić w nieduże kawałki - usmażyć na tej samej patelni, co uprzednio smażyliście cebulę. Rybę doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki. Zdjąć z patelni.Na patelni ponownie umieścić podsmażoną cebulę, dodać pure z dyni oraz pozostałe składniki, tj. koncentrat
kolorowotorcikowoDzisiaj babeczki w wersji wytrawnej i idealnie dopasowane do małych łapek. Kiedy je piekłam, dzieci nie wiedziały co tak naprawdę siedzi w piekarniku. Chodziły, zaglądały przez szybkę i pytały kiedy będą w końcu mogły je jeść. A po jakimś czasie zaczęły mnie pytać dlaczego w domu pachnie pizzą. I w sumie to sama nie wiem dlaczego pachniały pizzą, w końcu(...)zupę. Ale co ja się dziwię, jak czytam przedszkolne menu, a tam takie potrawy, że sama chętnie usiadłabym z dziećmi i zadła! Krem z brokułów z pestkami dyni, ryba po grecku, kotleciki w sezamie… Jak przedszkole czy szkoła mają własną stołówkę, to jednak jest to zupełnie inna bajka niż catering… to akurat widzę po obiadach w szkole Hani. Catering marny
bistro mamaŁatwa w przygotowaniu, smaczna przekąska nadziana dużą ilością soczystego tuńczyka, który idealnie komponuje się z bukietem warzyw i aromatycznych przypraw. Oszukane udka z tuńczykowym farszem z
Szalona Kuchnia EwelinyMimo, że teraz nie jem mięsa, kiedyś szaszłyki były tym daniem, które jadłam najchętniej. Świetnie sprawdzają się na domowym obiedzie, przygotowane w piekarniku, jak również na
Be Fit Be StrongJeżeli lubicie łososia to zapraszam Was na kolejny przystanek w moim projekcie „palcem po mapie” to jest do Norwegii. Pyszny delikatny łosoś polany delikatnym i aromatycznym
Kuchenne WariacjeTak się świetnie składa, że w miejscowości, w której się uczę, mieszka Kasia, autorka bloga W Krainie Smaku. Co dodatkowo, ze szkoły spacerkiem droga zajmuje mi
W kuchni Karmel-itkizwolenniczką ryb i zauważyłam, że jakoś ostatnio traktuję je po macoszemu- postanowilłam szybko się poprawić i przyrządziłam pieroga. Generalnie powinnam użyć świeżej ryby, ale akurat miałam pod ręką kawałek uwędzonego przez tatę łososia, więc go wykorzystałam i to był jak się okazało fantastyczny pomysł, bo zapiekanka pięknie pachniała wędzonką, co dodatkowo łechtało nasze kubki smakowe. Jeżeli kochacie jeść ryby(...)półkrążki, ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki a łososia pokroić w kostkę, usuwając ewentualne ości. Z ciasta wyciąć dwa koła- jedno większe, a drugie mniejsze niż forma do pieczenia. Formę zwilżyć wodą i wyłożyć nią duży krążek ciasta w taki sposób, żeby nieco wystawało poza ścianki formy. Na spodzie ułożyć ziemniaki a na wierzchu cebulę wymieszaną z łososiem. Krawędzie
Pieguskowa Kuchniarzymską można wykorzystać w formie łódek. 1 sałata rzymska 1/2 szklanki ryżu 1 papryka czerwona mała 6 pomidorów suszonych 3 mandarynki 1 kawałek łososia sól, pieprz przyprawa do ryb 1 cebula mała natka pietruszki 2 łyżki oleju oliwa od suszonych pomidorów Ryż przelewam na sitku zimną wodą, przekładam do garnka, dodaję dwie łyżki oliwy, sól i gotuję tak długo(...)ryż dojdzie. Paprykę kroję drobno, dodaję do przestudzonego ryżu, wlewam 3 łyżki oliwy od pomidorów, dodaję natkę pietruszki i formuję małe kulki. Mandarynki obieram z błonek. Łososia piekę w foli aluminiowej w nagrzanym piekarniku temp 200 stopni 10-12 minut. Na umytych liściach sałaty układam kulki ryżowe, dodaję kawałki łososia, pomidory suszone, mandarynki, i polewam oliwą od pomidorów. Posypuję natką
wesoła kuchniaprzy placu Zbawiciela. Właścicielem restauracji jest Czarnogórzec Veselin Djurović. Szef kuchni, rodowity Serb Slobodan Doringer przypomni nam bałkańskie smaki, przygotowując dania z tamtejszych produktów. Zjemy tu gibanicę, plejskavicę, ryby i owoce morza, sery.... A do picia znajdziemy tu czarnogórskie wina z plantacji Plantaźe, a także mocniejsze trunki z bałkańskich stron jak rakija , śliwowica, podawane w tzw. ćokanach – specjalnych „kieliszkach(...)Borovnica (nalewka z borówek) oraz Kruśkovac (gruszkówka). O czym miałam przyjemność się przekonać podczas spotkania/warsztatów podczas, których wspólnie przygotowaliśmy kilka dań: kalmary, gibanicę, baklavę, marynowaną paprykę pieczoną Było smakowicie i bardzo przyjemnie
królestwo garówprzyprawą garam masala rękaw do pieczenia uciąć odpowiednią długość, jedną stronę zawiązać i do rękawa włożyć kurczaka, obrane cebule i ząbki czosnku, zawiązać rękaw i włożyć do naczynia żaroodpornego piec w 200C około 1,20, po tym czasie rozciąć rękaw i dopiec z 10-15 minut kurczak w indyjskim smaku garam masala jest bardzo smaczny i na ciepło(...)aromatem garam masala............SMACZNEGO!!! przyprawa garam masala Royal Brand: produkt natruralny, nie zawiera soli - skład: kmin,kolendra,kozieradka,gorczyca,goździki,pieprz,cynamon,anyż - zastosowanie: do dań indyjskich, drobiu, ryb, mięs innych - opakowanie: 30 gram
W Mojej Kuchni Lubięposmarowania) 2 łyżki ziaren sezamu Filet z łososia umyć,osuszyć,skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić na pół godziny do lodówki po czym pokroić rybę na spore kawałki. W rondelku roztopić masło,dodać zmiażdżony czosnek i posiekane liście szpinaku. Chwilkę przesmażyć i doprawić odrobiną soli. Szpinak smażymy krótko by nie stracił ładnego zielonego koloru(...)części. Na każdy kawałek ciasta ułożyć porcję łososia,kawałek fety i porcję szpinaku. Złożyć ciasto na połowę i zlepić boki. Gotowe porcje ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,każdy kawałek posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20 minut. Przekąska smakuje doskonale na ciepło jak i na zimno
Kolorowa kuchnia ElkiBrak pomysłu na piątkowy, bezmięsny obiad? Składniki: 50 dag fileta z karpia lub innej białej ryby 1 czerstwa bułka 1 biała cebula 1 szklanka mleka 2 łyżki masła 2 jajka sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (według uznania) tłuszcz do formy bułka tarta do formy Wykonanie: Filety z karpia zmielić, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą(...)bułkę, jajka, przyprawy do smaku i zioła. Cebulę drobno posiekać, usmażyć na maśle, połączyć z masą rybna, dokładnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy keksowej. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut
Tradycyjna KuchniaSzybkie danie, czasem jest to wyzwanie, żeby nie tylko fajnie wyglądało, ale i dobrze smakowało. Do przygotowania makaronowego dania oleju rzepakowego użyłam, pesto i tuńczyka nim
Moniki Smakołyki