pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:164/267)

Karp z pieca - rácponty 189

przygotowany karp też zachwyci smakoszy tej ryby.  Składniki 1 karp - 2,5 kg 1 łyżka słodkiej papryki 3 kg ziemniaków 250 g cebuli 100 g masła 2 szklanki kwaśnej śmietany     Przygotowanie Karpia umyłem w zimnej wodzie, osuszyłem, posoliłem i natarłem papryką na zewnątrz i od środka. Skórkę karpia ponacinałem ostrym nożem w równych odstępach. Ziemniaki obrałem, pokroiłem(...)plasterki. Cebulę pokroiłem w krążki. Brytfannę nasmarowałem masłem, na dnie ułożyłem ziemniaki i cebulę. Na tej warstwie położyłem karpia, piekłem godzinę na drugim poziomie od dołu w temperaturze 200 stopni C. W tym czasie stopiłem w rondelku resztę masła. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewałem karpia i warzywa płynnym masłem i śmietaną ( pół litra ). Pod koniec pieczenia polałem resztą

R'n'G Kitchen
MAŚLANO ZIOŁOWY PSTRĄG ŁOSOSIOWY 136

Naszło mnie na porcje ryby. Padł wybór na pstrąga łososiowego. Fajny, szybki prosty sposób przygotowania, możemy tez tak ugrillować   Składniki: płat pstrąga łososiowego 4 łyżki masła 1 łyżka papryki słodkiej kilka gałązek lubczyku kilka gałązek oregano sól,pieprz sok z cytryny Wykonanie: Pstrąga nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Lubczyki oregano siekamy  drobniutko,łączymy z papryką(...)masłem, dobrze rozcieramy aż składniki się połączą. Takim  masełkiem nacieramy naszą rybkę, układamy na folii aluminiowej,pieczemy ok 20 minut

Z Majeczką w kuchni
Pstrąg aromatyczny 148

takim wyrzutem!), w dodatku upieczone. Ale bardzo były smaczne. :P Pstrąg aromatyczny Składniki: 1 pstrąg do 500g sok z limonki 2 łyżki masła sól, pieprz 3 łyżki chutneya kolendrowego Rybę dokładnie myjemy, osuszamy, nacinamy skórę w kilku miejscach, ale ostrożnie, żeby nie uszkodzić włókien mięsa. Skrapiamy w środku i z wierzchu sokiem z limonki i nacieramy chutneyem kolendrowym , również w środku(...)szczelnie w folię aluminiową, odstawiamy do zamarynowania na 1h.   Nagrzewamy piekarnik do 168-180°C. Folię nieco luzujemy, ale pozostawiamy zawiniętą tak, aby ewentualny sok wytworzony podczas pieczenia nie wypłynął, układamy pstrąga w folii na blaszce brzuchem do góry, w folii robimy 3-4 podłużne dziurki i wstawiamy na ok. 30 minut. Jemy z białym chlebkiem lub bagietką

Kuchnia Prezydentowej
Ajwar, domowa pasta nie tylko do pieczywa 319

tempie.  Całe szczęście potrzebne składniki są dostępne przez cały rok i  zawsze można sobie do produkować potrzebną ilość ;).   Świetnie pasuje do kanapek i zapiekanek, mięsa, ryb, serów i gotowanych warzyw. Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny Składniki: 6 czerwonych papryk,   2 duże bakłażany,   4  ząbki czosnku,   2-3 papryczki chili(...)zioła wg. uznania. Przygotowanie:   Papryki, przekrojone na pół bakłażany i czosnek w łupinkach upiec w 190 stopniach przez 30 minut. Papr yki  kilka razy przekręcić w trakcie pieczenia.   Gorące warzywa zamknąć w foliowej torebce na 15-20 minut, co ułatwi obieranie ich ze skóry, po tym czasie obrać .   Do o bran ych  warzyw  dodać

SzczyptaSmaQ
American cookies, czyli amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady 174

American cookies, czyli amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady Amerykańskie ciasteczka są naprawdę pyszne! Chrupiące na brzegach i miękkie oraz lekko ciągnące w środku i oczywiście z

Korniszonki
TARTA TATIN Z KIWI 165

Nie ma co wiele o niej pisać... Nie, wróć! Jest do napisania o niej zbyt wiele.  To nie zmienia faktu, że jest pyszna. Cudownie rozkoszna

W kuchni Karmel-itki
Makaron z tuńczykiem z pieczoną papryką i pomidorkami 127

19.06 .2020 Magda Uwielbiam makaron z tuńczykiem, w każdej postaci. Jest to zawsze proste danie, łatwe w wykonaniu i oczywiście pyszne. To że używamy tuńczyka z

Smaczna Strona
Mielone z jesiotra z chipsami 158

twarda. Mięso ryby mielę maszynką do mięsa razem z obraną cebulą. Przekładam do miski, dodaję brokuła którego starłam na tarce jarzynowej, jajko, kaszkę, bułkę tartą, sól, pieprz, przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszam, formuję klopsy i obtaczam w sezamie, wymieszanym pół na pół z bułką tartą. Smażę klopsiki na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu z każdej strony. Batata i ziemniaki(...)maszynce do chleba. Przekładam do miski osobno, najpierw bataty, dodaję sól, pieprz, bazylię i trzy łyżki oliwy. Dokładnie mieszam żeby każdy plaster był obtoczony w oleju. Na blaszce do pieczenia wykładam papier do pieczenia, wykładam pojedynczo plastry batata i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 40  minut. To samo robię z chipsami z ziemniaków truflowych. Klopsy

wesoła kuchnia
Łosoś w bułce tartej 140

moim domu o jakiegoś czasu minimum raz w tygodniu podawana jest ryba w różnych postaciach. Bo jest zdrowa i moim zdaniem smaczniejsza jak jakiekolwiek mięso. Składniki: 4 filety z łososia masło 10 gram bułki tartej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z ½ limonki oliwa z oliwek 50 gram parmezanu Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Filety posmarować masłem, przełożyć(...)naczynia żaroodpornego. Bułkę tartą wymieszać z posiekaną natką pietruszki, 1 łyżką oliwy, sokiem z limonki i startym parmezanem. Przykryć łososia przygotowaną mieszanką i piec w piekarniku przez 10-12 minut. Podawać z miksem sałatek wymieszanych z pomidorkami koktajlowymi i sosem greckim

Tradycyjna Kuchnia
Kalerosse w śmietance z parmezanem / Creamed parmesan kalettes 284

Unikalne połączenie charakterystycznych nut brukselki ze słodkawym, lekko orzechowym posmakiem jarmużu daje zbalansowany, delikatny i jedyny w swoim rodzaju efekt. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. Dosyć nietypowe w nim jest to, że to warzywo sezonowe, którego nie uprawia(...)listopada do marca. Dziś proponuję kalerosse w pysznej parmezanowej śmietance z czosnkiem, jako pyszny i bardzo uniwersalny dodatek do każdego dania głównego. Doskonale komponuje się z mięsami i rybami, świetnie sprawdzi się też na świątecznym stole. Polecam, bo to samo zdrowie! Scroll down for recipe in English Kalerosse w śmietance z parmezanem (2-3 porcje) Składniki: 500 g świeżego kalettes

karmelowy
Quesadillas z chili con carne 193

Quesadillas to nic innego jak dwa placki tortilli (lub jeden złożony na pół) wypełnione, jak w tym przypadku, chili con carne z roztopionym serem. Farszem może

Be Fit Be Strong
Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym 179

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Zwykle przygotowuje się je na drożdżach z mąki gryczanej lub mieszanki mąki pszennej i gryczanej. Wykorzystując moje

Smakowity Blog Kulinarny
Pasta z wędzonej makreli 155

Makrele powinniśmy spożywać często, zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, w wersji wędzonej stanowią doskonały składnik past do chleba, czy krakersów, przyrządzajmy z nich często jak tylko się

kgwjanczewo
Schab w pomarańczach 165

choć nie zawsze jest wszystkim po drodze, tradycja to tradycja, musi trwać nadal. A co pojawi się na stole? W sumie, to taka mała powtórka świąt, Babcia ponownie szykuje rybę w galarecie i śledzie, ale na obiad jest bezapelacyjnie mięso. Moją tegoroczną propozycją Sylwestrowego obiadu jest Schab, Schab w pomarańczach, mówiąc ściślej. Soczysty, łagodny, lekko słodki. To moja propozycja obiadu(...)rękawa.  Przyprawę do mięs rozprowadzamy w 3 łyżkach oliwy i całość wcieramy w mięso. Posypujemy bazylią. Na wierzch mięsa wrzucamy suszone wiśnie i przykrywamy je plasterkami pomarańczy. Zawiązujemy.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez 30 minut.Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Łosoś w cieście francuskim z czerwonym pesto 204

Dziś przepis na przepyszne danie - łosoś w cieście francuskim z czerownym pesto.Pesto z suszonych pomidorów nadaje wspaniały aromat delikatnemu łososiowi, powodując iż dodatkowe doprawianie tej ryby staje się wręcz zbędne.Potrawa ta nie wymaga dużej ilości składników a także umiejętności kulinarnych. Myślę, że jest to wspaniałe danie nawet dla początkujących kuchcików. Po prostu nie ma prawa nie wyjść.Potrzebujemy (porcja(...)filety z łososia (po około 150 g)- słoiczek czerwonego pesto (około 80 g)* ewentualnie jajko do posmaraowania ciastaNagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Układamy ciasto na papierze do pieczenia. Wzdłuż jego krótszej częsci (mniej wiecej po środku) układamy warstwę czerwonego pesto, starając się by była podobnej szerokości co nasz filet z łososia. Na pesto kładziemy łososia (tak by cieńsze

W mojej holenderskiej kuchni